Як доглядати за богомолом

Автор: Joan Hall
Дата Створення: 4 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Богомол. Подробно о содержании в домашних условиях
Відеоролик: Богомол. Подробно о содержании в домашних условиях

Зміст

Богомол - гарна комаха, широко поширене по всьому світу, яке багато хто вирішує завести в якості вихованця. Прочани мають різноманітний окрас, в тому числі рожевий, білий, зелений і коричневий. Те, який різновид ви зможете тримати вдома, залежить від місця вашого проживання і від того, чи знайшли ви комаха на вулиці або придбали в екзотичному зоомагазині. Вирощувати богомола досить просто і дуже захоплююче - досить забезпечити його житлом і харчуванням.

кроки

Метод 1 з 4: Облаштування житла для богомола

  1. 1 Виберіть клітку в три рази довше і в два рази ширше довжини тіла комахи. Наприклад, можна використовувати невеликий віварій. Він повинен надійно закриватися і мати вгорі отвори для вентиляції. Можна взяти клітину із пластику, скла або сітки, аби вона мала зверху отвори для доступу повітря.
    • Якщо у вас дорослий богомол, можна взяти клітину цілком з сітки - комасі подобається чіплятися за неї.Однак дрібні комахи можуть пролізти через сітку, так що така клітина не підійде, якщо ви тримаєте молодого прочанина.
    • Для невеликого богомола підійде навіть скляна банка, проте необхідно виконати в її кришці отвори для вентиляції.
    • Можна також вирізати великий отвір в центрі пластикової кришки. Покладіть поверх банки туалетний папір, а потім закрийте її кришкою. Таким чином ви забезпечите нормальну вентиляцію, і богомол зможе чіплятися за папір.
    • Разом з тим не слід робити клітку занадто великий, інакше Богомолу буде важко зловити свою здобич.
  2. 2 Насипте на дно підстилковий матеріал, наприклад пісок або грунт для кімнатних рослин. Хоча можна обійтися і без підстилки, вона вбере частину води, яку ви будете додавати в клітку, і буде повільніше випускати її в навколишнє повітря. Крім того, вам легше буде чистити клітку, так як ви зможете просто викинути старий матеріал і постелити замість нього свіжий. Покрийте дно шаром підстилки не товще 2,5 сантиметра.
    • В якості підстилки можна використовувати просте паперовий рушник.
  3. 3 Додайте гілочки і кору, щоб богомол відчував себе як вдома. Додайте в клітці гілочки під різними кутами, щоб богомол міг лазити по ним. При бажанні можна також додати шматочки кори і навіть камінці. Богомолу сподобаються натуральні предмети, за якими можна лазити. Переконайтеся, що принаймні одна палиця піднімається майже до самого верху, щоб богомол міг звісити з неї під час линьки.
    • Можна також додати сухе листя і навіть штучні квіти.
  4. 4 Забезпечте достатній рівень вологості: кожен день обприскуйте клітку або поставте блюдце з водою. Хоча богомоли практично не п'ють воду, все ж бажано поставити на дно клітки невелике блюдце з водою. Це забезпечить Богомолу достатній рівень вологості. Можна використовувати також невелику кришечку від пляшки.
    • Замість цього можна раз в день обприскувати клітку водою.
    • Якщо ви тримаєте дитинчат богомола, покладіть на дно клітки вологе паперовий рушник.
  5. 5 Як правило, богомолів слід утримувати при кімнатній температурі. Для більшості видів підходить температура 20-25 ° C. Однак ознайомтеся з інформацією щодо вашого конкретного виду, так як деяким потрібна вища температура, аж до 32 ° C. В цьому випадку можна встановити приблизно в 30 сантиметрах над кліткою нагрівальну лампу.
    • Якщо ви використовуєте нагрівальну лампу, контролюйте температуру в клітці богомола за допомогою термометра і стежте, щоб в ній не було дуже жарко.
  6. 6 Помістіть богомолів в окремі клітини. Якщо тримати їх в одній клітці, один богомол може спробувати з'їсти іншого, так як ці комахи нерідко бувають канібалами. Краще тримати богомолів в різних банках або клітинах і зводити їх разом тільки для розмноження.
    • Якщо богомоли тільки що з'явилися на світло, можна тримати їх разом, однак Рассел їх до різних клітин, коли вони підростуть.

Метод 2 з 4: Годування комахи

  1. 1 Давайте Богомолу два живих комах через день. Богомол не їдять мертву здобич, вона повинна рухатися, щоб привернути їхню увагу. Можна тримати колонію живих комах, щоб у вас під рукою завжди була їжа для богомола, або ловити їх будинку або в саду. Богомола слід годувати раз в два дні або навіть раз в три дні, якщо він відмовляється від їжі через день.
    • Дорослим самкам може вимагатися трохи більше їжі, ніж дорослим самцям.
  2. 2 Годуєте щойно вилупилися богомолів плодовими мушками або мошкарою. Нелітаючих плодових мушок можна замовити через інтернет або придбати там, де продають корм для комах і рептилій. Ці крихітні мушки прекрасно підходять для молодих богомолів, і вони не вилетять з клітки! Якщо ж у вас в будинку вже є плодові мушки, можна ловити їх і згодовувати Богомолов.
    • Щоб зловити плодових мушок, виконайте отвір в кришці пластикової ємності. Покладіть в ємність шматочок фрукта, який приверне мушок.Після того як в ємність залетить пара мушок, поставте її в холодильник буквально на кілька хвилин, щоб на час знерухомити видобуток. Потім помістіть мушок в клітку з богомолами, де вони знову оживуть.
    • Можна годувати молодих богомолів іншими дрібними комахами приблизно таких же розмірів, наприклад мошкарою або попелиць, яких вам вдасться зловити будинку або в саду.
  3. 3 При виборі розмірів видобутку для дорослих богомолів орієнтуйтеся на довжину їх передпліч. Богомоли їдять живих комах і зазвичай хапають їх передніми кінцівками, так що це хороший спосіб оцінити відповідні розміри видобутку. Наприклад, трохи підросли молодим Богомолов можна давати дрібних тарганів, цвіркунів і домашніх мух. Збільшуйте обсяг видобутку в міру зростання богомолів.
    • Комах можна придбати в зоомагазині, де продаються корми для рептилій, або спробувати ловити їх самостійно.
  4. 4 Спостерігайте за тим, як богомол їсть, щоб переконатися, що видобуток не вислизнула. Деякі жертви, наприклад таргани або гусениці, можуть сховатися так, що богомол не знайде їх. Якщо богомол не їстиме будь-яких комах, спробуйте давати йому більше рухливу видобуток, наприклад цвіркунів або мух, і подивіться, чи допоможе це.
    • Можна також тримати видобуток пінцетом, щоб вона не втекла від богомола.
  5. 5 Видаляйте з клітки тих комах, яких богомол не з'їв той. Великі комахи можуть травмувати богомола, якщо він не з'їсть їх, тому краще видаляти видобуток з клітки через 15-30 хвилин, якщо богомол не проявляє до неї інтересу. Крім того, діставайте з клітки залишилися фрагменти видобутку. Богомоли досить охайні під час їжі, вони залишають після себе різні відходи, в тому числі лапи, крила, жорсткі або тверді шматочки, які їм не подобалися. Щодня очищайте клітку від подібних відходів.
    • Якщо відходи накопичаться, богомол буде відчувати себе в неволі незатишно.
    • При очищенні клітини від харчових відходів прибирайте з неї також послід богомола, який нагадує за формою гранули.

Метод 3 з 4: Частка клітини

  1. 1 Пересадите богомола в тимчасову ємність. Богомол - хоч і сильні, але тендітні комахи. Не беріть богомола руками, щоб не пошкодити. Замість цього підставте йому руку, щоб він сам на неї заповз, або переманити його в інший контейнер, щоб почистити основну клітину. Перед цим бажано погодувати богомола, щоб він не сприйняв вашу руку як здобич.
    • Будьте терплячі! Швидше за все, богомол в кінці кінців заползет на вашу долоню або палець, якщо ви будете тримати їх перед ним досить довго. Зазвичай богомол просто сидить на пальці або руці. Можна таким чином вийняти його з клітки, навіть якщо ви не збираєтеся чистити її.
    • Коли богомоли стають дорослими, у них відростають крила, тобто вони можуть літати. Щоб богомол не вислизнув, закрийте всі вікна і двері, перш ніж діставати його з клітки.
    • Не чіпайте богомола, коли він линяє. У період линьки ви можете нашкодити йому!
  2. 2 Видаліть підстилку, щоб витерти і висушити клітку. Висипати підстилку у відро для сміття і обполосніть клітку, щоб видалити все сміття. Після цього вимийте клітку гарячою водою. Якщо в якості клітини ви використовуєте скляну ємність, можна поставити її в раковину і залити окропом, щоб продезінфікувати. Після цього дочекайтеся, поки ємність охолоне, перш ніж торкатися до неї!
    • Краще не використовувати миючий засіб, але якщо клітина сильно забруднилася, можна додати одну-дві краплі засобу для миття посуду. Після цього ретельно промийте клітку.
    • Після чищення клітини висушіть її і покладіть на дно свіжу підстилку.
  3. 3 Якщо ви використовуєте в якості підстилки грунт, додавайте в неї ногохвосток, щоб було легше чистити клітку. Можна просто міняти підстилку, як тільки ви помітите на ній послід або навіть цвіль, а можна додати в клітку крихітних комах - ногохвосток. Ці істоти ефективно очистять клітку від посліду і цвілі.
    • Ногохвосток можна замовити через інтернет або придбати в зоомагазині.
  4. 4 Після чищення клітини мийте руки щонайменше 20 секунд. Як випливає потріть долоні теплою водою з милом і не забудьте при цьому про ділянки між пальцями. Потім ретельно промийте руки. Як і більшість тварин, богомоли можуть переносити шкідливі бактерії.

Метод 4 з 4: Догляд за линяють богомолом

  1. 1 Не годуйте богомола безпосередньо перед линянням. В цей час комаха може виглядати трохи товщі, ніж зазвичай, тому що під старою шкірою зростає нова. Крім того, богомол, швидше за все, перестане їсти і буде відлякувати комах, яких ви спробуєте згодувати йому. Можливо, ви помітите також, що у нього помутніла шкіра і збільшилися підстави крил. Богомол може мляво поводитися.
    • Якщо у богомола вже є крила, значить, він виріс і вже не буде линяти.
    • Якщо ви думаєте, що богомол збирається линяти, видаліть з клітки всіх комах, так як вони можуть харчуватися шкірою богомола або збити його з уподобаного місця.
  2. 2 Залиште клітку в спокої, коли богомол займе позицію для линьки. При цьому комаха повисне вниз головою на гілці або сітці. Якщо в цей час перемістити клітку, богомол може впасти і поранитися. Якщо богомол впаде, ймовірність, що він виживе, становить лише 25%. Линька триває близько 20 хвилин, однак після неї Богомолу потрібно 24 години, щоб повністю висохнути.
  3. 3 Забезпечте більш високу вологість, якщо ви виявите втрачену кінцівку. Богомоли можуть втрачати кінцівки з різних причин, включаючи низьку вологість в клітці під час линьки. Якщо ви помітите, що після линьки у богомола не вистачає лапи, спробуйте підвищити вологість: частіше обприскуйте клітку або поставте в неї блюдце з водою. Після наступної линьки кінцівку може відрости.
    • Якщо ви підозрюєте, що богомол вмирає через те, що лише наполовину скинув шкіру, можна помістити комаха в морозильну камеру, щоб гуманно приспати його.

Поради

  • Якщо у вашій місцевості водяться богомоли, спробуйте зловити комаха. Зазвичай це можна зробити в кінці літа. Як правило, довжина богомолів становить 7-8 сантиметрів. Найчастіше вони мають коричневий або зелений окрас, завдяки чому дуже схожі на гілочки і листя і майже повністю зливаються з навколишнім середовищем. Пересадите богомола в контейнер гілочкою або рукою, якщо не боїтеся доторкатися до нього. Можна також зловити богомола сачком.
  • Якщо ви не можете знайти богомола або вони не водяться у вашій місцевості, навідатися в найближчий зоомагазин і поцікавтеся, чи немає їх у продажу. Можливо, в цьому випадку у вас буде ширший вибір, залежно від місцевих законів щодо імпорту комах і змісту їх в якості домашніх тварин. Зазвичай богомолів продають у вигляді лялечок. Кожна лялечка міститься в невеликому контейнері.
  • При належному догляді богомол може жити до півтора років, хоча це трапляється нечасто і залежить від виду.
  • З однієї яєчної кладки може вилупитися 75-250 богомолів, так що будьте готові до цього.

попередження

  • Чи не випускайте на волю немісцеві види, так як вони можуть завдати шкоди місцевій екосистемі.
  • Не торкайтеся до прощі в період линьки.
  • Мийте руки після того як мали справу з кліткою богомола і її вмістом.