Як зробити дерев'яний меч

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 28 Травень 2021
Дата Оновлення: 25 Червень 2024
Anonim
Как сделать деревянный меч
Відеоролик: Как сделать деревянный меч

Зміст

Якщо покупка готового меча вам не по кишені або ви просто хочете зробити саморобний меч для маскарадного костюма або тренувань, то його можна виготовити з дерева. Для виконання даного проекту добре підійде дерев'яний брусок необхідної довжини з перетином 5х10 см, який цілком доступний для придбання. Визначте відповідну вам довжину меча. Виточите з бруска меч потрібної форми. Проведіть фінішну обробку меча, затерев його грубі кути наждачним папером, щоб меч придбав гладкий вид професійно виготовленого вироби.

кроки

Частина 1 з 3: Визначення ідеальної довжини меча

  1. 1 Встаньте прямо. Тримайте спину прямо, а плечі відведіть назад. Руки при цьому повинні вільно звисати з боків. Кисті рук і пальці також повинні бути розслаблені і спрямовані до підлоги.
  2. 2 Визначте свою переважну руку. Термін "переважна (ведуча) рука" відноситься до тієї руці, якою вам зручніше за все виконувати точні маніпуляції. Зазвичай це рівнозначно визначенню руки, якою ви пишете, тримайте інструменти або кидаєте м'яч.
    • Але в деяких випадках меч зручніше тримати не в тій руці, якою ви пишете або тримайте інструменти.
    • Щоб визначити провідну руку для меча, спробуйте потримати пряму дерев'яну палицю або який-небудь інший підручний предмет схожою форми. Довжина палиці повинна приблизно дорівнювати довжині передпліччя руки. Та рука, в якій вам зручніше за все тримати палицю, і буде переважаючою рукою для меча.
  3. 3 Виміряйте відстань від западини між великим і вказівним пальцями руки до ока. Якщо розвести пальці руки, то між великим і вказівним пальцями утворюється V-образна западина. Все ще підтримуючи руку в розслабленому стані з пальцями, зверненими до підлоги, виміряйте відстань між підставою V-подібною западини провідною руки і найближчим оком.
    • Без сторонньої допомоги точно зняти цю мірку може виявитися важко. Тому можна спробувати залучити на допомогу одного або члена своєї сім'ї.
  4. 4 Округлите мірку до цілих сантиметрів. Зазвичай, якщо в результаті вимірювання ви отримали мірку, що закінчується на 5, 6, 7, 8 або 9 мм, то її необхідно округлити вгору до наступного сантиметри. Коли ж результат вимірювання закінчується на 1, 2, 3 або 4 мм, то мірка округляється вниз до найближчого сантиметра.
    • Залежно від конкретного виду меча, вимоги до його розмірами можуть варіюватися. У статті наведено спосіб визначення довжини сучасної прямої військової шашки.
    • Велика частина холодної зброї масового виробництва, включаючи мечі, виготовляється за певними розмірами. Ці розміри зазвичай йдуть з кроком від 2,5 до 5 см.
    • Як приклад можливого розбігу розмірів можна привести розмірні рамки традиційного палаша, чия довжина може варіюватися в межах 75-115 см.

Частина 2 з 3: Виточування меча потрібної форми

  1. 1 Виберіть дерев'яний брусок трохи більше потрібної довжини меча. Візьміть для роботи більший брусок, ніж того вимагають ідеальні розміри меча. Це дасть вам деякий запас матеріалу на випадок помилкових рухів ножем, коли ви будете виточувати їм свій меч.
    • Щоб перевірити якість деревини, вдарте бруском про тверду поверхню. Якщо він зламається або трісне, візьміть інший брусок.
  2. 2 Намалюйте контури меча на боковинах бруска з перетином 5х10 см. Форма меча може бути зігнутою, як у традиційній катани або ятагана, або прямий з обох країв, але зі скошеним або загостреним у вигляді трикутника кінцем.
    • Коли будете креслити контури, не забудьте про поперечну гарду. Вона розташовується між підставою леза і держаком меча.
    • Кінчик меча зазвичай буває скошеним або загостреним. Також не забудьте врахувати це, коли будете малювати контури. Відповідним кутом скоса від кінчика леза до його боковині буде кут в 45 °.
  3. 3 Укоротите брусок до потрібної довжини. Відміряйте на бруску ідеальну довжину для свого меча і поставте олівцем відповідну мітку. Ручною пилкою відпиляйте надлишки деревини. Не забудьте, що вам слід пиляти деревину у напрямку скосів контурів намальованого кінчика меча.
  4. 4 Зріжте зайву деревину, щоб виточити контури леза меча. Найкраще використовувати для цих цілей спеціальний гострий ніж для деревообробки, але також можна взяти і будь-який інший міцний гострий ніж. Зріжте їм зайву деревину, щоб виточити лезо меча.
    • У меча з одностороннім заточуванням лезо повинно звужуватися в сторону "гострого" краю, утворюючи трикутний перетин. При цьому меч повинен стає товщі з протилежного тупого краю.
    • У меча з двостороннім заточуванням поперечний переріз леза нагадує собою витягнутий ромб. Найтовстіша частина леза буде проходити по центру меча, а обидва його "заточених" краю будуть тонкими.
  5. 5 Виточите рукоять меча і гарду. Найкраще зробити руків'я меча трохи овальної форми в перерізі, при цьому вона повинна бути трохи вже самого леза. Гарда також повинна являти собою вузьку горизонтальну перемичку між лезом меча і держаком.
    • Меч з руків'ям овального перетину зручніше тримати в руці, ніж меч з рукояттю ідеально круглого перетину.
    • Щоб зробити явно виділяється гарду, найкраще додатково попрацювати напилком. На даному етапі просто виточите ножем загальні обриси гарди. Пізніше ви згладите її наждачним папером, а напилком зробите її виділяється.
  6. 6 Скорегуйте вага меча до необхідного. Візьміть меч в руку. Якщо він здається вам важким, продовжуйте працювати ножем і сточувати зайву товщину деревини з леза і рукояті.
    • Деякі сорти деревини важче інших. Щоб надати мечу з важкої деревини комфортний вага, необхідно виточити дуже тонке лезо і рукоять.
    • Знайте, що занадто тонке лезо або рукоять меча можуть позначитися на його міцності.

Частина 3 з 3: Фінішна обробка меча

  1. 1 Обробіть наждачним папером лезо меча, рукоять і гарду. Використовуйте наждачний папір із середнім розміром зерна (від 60 до 100), щоб згладити грубі кути і нерівності на поверхні деревини. Коли обробляєте наждачним папером деревину, тисніть на неї досить сильно.
    • Проявляйте терпіння під час роботи. Обробка наждачним папером вимагає деякого часу, але добре оброблений меч буде виглядати більш професійно.
    • Щоб прискорити процес, можна зафіксувати меч на верстаті і обробити його шліфувальною машинкою.
  2. 2 Обмотайте руків'я меча. Так меч буде виглядати більш стильно і додатково забезпечить вам краще захоплення рукояті при використанні меча. Для обмотки рукояті використовуйте ізоляційну стрічку.
    • При відсутності обмотки піт вашої руки в поєднанні з силою удару мечем об щось може привести до того, що меч просто вислизне з захоплення.
    • В якості альтернативи замість ізоляційної стрічки для обмотки рукояті меча можна взяти герметизирующий скотч. Цей скотч буває різної текстури та кольору, які можна вибрати на свій розсуд.
  3. 3 Обробіть гарду напилком, щоб зробити її виділяється. Напилок дозволить вам зробити більш чіткі і глибокі поглиблення безпосередньо над держаком і в підставі леза меча. Візьміть напилок і сточите їм частину деревини прямо над і під гардой.
    • Застосування напилка дозволить більш явно відокремити гарду від рукояті і леза меча.
  4. 4 В якості альтернативи додайте гарду окремої поперечної деталлю. Виріжте дерев'яний, пластиковий або металевий коло, який в діаметрі буде приблизно на 5 см ширше рукояті меча. Проріжте прямо по центру кола отвір, яке буде зовсім небагато більше поперечного перерізу рукояті меча.
    • Одягніть деталь гарди на рукоять. Гарда загальмується там, де лезо почне ставати ширше, і далі не піде.
    • Щоб додатково зафіксувати гарду, обмотайте її дротом або мотузкою. Чергуйте при цьому верхню і нижню сторону гарди, щоб дріт або мотузка обвивалася навколо підстави леза і верхньої частини рукояті. Залишок дроту або мотузки зав'яжіть простим вузлом.
  5. 5 Внесіть додаткові штрихи в оформлення меча і насолодитеся кінцевим результатом. Прикрасьте підставу рукояті меча пензликом. Намалюйте маркером візерунки на лезі меча. Або виточите ці візерунки ножем.
    • Щоб зробити піхви, зріжте довгий рукав зі старою сорочки. Зашийте один кінець рукава. Вставте меч всередину, і все готово!
  6. 6finished>

Поради

  • Замість ізоляційної стрічки або герметизуючого скотча можна використовувати рідку ізоляційну стрічку. Вона забезпечить хороший захоплення і дозволить приховати можливі тріщини рукояті.

попередження

  • При використанні в серйозних тренуваннях і навіть боях ваш меч, швидше за все, трісне або зламається (в цьому немає нічого незвичайного).
  • Якщо меч тріснув, відразу ж припиніть ним користуватися. Тріснутий меч може в будь-яку хвилину розлетітися на друзки. Тріски ж здатні непоправно травмувати ваші очі, встромити в шкіру скалками і нанести іншу шкоду вашому здоров'ю.
  • Ручний інструмент при неправильному використанні може бути небезпечний. Будьте обережні при роботі з ножем, пилкою та іншими інструментами.
  • Будьте обережні, коли практикуєтеся з мечем. Незважаючи на те, що меч зроблений з дерева, їм можна нанести серйозну травму.

Що вам знадобиться

  • герметизуючий скотч
  • Ізолента (не обов'язково)
  • Ручна пила (не обов'язково)
  • ніж
  • Рідка изолента (не обов'язково)
  • олівець
  • Наждачний папір (рекомендується)
  • Сантиметрова стрічка
  • Деревина (наприклад, брусок перетином 5х10 см)