Як розробити сюжет історії

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 18 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как сделать сторис в ютубе, как сюжеты в ютубе помогают набрать подписчиков
Відеоролик: Как сделать сторис в ютубе, как сюжеты в ютубе помогают набрать подписчиков

Зміст

Навіть якщо у вас є відмінна ідея для історії, розробити для неї сюжет може бути непросто. На щастя, це не те, що повинно вас зупинити! Для початку обрисуйте загальну картину: що буде відбуватися (головний задум), з ким буде відбуватися (персонажі) і де буде відбуватися (обстановка). Потім побудуйте сюжетну лінію, використовуючи різні типи оповіді. І, нарешті, підготуйте план, щоб було вам легше написати історію.

кроки

Метод 1 з 3: Продумайте історію

  1. 1 Проведіть мозковий штурм, Щоб придумати ідеї для сюжету. Вам потрібно виписати всі думки до того, як ви почнете складати з них цільну картинку. Спробуйте просто у вільній формі виписати все, що приходить на розум, або складіть список ідей. Не хвилюйтеся, що вони йдуть вроздріб. Просто намагайтеся розкривати всі можливі аспекти своєї історії.
    • Проведіть мозковий штурм щодо загальної задумки, персонажів, обстановки і місця дії (в залежності від того, що приходить в голову).
    • Можна намалювати ментальну карту, щоб розвивати ідеї у візуальній формі.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Lucy V. Hay


    Письменниця Люсі В. Хей - письменниця, редактор сценаріїв і блогер. Допомагає іншим письменникам за допомогою майстер-класів, курсів і свого блогу Bang2Write. Є продюсером двох британських трилерів. Її дебютний детективний роман "The Other Twin" ( «Інший близнюк») в даний час екранізується компанією Free @ Last TV, творцем номінованого на «Еммі» серіалу «Агата Рейзін».

    Lucy V. Hay
    письменниця

    Ваш задум - це та ідея, якою буде підкорятися вся ваша історія. Письменниця і сценарист Люсі Хей каже: «Якщо ви хочете написати книгу, в першу чергу потрібно придумати її концепцію. Концепція - це те, що змусить читача взяти в руки вашу книгу. Коли вона у вас буде, подумайте про те, яким буде сюжет. Сюди зазвичай відноситься структура історії та її персонажі. Подумайте, що станеться з героєм і що зустрінеться у нього на шляху, включаючи антагоніста і обставини дії ».


  2. 2 Опишіть задум або короткий зміст. Задум - це основна ідея історії. Для початку напишіть лише одне речення, а потім розвивайте його до тих пір, поки у вас не вийде коротка анотація.
    • Приклад пропозиції: дві кращі подруги потрапляють в автокатастрофу, але лише одна дівчина вибирається з машини.
    • Приклад короткого змісту: Катя і її краща подруга Маша перебувають в захваті від того, що їх запросили на вечірку року. Однак по дорозі туди машину Каті заносить на слизькій дорозі, і вона врізається в дерево. Прокинувшись в лікарні, Катя дізнається, що Маші не було в автомобілі. Тепер все впевнені, що Маша з кимось втекла, проте Катя знає, що подруга була разом з нею в ніч аварії.
  3. 3 Складіть таблицю головних і другорядних персонажів. Включіть туди опис зовнішності кожного з них, особисту інформацію, риси характеру і переваги. Створіть біографію головних героїв. Розпишіть, яким буде персонаж на початку історії, і як він буде змінюватися в процесі.
    • Найголовніше, визначте, до чого прагне ваш герой.
    • Таблиця персонажів може бути як великою, так і короткою, все залежить від вас. Якщо ви пишете невелику розповідь, досить зробити загальний начерк другорядних персонажів.
    • Приклади таблиць персонажів можна знайти в інтернеті.
  4. 4 Визначте, в чому полягає конфлікт. Цей конфлікт повинен з'явитися на ранніх стадіях історії, щоб змусити читача відчувати напругу. По ходу сюжету конфлікт наростатиме і досягне своєї вершини в кульмінації. В кінці історії він повинен бути дозволений.
    • Внутрішній конфлікт відбувається в боротьбі героя з самим собою. Наприклад, він знає, що чинить неправильно, але не може зупинитися.
    • Зовнішній конфлікт відбувається при взаємодії героя з тим, що його оточує. Існує три основних види:
      • Людина проти людини: головний герой протистоїть антигерою. Наприклад, дівчина бореться зі своїм кривдником.
      • Людина проти природи: головний герой стикається з природними силами. Наприклад, туристи повинні вижити в лісі під час сильного урагану.
      • Людина проти суспільства: головний герой протистоїть проблемам в суспільстві або загальноприйнятим нормам. Наприклад, дівчина проявляє громадянську непокору, щоб змінити закон.
  5. 5 Придумайте обстановку. Іншими словами, коли і де буде відбуватися дія. Обстановка дуже важлива для сюжету, тому що від неї залежить, як буде виглядати історія і як вона буде розвиватися. Наприклад, суспільство і технології в оповіданні про двадцятих роках минулого століття будуть значно відрізнятися від суспільства і технологій в наші дні.
    • Якщо ви вибрали незнайому для себе обстановку або період часу, проведіть деякі дослідження, щоб отримати більше інформації.
    • Було б непогано вивчити фотографії місця дії. Ви можете зробити їх самі або знайти в інтернеті.

Метод 2 з 3: Створіть сюжетну лінію

  1. 1 Запишіть всі ідеї для сюжету, які приходять вам на розум. В даний момент не обов'язково надавати їм якийсь сенс чи розташовувати в хронологічному порядку. Просто перенесіть думки на папір. Для початку можна виписати всі захоплюючі сюжети, а потім додавати ще по мірі того, як вони будуть з'являтися у вас в голові.
    • Не змушуйте себе слідувати логічного викладу. Чим більше ідей ви напишете, тим простіше вам буде заповнювати прогалини в сюжеті.
  2. 2 Придумайте початкову сцену, яка зачепить читача. У цій сцені ви повинні представити свого героя і місце дії. Покажіть читачеві, як поводиться персонаж в повсякденному житті. Внесіть нотку конфлікту, змусивши героя зіткнутися з відповідними проблемами.
    • Ця сцена послужить введенням, якщо сюжет йде за традиційним сценарієм. Наприклад, історію про Катю і Маші, зазначену вище, можна почати з моменту, коли вони їдуть на вечірку. Машина злегка заїжджає на тротуар, змушуючи Катю повернути контроль над керуванням.
  3. 3 Розпишіть відправну сцену. З неї починається розвиток сюжету. Вона може статися на початку, якщо ви пишете короткий розповіді, або через кілька глав, якщо справа стосується цілого роману. Переконайтеся, що в цій сцені закладений конфлікт.
    • Якщо розповідь дуже короткий, ви можете використовувати відправну сцену, щоб відразу зачепити читача.
    • У випадку з Катею і Машею це буде момент, коли машина врізається в дерево.
  4. 4 Побудуйте зав'язку, щоб напруга наростало. Зав'язка починається після відправною сцени і веде читача до кульмінації. Напруга має наростати поступово, по ходу дії. У коротких історіях це можна укласти в одну сцену, а для великих творів потрібно багато сцен, які ведуть до розв'язки.
    • Якщо ви пишете довгу історію, робіть невеликі вставки, які допоможуть полегшити напругу - це дозволить читачеві відпочити.
    • Наприклад, зав'язка в історії Каті і Маші може з'явитися в наступних сценах: Катя прокидається в лікарні, Катя говорить з поліцією, Катя йде на поправку, Катя зв'язується з друзями, щоб знайти Машу, Катя вивчає соціальні мережі, щоб відстежити Машу, Катя обшукує машину та інші місця в пошуках слідів Маші.
  5. 5 Опишіть кульмінацію. Кульмінація - це вершина історії, коли головний герой стикається з конфліктом лицем до лиця. Це буде пік емоційної напруги, яке росло на протязі історії і досягло своєї межі.
    • Наприклад, кульмінація історії Каті і Маші може наступити тоді, коли Катя виявить телефон Маші під сидінням в машині, тим самим, переконавшись, що вона була права. Катя викрадає машину батька і їде на місце аварії, щоб знайти Машу. Коли прибуває поліція, Катя ховається в лісі в пошуках подруги. І ось-ось Катю повинні зловити, як раптом вона помічає свою поранену подругу в кущах.
  6. 6 Визначте сцену для розв'язки. Розв'язка йде після кульмінації. Вона повинна бути короткою і привести читача до висновку. Вона служить для того, щоб завершити історію.
    • Наприклад, у випадку з Катею і Машею розв'язкою буде момент, коли Катя надасть Маші допомогу, Маша видужає в лікарні, і все вибачаться за те, що не вірили Каті.
  7. 7 Придумайте задовільний висновок для своєї історії. В кінці у читача не повинно залишитися питань до сюжету. Немає необхідності підводити щасливий підсумок, так як багато історії закінчуються погано. Проте, у читача має залишитися почуття задоволення від прочитаного, і він повинен щось для себе винести.
    • Історія Каті і Маші може закінчитися невеликий вечіркою на честь одужання Маші.
  8. 8 При необхідності заповніть пропуски між сценами. Як тільки ви побудуєте основну сюжетну лінію, можливо, ви помітите, що деякі події не дуже чітко пов'язані. Нічого страшного! На даному етапі ви можете придумати вставки, які заповнять прогалини в історії.
    • Якщо ви не знаєте, як провести сюжет з точки А в точку В, поставте замітку повернутися до цього моменту потім. А поки рухайтеся далі. Ви зможете заповнити цю прогалину пізніше.

Метод 3 з 3: Підготуйте план історії

  1. 1 Визначте, наскільки детальним ви хочете зробити план. Можливо, вам буде досить описати кожну сцену одним реченням або ви захочете виписати все, що відбувається в кожній сцені. Все залежить тільки від вас! Обидві стратегії можуть бути ефективними при створенні гарного плану історії.
    • Пам'ятайте, що ви завжди зможете додати щось до плану, і вам не обов'язково писати все і відразу.
  2. 2 Складіть багаторівневий план, щоб упорядкувати інформацію. Багаторівневі плани відмінно підходять для того, щоб поділити інформацію на частини. І це дуже хороший варіант для координації сюжету. Зазвичай такий план складається з одного або двох рівнів, але якщо ви хочете зробити більш розгорнутий варіант, можна додати більше рівнів. Ось стандартна система нумерації пунктів:
    • Римські цифри (I, II, III, IV, V) для основних пунктів. Наприклад, це може бути пропозиція, коротко описує сцену.
    • Заголовні букви (A, B, C) для підпунктів. Наприклад, можна перерахувати кожну дію з певної сцени.
    • Арабські цифри (1, 2, 3) для додаткових деталей. Наприклад, яку важливу інформацію необхідно включити або що потрібно додати про другорядних персонажів.
    • Великі літери (a, b, c) для незначних деталей. Наприклад, які параметри або образи ви хочете внести в цю сцену.
  3. 3 Почніть з початку історії і опрацювати її до кінця. Це повинно бути просто, так як у вас вже побудована сюжетна лінія. Перерахуйте сцени в хронологічному порядку.
    • Пронумеруйте кожну сцену в потрібному порядку, щоб закінчити план.
  4. 4 Напишіть по одному короткому пропозицією, що характеризує кожну сцену. Це дозволить вам виділити основні моменти в плані. Опишіть кожну сцену сюжету.
    • Якщо ви помітили прогалину в історії, заповніть його. Якщо ви не впевнені, як будете вирішувати цю ситуацію, вкажіть основну ідею того, що має статися, щоб сцени сюжету зв'язалися воєдино.
  5. 5 При бажанні внесіть детальні описи сцен. Якщо ви не хочете включати це в план, то і не потрібно. Проте, так вам буде простіше писати історію в подальшому, але це залежить від вашого стилю письма. Ось які деталі ви можете додати:
    • Список всіх персонажів, що беруть участь в цій сцені.
    • Опис кожного дії в сцені.
    • Важливі позначки за образом, передчуття, загострення пристрастей і інше.

Поради

  • Якщо ви пишете історію, де присутня лиходій, придумайте йому мотивацію. Якщо ви подумаєте про це, вам буде простіше розвивати сюжет.
  • Ставте себе на місце персонажа, коли вирішуєте, які дії йому зробити.
  • Не поспішайте, створюючи сцени. У вас повинен бути баланс між дією, драмою і зав'язкою.
  • Створюйте гармонію в емоціях. Якщо ви складаєте трагедію, додайте трохи гумору. А для веселої комедії не завадить трохи драми. Якщо ви пишете роман, не забудьте внести трохи напруги.
  • Складіть список цікавих ідей, які приходять на розум. Деякі з них можуть непогано вписується в сюжет. Решта прибережіть для наступної історії.
  • Пам'ятайте: сюжет будується на мотивації вашого героя. Перш ніж прописувати будь-які основні події в історії, приділіть увагу створенню свого персонажа.
  • Як тільки ви придумаєте, що рухає вашим героєм, притримуйте цього. Якщо ви будете намагатися силою впихнути героя в сюжет, це здасться читачам неприродним. Вірте в свого персонажа і використовуйте його минуле, щоб вирішити конфлікт. Так історія буде краще звучати!

попередження

  • Не поспішайте. На завершення історії може знадобитися час, і, якщо ви не будете поспішати, ви зможете зробити її якісніше.