Як зігнути сталеву трубу

Автор: William Ramirez
Дата Створення: 20 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Два способа как согнуть стальную трубу. Выбираем лучший!
Відеоролик: Два способа как согнуть стальную трубу. Выбираем лучший!

Зміст

Згинання сталевих труб може знадобитися для різних цілей. Залежно від розміру труби і виду вигину існують різні методи її згинання.

кроки

Метод 1 з 3: Згинання сталевої труби трубозгинаючого станка

  1. 1 Придбайте Трубозгинальні верстат. У магазинах господарських товарів продається безліч різних трубогибочні верстатів за різною ціною. Їх основна відмінність полягає у величині гідравлічного зусилля, прикладеного до труби, а також в міцності штампів.
    • Штампи є викривлені форми, в які вставляється загинається труба. Різні штампи відповідають різним діаметрам труб. Крім того, існують штампи для труб круглого і прямокутного перерізу.
    • Будьте уважні і придбайте верстат для згинання труби з фіксованим зовнішнім, а не внутрішнім діаметром. Ці верстати не ідентичні і мають різні штампи. Використання неправильного верстата може привести до сплющиванию, викривлення і закручування згинається труби.
  2. 2 Дотримуйтеся інструкцій. Як правило, конкретне обладнання має характерні особливості. Уважно вивчіть інструкцію, прикладену до верстата.
  3. 3 Виберіть штамп відповідного розміру. Наприклад, якщо ви хочете зігнути трубу діаметром 2 см, візьміть штамп такого ж розміру.
    • Використання відповідного штампа надзвичайно важливо. Якщо труба не щільно прилягає до штампу, при загинанні вона може сплюснутися і покоробитися.
  4. 4 Вставте трубу в верстат. Встановивши штамп, помістіть в нього трубу таким чином, щоб місце майбутнього згину знаходилося посередині штампа. Потім щільно затисніть трубу за допомогою пневматичного важеля.
  5. 5 Виміряйте необхідний кут вигину. На трубозгинаючого верстаті неможливо виставити необхідний вам кут, тому його треба контролювати додатково.
    • Найпростіше рішення полягає у використанні цифрового кутоміра, який можна прикріпити до труби перед її згинанням. В процесі загинання труби ви зможете спостерігати кут її вигину.
  6. 6 Зігніть трубу на необхідний кут. Чим вище зусилля, що додається до верстата, тим на більш гострий кут зігнеться труба. Як тільки кутомір зафіксує необхідний вам кут, відпустіть тиск на трубу і дістаньте її з верстата.
  7. 7 Потренуйтеся на непотрібних трубах. Оскільки занадто високий тиск може призвести до викривлення труби, попрактикуйтесь на непотрібних трубах, перш ніж згинати необхідну вам трубу.
    • Перед тим, як помістити трубу в верстат, наповніть її піском: це запобіжить її викривлення і закручування.

Метод 2 з 3: Згинання сталевої труби за допомогою паяльної лампи

  1. 1 Придбайте паяльну лампу. Якщо у вас немає такої лампи, купите ацетиленову пальник, що забезпечує постійну високу температуру.
  2. 2 Затисніть трубу в лещатах. Закрутіть лещата, щільно затиснувши трубу; проте не прикладайте занадто великого зусилля, щоб не сплюснути трубу.
    • До деяких лещат додаються спеціальні захвати для циліндричних труб. Проте, можна обійтися і без таких захоплень.
  3. 3 Нагрійте трубу в місці майбутнього згину. За допомогою ацетиленового пальника розігрійте місце, в якому ви збираєтеся зігнути трубу. Нагрівайте трубу по всьому діаметру (периметру), а не одну лише сторону. При високій температурі метал має підвищену пластичність, що дозволить уникнути викривлення і нерівномірної деформації труби.
  4. 4 Згинайте трубу плавно і рівномірно. Чи не застосовуйте силу ривками. Дійте плавно, поступово підвищуючи тиск.
    • Можна використовувати гайковий ключ або трубу більшого діаметра, надівши її на згинають трубу, або просто гнути руками. Однак врахуйте, що труба буде гарячої, тому надягніть щільні вогнетривкі рукавички.
    • На цьому етапі вам може знадобитися допомога: одна людина буде згинати трубу, а другий - розігрівати її.
    • Заповнивши трубу будь-яким негорючим матеріалом, наприклад піском, ви уникнете її сплющивание і викривлення.
  5. 5 Зігніть трубу на необхідний кут. Один з найпростіших способів виміряти кут вигину полягає в приготуванні шаблону з іншого матеріалу; такий шаблон можна, наприклад, вирізати з фанери або щільного картону. Прикладаючи до труби шаблон, віднесіть пальник подалі від труби.

Метод 3 з 3: Згинання трубопрокатним верстатом

  1. 1 Придбайте трубопрокатний верстат. Якщо вам необхідно зігнути цілий набір труб під певним кутом, такий верстат значно полегшить ваше завдання. Трубопрокатний верстат можна купити в супермаркеті господарських товарів, причому він обійдеться дешевше пневматичних пристроїв для згинання труб.
    • Як і до трубогибочні верстатів, до трубопрокатному верстата додаються різні штампи, і для згинання труби певного діаметру необхідний вибір правильного штампа, щоб не сплюснути її.
  2. 2 Помістіть трубу в верстат. Принцип дії трубопрокатного верстата полягає в додатку до труби все зростаючого зусилля при її переміщенні вперед і назад. Встановивши в верстат відповідний штамп, вставте в нього трубу.
    • При роботі на трубопрокатному верстаті труба вставляється з одного кінця.
  3. 3 Щільно затисніть лещата навколо труби. Більшість верстатів мають шестигранний гвинт, який можна закрутити за допомогою стандартного ключа.
  4. 4 Подайте трубу в верстат. Більшість трубопрокатних верстатів забезпечені великим колесом, прокручувати при прокатці труби.
    • Прокручування колеса потребуватиме певних зусиль, особливо на завершальних етапах прокатки.
  5. 5 Збільшуйте тиск на трубу. Пропустивши трубу через прокатний верстат один раз, зменшіть відстань між валками, прокрутивши затиск приблизно на чверть обороту.
  6. 6 Пропустіть трубу в зворотному напрямку. Колесо верстата можна прокрутити в зворотному напрямку, так що ви зможете пропустити трубу з іншого боку.
  7. 7 Повторюйте, поки не зігнете трубу на необхідний кут. Продовжуйте зменшувати відстань між валками, кожен раз прокручуючи затиск приблизно на чверть повного обороту. Після декількох проходів ви помітите, як труба почала згинатися. Продовжуйте прокатувати трубу до тих пір, поки не отримаєте необхідну форму.
    • Якщо у вас є шаблон для вимірювання кута, прикладайте його до труби після кожного проходу.

Поради

  • Якщо вам необхідно зігнути всього лише кілька труб, і ви не збираєтеся займатися цим надалі, дешевше буде віднести труби в найближчу майстерню.
  • Перед тим, як приступити до роботи, потренуйтеся на непотрібних трубах.
  • Полум'я газового пальника "забарвлює" сталь, тому будьте готові до очищення окалини.
  • Пам'ятайте, що після нагрівання метал може стати більш крихким.

попередження

  • Уважно вивчайте додаються до обладнання інструкції, звертаючи особливу увагу на заходи безпеки.
  • У гідравлічних трубогибочні верстатах використовується високий тиск, що може привести до руйнування труби і розльоту її фрагментів. Тому збільшуйте тиск поступово.
  • Будьте особливо обережні при використанні паяльної лампи: надіньте вогнетривкі рукавички і майте поблизу вогнегасник.

Що вам знадобиться

  • Захисні окуляри при використанні газового пальника.
  • Вогнетривкі рукавички.
  • Лещата для згинання за допомогою паяльної лампи
  • Ацетиленовий пальник для методу вигину за допомогою паяльної лампи
  • Гідравлічний верстат для першого методу
  • Пісок для вигину за допомогою гідравлічного верстата
  • План або схема
  • Сталева труба (її можна придбати в магазині господарських товарів)
  • Трубопрокатний верстат для третього методу
  • Гайковий ключ