Як поліпшити свої навички читання

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 20 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ПОСТАНОВКА ГОЛОСА меньше чем за 10 минут!
Відеоролик: ПОСТАНОВКА ГОЛОСА меньше чем за 10 минут!

Зміст

Багато людей відчувають труднощі при читанні. Потрібно регулярно практикуватися, щоб добре читати! Найголовніше - визначити мету читання: підхід до читання інструкцій по збірці меблів і роботі з підручником повинен бути різним! Визначте мету і зосередьтеся на інтенсивних методах читання, щоб приділити особливу увагу словникового запасу і швидкості, або виберіть екстенсивні методи, які дозволяють глибше розуміти текст.

кроки

Метод 1 з 4: Як підготуватися

  1. 1 Визначте тип тексту. Задумайтесь: з яким типом тексту я маю справу? Інформаційний текст (газета, підручник або керівництво)? Творчий або художній тип (роман чи оповідання)? Це дуже важливо!
    • Наприклад, якщо ви читаєте текст, щоб слідувати вказівкам (рецепт страви або інструкція по збірці), то потрібно розуміти точне значення кожного кроку.
    • Якщо ви читаєте текст з великою кількістю інформації на кшталт підручника, то ваша основна мета - отримати нові відомості, які вам поки невідомі або незрозумілі.
  2. 2 Визначте мету читання. Мета читання впливає на характер роботи з текстом. Наприклад, читати роман для уроку і для задоволення - абсолютно різні заняття, оскільки в першому випадку потрібно буде зрозуміти і запам'ятати текст, а не насолоджуватися процесом. Задумайтесь: навіщо я читаю цей текст?
    • Якщо вам потрібно отримати інформацію (наприклад, щоб відповідати робочим або навчальним вимогам), то краще використовувати екстенсивні методи.
    • Якщо ви хочете відпрацювати вимова, вивчити нові слова або граматику, то використовуйте інтенсивні методи.
  3. 3 Перегляньте текст перед читанням. Якою б не була мета, приділіть пару хвилин втікача погляду на текст.Зверніть увагу на вид і структуру. Ці аспекти допомагають краще розуміти матеріал, який ви читаєте.
    • У тексту є назва?
    • У книзі є зміст?
    • Матеріал складається з розділів?
    • У тексті є «додаткові аспекти» на кшталт ключових слів, виділених напівжирним шрифтом, ілюстрацій або графіків?

Метод 2 з 4: Як читати інтенсивно

  1. 1 Читайте інтенсивно, щоб практикувати основні аспекти та розширювати словниковий запас. Такий спосіб читання більше зосереджений на окремих нюансах тексту. Якщо потрібно попрактикуватися в вимові, вивчити граматику або нові слова, то намагайтеся читати повільніше і приділяти особливу увагу окремим словами і пропозиціями.
  2. 2 Звертайте увагу тільки на загальне значення тексту. При інтенсивному читанні не настільки важливо замислюватися про глибинні сенсах. Достатня сформувати загальне уявлення про текст. У процесі читання слід зосередитися на таких аспектах, як правопис, вимова або ритм пропозицій.
    • Не зациклюйтеся на моментах, які вам не вдається зрозуміти. Якщо ви здатні скласти короткий переказ основної ідеї, то цього достатньо.
  3. 3 Читайте вголос. Такий підхід дозволяє поліпшити навички читання завдяки двосторонній роботі з текстом: зорової (ви дивитеся на слова) і слуховий (ви чуєте слова). Читайте текст вголос для відпрацювання вимови.
  4. 4 Прагніть вгадати значення нових слів. Коли вам зустрічається незнайоме слово, не поспішайте відразу ж тягнутися за словником. Спробуйте вгадати значення на основі вже відомих вам слів (контекст).
    • Наприклад, ви читаєте таку пропозицію і хочете дізнатися значення слова «песиміст»: Мама завжди радіє життю і дивиться в майбутнє з оптимізмом, чого не скажеш про мого брата-песиміста, який є повною протилежністю.
    • З цієї пропозиції можна зрозуміти, що «песимізм» - це протилежність радості: смуток і дратівливість.
  5. 5 Записуйте нові слова, які потрібно вивчити. Якщо вам зустрілися нові слова, значення яких незрозуміло, то запишіть їх і знайдіть в словнику. Це дозволить запам'ятати значення нових слів.
  6. 6 Читайте як можна частіше. Чим більше ви читаєте, тим легше читати. Читайте хоча б 15-30 хвилин кожен день, щоб відчути різницю.
    • Читайте тексти на будь-яку цікаву вам тему, щоб поліпшити базові навички.
    • Заново читайте вже прочитані тексти, щоб зміцнити впевненість у собі.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Soren Rosier, PhD


    Аспірант з педагогіки, Стенфордський університет Сорен Розьє - аспірант Стенфордської вищої школи педагогіки, готується отримати ступінь PhD. Вивчає, як діти вчать один одного і як їх підготувати до ефективного навчання однолітків. До аспірантури був учителем середньої школи в Окленді, Каліфорнія, і дослідником в SRI International. Отримав ступінь бакалавра в Гавардском університеті в 2010 році.

    Soren Rosier, PhD
    Аспірант з педагогіки, Стенфордський університет

    Будьте уважні при виборі книг для читання. Сорен Розьє - аспірант Стенфордської вищої школи педагогіки, готується отримати ступінь PhD - каже: «Краще, що можна зробити для поліпшення навичок читання, - читати багато і читати самостійно. Шукайте книги, які вам цікаві і відповідають вашому рівню читання. Якщо читати складні для розуміння тексти, то задоволення таке читання явно не принесе ».


Метод 3 з 4: Як читати екстенсивно

  1. 1 Читайте екстенсивно, щоб глибше розуміти текст. Такий спосіб читання дозволяє розібратися зі здоровим глуздом і побачити все цілком. Він найкраще підходить для роботи з підручником, газетними статтями і домашнім читанням для навчання.
  2. 2 Робіть нотатки під час читання. Якщо ви хочете розуміти глибинний сенс (як в ситуації з підручниками), то прагнете читати активно. Візьміть блокнот і записуйте важливі аспекти під час читання.
    • Наприклад, виписуйте важливі ідеї у вигляді маркованого списку.
    • Також виписуйте ключові терміни або дати, які зустрічаються в тексті.
    • Якщо щось незрозуміло, запишіть питання і поверніться до них пізніше.
  3. 3 Робіть примітки. Якщо можна писати або виділяти текст, то подібні дії допоможуть вам краще розуміти матеріал. Наприклад, підкреслюйте або виділяйте важливі уривки. Також можна обводити кружком ключові терміни і робити нотатки на полях.
  4. 4 Резюмуйте прочитаний текст. Час від часу робіть паузи, щоб записати пару-трійку пропозицій і узагальнити матеріал уривка. Наділяти ключові ідеї у власні слова і записуйте на папері, щоб стежити за тим, наскільки вам вдається розуміти текст. Регулярно переглядайте такі короткі резюме, щоб краще запам'ятати прочитаний матеріал.
    • Якщо вам важко узагальнити або згадати певну частину тексту, то перечитайте уривок.
    • Також можна складати переказ у вигляді пунктів плану, а не повновагих пропозицій.
  5. 5 Визначте ключові слова і поняття. Якщо вам зустрілося слово або поняття, яке здається важливим для розуміння змісту тексту, то зробіть позначку. У підручнику вони навіть бувають виділені жирним шрифтом або винесені в окремий розділ. Запишіть такі слова в блокнот, щоб пізніше вивчити поняття або навіть зробити набір флеш-карток.
    • Якщо слово здається важливим, але воно не виділено в тексті, то дізнайтеся значення слова в словнику або енциклопедії (книга або онлайн-ресурси).
    • Якщо деякі слова багаторазово зустрічаються в тексті, то на них слід звернути увагу.

Метод 4 з 4: Як зберігати концентрацію

  1. 1 Читайте з одним. Читати веселіше і простіше, якщо це не доводиться робити самотужки. Наприклад, можна прочитати один і той же уривок тексту разом з другом і потім обговорити ключові ідеї в бесіді про текст.
    • Читайте з більш досвідченим і вмілим партнером, щоб навчитися краще читати вголос. Поки ваш партнер буде читати, прислухайтеся до його вимові, темпу і ритму. Потім прочитайте текст самі і вислухайте критику.
  2. 2 Правильно виберіть місце для читання. Відійдіть від телевізора, музики, телефону, комп'ютера і розмов, щоб повністю зосередитися на читанні. Відволікаючі фактори дуже заважають зосередитися, читання затягується і виникає роздратування.
    • Спробуйте читати в тихій кімнаті з хорошим освітленням, столом і зручним кріслом.
  3. 3 Використовуйте покажчик, якщо вам важко зосередитися. Візьміть ятати, лінійку або аркуш паперу і розташуйте на сторінці книги так, щоб бачити тільки один рядок тексту і ковзати вниз слідом за прочитаними пропозиціями. Так вам буде простіше впоратися з текстом.
  4. 4 По можливості читайте цікаві тексти. Очевидно, що ми охочіше читаємо тексти, які нам цікаві. Якщо у вас є можливість самостійно вибрати книгу або статтю, то завжди вибирайте теми, які вам цікаві.
  5. 5 Слідкуйте за успіхами. Ведіть список прочитаних текстів і вказуйте, скільки хвилин в день ви відводите читання. Якщо мати під рукою список своїх досягнень, вам буде простіше мотивувати себе.