Як стати шахістом більш високого рівня

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 3 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как развить выносливость. РАБОЧАЯ СХЕМА.
Відеоролик: Как развить выносливость. РАБОЧАЯ СХЕМА.

Зміст

Будь-яка людина може спробувати свої сили в шаховій грі, але, щоб стати хорошим шахістом, вам буде потрібно трохи більше зусиль.Читайте далі, якщо хочете дізнатися, як розвинути свої вміння в шахах.

кроки

Частина 1 з 2: Стати сильним шахістом

  1. 1 Навчіться грати в шахи. Ви не зможете вдосконалити свою майстерність, якщо для початку не освоїте правила гри і не навчитеся правильно ходити фігурами.
  2. 2 Запишіться в місцевий шаховий клуб. Будьте більш комунікабельними і вільніше в шаховому колі. Не прагніть грати з людьми значно слабкіше, ніж ви. Якщо вам необхідно підняти собі настрій після програшу, постарайтеся скласти план щодо того, як перемогти свого супротивника в майбутньому. РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Vitaly Neimer


    Міжнародний майстер з шахів Віталій неймер - міжнародний майстер з шахів і сертифікований професійний тренер з шахів з більш ніж 15 роками тренерського досвіду. Входив до складу національної команди США з шахів SPICE (Вебстерский університет) і двічі ставав чемпіоном Ізраїлю.

    Vitaly Neimer
    Міжнародний майстер з шахів

    Наш фахівець згоден: «Якщо ви не можете найняти тренера, спробуйте вступити в шаховий клуб. Місцеві шахові клуби зазвичай проводять турніри, в яких ви можете брати участь. Якщо у вас немає клубу, намагайтеся читати книги, дивитися відео або грати в шахи онлайн, щоб аналізувати гри і бачити, які помилки ви робите ».

  3. 3 Вивчіть цінність фігур. Пішак стоїть одне очко. Слон і кінь - по три очки кожен. Тура оцінюється в п'ять очок. Ферзь стоїть дев'ять очок. Це лише приблизні значення, вони можуть змінюватися в залежності від конкретної позиції в грі, і ними можна знехтувати, якщо ви бачите ясний шлях до перемоги.
    • Чи не жертвуйте фігури, якщо відразу не досягаєте чистої перемоги. Добре розрахована жертва може принести вам перемогу, проте не слід віддавати матеріал просто так, без будь-якої вигоди. Як випливає захищайте свої фігури і ретельно плануйте можливі жертви.
    • Чи не вигідно змінювати слона (коштує 3 очка) і коня (коштує 3 очка) на човен (коштує 5 очок) і пішака (коштує 1 очко), так як кінь і слон набагато могутніше, ніж тура і пішак, яка не вступатиме в гру до самого кінця партії.
    • Ці оцінки є відносними. У деяких позиціях слон або кінь сильніше тури.
    • Незважаючи на формальне рівність, при обміні слона або коня на човен НЕ втрачається 2 очка. Як правило, такий обмін призводить до втрати 1-1 1/2 очка. Для їх компенсації досить 1-2 (іноді 3) пішаків.
  4. 4 Завжди розвивайте слонів і коней. Пішаків багато і вони розтягнуті по всій дошці, тому легкі і важкі фігури часто не розвиваються як слід. У цьому випадку ваш опонент зазвичай вільно переміщує своїх слонів через всю вашу пішакове структуру.
    • Не рухайте занадто велика кількість пішаків - це послаблює той фланг, на якому знаходиться король, і дає можливість супернику атакувати вас. Крім того, надмірне пересування пішаків зазвичай послаблює пішакове структуру, яка має першорядне значення в ендшпілі.
  5. 5 Виберіть підходящу вам манеру гри. Є безліч різних стилів шахової гри. Деякі дотримуються агресивної манери і при першій нагоді атакують, вважають за краще розігрувати гамбіту і охоче жертвують матеріал. Іншим подобається спокійна позиційна гра, вони витрачають багато ходів, щоб вибудувати сильну позицію, перш ніж вирішуються на атаку. Спробуйте різні стилі гри і виберіть той, який підходить вам.
  6. 6 Зіграйте свій перший турнір. Вирушайте з сильним бажанням показати в партіях все, на що ви здатні. Забудьте про рейтинг. Забудьте про окуляри. Просто прийдіть і зіграйте якнайкраще - саме таким повинен бути ваш настрій.
  7. 7 Знайдіть собі суперника. Пошукайте шахістів сильніше вас, і воюйте. Намагайтеся частіше грати з ними. Приймайте участь в турнірах, в яких грають вони. Поступово вивчіть їх стиль гри і використовуйте його проти них самих і інших супротивників. Не думайте, що ваш опонент грає в шахи краще вас. Не сваріть себе за програш.Грайте з досвідченими гравцями знову і знову. Робіть це до тих пір, поки не зрозумієте їх стиль і спосіб боротися з ним.
  8. 8 Вивчайте партії вашого улюбленого гросмейстера. Вчіться, грайте, ще раз вчіться і грайте. Дізнайтеся, як використовувати вивчену техніку і протидіяти їй.
  9. 9 Прочитайте одну з 10 кращих книг про шахи. Ось кілька хороших прикладів книжок:
    • Роберт Фішер «Мої 60 пам'ятних партій». Книга одного з кращих гросмейстерів в історії шахів.
    • Олександр Альохін «Мої найкращі партії» в 2-х томах. У книзі, написаній одним з найяскравіших шахістів комбінаційного стилю, аналізується безліч зіграних автором партій.
    • Аарон Німцовіч «Моя система», «Моя система на практиці». Класичні книги, в яких аналізується безліч позицій і шахових партій і приділяється особлива увага стратегічним аспектам гри.
    • Олександр Котов «Думай як гросмейстер». Ця книга пояснює, як аналізувати варіанти, так що ви зможете грати в міттельшпілі на значно вищому рівні.
    • Макс Ейве «Уроки шахової гри», «Курс шахових лекцій». Класичні книги, в яких пояснюється, як оцінювати позицію на підставі таких чинників, як перевага в просторі, комбінації, перевага в ендшпілі, атака на короля, пішакове структури.
    • Роберт Фішер «Боббі Фішер вчить грати в шахи». Типова книга, яка навчає новачків шахової тактики.
    • Макс Ейве, Вальтер Мейден «Шаховий майстер проти любителя». У даній книзі пояснюється, як майстер обігрує любителя за рахунок правильної оцінки позиції і заснованих на ній ходів.
    • Ірвін Чернєв «Практичні шахові закінчення». 300 ендшпілів, які починаються просто, але закінчуються складно.
    • Лев Полугаевского «Підготовка гросмейстерів». У книзі описано, як стати гросмейстер і що для цього необхідно.
    • Ройбен Файн «Ідеї, що лежать в основі шахових дебютів». У книзі описані основні шахові дебюти і цілі, які переслідують гравці на початку гри.
    • Михайло Ботвинник «100 обраних партій». Книга відрізняється детальним і глибоким аналізом партій.
    • Ройбен Файн «Базові шахові закінчення». Фундаментальна класична книга, в якій розібрані всі типи закінчень.
    • Юрій Авербах «Школа ендшпіля». У підручнику розглянуто, як розігрувати різні види ендшпіля.
    • Джон Нанн «Шахи. Практикум по стратегії і тактиці ». У книзі розглядається безліч практичних прикладів і з їх допомогою пояснюються різні аспекти тактики і стратегії шахової гри.
    • Хосе Рауль Капабланка «Основи шахів». Дана книга вчить стратегії гри в дебюті, міттельшпілі і ендшпілі.
  10. 10 Вивчіть основні правила гри в ендшпілі. Коротенько стратегія ендшпіля така: якщо у вас матеріальна перевага, міняйте фігури, але не пішаки. Якщо у вас не вистачає матеріалу, обмінюйте пішаки: таким чином ви зможете форсувати нічию.
    • Щоб поставити мат без пішаків на дошці, ви повинні мати щонайменше човен. Єдиним винятком з цього правила є те, що два коня і король не можуть поставити мат самотньому королю супротивника.
    • Король - сильна фігура, яку можна використовувати для блокування і атаки пішаків.
    • Гра при різнокольорових слонах зазвичай призводить до нічийного результату, так як жодна зі сторін не може просунути пішака без їх втрати. Якщо у білих Турову пішак і слон, це призводить до нічиєї проти самотнього чорного короля за умови, що слон білих протилежного кольору, ніж клітина перетворення їх прохідного пішака.
    • Слони цінуються вище коней у всіх позиціях, за винятком замкнених.
    • Пішаки, тури і слони стають більш корисними в міру наближення до ендшпіль, так що зберігайте їх.
    • Основна маса партій з усіма пішаками на одній половині дошки закінчується внічию. Близько 90% партій сильних шахістів (на рівні майстра і вище) завершуються нічийним результатом, якщо все пішаки розташовані на одному з флангів, так як професіонал з меншою кількістю пішаків змінює їх по можливості, а потім жертвує коня або слона за останню з пішаків опонента. Якщо у вас залишається просто слон або кінь, ви не зможете поставити мат супернику.
    • Тура і кінь або човен і слон в більшості випадків не можуть перемогти проти однієї тури.
    • У ферзевих закінченнях домінує той, хто ставить свого ферзя в центр дошки.
  11. 11 Сильними пішакове структурами є наступні:
    • віддалена прохідна пішак: така пішак відволікає короля противника на інший фланг і дає можливість забрати решту пішаки суперника або просунути вперед свої власні пішаки на протилежному краю дошки;
    • прохідна пішак: ця пішак не закриті іншими пішаками і може пересуватися вперед. Німцовіч говорив: «Прохідні пішаки необхідно просувати вперед»;
    • захищена прохідна пішак - це прохідна пішак, захищена інший пішаком. Така пішак змушує противника постійно захищатися від її можливого просування.
  12. 12 До слабких пішакове структурам належать такі:
    • здвоєні пішаки не можуть захищати один одного, тому найчастіше стають об'єктом атаки;
    • ізольовані пішаки слабкі, їх доводиться захищати фігурами;
    • відсталі пішаки на відкритих лініях дуже слабкі і піддаються атаці з боку тур суперника;
    • що знаходиться в опозиції самотній король може зробити нічию проти короля з пішаком;
    • тура на сьомий горизонталі варто пожертвуваної пішаки;
    • цугцванг - це положення, при якому будь-який хід вашого супротивника погіршує його позицію (він би швидше відмовився від своєї черги ходу), така ситуація досить часто трапляється в шахах;
    • ендшпілі з турою і пішаком вважаються найскладнішими, тому намагайтеся уникати їх.
  13. 13 Грайте в шахи наосліп. Таким чином ви відточите свою пам'ять і навчитеся дізнаватися, які фігури атакують які клітини, без погляду на дошку. Мозку доведеться запам'ятовувати величезний обсяг інформації про становище на дошці, і вам не складе великих труднощів організувати цю інформацію і розбити її на окремі фрагменти, в результаті чого ви зможете набагато краще орієнтуватися на шахівниці і засвоїте геометричні зв'язку між різними вертикалями, горизонталями, діагоналями і окремими клітинами. Якщо ви будете продовжувати займатися шахами і час від часу практикувати гру наосліп, то станете грати наосліп навіть краще, ніж колись грали взрячую. Однак на даному етапі взрячую ви будете грати все одно сильніше, ніж наосліп - мета гри наосліп полягає в тому, щоб поліпшити орієнтування на шахівниці і підвищити майстерність.
  14. 14 Відзначайте, які ходи дозволяють вам досягти виграшу. Не сприймайте крок 3 як непорушне правило без винятків: судіть про цінності фігур по створилася позиції і вирішуйте, що вигідніше обміняти в конкретному випадку. Розраховуйте, що той чи інший обмін зможе принести вам надалі. Наприклад, якщо ви бачите, що можете провести пішака в ферзі, якщо обміняєте свій човен на пішака суперника, зробіть це, але будьте уважні і стежте, щоб супротивник не обміняв, наприклад, своїх човен і відправили слона на вашу проходить в ферзі пішака, інакше він залишиться у виграші. Тренуйтеся розраховувати, до чого призведе той чи інший хід, і передбачити дії суперника. Крім того, враховуйте, з ким саме ви граєте, стиль гри опонента і його характерні помилки. Це допоможе вам вибудувати правильну стратегію і робити пастки, в які, можливо, попадеться ваш опонент.

Частина 2 з 2: Вдосконалюйте майстерність

  1. 1 Запам'ятайте перші 10-12 ходів двадцяти зіграних гросмейстерами кращих партій. Ці партії легко можна знайти в інтернеті. Запам'ятайте перші 10 ходів білих і чорних, щоб краще зрозуміти, як розігрують дебюти найсильніші майстри. Це допоможе вам відчути стратегію, що лежить в основі різних дебютів. Крім того, таким чином ви дисциплінуєте свій мозок і розвинете шахову пам'ять.
  2. 2 Вирішіть 10 000 шахових задач. Шахові задачі можна знайти в збірниках завдань і етюдів, або на різних інтернет-сайтах, таких як Chesstempo, ChessField або ChessProblem. Як колись припустив канадський журналіст Малкольм Гладуелл, робота над чимось протягом 10 000 годин робить вас експертом в даному питанні, тому тільки уявіть, наскільки підвищиться ваша майстерність після того, як ви вирішите 10 000 шахових задач! Звичайно, на це піде багато часу, але ви зможете просунутися дуже далеко, якщо будете вирішувати хоча б по одному завданню в день. Можна поставити перед собою і більш реальну мету, наприклад вирішити 1000 задач, і подивитися, що з цього вийде.
    • Прагніть не дуже зациклюватися на точне число завдань.Хоча часта практика безумовно корисна, особливо в дисциплінах з фіксованими правилами (таких як шахи), деякі дослідники припускають, що вплив може бути менш значущим, ніж в початковій гіпотезі Гладуелл. Однак практика все ж необхідна, так що заведіть звичку вирішувати шахові задачі на своєму улюбленому сайті так часто, як це можливо.
  3. 3 Користуйтеся шаховими програмами для мобільних телефонів. Є безліч програм і додатків для тих, хто грає в шахи. Хоча для досягнення високого рівня майстерності потрібна повна концентрація уваги, подібні додатки допоможуть вам тренуватися, як тільки у вас видасться вільна хвилинка.
  4. 4 Грайте в місцевих турнірах. Приймайте участь якомога більшої кількості турнірів і обов'язково грайте хоча б раз на тиждень, незалежно від того, наскільки сильно ви зайняті або втомилися. Беручи участь в місцевих турнірах, ви зможете битися з реальними людьми і поліпшити свою тактику і стратегію.
  5. 5 Аналізуйте партії за допомогою шахової програми або тренера. Послуги шахового тренера коштують недешево, але його допомога дійсно дозволить вам підвищити свою майстерність і дисциплінувати мислення за межами шахівниці. Можна також аналізувати свої партії за допомогою шахової програми, що допоможе вам знаходити власні помилки і вдалі ходи. Вчіться на помилках і використовуйте свої сильні сторони - це найкращий спосіб досягти успіху в шахах.
  6. 6 Зіграйте хоча б 10 000 шахових партій. Пам'ятайте згадану фразу про те, що після 10 000 годин роботи над чим-небудь стають професіоналом в цій справі? Хоча всі перераховані вище методи безумовно приносять користь, врешті-решт слід зіграти якомога більше партій. Пам'ятайте про це, якщо ви дійсно хочете підвищити свій рівень гри в шахи.
  7. 7 Спілкуйтеся з сильними гравцями. Один з кращих способів полягає в тому, щоб спілкуватися з тим, хто добре розбирається в шахах і сильний в них. Це може бути ваш родич, гросмейстер або хто-небудь, хто постійно виграє у вас.

Поради

  • Навик майстра ставить. Потрібні роки, щоб стати сильним шаховим гравцем, але це не повинно бентежити вас.
  • На початку партії корисно виводити коней. Вони нападають на пішака, і деякі гравці в відповідь на це ходять слонами. Крім того, коні здатні загрожувати слонам суперника і послаблювати його пішакове структуру, що приймає важливе значення в кінці партії.
  • Приділяйте основна увага практиці, а не рейтингу, і рейтинг підвищиться сам собою.
  • Якщо ваш національний рейтинг нижче за позначку 1700, найбільшу користь ви швидко отримаєте, якщо будете вирішувати тактичні завдання (сайти chesstempo, chess.com, chess.emerald і так далі) хоча б по 30 хвилин в день.
  • Не вірте розповідям про зоровому контакті або різних хитрощів. Зосередьтеся на дошці. Шахи - це не покер.
  • Почитайте книги про ендшпілі. Наприклад, класикою є книга Марка Дворецького «Підручник ендшпіля».
  • На YouTube є різні відео з докладним аналізом партій сучасних шахових гросмейстерів. Задайте відповідний запит в пошуковій системі.
  • Намагайтеся не грати в бліц більше 3-5 партій в день. Замість цього грайте партії зі звичайним контролем часу, які дають можливість думати і розраховувати. Надмірне захоплення бліцом призведе до того, що ви не зможете точно розраховувати варіанти або використовувати в партіях накопичені ідеї, і у вас виникнуть проблеми при грі з сильними суперниками.
  • Прекрасним ресурсом є сайт Chess.com, який містить навчальні матеріали, базу даних і різні відео.
  • Коли будете вивчати стратегії, записуйте нові для вас ідеї та плани, щоб потім застосувати їх на практиці.
  • Намагайтеся не заучувати безліч дебютних варіантів, а в першу чергу зрозуміти основні принципи - це дозволить вам принаймні не програти на початку партії.
  • Складіть послідовний і розумний план (і дотримуйтесь його), і незабаром ви виявите, що стали грати сильніше.
  • Для початку вивчіть книги Григорія Левенфіша «Книга початківця шахіста» і Ясіра Сейравана «Шаховий підручник стратегії». Такі книги як «Моя система» дійсно є класикою, але вони занадто складні для новачків і гравців середнього рівня.
  • Чи не турбуйтеся, коли програєте. Ви більшого навчитеся в разі програшів, а не виграшів, так що шукайте більш сильних суперників!

попередження

  • Ферзь є найбільш цінною фігурою. Тому якщо ваш противник ставить свого ферзя туди, де ви можете легко побити його, це, швидше за все, пастка!
  • Якщо тільки ви не граєте з дуже слабким суперником, намагайтеся не застосовувати такі рідкісні початку, як дебют Сокальського (1.b4) і йому подібні, так як в них складніше втримати рівновагу або добитися переваги.
  • Не намагайтеся виграти дитячим матом (мат в чотири ходу на самому початку партії). Якщо ваш суперник знаком хоча б з основами гри, він напевно використовує це проти вас.
  • Не використовуйте дебюти, яких ви не знаєте. Так можна поступати при грі з дуже слабким суперником, проте якщо ваш противник хоч трохи розбирається в шахах, він одержить від цього користь.
  • Коли ви придбаєте трохи досвіду і вивчіть спокійні розвиваючі дебюти (лондонська система, дебют Колле, дебют чотирьох коней), спробуйте свої сили в гострих тактичних дебюти, до яких відносяться королівський гамбіт, шотландський гамбіт, гамбіт Герінга і гамбіт слона. У цих засадах гравцеві доводиться атакувати, і з їх допомогою ви підвищите свою тактичну майстерність.
  • Як випливає навчитеся грати в шахи, перш ніж розігрувати позиційні дебюти, такі як англійське початок, ферзевий гамбіт, староіндійський захист, італійська партія, віденська партія.
  • Не кожен дебют є хорошим, тому не витрачайте свій час на всякі екстравагантні дебюти ( «захист гіпопотама», атака Гробу, перший хід крайней пішаком, дебют Доміано тощо).
  • Не кожен дебют хороший саме для вас. Якщо ви віддаєте перевагу агресивну манеру гри, спробуйте розігрувати королівський гамбіт, гамбіт Еванса, атаку Макса Ланге, варіант Свєшнікова в сициліанського захисту, захист Грюнфельда або латиський гамбіт. Якщо ж ви віддаєте перевагу спокійну позиційну гру, спробуйте свої сили в англійському початку, староіндійській початку, ферзевому гамбіті, захисту Німцовича, новоіндійських захисту або російської партії.
  • Для початку виберіть 1-2 дебюту. За білих можна спробувати грати італійську партію, голландську захист, лондонську систему або віденську партію. За чорних спробуйте освоїти дебют чотирьох коней, основні варіанти сициліанського захисту або захист робачая. Зазвичай краще вибрати такий початок, з яким мало хто знайомий, наприклад захист Альохіна, і намагатися за рахунок цього домогтися переваги вже в дебюті. Коли ваша гра трохи покращиться, спробуйте розігрувати ферзевий або шотландський гамбіт, а за чорних розіграйте варіант дракона в сициліанського захисту, французьку захист або захист Німцовича. Удосконаливши свої навички, спробуйте свої сили в іспанській партії, королівському гамбіті, атаці Макса Ланге, англійської партії або італійської партії, а за чорних - в захисті Пірца-Уфімцева, захисту Беноні, російської партії, варіанті Найдорфа або класичному варіанті сициліанського захисту.
  1. ↑ https://www.chess.com/article/view/chess-piece-value
  2. ↑ https://www.chess.com/article/view/the-10-most-common-mistakes-among-chess-beginners
  3. ↑ https://www.chess.com/article/view/the-point-of-studying-master-games-part-one
  4. ↑ https://thechessworld.com/articles/endgame/7-most-important-endgame-principles/
  5. ↑ https://thechessworld.com/articles/endgame/7-basic-pawn-structure-you-must-know/
  6. ↑ https://thechessworld.com/articles/endgame/7-basic-pawn-structure-you-must-know/
  7. ↑ https://www.wsj.com/articles/the-tricks-of-blindfold-chess-1485526096
  8. ↑ https://www.chessbazaar.com/blog/make-best-chess-opening-moves/
  9. ↑ https://www.businessinsider.com/new-study-destroys-malcolm-gladwells-10000-rule-2014-7?IR=T