Як розрядити конденсатор

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Разрядка конденсаторов с компьютерного блока питания
Відеоролик: Разрядка конденсаторов с компьютерного блока питания

Зміст

Конденсатори широко застосовуються в побутових електричних приладах і в електронному обладнанні. При підключенні до джерела енергії вони запасають електричний заряд, після чого їх можна використовувати для харчування різних приладів і пристроїв або просто в якості джерела заряду. Перш ніж розбирати або ремонтувати побутовий прилад або електронний пристрій, необхідно розрядити його конденсатор. Часто це можна безпечно зробити за допомогою звичайної ізолюючої викрутки. Однак в разі більших конденсаторів, які зазвичай використовуються не в електронних пристроях, а в побутовій техніці, краще зібрати спеціальне розрядний пристрій і скористатися ним. Спочатку перевірте, чи заряджений конденсатор, і при необхідності виберіть відповідний спосіб розрядити його.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер.

кроки

Метод 1 з 3: Перевірте, чи заряджений конденсатор

  1. 1 Вимкніть конденсатор від джерела енергії. Якщо конденсатор ще підключений до ланцюга, від'єднайте його від усіх джерел живлення. Зазвичай для цього достатньо вимкнути побутовий прилад з розетки або від'єднати контакти акумулятора в автомобілі.
    • Якщо ви маєте справу з автомобілем, знайдіть акумулятор в капоті і за допомогою звичайного або торцевого гайкового ключа ослабте гайку, яка утримує кабель на негативній (-) клеми. Після цього зніміть кабель з клеми, щоб від'єднати акумулятор.
    • Будинки досить зазвичай вийняти вилку приладу з розетки, однак якщо ви не можете зробити це, знайдіть розподільний щит і вимкніть ті запобіжники або автоматичні вимикачі, які контролюють подачу електроенергії в потрібне вам приміщення.
  2. 2 Виберіть на мультиметри максимальний діапазон напруги DC (постійного струму). Максимальна напруга залежить від марки мультиметра. Поверніть ручку в центрі мультиметра так, щоб вона вказувала на максимально можливе значення напруги.
    • Максимальне значення напруги слід вибрати для того, щоб отримати правильні свідчення незалежно від величини заряду на конденсаторі.
  3. 3 Підключіть щупи мультиметра до клем конденсатора. З кришки конденсатора повинно виступати два стержня. Просто доторкніться червоним зондом мультиметра до однієї, а чорним - до другої клеми конденсатора. Притискайте щупи до клем до тих пір, поки на дисплеї мультиметра не з'являться показання.
    • Можливо, вам доведеться відкрити пристрій або витягти з нього деякі деталі, щоб дістатися до конденсатора. Якщо ви не можете знайти конденсатор або дістатися до нього, загляньте в керівництво по експлуатації.
    • Не торкайтеся обома щупами мультиметра до однієї клеми, так як в цьому випадку ви отримаєте неправильні показання.
    • Не має значення, який щуп притискати до якої клеми, так як в будь-якому випадку значення струму буде однаковим.
  4. 4 Звертайте увагу на показання, які перевищують 10 вольт. Залежно від того, з чим ви маєте справу, мультиметр може показати напругу від декількох до сотень вольт. Взагалі кажучи, напруга вище 10 вольт вважається досить небезпечним, так як воно може викликати удар струмом.
    • Якщо мультиметр показує менше 10 вольт, немає необхідності розряджати конденсатор.
    • Якщо показання мультиметра лежать в інтервалі 10-99 вольт, розрядите конденсатор викруткою.
    • Якщо на конденсаторі напругу вище 100 вольт, безпечніше використовувати не викрутку, а розрядний пристрій.

Метод 2 з 3: Розрядіть конденсатор викруткою

  1. 1 Тримайте руки в стороні від клем. Заряджений конденсатор дуже небезпечний, і до його клем ні в якому разі не слід торкатися. Беріть конденсатор виключно за бічні сторони.
    • Якщо доторкнутися до двох клем або випадково замкнути їх інструментом, можна отримати болючий удар струмом або опік.
  2. 2 Виберіть ізолюючу викрутку. Зазвичай такі викрутки мають гумову або пластикову ручку, яка створює ізолюючий бар'єр між вашими руками і металевою частиною викрутки. Якщо у вас немає ізолюючої викрутки, придбайте викрутку, на упаковці якої ясно вказано, що вона не проводить струм. На багатьох викрутки навіть вказується, на які напруги вони розраховані.
    • Якщо ви не впевнені, що ізолює чи у вас викрутка, краще придбати нову викрутку.
    • Ізолюючу викрутку можна придбати в магазині господарських товарів або товарів для автомобіля.
    • Можна використовувати як плоску, так і хрестовий викрутку.
  3. 3 Перевірте, чи немає на ручці викрутки ознак будь-яких пошкоджень. Не використовуйте викрутку з гумовою або пластиковою ручкою, якщо вона розбита, розколота або має тріщини. Через подібні пошкодження струм може досягти ваших рук, коли ви будете розряджати конденсатор.
    • Якщо ручка вашої викрутки пошкоджена, придбайте нову ізолюючу викрутку.
    • Необов'язково викидати викрутку з пошкодженої ручкою, просто не використовуйте її для того, щоб розрядити конденсатор, а також для інших робіт з електричними деталями та пристроями.
  4. 4 Візьміть конденсатор однією рукою біля основи. При розрядці конденсатора необхідно міцно утримувати його, тому візьміть його за циліндричні боку поблизу основи своєї неосновної рукою. Зігніть пальці буквою "C" і охопите ними конденсатор. Тримайте пальці подалі від верхньої частини конденсатора, де розташовані клеми.
    • Тримайте конденсатор так, як вам зручно. Немає необхідності стискати його занадто сильно.
    • Утримуйте конденсатор біля підстави, щоб на пальці не потрапили іскри, які можуть виникнути при його розрядки.
  5. 5 Покладіть викрутку на обидві клеми. Візьміть конденсатор вертикально, так щоб клеми були спрямовані до стелі, а другою рукою піднесіть викрутку і притисніть її одночасно до обох клем.
    • При цьому ви почуєте звук електричного розряду і побачите іскру.
    • Простежте, щоб викрутка стосувалася обох клем, інакше конденсатор не розрядиться.
  6. 6 Доторкніться до конденсатору ще раз, щоб перевірити, що він розряджений. Перш ніж вільно поводитися з конденсатором, приберіть викрутку, а потім знову доторкніться нею до обох клем і перевірте, чи немає іскри. При цьому не виникне ніякого розряду, якщо ви повністю розрядили конденсатор.
    • Даний крок є запобіжний засіб.
    • Після того як ви переконаєтеся, що конденсатор розряджений, з ним можна безпечно працювати далі.
    • При бажанні можна перевірити також, розряджений чи конденсатор, за допомогою мультиметра.

Метод 3 з 3: Зробіть і використовуйте розрядний пристрій

  1. 1 Придбайте мідний дріт діаметром 2 міліметри, резистор з номінальним опором 20 кОм і розсіюється напругою 5 Вт і 2 затиску «крокодил». Розрядний пристрій являє собою всього лише резистор і трохи дроту для того, щоб приєднати його до конденсатора. Все це можна придбати в магазині господарських або електричних товарів.
    • За допомогою затискачів ви зможете легко під'єднати дріт до клем конденсатора.
    • Знадобиться також ізоляційна стрічка або плівка і паяльник.
  2. 2 Відріжте від дроту два шматки завдовжки близько 15 сантиметрів. Точна довжина не важлива, аби ви змогли приєднати резистор до конденсатору. У більшості випадків повинно вистачити 15 сантиметрів, хоча іноді може знадобитися більше.
    • Шматки дроту повинні бути досить довгими, щоб ними можна було з'єднати клеми резистора і конденсатора.
    • Відріжте дріт з невеликим запасом, щоб полегшити собі роботу.
  3. 3 Зніміть ізоляційне покриття з обох кінців кожного шматка дроту приблизно на 0,5 сантиметра. Візьміть щипці для зачистки проводів і очистіть дріт від ізоляційного покриття так, щоб не пошкодити її середину. Якщо у вас немає таких щипців, надріжте покриття ножем або лезом, а потім витягніть дріт пальцями.
    • На обох кінцях дроту повинен залишитися чистий метал.
    • Видаліть досить ізоляційного покриття, щоб можна було припаяти очищені кінці до клем і затискачів.
  4. 4 припаяйте по одному кінця кожного шматка дроту до висновку резистора. З обох кінців резистора стирчить по одному дроту. Оберніть кінець одного шматка дроту навколо першої клеми резистора і припаяти його. Потім оберніть один кінець другого шматка дроту навколо другої клеми резистора і також припаяйте.
    • В результаті у вас вийде резистор з довгими проводами на кожному кінці.
    • Поки що залиште другі кінці проводів вільними.
  5. 5 Обмотайте місця пайки ізоляційною стрічкою або термозбіжною плівкою. Просто обмотайте паяні з'єднання стрічкою. Таким чином ви щільніше зафіксуєте їх і ізолюєте від зовнішніх контактів. Якщо ви збираєтеся використовувати даний пристрій повторно, надіньте на кінець дроту пластикову ізоляційну трубку і насуньте її на місце пайки.
    • Якщо ви використовуєте термоусадоч, можна потримати її над полум'ям запальнички або сірника, щоб вона щільно пристала до місця.
    • Не тримайте над полум'ям ізоляційну стрічку.
  6. 6 Припаяйте до вільного кінця кожного дроту затиски. Візьміть кінець дроту і припаяти до нього затиск «крокодил», а потім оберніть місце пайки термоусадочной плівкою або ізоляційною стрічкою. Виконайте те ж саме з вільним кінцем другого дроту.
    • Якщо ви використовуєте ізоляційну трубку, не забудьте надіти її на дріт, перш ніж приступати до пайки, інакше ви не зможете потім насунути її на широкий затиск.
  7. 7 Підключіть по одному затиску до кожної клеми конденсатора, щоб розрядити його. Прикріпіть затискачі до різних клем конденсатора. В результаті конденсатор швидко розряджається, хоча при цьому ви не почуєте клацання і не побачите іскри, як у випадку з викруткою.
    • Простежте, щоб кожен затиск мав хороший контакт з металом клеми.
    • Будьте обережні і не торкайтеся до клем конденсатора, коли підключаєте до них затискачі.
  8. 8 За допомогою мультиметра переконайтеся в тому, що конденсатор розрядився. Ще раз виставте на мультиметри максимальне значення напруги і доторкніться щупами до клем конденсатора. Якщо мультиметр покаже нульове напруга, перевірте контакти на розрядному пристрої і спробуйте розрядити конденсатор ще раз. При цьому можна не від'єднувати мультиметр від конденсатора, щоб спостерігати процес розрядки в реальному часі.
    • Якщо напруга не падає, щось не так з контактами на розрядному пристрої. Перевірте, чи не розірвані вони в слабких місцях.
    • Після того як ви переконаєтеся, що всі контакти в порядку, знову спробуйте розрядити конденсатор - на цей раз повинно вийти.

Поради

  • Після того як ви розрядите конденсатор, не знімайте з нього резистор або з'єднайте його клеми фольгою, щоб він залишався розрядженим.
  • Не тримайте резистор в руках, використовуйте для цього щуп або провід.
  • Згодом конденсатори розряджаються самі, і, швидше за все, конденсатор розрядиться за кілька днів, якщо він не підключений до зовнішніх джерел енергії або внутрішньої батарейці - проте краще вважати, що конденсатор заряджений, поки ви не переконаєтеся в зворотному.

попередження

  • Великі конденсатори надзвичайно небезпечні, і поруч з одним конденсатором можуть перебувати інші. Для роботи з такими конденсаторами нерідко потрібні професійні навички.
  • Завжди будьте обережні при роботі з електричними пристроями.

Що вам знадобиться

Перевірте, чи заряджений конденсатор


  • мультиметр

Розрядіть конденсатор викруткою

  • ізолює викрутка

Зробіть і використовуйте розрядний пристрій

  • моток дроту
  • 2 затиску "крокодил"
  • паяльник
  • Резистор 20 кОм 5 Вт