Як вчити дітей, які страждають на дислексію

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Учимся учиться | Нейропсихологические проблемы детей | Как решить  проблемы с низкой успеваемостью?
Відеоролик: Учимся учиться | Нейропсихологические проблемы детей | Как решить проблемы с низкой успеваемостью?

Зміст

Дислексія - порушення сприйняття інформації, при якому людині складно читати і писати. Воно також впливає на концентрацію, пам'ять і самоорганізацію. Коли ви зрозумієте, який підхід потрібен до навчання дітей з дислексією, ви зможете навчити їх краще розуміти себе, а також розвинути їх когнітивні навички за допомогою особливих методів навчання, які зачіпають різні органи сприйняття. Це допоможе їм не тільки на навчанні, а й у житті.

кроки

Метод 1 з 2: Коригування методів навчання

  1. 1 Використовуйте мультисенсорний структурована мова. Цей метод вважається основою навчання дітей з дислексією, проте він корисний і при роботі з усіма дітьми. За допомогою цієї методики розвивається фонематичні сприйняття, ведеться робота з фонікою. Крім цього, ця система дозволяє розвинути розуміння, розширити словниковий запас, підвищити точність лексики і рівень володіння нею, а також поліпшити орфографію і навички письма. На заняттях діти можуть використовувати всі способи сприйняття інформації (за допомогою дотику, зору, рухів, звуків).
    • Фонематическое сприйняття - це здатність чути, розпізнавати і використовувати окремі звуки в словах. Дитина, яка розуміє, що слова кішка, катер і дах починаються з одного й того ж звуку, володіє фонематичним сприйняттям.
    • Фоніка - це зв'язок між буквами і звуками. Наприклад, дитина повинна знати, який звук позначає буква "б", або повинен розуміти, що "д" може оглушаться до "т" на кінці слова.
    • Можна отримати сертифікат, що підтверджує ваше володіння цією методикою. Існують спеціальні організації, які займаються навчанням.
    • Людям з дислексією простіше сприймати текст за допомогою візуальних знаків. Використовуйте кольорові маркери, коли пишете на дошці. У рівняннях виділяйте дробу іншими квітами. Не використовуйте червоний колір, оскільки він асоціюється з помилками.
    • Використовуйте картки з текстом. Так учень зможе спиратися на щось відчутне, і це буде давати йому необхідну підтримку. Якщо учень буде читати текст з картки вголос, це буде корисно для його рухових і слухових навичок.
    • Використовуйте пісочниці. Пісочниця - це звичайна ємність з піском (або крупою або піною для гоління), яку використовують для написання слів. Це дозволяє задіяти почуття дотику.
    • Використовуйте на заняттях щось захоплююче. Ігри та інші творчі заняття дозволяють дітям з дислексією глибше зануритися в процес навчання. Це робить навчання цікавішим і приємніше, оскільки дитина відчуває задоволення від виконаного завдання.
    • Можна використовувати музику, пісні і речівки, щоб дітям було простіше сприймати і запам'ятовувати правила.
  2. 2 Підносите матеріал чітко і зрозуміло. Важливо описати, змоделювати навик, розбити його на кроки, дати чіткі інструкції і отримати зворотній зв'язок, навести приклади, озвучити мета заняття і необхідність відпрацювання цієї навички, а також піднести інформацію в логічному порядку. Слід повторювати процес до тих пір, поки учні не засвоять нову навичку.
    • Не думайте, що у дитини вже є якісь знання про предмет обговорення.
    • Якщо ви хочете розповісти дитині про букву "з", вам слід для початку чітко пояснити, що він дізнається на цьому занятті. Потім розкажіть, якому звуку відповідає ця буква, і попросіть дитину повторити його за вами. Придумайте різні слова з цією буквою і попросіть дитину повторити їх все. Можна використовувати пісні, вірші або картинки про речі, назви яких починаються з літери "з". Попросіть дитину придумати слова, які починаються з цієї літери. Важливо також аргументовано коментувати те, що виходить у дитини, протягом усього заняття.
  3. 3 Частіше повторюйте свої слова. Оскільки у дітей з дислексією можуть виникати проблеми з короткостроковою пам'яттю, їм може бути складно запам'ятовувати те, що ви їм говорите. Повторюйте інструкції, ключові слова і основні поняття, і тоді дитина з більшою ймовірністю запам'ятає цю інформацію - як мінімум, цього вистачить для того, щоб записати її.
    • Опрацьовуючи нову навичку, намагайтеся включати в матеріал вже відому інформацію. Повторення підсилює навик, який розвивався раніше, і дозволяє встановити зв'язок між поняттями.
  4. 4 Застосовуйте метод діагностичного навчання. Вам слід постійно оцінювати те, наскільки добре учень розуміє матеріал. Якщо він чогось не розуміє, все потрібно повторити заново. Це безперервний процес. Учням з дислексією на освоєння нового поняття часто потрібно більше часу і більш докладні інструкції.
    • Якщо хочете навчити дитину фонематическому сприйняття, дайте йому кілька слів і попросіть розпізнати звуки в цих словах. Ви побачите, в чому полягають сильні і слабкі сторони дитини, і зможете побудувати програму навчання відповідним чином. В процесі навчання вам потрібно буде виправляти помилки і коментувати роботу дитини, а також задавати питання і стежити за прогресом.В кінці кожного заняття також можна влаштовувати невелику перевірку, щоб зрозуміти, що вдалося зробити. Коли вам здасться, що дитина засвоїла навик, переходите до більш складного. Якщо дитина не зміг цього зробити, продовжуйте працювати над цим навиком.
  5. 5 Використовуйте час розумно. Дітям з дислексією буває складно сконцентруватися. Їх можуть відволікати найрізноманітніші речі, і їм може бути складно вислухати довгу лекцію або подивитися тривалу відеозапис. У них також можуть виникати проблеми з короткостроковою пам'яттю, через що їм складніше робити позначки або сприймати прості інструкції.
    • Не поспішайте. Не намагайтеся дати матеріал якомога швидше. Нехай у дітей буде достатньо часу для того, щоб переписати матеріал з дошки. Перш ніж переходити до нової теми, переконаєтеся, що дитина засвоїла інформацію.
    • Регулярно робіть короткі перерви. Дитині з дислексією зазвичай складно всидіти на місці тривалий час. Розбивайте довгі лекції і робіть побільше перерв. Можна також змінювати характер завдань. Наприклад, проведіть лекцію, потім влаштуйте гру, знову лекцію, а потім заняття на запам'ятовування.
    • Пам'ятайте про необхідний час. Дітям з дислексією потрібно більше часу на виконання завдань, з якими інші учні справляються швидко. Давайте учням з дислексією більше часу на виконання контрольних робіт і домашніх завдань, щоб їх ніщо не підганяв.
  6. 6 Дотримуйтеся заведеного графіка. Розпорядок дня дозволяє дітям з дислексією розуміти, чого очікувати і що буде потім. По можливості розміщуйте графік з картинками і словами на стіні навчального кабінету, щоб учні бачили його.
    • Вам слід також включити в розпорядок щоденне повторення раніше вивченого матеріалу. Це дозволить учням пов'язати інформацію, отриману раніше, з новим матеріалом.
  7. 7 Використовуйте різні підходи. Не думайте, що ви єдиний викладач, кому потрібно працювати з дітьми з дислексією. Є різні джерела інформації, які дозволять вам поліпшити процес навчання. Поговоріть з іншими вчителями, фахівцями з дислексії і людьми, які працювали з дітьми з цією проблемою.
    • Запитайте самого дитини і його батьків про те, в чому його сильні і слабкі сторони, як йому простіше запам'ятовувати матеріал, які переваги в навчанні у нього є.
    • Пропонуйте учням займатися разом. Це дозволить їм підтримувати один одного. Вони можуть читати матеріал один одному вголос, переглядати записи один одного або разом проводити експерименти в лабораторії.
    • Технології можуть поліпшити процес навчання. Ігри, текстові редактори, програми, сприймають мова, і пристрої, що записують голос, будуть дуже корисні дитині з дислексією.
  8. 8 Спробуйте розробити індивідуальний план навчання. Це детальний план, який описує потреби дитини, дає рекомендації по системі навчання і визначає необхідні зміни в навчальній програмі. Такий план - це документ, в підготовці якого беруть участь батьки, вчителі, психотерапевти і співробітники школи, і він дозволяє врахувати всі потреби учня.
    • Процес створення плану навчання складний, однак це того варто. Якщо у вашої дитини дислексія, вам слід обговорити це питання з ким-небудь із співробітників школи. Якщо ви - учитель, розкажіть батькам про плюси такого плану.
  9. 9 Завжди пам'ятайте про самооцінку і емоціях дитини. Багато дітей з дислексією мають низьку самооцінку. Дуже часто їм здається, що вони не такі розумні, як інші, або що до них ставляться як до ледачим або проблемним учням. Намагайтеся підтримувати віру дитини в себе і частіше говорити про його успіхи.

Метод 2 з 2: Поліпшення обстановки в класі

  1. 1 Посадіть учня з дислексією ближче до вчителя. Це дозволить зменшити кількість відволікаючих чинників і допоможе учневі сконцентруватися на навчанні. Якщо поруч буде сидіти дуже товариська дитина або буде доноситися шум з коридору, дитині буде складніше зосередитися.Якщо така дитина буде поруч з учителем, вчителю буде простіше пояснювати йому щось частіше, ніж іншим.
  2. 2 Дозволяйте дитині користуватися записуючими пристроями. Це допоможе дитині подолати труднощі з читанням. Учні можуть записувати на диктофон умови задачі і певні поняття, щоб потім переслушівать їх. Це дозволить розібратися в матеріалі краще або закріпити вивчене. Якщо якісь записи будуть доступні ще до початку заняття, учень зможе читати матеріал і слухати його одночасно.
  3. 3 Забезпечте дитину роздатковим матеріалом. У дітей з дислексією бувають труднощі із запам'ятовуванням, тому роздрукований матеріал дозволить краще засвоювати інформацію, особливо якщо лекція довга. Учневі буде простіше стежити за темою заняття, робити позначки, і він завжди буде знати, чого очікувати далі.
    • Щоб підкреслити важливі моменти, використовуйте візуальні підказки: зірочки, мітки та інші знаки.
    • Пишіть умова домашнього завдання в матеріалі уроку, щоб дитина точно знав, що потрібно зробити. Також заохочуйте використання різних позначок - наприклад, букв або цифр.
  4. 4 Проводьте контрольні роботи інакше. Оскільки процес сприйняття у дітей з дислексією відрізняється від цього процесу у звичайних дітей, контрольні роботи стандартного формату можуть не відображати всіх знань дитини. Краще проводити контрольні роботи усно або давати на їх виконання необмежену кількість часу.
    • Під час усного іспиту зачитуйте учневі питання і просите відповісти на них усно. Можна записати питання заздалегідь і програти запис на іспиті. Слід також записувати відповіді учня.
    • Учням з дислексією складно робити щось, коли на них чиниться тиск. Крім того, їм потрібно більше часу на те, щоб вивчити питання і завдання. Якщо учень не буде обмежений у часі, у нього буде час розібратися в питанні, подумати і записати відповідь.
    • Якщо учень буде бачити всі питання відразу, це викличе у нього стрес. Якщо показувати по одному питанню за раз, йому буде простіше зосередитися.
  5. 5 Не змушуйте учня зайвий раз переписувати інформацію. Людям з дислексією потрібно більше часу на копіювання інформації з дошки, на позначки під час лекції і для запису завдань для домашньої роботи. Видавайте текст лекції і роздруковане умова домашнього завдання, щоб учні могли зосередитися на головному. Учитель також може доручити іншій учневі робити позначки або дозволити учневі з дислексією користуватися конспектом учня, який добре веде записи.
  6. 6 Не звертайте уваги на почерк. Деяким дітям з дислексією складно писати, оскільки це вимагає розвинених моторних навичок. Можна змінити формат питань, дозволивши учням тільки вибирати відповідь з декількох варіантів, використовувати підкреслення або інші засоби, щоб дітям було простіше дати відповідь. Можна також залишати вільне поле для відповідей. Важливо не те, як учень піднесе інформацію, а то, яку інформацію він вкаже.
  7. 7 Покажіть приклад організації матеріалу. Людям з дислексією важливо розвивати організаційні навички, оскільки вони стануть в нагоді їм в житті. Можна використовувати різні папки і роздільники для домашньої роботи, завдань і перевірочних робіт. Розкладайте матеріал відповідним чином в класі і пропонуйте всім використовувати таку ж систему будинку.
    • Учням також слід використовувати особисті щоденники і календарі, які дозволили б стежити за термінами здачі проектів, датами контрольних та інших подій. Нехай вони щодня вносять умови домашнього завдання в щоденник. Перевіряйте щоденники перед тим, як відпустити всіх додому, щоб переконатися, що все зрозуміли, що потрібно зробити.
  8. 8 Змініть характер домашніх завдань. На завдання, на виконання якого у звичайної дитини може піти годину, у дитини з дислексією піде три години. Це буде викликати тривожність, стрес і піддавати дитину непотрібного тиску.Замість того щоб змусити дитину відповідати на всі питання від першого до двадцятого, запропонуйте йому дати відповідь тільки на парні або тільки на непарні питання. Можна також встановлювати обмеження за часом (щоб учень не займався більше певного часу) або стежити за тим, щоб дитина засвоював хоча б основні моменти.
    • Краще здавати домашню роботу не в письмовому вигляді, а усно, візуально або будь-якими іншими способами, які підходять дитині.

Поради

  • Прочитайте книгу "Дар дислексії" Рональда Р. Дейвіса, який сам є дислектиками. Вона розповість вам про те, як працює мозок діслектіков в порівнянні з мозком звичайних людей, і допоможе вам зрозуміти, як діти з дислексією краще сприймають матеріал.
  • Видавайте учням картки з буквами і словами щотижня. Якщо вони запам'ятають всю інформацію, похваліть їх і зробіть для них що-небудь приємне.
  • На заняттях з математики дозволяйте дітям користуватися зошитами як в клітку, так і в лінійку. У зошиті в лінійку буде простіше вирішувати певні рівняння, і робити це можна як вертикально, так і горизонтально.
  • При роботі з дітьми з дислексією використовуйте будь-які предмети. Так дітям буде цікавіше, і вони краще зрозуміють матеріал.
  • Пропонуйте дітям читати вголос і слухати аудіокнигу одночасно.
  • ніколи Не кличте таких дітей дурними. Покажіть їм список відомих діслектіков, серед яких є, наприклад, Альберт Ейнштейн.

попередження

  • Не змушуйте дітей, які страждають на дислексію, читати перед класом. Замість цього нехай вони читають наодинці з учителем або учнем, який не буде їх дражнити.