Як повідомляти погані новини

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 23 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як повідомляти погані новини / з українськими субтитрами
Відеоролик: Як повідомляти погані новини / з українськими субтитрами

Зміст

Повідомлення поганих новин - завдання не з легких. Зробивши це в невідповідний час або некоректним способом, можна ще більше посилити і без того важку ситуацію. Тому дуже важливо навчитися робити це правильно. Справжня труднощі (крім змісту новини) полягає в тому, що в даній ситуації погано не тільки тому, хто повідомляє неприємну новину, але і людині, яка її слухає. Ця стаття розповість вам, як правильно повідомляти погані новини, щоб обидві сторони неприємної ситуації могли впоратися зі тим, що трапилося.

кроки

Метод 1 з 3: Вибір слів

  1. 1 Навчіться справлятися з власною реакцією. Перш, ніж передавати комусь повідомлення, потрібно спробувати впоратися зі своїми почуттями та емоціями, які можуть виникнути в результаті події. Погана новина може також вплинути на вас. Хоча можливо трапилися не стосується вас або вашого родича, погані новини можуть позбавити спокою. Тому дуже важливо заспокоїтися і привести в порядок свої думки і почуття, перш ніж повідомляти про те, що трапилося комусь ще.
    • Щоб заспокоїтися, ви можете випити чашечку кави, прийняти душ, помедитувати або попрактикувати техніку глибокого дихання протягом декількох хвилин. Також можна спокійно посидіти в тихому темному місці, щоб заспокоїтися і зібратися з думками. Після того, як ви подолаєте стан шоку, ви не будете відчувати сильного страху, не знаючи, як правильно повідомити іншим про те, що трапилося. Однак, безумовно, зробити це буде не так просто.
  2. 2 Підготуйте правильні слова. Перш ніж повідомляти погану новину, ви повинні подумати про її зміст. Говоріть про те, що сталося дуже акуратно. Людина, якій ви повідомляєте погану новину, повинен ясно розуміти, що сталося.
    • Говоріть конкретно про те, що трапилося. Не варто ходити коло та навколо. Людині буде легше, якщо ви скажете йому про те, що сталося відразу, а не будете намагатися повідомити новину, заходячи здалеку. Розкажіть про те, що сталося. Подивіться людині в очі і скажіть про те, що трапилося.
  3. 3 Потренуйтеся, що ви збираєтеся сказати, щоб знайти потрібні слова і правильно сформулювати фрази. Проте, будьте готові поміняти свій «сценарій». Проявляйте гнучкість. Спостерігайте за реакцією людини і при необхідності внесіть необхідні зміни. Багато що впливає на те, як ви будете повідомляти погану новину. Наприклад, ваші відносини з людиною або вміст новини багато в чому визначає те, як ви її піднесете іншому.
    • Якщо стався нещасний випадок, і хтось помер, скажіть прямо, але м'яко: «Мені дуже шкода, що мені доводиться говорити тобі про це, але Міша потрапив в жахливу автомобільну катастрофу».
    • Дайте людині можливість впоратися зі своїми емоціями. Після того, як він буде готовий, швидше за все, він запитає: «Що трапилося?» або «Що з ним?» На це питання ви можете відповісти прямо: «Мені дуже шкода, але він загинув».
    • Якщо ви втратили роботу, ви можете сказати: «Мені дуже шкода, але компанія, в якій я працюю, збанкрутувала». Потім можна продовжити: «І мене, на жаль, звільнили».

Метод 2 з 3: Вибір контексту

  1. 1 Подумайте, чи варто саме вам повідомляти погану новину. Якщо ви просто випадково дізналися про те, що сталося і ледь знайомі з людьми, яких безпосередньо стосується трапилося, можливо, вам не варто передавати погану новину. Однак якщо ви доводитеся сестрою жінки, яка потрапила в лікарню, вашим завданням є повідомити цю неприємну новину іншим родичам.
    • Не варто опубліковувати особисту або конфіденційну інформацію в соціальних мережах, тільки тому, що ви нею володієте. Якщо новина пов'язана зі смертю або іншим серйозною подією, повідомте про це родичам і друзям, перш ніж поширювати інформацію серед широких мас.
  2. 2 Оберіть спокійне і відокремлене місце. Не варто повідомляти погану новину в громадському місці, де у людини не буде можливості просто сісти, щоб впоратися з першою реакцією на горі. Тому виберіть місце, де людина зможе сісти і усвідомити трапилися. Крім того, виберіть місце, де ніхто зі сторонніх не втрутиться в вашу розмову. Дотримуйтесь нижчевикладеним радам, коли збираєтеся повідомити погану новину:
    • Вимкніть всі електронні прилади, такі як телевізор, радіо, плеєр і так далі.
    • Засуньте штори або опустіть жалюзі, щоб надати обстановці велику конфіденційність. Однак не закривайте штори повністю, якщо це денний час. У кімнаті не повинно бути занадто темно.
    • Закрийте двері, щоб вам ніхто не заважав під час розмови.
    • Якщо ви думаєте, що вам буде складно самому повідомити про те, що трапилося, попросіть члена сім'ї або друга супроводжувати вас.
  3. 3 Виберіть відповідний час, якщо це можливо. У деяких випадках очікування неможливо, і краще повідомити новину якомога швидше, перш ніж почнуть поширюватися чутки. Однак якщо ситуація не критична, відкладіть повідомлення неприємних новин до того моменту, коли інша людина буде готовий їх сприйняти і у нього буде вільний час.
    • Якщо людина тільки що переступив через поріг квартири або будинку, повернувшись з роботи або навчання, повірте, це буде не найкращий час для повідомлення поганої новини. Хоча відповідного часу не існує для повідомлення поганих новин, в деяких ситуаціях краще почекати більш підходящого моменту.
    • Якщо вам необхідно повідомити важливу і термінову новина, зробіть глибокий вдих і прямо скажіть про те, що трапилося: «Женя, мені потрібно поговорити з тобою. Ця розмова не терпить зволікань ».
    • Звичайно, в деяких ситуаціях можна повідомити строкову новина по телефону. Але все-таки краще запитати людину, якій ви будете передавати новина, чи можете ви зустрітися з ним особисто, щоб розповісти про те, що трапилося. Якщо це неможливо або якщо вам необхідно терміново сказати про те, що сталося, попросіть людини сісти, так як ви збираєтеся сказати йому щось неприємне. Якщо ви переживаєте про те, що людині буде складно впоратися зі своїми емоціями без сторонньої допомоги, запитаєте його, чи є поруч з ним хтось, хто зможе підтримати його.
  4. 4 Подумайте про те, як людина може відреагувати на погану новину. Також дізнайтеся, чи чув він вже про те, що трапилося. Якщо так, не варто повторювати погану новину знову. Дуже важливо підібрати потрібні слова і відповідний підхід, щоб якомога менше зачепити почуття людини.
    • Зверніть увагу на те, чи є у людини підозри, наприклад, погане передчуття, наявність страху, тривоги, занепокоєння. Також подумайте про те, наскільки несподіваною для людини буде сказана вами новина (наприклад, смерть в автокатастрофі) або щось неминуче (наприклад, неефективність лікування раку).
    • Також подумайте про зміст поганої новини. Наскільки все погано? Вам необхідно сказати про смерть домашнього вихованця або про те, що ви втратили роботу? Або ж новина стосується смерті родича чи друга? Якщо погана новина пов'язана безпосередньо з вами (наприклад, ви втратили роботу), реакція людини буде інший в порівнянні з тією, якщо це стосується його самого (наприклад, померла його кішка).

Метод 3 з 3: Коректне повідомлення поганої новини

  1. 1 Натякніть людині на те, що трапилася неприємність, перш ніж переходити до суті справи. Це допоможе людині підготуватися до новини. Хоча, як згадувалося вище, необхідно відразу переходити до суті справи, а не ходити коло та навколо, не варто відразу говорити людині про те, що трапилося, не давши йому часу налаштуватися на сприйняття ваших слів.
    • Можна сказати: «Я повинен тобі повідомити дуже сумну новину», «Мені щойно подзвонили з лікарні: стався нещасний випадок і ...»; або «Я тільки що говорив з твоїм лікарем і ...», «Мені дуже складно говорити про це, але ...» або «На жаль, у мене є для тебе погана новина ...» і так далі.
  2. 2 Запропонуйте людині допомогу, якщо це необхідно. Розповідаючи про те, що сталося, реагуйте на емоції. Якщо ви хочете навчитися правильно повідомляти погані новини, вам важливо звертати увагу на емоції іншої людини.
    • Встановіть зв'язок між розумінням емоції і причиною, по якій вона виникла. У відповідь на реакцію людини скажіть: «Це правда жахливо» або «Я бачу, що ти дійсно засмучений через події».
    • Завдяки цьому людина побачить, що ви розумієте його почуття, той біль, який він відчуває, і при цьому не намагаєтеся давати будь-які оцінки, припущення або зменшувати значимість емоції людини ».
  3. 3 Будьте готові до того, що людина може відповісти вам мовчанням. Не кожна людина задає питання або говорить щось, дізнавшись про щось погане. Деякі можуть переживати справжній шок. Може знадобитися час, щоб людина усвідомила, що сталося. Якщо людина мовчить, обійміть його і посидьте з ним поруч, тим самим висловлюючи співчуття
    • Втішаючи людини, пам'ятайте про соціальні та культурні правила поведінки, щоб не погіршити ситуацію.
  4. 4 Вирішіть, що робити далі. Коли ви повідомите людині погану новину, ви повинні знати, як поводитися далі. Якщо людина буде чимось зайнятий, йому буде легше впоратися зі станом шоку. Тому зробіть все можливе, щоб людина не сидів і не сумував. Він може щось робити, вирішувати якісь питання або керувати чимось. Допоможіть людині впоратися зі своїми емоціями. Якщо у людини помер близький, як ви можете допомогти йому справитися зі своїми емоціями? Якщо помер домашній вихованець, що ви можете зробити, щоб допомогти господареві вшанувати його пам'ять? Якщо людина втратила роботу, як ви можете допомогти йому в цій ситуації?
    • Надайте практичну допомогу, наприклад, запропонуйте відвезти людину в лікарню, допоможіть зібрати речі, знайдіть хорошого психолога або психотерапевта, зверніться в поліцію або надайте будь-яку іншу необхідну допомогу.
    • Складіть чіткий план своїх дій, особливо якщо ви якимось чином маєте відношення до того, що трапилося. Наприклад, якщо ви лікар, якому необхідно повідомити пацієнта про те, що обраний метод лікування виявився неефективним, розробіть подальший план лікування. Скажіть людині, що в будь-який момент надасте йому допомогу, якщо це буде необхідно, а також будете стежити за динамікою хвороби.
    • Якщо ви щось пообіцяли зробити, обов'язково виконуйте свої обіцянки.
    • Виділіть час, якщо людині необхідна ваша допомога. Крім того, якщо ви бачите, що людині потрібно виплакатися, будьте поруч з ним.