Як впоратися з рясною менструацією

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
Менструація!
Відеоролик: Менструація!

Зміст

Рясних менструацій не варто соромитися, однак такі кровотечі можуть заподіювати багато незручностей. Навчившись справлятися з великими кровотечами, ви зможете відчувати себе комфортно і впевнено в будь-який день циклу.

кроки

Метод 1 з 4: Рішення проблем зі здоров'ям

  1. 1 Обговоріть менструації з лікарем. Якщо вас турбує, що у вас рясні менструації, запитаєте лікаря, що можна зробити. Лікар може призначити препарати (найчастіше протизаплідні), які дозволять зменшити кровотечі, якщо вони будуть вам показані. На прийомі у гінеколога вам потрібно буде розповісти лікаря, як часто у вас бувають менструації і наскільки вони тривалі, а також про те, скільки прокладок або тампонів ви використовуєте протягом дня.
    • Іноді в таких випадках допомагають гормональні внутрішньоматкові контрацептиви. Але все залежить від конкретного контрацептиву, оскільки негормональні засоби можуть викликати посилення кровотеч.
  2. 2 Здайте аналіз крові на гормони. Іноді рясні менструації стають наслідком порушень в гормональному фоні. Якщо у вас завжди рясні менструації, попросіть лікаря направити вас на аналізи. Перевірити рівень гормонів можна за допомогою аналізу крові. Щоб скорегувати рівень гормонів, лікар може призначити препарати, частіше за все - протизаплідні.
  3. 3 Пройдіть обстеження на утворення в матці. У матці можуть утворюватися поліпи і міоми. Це доброякісні (ракові) освіти, які можуть провокувати рясні кровотечі. Найчастіше вони з'являються в 20-30 років. Якщо раніше у вас були помірні менструації, а тепер стали більш рясними, запитаєте лікаря про ці утвореннях.
    • Аденоміоз також може бути причиною рясних кровотеч і хворобливих спазмів. Якщо ви жінка середнього віку і у вас є діти, запитаєте лікаря про це захворювання, оскільки у вас підвищений ризик розвитку цієї хвороби.
  4. 4 Дізнайтеся, чи можуть інші проблеми зі здоров'ям бути причиною рясних менструацій. У деяких жінок кровотечі від природи бувають більш рясними в порівнянні з іншими, проте іноді причиною сильних кровотеч є проблеми зі здоров'ям. Діагностувати захворювання можна за допомогою огляду, ультразвуку, біопсії та інших процедур. Якщо хочете з'ясувати, чому менструації стали більш рясними, поговоріть про це з лікарем і виключіть такі можливі причини:
    • Спадкове порушення згортання крові. Якщо причина в цьому, у вас повинні бути й інші ознаки цього захворювання.
    • Ендометріоз.
    • Запальні захворювання органів малого тазу.
    • Порушення в роботі щитовидної залози.
    • Проблеми з нирками або печінкою.
    • Рак матки, шийки матки або яєчників (рідко).
  5. 5 Бійтеся анемії. Залізодефіцитна анемія може стати наслідком дуже рясних менструацій. Якщо ви втрачаєте дуже багато крові, ваш організм позбавляється заліза. Ви будете почувати себе втомленою. Ви можете помітити, що ваша шкіра стала блідою, мова покрився ранками. Ви можете відчувати головні болі або запаморочення, а серцебиття може частішати. Якщо ви припускаєте, що у вас може бути анемія, як можна швидше зверніться до лікаря і здайте аналіз крові на визначення рівня заліза.
    • Щоб попередити дефіцит заліза, приймайте мультивітаміни з залізом і запитайте лікаря, чи варто вам приймати залізо окремо.
    • Буде корисно їсти продукти з великим вмістом заліза: червоне м'ясо, морепродукти, шпинат, вітамінізовані каші і хліб.
    • Щоб поліпшити засвоюваність заліза, приймайте вітамін С. Їжте апельсини, брокколі, листові овочі, помідори.
    • Якщо ви часто відчуваєте запаморочення або прискорене серцебиття, коли встаєте, це може бути ознакою того, що обсяг крові в організмі знизився. Пийте більше рідини, включаючи солоні (наприклад, томатний сік або солоний бульйон).
  6. 6 Зверніться до лікаря, якщо у вас нерегулярні, дуже рясні місячні або якщо іноді місячні не починаються. Надзвичайно рясні місячні - це кровотечі, при яких в день використовується 9-12 прокладок або тампонів. Менструації можуть бути різними, але в деяких випадках слід поговорити про кровотечу з лікарем. Запишіться до гінеколога, якщо у вас спостерігаються такі проблеми:
    • менструація не починається, хоча раніше місячні були регулярними;
    • менструація триває більше 7 днів;
    • кровотеча настільки сильне, що ви змушені змінювати прокладки або тампони частіше разу на 1-2 години;
    • у вас дуже сильні й болючі спазми;
    • місячні починаються то вчасно, то немає;
    • між місячними у вас бувають кровотечі.
  7. 7 Викличте швидку допомогу при ознаках токсичного шоку. Міняйте тампони не рідше разу на 8 годин. Якщо ходити з тампоном довше, ризик розвитку інфекції і токсичного шоку буде вище.Токсичний шок може завдати істотної шкоди здоров'ю, тому вирушайте до лікаря або викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону), якщо у вас є ознаки токсичного шоку і ви користувалися тампонами. До симптомів токсичного шоку відносяться:
    • головний біль;
    • раптове підвищення температури;
    • блювота або діарея;
    • висип, схожа на сонячний опік, на долонях і ступнях;
    • біль в м'язах;
    • сплутаність свідомості;
    • судоми.

Метод 2 з 4: Як відчувати себе комфортно і впевнено

  1. 1 Записуйте дату початку і закінчення кожної менструації. Фіксуйте дату початку місячних, рясність кровотечі кожен день, день закінчення менструації, а також записуйте, як ви себе почуваєте. Ці записи дозволять вам розрахувати день початку наступних місячних і підготуватися до них. В середньому цикл складає 28 днів, проте кількість днів може бути й іншим: від 21 до 35 днів у дорослих і від 21 до 45 днів у підлітків. Перечитайте записи за останні три місяці, порахуйте кількість днів від початку менструації до початку наступної, потім розрахуйте середнє число за три місяці. Це дасть вам уявлення про те, коли слід очікувати початку наступних місячних.
    • Менструації стануть регулярними не відразу. У перші місяці або навіть рік після початку менструацій цикл може варіюватися.
    • Покажіть свої записи лікаря, якщо плануєте обговорити з ним рясні менструації.
  2. 2 Тримайте при собі запас засобів гігієни на день. Носіть в сумці, рюкзаку або внутрішній кишені одягу прокладки і тампони, яких вистачить на цілий день. Вам напевно доведеться носити з собою більше засобів гігієни в порівнянні з іншими, оскільки рясні менструації вимагають більш частої зміни прокладок або тампонів. Якщо вам потрібно буде змінити їх, принесіть вибачення і вийдіть в туалет. Все потрібне вже буде у вас при собі.
    • Якщо вас будуть питати, чому ви постійно виходите в туалет, скажіть, що ви випили багато води або що ви не дуже добре себе почуваєте. Не кажіть нічого конкретного.
  3. 3 Тримайте запасні прокладки і тампони в декількох секретних місцях. Зберігайте запасні засоби гігієни в машині, в шафі в школі, в сумці або навіть в кишені рюкзака, яким ви рідко користуєтеся. В цьому випадку ви будете готові до всього, навіть якщо вам доведеться міняти засоби гігієни частіше, ніж ви розраховували.
    • Зберіть невелику аптечку на випадок менструації. Покладіть в неї кілька прокладок і тампонів, знеболюючі при спазмах і навіть запасну білизну - на всякий випадок.
    • Якщо у вас мало місця, 1-2 прокладок або тампонів буде досить. Вони не займають багато місця і дозволять вам протриматися хоча б кілька годин.
    • Якщо все закінчиться, знайте, де можна купити прокладки або тампони біля роботи або навчання. Можливо, вони також будуть у шкільній медсестри.
  4. 4 Знімайте біль від спазмів за допомогою препаратів, які відпускають без рецепта. Дуже часто рясні менструації супроводжуються тривалими і болючими спазмами. Приймайте знеболюючі. Ібупрофен ( «Нурофен», «Ібуклін»), парацетамол ( «Еффералган», «АнвіМакс»), напроксен ( «Налгезін», «Санапрокс») можуть допомогти зняти біль. Прийміть таблетку при перших ознаках спазмів і пийте препарат регулярно протягом 2-3 днів або до припинення болю.
    • Якщо у вас часто бувають хворобливі спазми, почніть приймати таблетки відразу ж після початку менструації.
    • Якщо спазми дуже сильні, лікар може призначити більш сильнодіючі болезаспокійливі (наприклад, мефенамінову кислоту).
    • Приймайте болезаспокійливі тільки відповідно до інструкції і призначенням лікаря. Якщо у вас є які-небудь хронічні захворювання, розкажіть про них лікареві.
  5. 5 Спробуйте боротися зі спазмами за допомогою народних засобів. Якщо ви не хочете приймати синтетичні препарати, спробуйте народні засоби. Прийміть гарячу ванну або покладіть на живіт пляшку з гарячою водою.Відволікаючи себе від болю гарною книгою або кросвордом. Підніміть ноги і полежіть якийсь час. Можна також:
    • пройтися по вулиці або виконати прості вправи (наприклад, з йоги);
    • помедитувати, щоб зняти стрес;
    • відмовитися від кофеїну.

Метод 3 з 4: Як підтримувати чистоту

  1. 1 Частіше замінюйте засоби гігієни. В середньому жінка змінює 3-6 тампонів або прокладок в день, проте при рясних кровотечах це потрібно буде робити частіше (кожні 3-4 години або навіть ще частіше). Згодом ви зрозумієте, наскільки рясні у вас менструації, і навчитеся визначати, як часто вам потрібно замінювати тампон або прокладку.
  2. 2 Навчіться користуватися різними засобами. Іноді при рясних менструаціях дівчата не люблять використовувати прокладки, тому що нервують через протікання або відсутності чистоти. Ніхто не зможе визначити, що до вашій білизні прикріплена прокладка, але, якщо вам некофмортно, почніть використовувати інші засоби. Тампонів і менструальних чаш вистачає надовго. З ними вам буде зручніше, якщо ви багато рухаєтеся. Якщо ви будете регулярно міняти тампони, ви зможете плавати навіть в перші дні.
    • Спробуйте користуватися менструальної чашею. Деякі чаші вміщають більше крові, ніж тампони і прокладки, і вам не потрібно буде нічого носити з собою протягом дня.
    • Багатьом молодим дівчатам спочатку складно пристосуватися до чаш і тампонам, тому не переживайте, якщо відразу вам буде некомфортно. Попросіть маму або іншу родичку, подругу або лікаря пояснити вам, як користуватися цими засобами. Можна навіть поговорити з родичами-чоловіками, якщо вам здається, що вони вас зрозуміють, або почитати статті на WikiHow.
  3. 3 Підберіть засоби з урахуванням інтенсивності кровотечі. Тампони і прокладки можуть мати різну форму і можуть вбирати різну кількість рідини. Важливо використовувати кошти, призначені для рясних менструацій. Тампони категорії «супер» і нічні прокладки краще захистять вашу одяг від протікань. Якщо у вас немає нічних прокладок (вони довше і товщі), спробуйте на ніч прикріплювати до білизни дві прокладки: одну спереду і другу ззаду.

Метод 4 з 4: Що робити в разі протікань

  1. 1 Зберігайте спокій. Іноді прокладки і тампони протікають. Це траплялося з усіма. Якщо кров потрапить на постільну білизну, вранці промийте його під холодною водою і відразу ж виперіть. Якщо кров протече на нижню білизну, виперіть його (окремо або з темними речами) або викиньте в кінці дня. У гіршому випадку кров може потрапити на штани або спідницю. Якщо це станеться, зав'яжіть на талії светр або, якщо це можливо, йдіть додому раніше. Прийміть душ, переодягніться і продовжуйте займатися своїми справами, ні про що не переживаючи.
    • Поговоріть про те, що трапилося з людиною, якій ви довіряєте. Пам'ятайте, що у всіх жінок бувають менструації. Напевно у кого-то з ваших знайомих траплялися протікання. Не соромтеся говорити про це і тому, що ви відчуваєте.
  2. 2 Під час менструації носите чорний одяг і білизна. Якщо у вас протікала прокладка або тампон, підготуйтеся до наступної менструації краще. Носіть чорний одяг і білизна. Навіть якщо трохи крові потрапляє на одяг, це не буде помітно. Можна навіть виділити кілька чорних трусів спеціально для місячних.
  3. 3 Збільште витрата засобів гігієни. Для попередження протікань можна використовувати кілька засобів відразу. Якщо іноді у вас протікають тампони, використовуйте одночасно з ними звичайні або щоденні прокладки. Так ви подстрахуетесь на випадок, якщо не встигнете вчасно змінити засіб гігієни.
    • Існують також багаторазові прокладки. Такі прокладки просто стираються після використання. Вони можуть утримувати різну кількість крові. Пошукайте такі прокладки в інтернеті.
  4. 4 Будьте пильні. Перевіряйте, чи все в порядку, кожну годину або два. Заходьте в туалет між заняттями або в перервах на роботі. Перевіряйте стан прокладки і білизни.Можна також витирати промежину туалетним папером, якщо ви використовуєте тампон. Якщо на папері залишиться кров, це означає, що тампон скоро протече.
  5. 5 Накривайте постільна білизна рушником. Покладіть темне рушник на постільну білизну, щоб захистити білизну і матрац від протікань. Можна також використовувати нічні прокладки з крильцями - вони більш ефективно утримують кров.

Поради

  • Поговоріть з ким-небудь, кому ви довіряєте, про свої переживання, пов'язані з менструацією. Якщо ви готові поговорити про це з подругами, розкажіть їм про те, що у вас рясні менструації і що ви турбуєтеся через це. Поговоріть з мамою або зі старшою родичкою. Напевно у кого-то теж були такі проблеми.
  • Якщо ви користуєтеся тампонами, знайте, що ви можете відчувати біль в області геніталій (вульви). Таке можливо, якщо виймати тампон занадто рано, коли він ще не просочився кров'ю повністю. Біль також може з'являтися, якщо у вас рясні кровотечі і ви часто міняєте тампон протягом дня. Якщо вас турбують больові відчуття, не використовуйте тампони пару годин і замініть їх прокладками. Щоб шкіра і слизова оболонка заспокоїлися, на ніч використовуйте прокладки.
  • Спробуйте використовувати нічні прокладки днем ​​або з'єднувати кілька прокладок в одну (в цьому випадку вам потрібно буде відірвати нижній шар у тих, які ви будете класти зверху).
  • Якщо кров протече на білизну, замочіть білизна в холодній воді, нанесіть на пляму перекис водню і втирайте в тканину. Потім відразу ж виперіть білизну в пральній машині.
  • Намагайтеся не пити холодні напої під час менструації, оскільки через холод спазми можуть посилитися.

попередження

  • Не використовуйте ароматизовані засоби жіночої гігієни. Лікарі рекомендують відмовитися від ароматизаторів, оскільки вони можуть викликати подразнення слизової оболонки піхви і провокувати розвиток інфекцій.