Як зробити художнє портфоліо

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 15 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Выжигание по дереву. Небольшой урок. Мой опыт, нюансы, с чего начать, как переносить рисунок.
Відеоролик: Выжигание по дереву. Небольшой урок. Мой опыт, нюансы, с чего начать, как переносить рисунок.

Зміст

Думаєте про те, як представити у вигідному світлі свої художні роботи для картинної галереї, інституту мистецтв або потенційного роботодавця? Якісно складений художній портфоліо є відмінним способом представити свої кращі творіння і продемонструвати власні навички.Портфоліо повинен говорити сам за себе, об'єднуючи в собі такі ваші якості, як професіоналізм, захопленість і індивідуальність, а також демонструючи ваші кращі роботи. Він буде створювати про вас перше враження, тому повинен чимось виділятися на тлі інших портфоліо. У своєму портфоліо ви повинні показати зацікавленим особам, в чому полягає ваш талант, чим ви відрізняєтеся від інших претендентів і чому необхідно вибрати саме вас, а не кого-то еще.

кроки

Частина 1 з 3: Вибір робіт для портфоліо

  1. 1 Ознайомтеся з вимогами до написання портфоліо. Всі організації відрізняються один від одного, тому у них можуть бути різні вимоги до вмісту портфоліо або використовуваному в ньому формату. Також ваш портфоліо багато в чому буде залежати від того, який курс навчання або яку кар'єру ви вирішили для себе вибрати.
    • Наприклад, якщо ви вирішили вчитися на кінорежисера або художника-аніматора, цілком ймовірно, що ваш портфоліо повинен бути цифровим і складатися з робіт тієї ж області творчості. З іншого боку, якщо ви вступаєте на архітектора або художника, ваш портфоліо повинен буде складатися з нарисів і малюнків.
    • У деяких закладах пропонують включати в портфоліо всього 10-20 робіт. Якщо у вас є справді вартісні твори, краще дотримуватися меншої кількості робіт в портфоліо, так як зі збільшенням їх числа загальну якість сприйняття портфоліо може знизитися.
    • Обов'язково перевіряйте вимоги конкретної організації до складання портфоліо, перш ніж починати його готувати. Це необхідно для того, щоб не витрачати час на створення портфоліо одним способом, а потім вимушено переробляти його під інший формат.
  2. 2 Виберіть для портфоліо готові і незакінчені роботи (в залежності від конкретних вимог). Зазвичай для вступу в професійні навчальні заклади потрібно надати готові роботи, але в деяких випадках вас можуть попросити показати і незакінчені твори, щоб оцінити безпосередній процес підготовки і розвитку робіт.
    • Перевірте вимоги до портфоліо, перш ніж що-небудь робити. Якщо потрібно включити в нього незакінчені роботи, так і зробіть. Це дозволить оцінити ваші навички, методи роботи і глибину наявних знань, а також допоможе зрозуміти контекст творчого і розумового процесу, який лежить в основі ваших творів. Кожна художня робота часто є чимось більшим, ніж просто готовим твором, але це багато в чому залежить від процесу її створення і застосування деяких експериментів.
    • Переконайтеся в тому, що як готові, так і незакінчені роботи для вашого портфоліо доведені до досконалості. Позбавте свої твори від змазаних ліній, відбитків пальців і дефектів.
  3. 3 Включіть в портфоліо роботи, намальовані з натури. Вони підтвердять ваше вміння сприймати і відображати на папері об'єкти реального життя. Малюнки та картини з натури можуть бути суттєвою частиною вашого портфоліо.
    • Мета включення даних творів в портфоліо - показати тим, хто буде його оцінювати, що ви вмієте правильно сприймати обриси і форми предметів, звертати увагу на деталі, працювати з перспективою, пропорціями і передачею різних текстур.
    • При малюванні з натури дотримуйтеся реалізму, а не грубої механічної копії реальності. Корисно вибирати для малювання важливий для себе предмет, так як при цьому ви автоматично починаєте замислюватися про тему і мотиви, які лежать в глибині вашого малюнка, а не про чисто зовнішньої зображенні, яке стоїть перед вами.
  4. 4 Підкресліть свої кращі твори. Якщо ви малюєте вже досить давно, ймовірно, у вас є велика різноманітність робіт, починаючи від чудових і гарних і закінчуючи середніми і зовсім поганими. Часом спокусливо включити в портфоліо не тільки кращі свої роботи, але просто хороші. Проте, від цього розумно буде утриматися.Вам необхідно показати тільки кращі твори, які точно і без сумніву відображають в собі якість, ваші здібності, майстерність і креативність.
    • Будьте вибагливі і не включайте в портфоліо будь-які роботи виключно для різноманітності. Краще ваш портфоліо буде складатися з впевнено виконаних робіт з меншою різноманітністю використаних коштів або стилів, ніж з великого числа робіт різними матеріалами і в різних стилях, але середньої якості.
    • Часом буває важко неупереджено оцінити свої роботи і відредагувати їх, тому попросіть друга або двох друзів відібрати ваші кращі твори. Також корисно мати друга-наставника. Пошукайте кого-небудь з талантом художника, того, хто вже бував на вашому місці раніше, хто зможе допомогти вам прийняти настільки важкі рішення. Користь тут полягає в тому, що думку таку людину можна буде довіряти, так як у нього є певний досвід в галузі образотворчого мистецтва.
    • Жодному разі не вмикайте в портфоліо роботи, які є імітацією чиїхось робіт. Приймальні комісії бачили тисячі портфоліо і цілком здатні вгадати, що ви створили свій твір з якої-небудь фотографії або художньої роботі іншої людини. Також це демонструє ваш недолік творчих здібностей і нездатність шукати ідеї для своїх творів в реальному житті.
  5. 5 Попросіть одного поглянути на ваші роботи. Після того як відберете для портфоліо найцінніші твори, попросіть друга або наставника поглянути на них, а також висловити свою думку про обраних вами роботах.
    • Деякі з ваші творів можуть зажадати переробки або доопрацювання, тому подбайте про те, щоб у вас в запасі було достатньо часу для вдосконалення робіт, перш ніж ви повинні будете здавати портфоліо.
    • Відібравши роботи для портфоліо, почекайте деякий час і поверніться до них вже трохи переосмисливши свій підхід. Дуже важливо забезпечити собі цей час, так як воно дозволить вам краще і менш упереджено оцінити свої твори.
    • Часом навіть друзі можуть ставитися упереджено до ваших робіт, тому іноді корисно залучити до оцінки кого-небудь з боку, з ким у вас немає близьких відносин. Крім того, прийняти конструктивну критику від такої людини буде простіше.
    • Навчіться з вдячністю приймати конструктивну критику: зрозумійте, що вона не є образою і не применшує вашого гідності, а дозволяє вам вдосконалюватися як художнику.
  6. 6 Включіть в портфоліо додаткову інформацію про статті, публікаціях і нагороди. У деяких випадках це не потрібно, тому, знову ж таки, перевірте вимоги до складання портфоліо. Проте, знайте, що така інформація корисна для демонстрації того, що ваші роботи цінуються і вже були представлені громадськості раніше.

Частина 2 з 3: Складання портфоліо

  1. 1 Використовуйте портфоліо інших людей в якості прикладів. Кращий спосіб почати роботу над таким проектом, як складання портфоліо, - знайти в мережі успішні портфоліо інших людей і використовувати їх для себе як приклад. Це не означає, що вам потрібно копіювати формат або слідувати чужому портфоліо точь-в-точь. Використовуйте портфоліо інших людей в якості направляючого орієнтира для складання свого власного.
    • Зверніть увагу на те, як організовані роботи в чужому портфоліо. Подивіться на стиль і дизайн самого портфоліо. Подумайте, що сильніше притягує ваш погляд: роботи в портфоліо або дизайн портфоліо?
    • Якщо вам некомфортно або навіть боязно проводити зіставлення з чужими портфоліо, пам'ятайте про те, що туди входять тільки найкращі роботи. Образотворче мистецтво засноване і на технічних навичках, і на творчості, тому навіть якщо ваші навички все ще не такі хороші, як у інших людей, ваші творчі здібності можуть компенсувати цей недолік.
  2. 2 Підстройте портфоліо під ту організацію, для якої його складаєте. Університети або картинні галереї можуть мати свою власну думку про те, що вони хочуть побачити в портфоліо, або про те, як воно повинно бути стилістично оформлено. Дуже важливо приступати до складання і структурування портфоліо з урахуванням того, для якої аудиторії воно адресоване.
    • Наприклад, якщо ви готуєте портфоліо для картинної галереї, сходіть туди і переконайтеся в тому, що ваші роботи вписуються тематику і стилістику картин, виставлених там. Підберіть для портфоліо такі роботи, які покажуть, що ви знайомі з цією картинною галереєю та добре розумієте, яку саме категорію образотворчого мистецтва вони виставляють.
    • Якщо ви вступаєте в університет або хочете отримати роботу, завжди дотримуйтесь рекомендацій по складанню портфоліо, але також намагайтеся додатково підлаштувати портфоліо під ту організацію, для якої його готуєте. Можливо, ви поступаєте в престижний інститут образотворчих мистецтв, який більше цінує техніку і стиль, а можливо, ви поступаєте в коледж, де роблять більший упор на творчі здібності та експерименти. Намагайтеся враховувати такі моменти, коли будете продумувати дизайн і структуру портфоліо.
  3. 3 Організуйте роботи для портфоліо. Згрупуйте свої твори за стилем, тематикою, використовуваних матеріалів, техніці або тому подібному. Вам необхідно якомога сильніше спростити пошук важливої ​​інформації для людей, які будуть розглядати ваш портфоліо і визначати вашу профпридатність. Найпростіше добитися цього за рахунок належної організації свого портфоліо. Ваш портфоліо повинен розповісти про вас цілу історію.
    • Згрупуйте роботи по використаним матеріалам. У портфоліо корисно продемонструвати роботу з різними матеріалами, щоб показати ваше всебічний розвиток і здатність працювати в різних художніх напрямах. Не завадить об'єднати роботи з різними матеріалами по групах, щоб портфоліо чітко відображав ваші різноманітні навички та вміння застосовувати різні матеріали у своїй творчості. Наприклад, можна об'єднати в одну групу пастелі, потім створити групу малюнків простими олівцями і вугіллям, далі об'єднати ваші роботи фарбами.
    • Згрупуйте роботи за тематикою. Ще один спосіб угруповання - угруповання по тематиці, яка, цілком імовірно, буде включати в себе роботи, виконані з використанням різних матеріалів, але відображати ваші здібності до точному зображенню абсолютно різних речей. Наприклад, можна згрупувати роботи по зображеннях людей, пейзажів, абстрактним картинам і так далі.
    • Згрупуйте роботи по техніці виконання. Таке групування аналогічна угрупованню по використаним матеріалам, але при цьому робиться акцент на ваше вміння працювати не тільки з папером, а й з цифровими засобами, фотографією, веб-дизайном, анімацією і так далі.
    • Скористайтеся альбомом для скрапбукінгу або переплетній машинкою (все це можна знайти в магазині товарів для рукоділля), щоб скріпити і представити свої роботи.
  4. 4 Дотримуйтеся простоти. Будучи художником, ви можете побажати проявити творчий підхід і зробити свій портфоліо дуже екстравагантним. Незважаючи на те, що такий підхід хороший для самих робіт, портфоліо, в якому вони містяться, повинен виглядати професійно, організовано і просто.
    • Це пов'язано з тим, що не потрібно занадто перевантажувати портфоліо оформленням і відволікати увагу глядача від виконаних вами робіт. Ви повинні зробити так, щоб фокус залишався на ваших творах, адже саме їх ви намагаєтеся продемонструвати.
    • Розмірено підійдіть до написання портфоліо. Не вмикайте в одну сторінку занадто багато робіт і не перестарайтеся з об'ємом описової інформації.
  5. 5 Постарайтеся виділитися, але без надмірностей. У вкрай конкурентній галузі образотворчого мистецтва дуже важливо, щоб ваші роботи виділялися.Не можна допустити, щоб вас просто зарахували до сотням інших людей, які теж надали свої портфоліо, тому постарайтеся створити такий портфоліо, який буде майстерно і творчо підкреслювати ваші роботи, так що цього не можна буде не помітити.
    • Проте, будьте обережні, щоб не перестаратися. Якщо ваші спроби виділитися на тлі інших приведуть вас до створення чогось несмачного або будуть виглядати як невдала спроба домогтися гумористичного ефекту, то ви можете залишитися непоміченими або ж бути поміченими, але в негативному плані.
    • Перевага портфоліо полягає в тому, що воно являє собою щось більше, ніж листок паперу на зразок резюме. Ваші роботи дійсно говорять про те, що ви з себе уявляєте, і дозволяють роботодавцю отримати краще розуміння ваших творчих здібностей, ніж з сухого письмового опису навичок.
    • Чи не обмірковуйте свій портфоліо занадто довго. Закінчивши роботу над ним, попросіть наставника дати про нього свій відгук. Кілька разів самі переглянете портфоліо, щоб переконатися в його гарній організації і позбутися від можливих помилок, після чого залиште його в спокої. Постійні спроби щось виправити, щоб зробити портфоліо "запам'ятовується" можуть привести до зниження його зовнішнього професіоналізму.
  6. 6 Створіть віртуальний портфоліо. Незважаючи на те, що зручно мати на руках портфоліо з вашими реальними роботами, наявність віртуальної копії портфоліо буде корисно для онлайн-відправки портфоліо зацікавленим особам, що і потрібно в більшості випадків.
    • Відзнімемо або відскануйте свої роботи. Після відбору робіт для портфоліо скористайтеся гарною фотокамерою, щоб сфотографувати ваші твори, або попросіть про це професіонала. Простежте за тим, щоб фотографії були чіткими і якісними, дозволяючи переглядати ваші роботи в хорошому дозволі. Для фотозйомки використовуйте приміщення з ідеальним освітленням без зайвих відблисків і ніколи не користуйтеся спалахом. Скануючи роботи, стежте за тим, щоб папір не м'ялася і лежала в сканері рівно, - це дозволить вам отримати точні цифрові копії ваших малюнків.
    • Внесіть ці зображення в Indesign чи іншу програму, яка дозволяє без особливих зусиль створювати і редагувати портфоліо.
    • Віртуальний портфоліо стане не тільки цифровий копією ваших робіт для пересилання по мережі, але також послужить резервом на той випадок, якщо реальні роботи будуть втрачені або знищені.

Частина 3 з 3: Підготовка до демонстрації портфоліо

  1. 1 Відрепетируйте презентацію свого портфоліо. Якщо у вас буде можливість особисто представити свій портфоліо, важливо відрепетирувати його презентацію. В цьому випадку ви будете точно знати, що сказати про кожну представленій роботі і як ефективно пояснити, чим відрізняються ваші роботи і в чому полягає їх цінність.
    • Самостійно відрепетирувати презентацію кілька разів, виступите перед одним або наставником, який зможе оцінити вашу презентацію і ваш підхід до опису своїх робіт.
    • Знову ж, ваші роботи як і раніше повинні говорити самі за себе. Під час презентації портфоліо не потрібно вдаватися в усі подробиці, пояснюючи кожну деталь, - в більшості випадків все повинно бути зрозуміло без зайвих слів. Однак, у вас можуть зустрічатися такі роботи, на які вас надихнуло якесь значуща подія або щось для вас цінне. В такому разі скористайтеся можливістю показати творчий запал і пристрасть, що лежать в основі подібних робіт.
  2. 2 Завершивши роботу над портфоліо, отримаєте на нього відгук. Попросіть наставника або одного переглянути готовий портфоліо, роблячи позначки з зауваженнями з приводу організації робіт, теми, формату та кінцевої представленої роботи.
    • Також можна звернутися за консультацією з приводу портфоліо до викладачів того навчального закладу, в яке ви зібралися надходити. Знайдіть викладача, готового проконсультувати вас, і попросіть дати вам рекомендації про те, як можна вдосконалити портфоліо.Використовуйте цю зустріч в якості пробної презентації портфоліо перед його офіційним розглядом.
    • Дрібні деталі теж мають значення. Якщо у вашому портфоліо міститься текст, обов'язково перевірте його на орфографічні, пунктуаційні і граматичні помилки. Легко сконцентрувати всю свою увагу безпосередньо на художніх роботах і забути про текст. Однак приймальна комісія або роботодавці хочуть бачити, що ви перевірили всю свою роботу і серйозно поставилися до підготовки. Нерозумно витрачати весь свій час на створення просто фантастичного портфоліо, який дійсно сподобається комісії або роботодавцю, а потім втратити будь-які шанси на успіх через неграмотного тексту.
  3. 3 Регулярно поповнюйте портфоліо. Навіть якщо ви вже представили свій портфоліо кільком організаціям, завжди будьте готові поповнити і відновити його новими, більш якісними роботами. Заощаджуйте свій час, роблячи це в міру появи таких робіт, щоб в якийсь момент вам не довелося заново кардинально переробляти портфоліо, коли потрібно представити його де-небудь ще.
    • Так портфоліо буде відповідати вашим поточним навичкам і включати інформацію про отримані вами нагороди.
    • Постійно задавайтеся питанням: "Чи дійсно це все моє?" Ваші роботи повинні відображати вас самих, ваші пристрасті, тому при оновленні та перегляд портфоліо стежте за тим, щоб він розповідав ту історію, яку ви хочете передати.

Поради

  • У галузі образотворчого мистецтва висока конкуренція, тому вам буде потрібно пройти через чимале число виставок з вашими роботами, щоб домогтися визнання і вибитися в лідери. Ніколи не впадайте у відчай!
  • Не обмежуйтеся малюванням виключно на уроках. Малюйте олівцем, фарбами та творіть в повсякденному житті! Саме такі роботи дійсно цікавлять тих, хто оцінює ваш портфоліо, так як вони відображають ваші реальні інтереси, пристрасті і творчі здібності, які виходять за межі вимог вчителів і навчальної обстановки.
  • Зіставляючи свої роботи з чужими, пам'ятайте, що ваша мета полягає не в тому, щоб надати своїм роботам точно такий же вигляд, а в тому, щоб постійно вдосконалювати свій талант і розвивати свої художні навички.
  • Не погоджуйтеся на безкоштовне створення картин виключно заради можливості експонуватися. Робіть це з любові до образотворчого мистецтва.
  • Намагайтеся поповнювати свій портфоліо новими роботами. Це буде демонструвати накопичений досвід і вдосконалення навичок.