Як зробити пропелер

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 10 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как сделать ветрячек из бумаги за 3 минуты?
Відеоролик: Как сделать ветрячек из бумаги за 3 минуты?

Зміст

Необхідно витратити чимало часу на підготовку і роботу, щоб виготовити такий складний елемент, як дерев'яний пропелер. Приділяйте особливу увагу деталям. Якщо ви плануєте використовувати пропелер як іграшку або прикрасу, то припустимі деякі помилки і недоліки. Але якщо ви збираєтеся використовувати пропелер в зв'язці з двигуном, то краще записатися на спеціальні курси, щоб придбати необхідні навички. Зробити працездатну деталь досить складно, тому не турбуйтеся, якщо перші результати будуть далекі від ідеалу.

кроки

Частина 1 з 3: Конструкція пропелера

  1. 1 Знайдіть конструктивний шаблон. Постарайтеся знайти потрібний конструктивний шаблон для пропелера. Важливо знати потужність двигуна, діаметр пропелера і частоту обертання, щоб підібрати креслення і шаблони дерев'яного пропелера для таких технічних умов. Знайдіть шаблон в інтернеті або візьміть спеціальну книгу в бібліотеці. У деяких книгах є креслення зразків, що цілком згодиться.
  2. 2 Визначте кількість лопатей. Найчастіше пропелер має дві, три або чотири лопаті. На великих повітряних судах можуть використовувати пропелери з ще більшою кількістю лопатей. Чим могутніше приводний двигун, тим більше потрібно лопатей для рівномірного розподілу потужності. Хоча при великому бажанні ви можете зробити пропелер на три або чотири лопаті, все ж, якщо це перший подібний досвід, краще починати з простого пропелера на дві лопаті. Чим більше лопатей, тим вище вартість, маса готового виробу та часові витрати.
  3. 3 Визначте довжину лопатей. Як і у випадку з кількістю, збільшення довжини лопаті дозволяє використовувати більш потужний двигун. Також зверніть увагу, що максимальна довжина лопаті завжди обмежена відстанню до землі. Виміряйте відстань від носа літака до поверхні, щоб мати уявлення про обмеження.
  4. 4 Аеродинамічний профіль. Лопать пропелера потовщується біля маточини вала двигуна під великим кутом нахилу, тоді як кінчик лопаті завжди тонкий з невеликим кутом нахилу. Визначте ширину лопаті і кут атаки. Лопаті пропелера кріпляться до маточини під кутом аналогічно різьбі на гвинтах і шурупах.
  5. 5 Правильний вигин лопатей пропелера. Лопать повітряного гвинта нагадує зігнуте крило. Завдяки вигину пропелер ефективніше проштовхує повітря або воду. Кінці лопатей завжди рухаються набагато швидше, ніж маточина на валу. Лопатей необхідно надати вигин, щоб гвинт зберігав однаковий кут атаки по всій довжині лопаті. Використовуйте спеціальний калькулятор, щоб розрахувати необхідний нахил.
  6. 6 Виберіть матеріал для лопат. Чим надійніше зроблений дерев'яний пропелер, тим краще він справляється з вібраціями повітряного судна, Використовуйте міцну, але легку деревину на кшталт клена або берези. При виборі деревини звертайте увагу на текстуру волокон. Прямі та рівномірно розподілені волокна дозволять збалансувати пропелер.
    • Використовуйте 6-8 дощок товщиною від 2 до 2,5 сантиметрів і завдовжки близько 2 метрів. Запасні дошки також не завадять. Чим більше шарів, тим міцніше буде пропелер, навіть якщо кожен шар буде дуже тонким. Для економії часу можна звернутися до постачальників матеріалів, які виробляють багатошарову фанеру.
  7. 7 Виготовте шаблон пропелера. Визначте бажаний зовнішній вигляд і зробіть шаблон гвинта з товстого картону. Працюйте з фактичним розміром. Також накресліть центральний отвір і окремий шаблон кута нахилу лопаті. Виріжте шаблон і задійте в виготовленні пропелера.

Частина 2 з 3: Як склеїти деревину

  1. 1 Правильно розташуйте дерев'яні дошки. Будуть потрібні деталі різної довжини. Найдовша деталь повинна розташовуватися в середині, а інші в порядку убування довжини.
  2. 2 Виміряйте лопаті і переконайтеся, що вони однакової довжини. Пропелер повинен бути максимально збалансованим, щоб правильно виконувати свої функції. Всі лопаті повинні бути одного розміру і форми.
  3. 3 Склейте дошки між собою. При виготовленні пропелера для повітряного судна використовуйте дуже міцний клей. Між дошками не повинно залишатися вільного простору або повітря. Може здатися, що куди простіше використовувати одну товсту дошку, але кілька дощок меншої товщини, склеєні між собою, виявляться набагато міцніше.
  4. 4 Використовуйте струбцини або лещата, щоб щільно стиснути конструкцію на 24 години. Дуже важливо, щоб дошки були щільно притиснуті один до одного, поки клей не висохне. Можна використовувати для цих цілей слюсарні лещата або кілька струбцин.

Частина 3 з 3: Як вирізати лопаті

  1. 1 Помістіть шаблон на склеєний брус і обведіть контур пропелера. Проведіть лінію по всій довжині лопаті. Позначте отвір в центрі.
  2. 2 Зафіксуйте заготовку. Можна використовувати лещата, щоб зафіксувати пропелер на час роботи. Якщо лещат немає, то закріпіть одну сторону пропелера до станини за допомогою струбцини і працюйте з другою стороною.
  3. 3 Просвердлите центральний отвір. Позначте отвір згідно шаблону і просвердлите його за допомогою свердла діаметром 25 міліметрів. Бажано, щоб це отвір розташовувався максимально по центру бруска.
  4. 4 Зніміть зайву деревину. Ображати заготовку по намальованому контуру пропелера. Можна використовувати ручну пилку і рухатися максимально близько до ліній контуру.
  5. 5 Позначте кут вигину лопаті по краю деревини. Використовуйте такий кут установки лопаті, який був розрахований за допомогою калькулятора, і перенесіть контур вигину на заготовку. Накресліть кут вигину по краю дерев'яного бруса, щоб позначити кінчик лопаті пропелера. Потім прочертите лінію по довжині лопаті, щоб позначити форму вигину. Повторіть дії на протилежному боці заготовки.
  6. 6 Зніміть зайвий матеріал, щоб отримати необхідний кут. Використовуйте пилку, щоб зняти всю зайву деревину. Потім використовуйте стамеску або стрічковий шліфувальний верстат, щоб надати деталі точну форму. Шліфуйте до тих пір, поки лопата не стане гладкою.
    • Потрібно висока точність готового виробу, тому для шліфування може знадобитися до 60 проходів, щоб отримати бажаний результат. Приготуйтеся до того, щоб витратити на таку роботу кілька годин.
  7. 7 Повторіть обробку для протилежного кутка. Переверніть заготовку і повторіть дії із зворотного боку лопаті. Не забувайте стежити за тим, щоб лопаті були зігнуті в одному напрямку.
  8. 8 Розгорніть пропелер. Виконайте аналогічні дії з дотриманням усіх кутків для другої лопаті. Обидві лопаті повинні бути максимально гладкими. Шліфуйте поверхню лопаті до тих пір, поки вона не стане плоскою і гладкою.
  9. 9 Перевірте балансування пропелера. Протягніть в центральний отвір пропелера прямий пруток і перевірте, наскільки рівномірно збалансовані по вазі обидві лопаті. Якщо лопаті розташувалися горизонтально, то пропелер добре збалансований.
  10. 10 Покрийте пропелер шаром лаку. Лак герметично покриє деревину і захистить виріб від вологи і погодних впливів. Нанесіть шар лаку на всю поверхню і дайте висохнути протягом 24 годин. При бажанні нанесіть другий шар.
    • Також можна пофарбувати кінці лопатей яскравою фарбою жовтого або червоного кольору, щоб вони були помітні в процесі обертання.

Поради

  • Увімкніть будинку звичайний вентилятор і зверніть увагу на те, як обертаються лопаті і як вони переміщують повітряні потоки, щоб зрозуміти принцип роботи пропелера.

Що вам знадобиться

  • Дюжина дерев'яних дощок товщиною близько 1,5 сантиметра, шириною 15-20 сантиметрів і завдовжки близько 2 метрів (залежить від розмірів шаблону).
  • ножівка
  • молоток
  • стамеска
  • Стрічково-шліфувальний верстат
  • міцний клей
  • лак
  • Струбцини або лещата.