Як впоратися з вагинизмом

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 14 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
КАК Я ВЫЛЕЧИЛА ПАНИЧЕСКИЕ АТАКИ - ПЕРВАЯ ПОМОЩЬ
Відеоролик: КАК Я ВЫЛЕЧИЛА ПАНИЧЕСКИЕ АТАКИ - ПЕРВАЯ ПОМОЩЬ

Зміст

Вагінізм - це тип жіночої сексуальної дисфункції, при якій м'язи піхви мимоволі скорочуються, як правило, під час спроби статевого акту, викликаючи дискомфорт або біль. Вагінізм не тільки заважає нормальній сексуального життя, але й не дозволяє жінкам вставляти тампони або проходити гінекологічні огляди. Причини вагинизма можуть бути різні і необхідно їх виявити з метою лікування. Хоча через це стану можна засмучуватися, відчувати незручність і напруга, воно повністю піддається лікуванню.

кроки

Частина 1 з 3: Виявлення вагинизма

  1. 1 Поставтеся серйозно до хворобливого сексу. Перший і найбільш тривожний симптом вагинизма - це біль під час спроби статевого акту. У різних жінок відчуття можуть відрізнятися - це може бути відчуття печіння, поколювання, натягу, розриву або як ніби партнер "б'є по перешкоді". Нерідко біль і мимовільні скорочення м'язів бувають настільки сильними, що доводиться припинити статевий акт.
    • Багато жінок виявляють цю проблему, коли вони в перший раз намагаються зайнятися сексом. Це називається первинним вагинизмом.
    • У інших жінок вагінізм розвивається протягом життя - це називається вторинний вагінізм.Тому не варто ігнорувати цей важливий симптом тільки тому, що в минулому у вас були сексуальні відносини без болю.
  2. 2 Зверніть увагу на інші проблеми з вагінальним проникненням. Крім болю під час статевого акту, у жінок з вагинизмом можуть виникнути проблеми з іншими видами проникнення, в тому числі з введенням тампона і гінекологічними оглядами. До інших ознак також належать:
    • НЕ консумірованний шлюб;
    • постійний сексуальний дискомфорт після пологів, кандидозу, інфекцій сечовивідних шляхів, ЗПСШ, інтерстиціального циститу, гістеректомії, раку і хірургічних операції, згвалтування або менопаузи;
    • біль під час статевого акту невідомого походження;
    • зупинка дихання під час спроби здійснити статевий акт;
  3. 3 Зверніть увагу на інші м'язові спазми.Вагінальні скорочення м'язів і спазми є відмінною рисою вагинизма, але деякі жінки також відчувають спазми в ногах або попереку. Ці спазми виникають найчастіше під час спроб статевого акту.
  4. 4 Подумайте, чи не уникаєте ви сексу. Багато жінок з вагинизмом уникають ситуацій, які можуть привести до сексу. Якщо ви уникаєте сексуальної активності, або романтичних відносин, тому що боїтеся болю і відчуваєте незручність через ваших симптомів, то варто звернутися за медичною допомогою.
    • Пам'ятайте, що ви уникаєте сексу не зі своєї вини, а через те, що ваше тіло мимоволі асоціює секс з болем.
  5. 5 Зверніться до лікаря. Домовтеся про зустріч з вашим лікарем або гінекологом, щоб обговорити вагинизм. Чітко уявляйте ступінь і тяжкість ваших симптомів.
  6. 6 Виключіть інші можливі порушення. Ваш лікар повинен провести гінекологічний огляд і звернути увагу на який-небудь дискомфорт або вагінальні скорочення, які можуть виникнути. Крім того, він, ймовірно, порекомендує додаткові обстеження, щоб виключити інші можливі причини ваших симптомів.
    • Причиною вагинизма можуть бути очевидні фізичні причини, наприклад: інфекції, травми або надчутливі нерви в області піхви (спровокована Вульводінії).
  7. 7 Необхідно, щоб був поставлений правильний діагноз. Якщо всі інші можливі причини ваших симптомів виключені, то лікар може діагностувати у вас або первинний вагінізм, або вторинний вагінізм. Крім того, лікар може описати порушення як загальне, якщо симптоми з'являються у всіх ситуаціях, пов'язаних з введенням, або як ситуаційне, якщо симптоми з'являються тільки в певних ситуаціях (наприклад, під час спроби сексу).
    • На жаль, жіноча сексуальність і сексуальна дисфункція не до кінця вивчені. Ви можете зіткнутися з медперсоналом, який проігнорує ваші симптоми або не зможе вам допомогти. В цьому випадку, можливо, вам доведеться проявити наполегливість, щоб пройти діагностику та отримати лікування. Якщо ваш лікар вам не допоможе, зверніться до іншого лікаря, бажано має досвід в лікуванні вагинизма та інших форм жіночої сексуальної дисфункції.
    • До інших можливих діагнозів належать: апареунія - загальний термін для позначення нездатності до статевого акту (зокрема, вагинизм один з типів) і діаспорян - біль під час статевого акту.
    • Ці діагнози допоможуть просунутися лікуванню вперед, даючи можливість звернутися до потрібних фахівців.

Частина 2 з 3: Розуміння причин вагинизма

  1. 1 Знайте, що вагінізм часто пов'язаний з тривогою. Багато жінок з вагинизмом можуть помічати, що їх симптоми пов'язані зі стресом, почуттям тривоги і страху. У цих причин можуть бути глибоке коріння або вони, можливо, просто пов'язані з поточним рівнем життя, наприклад нестачею сну і стресом, пов'язаним з перенапруженням на роботі.
  2. 2 Виявити лежать в основі уявлення про секс і сексуальності. Жінки, які страждають від вагинизма, більш схильні негативно думати про секс і сексуальності.Ці почуття можуть сягати корінням в дитинство, або вони можуть бути пов'язані з якимось травмуючим подією.
    • Якщо приховані негативні уявлення про секс йдуть з раннього дитинства, то інший потенційної складової вагинизма може бути відсутність належного статевого виховання.
  3. 3 Усвідомлювати роль минулого досвіду. Встановлено, що жінки, які страждають вагинизмом, в два рази частіше переживали в дитинстві травмуючий подія сексуального характеру. Це могли бути травми різного ступеня тяжкості, до яких відносяться:
    • сексуальне домагання з боку знайомого;
    • сексуальне насильство;
    • травми таза;
    • насилля в сім'ї;
    • вкрай негативний ранній сексуальний досвід з партнером за згодою.
  4. 4 Знайте, що труднощі у взаєминах могли внести свій вклад. Якщо у вас є вторинний і ситуаційний вагінізмі, то їх причиною можуть бути проблеми з сексуальним або романтичним партнером. Ці проблеми можуть включати в себе: відсутність довіри, боязнь зобов'язань, страх стати занадто вразливою або відкритою для болю і розчарування.
  5. 5 Зрозумійте, що медичні порушення можуть зіграти свою роль. Різноманітні порушення можуть спровокувати або посилити симптоми вагинизма. Це більш імовірно, якщо вагинизм з'явився після періоду нормального сексуального функціонування. Потенційні медичні порушення, які можуть сприяти появі вагинизма:
    • інфекції сечовивідних шляхів і інші проблеми з сечовипусканням;
    • інфекції, що передаються статевим шляхом;
    • рак статевих або репродуктивних органів;
    • ендометріоз;
    • запальні захворювання органів таза;
    • Вульводінії або вестібулодінія.
      • До вагінізмі можуть також призвести медичні процедури, пов'язані з жіночими репродуктивними органами, наприклад видалення матки.
  6. 6 Усвідомлюйте потенційну роль репродуктивних періодів. Для багатьох жінок початок вторинного вагинизма пов'язано з пологами. Особливо це актуально, якщо пологи були важкими або якщо в результаті пологів з'явилися травми статевих органів. У деяких же жінок вагінізм з'явився через гормональні зміни і сухості піхви, як правило, відбуваються під час менопаузи.
    • Вторинний вагінізм може також виникнути в результаті боязні мати дітей або необхідності пережити пологи.
  7. 7 Допустите можливість, що видимі причини відсутні. Деякі жінки ніколи так і не дізнаються, чому у них з'явився вагинизм. У них немає ніяких видимих ​​і прихованих причин вагинизма.
    • У деяких дослідженнях навіть звучать думки про те, що симптоми вагинизма є частиною загальних захисних механізмів, які запускаються в загрозливих ситуаціях. Це говорить про те, що його не завжди потрібно розглядати як переважно сексуальну дисфункцію.

Частина 3 з 3: Лікування вагинизма

  1. 1 Спробуйте психологічне консультування. Психотерапевт зможе вам допомогти незалежно від того, чи викликаний ваш вагинизм емоційними або психологічними проблемами. Це відбувається тому, що усвідомлення самого стану часто породжує страх і тривогу перед статевим актом, утворюючи порочне коло, який тільки посилює симптоми. Депресія, почуття ізоляції і низької самооцінки також є характерними ознаками сексуальної дисфункції.
    • Результати лікування набагато більш позитивні, коли жінка і її статевий партнер мотивовані, діють узгоджено і сповнені рішучості зменшити конфлікти в стосунках. Таким чином, психологічна оцінка пари є відмінним початком для лікування.
    • Якщо вагинизм пов'язаний з тривожним розладом або сексуальної травмою в минулому, то психотерапевт допоможе вам впоратися з цими проблемами, щоб ви могли рухатися далі.
    • Один з видів психотерапії, когнітивно-поведінкова психотерапія, може бути особливо корисний деяким жінкам.Цей вид психотерапії фокусується на взаємозв'язку між думками і поведінкою, і когнітивно-поведінковий психотерапевт може допомогти змінити ваші думки та поведінку, що стосуються бажання уникати сексу. .
  2. 2 Запитайте про експозиційної терапії. Один з видів лікування вагинизма називається експозиційної терапією, або "зануренням", яке передбачає поступове зниження чутливості до проникнення. Допомога психотерапевта в проникненні є ефективним лікуванням, навіть якщо жінка живе з вагинизмом все життя. Методики впливу, як правило, пов'язані вправами на вагінальне проникнення з використанням розширювачів.
    • Цей же метод використовується для самолікування за допомогою консультанта, який допомагав би рухатися далі, не втрачаючи впевненості в успіх.
  3. 3 Знайдіть фізіотерапевта. Попросіть вашого лікаря направити вас до фізіотерапевта, який має досвід роботи з вагинизмом і іншими формами жіночої сексуальної дисфункції. Так як м'язи тазового дна відіграють важливу роль в появі симптомів вагинизма, фізіотерапія є одним з кращих методів лікування. Фізіотерапевт може:
    • навчити вас технікам дихання і розслаблення
    • допомогти вам з скороченням м'язів тазового дна, навчивши їх контролювати
  4. 4 Виконуйте вправи Кегеля. Вправа Кегеля розроблено, щоб допомогти контролювати м'язи тазового дна. Щоб зробити вправу Кегеля, стисніть м'язи, які ви використовуєте, щоб зупинити потік сечі, утримуйте їх протягом декількох секунд, а потім розслабте. Постарайтеся робити близько 20 скорочень за раз так часто протягом дня, як тільки зможете.
    • Деякі лікарі рекомендують робити вправу Кегеля за допомогою пальця, вставленого в піхву (можна використовувати до трьох пальців). Палець дозволяє відчути скорочуються м'язи, щоб краще їх контролювати.
  5. 5 Подумайте про використання вагінальних розширювачів. Ваш лікар може порекомендувати використовувати в домашніх умовах вагінальні розширювачі. Це конусоподібні інструменти, які розміщуються в піхві. Вони поступово збільшуються, дозволяючи м'язам піхви розтягуватися і звикнути до проникнення.
    • Для початку потужьтесь як при дефекації. Це допомагає збільшити піхву. Потім вставте пальці (поки без розширювача) в піхву, продовжуючи штовхати або тужитися.
    • Коли почніть використовувати розширювачі, залишайте їх на 10-15 хвилин. Вагінальні м'язи звикнуть до тиску.
    • Якщо у вас є чоловік або партнер, ви можете попросити його допомогти вам вставити розширювачі.
  6. 6 Починайте статеві відносини поступово. Жінкам з вагинизмом потрібно набратися терпіння і спробувати різні варіанти лікування, перш ніж вступати в статеві стосунки. Якщо ви спробуєте відразу стати сексуально активної, то можете відчути біль або дискомфорт, тим самим налаштувавшись на біль і тривогу і посиливши вагинизм. Дуже важливо, щоб ваш партнер надавав підтримку.
    • Коли ви спробуєте зайнятися сексом, то починайте дуже повільно, використовуючи велику кількість мастила, при цьому експериментуйте, щоб знайти найбільш зручні позиції.
    • Лікарі, як правило, радять жінкам, коли вони перестануть користуватися вагінальними розширниками, утримувати здатний проникати предмет, помістивши його частково або повністю в піхву. Це в рівній мірі відноситься до пенісів, фалоімітатори і вібраторів.

Поради

  • Деякі жінки так сильно бентежаться і соромляться свого стану, що не звертаються за медичною допомогою. Якщо ви переживаєте подібні почуття, то пам'ятайте, що вагінізм це не ваша вина, і що це порушення піддається лікуванню. Знайдіть співчуваючого лікаря і хорошого психотерапевта, які допоможуть вам знайти нормальне сексуальне життя.
  • Деякі лікарі і веб-сайти можуть рекомендувати для лікування вагинизма препарати, в тому числі місцеві анестетики.Однак в цілому це не дуже гарна ідея: місцеві анестетики зменшують біль, але вони не допоможуть вирішити саму проблему, і вам може бути ще важче впоратися з цим станом.