Як прискорити загоєння відкритих ран

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 19 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Хирург про заживление ран ( порезы, ссадины и т.д. ). Первая помощь, обработка, использование мазей.
Відеоролик: Хирург про заживление ран ( порезы, ссадины и т.д. ). Первая помощь, обработка, использование мазей.

Зміст

Невелике садно, подряпину або неглибокий поріз, який не сильно кровоточить, можна вилікувати будинку, надавши першу медичну допомогу. Негайно зверніться до відділення невідкладної допомоги, якщо рана відкрита, сильно кровоточить або її глибина становить більше 5-7 мм. Термінова лікарська допомога потрібна, якщо у людини забита (від удару впав або кинутого важкого предмета), рвана (від удару металевим предметом) або колота рана, а також рана від укусу тварини. Описані нижче кроки дозволять уникнути попадання в рану інфекції та серйозних шрамів. Якщо відкрита рана продовжує кровоточити протягом 10-15 хвилин, негайно зверніться за медичною допомогою.

кроки

Частина 1 з 3: Обробка і перев'язка дрібних ран

  1. 1 Вимийте руки з милом. Перш ніж доторкнутися до відкритої рани, обов'язково вимийте руки. Одягніть медичні рукавички, якщо вони у вас є. Це захистить рану від бактерій і мікробів, які знаходяться на руках.
    • Якщо ви торкаєтеся до рани іншого постраждалого, надягайте медичні рукавички, щоб захистити руки і запобігти поширенню мікробів.
  2. 2 Промийте рану під проточною водою. Дозвольте воді вимити з рани бруд і сміття. Коли ви промиваєте рану, не тріть і не розколупувати її, щоб не заподіяти ще більшої шкоди.
  3. 3 Зупиніть кровотечу чистим і сухим шматком тканини. Прикладіть до рани чистий, сухий шматок тканини і обережно рівномірно натисніть на рану обома руками, поки кровотеча не зупиниться. Незначні рани повинні перестати кровоточити протягом декількох хвилин.
    • Якщо через 10-15 хвилин кровотеча так і не зупинилося, вам варто звернутися за медичною допомогою. Можливо, рана дуже глибока, щоб її можна було обробити будинку.
  4. 4 Підніміть рану вище рівня серця, щоб уповільнити кровотечу. Якщо рана розташована на нозі, ступні або пальцях ніг, покладіть ногу на стілець або подушки, щоб вона виявилася вище серця. Якщо рана знаходиться на руці, долоні або пальцях, підніміть її над головою, щоб уповільнити кровотечу. Якщо ви поранили тулуб, голову або область геніталій, негайно зверніться за медичною допомогою.Особливо це стосується будь-яких травм голови - їх обов'язково повинен оглянути лікар.
    • Якщо ви підняли рану над головою, але кровотеча не зупиняється більше 10-15 хвилин, зверніться за медичною допомогою.
  5. 5 Нанесіть на рану мазь з антибіотиком. Нанесіть на рану 1-2 шари мазі і накрийте марлею. Це допоможе вберегти рану від інфекції і зберегти її вологою, тим самим прискоривши загоєння.
    • При нанесенні мазі на відкриту рану не натискайте на неї занадто сильно, особливо якщо пошкоджене місце почервоніло або набрякло.
  6. 6 Заклейте невеликий поріз пластиром. Відріжте чималий пластир, яким можна заклеїти поріз.
  7. 7 Садно або колоту рану перев'яжіть марлею. Візьміть досить великий шматок марлі, щоб закрити рану або відріжте потрібний шматок чистими ножицями. Прикладіть шматок до рани і закріпіть його медичним фіксуючим пластиром.
    • Якщо у вас під рукою немає марлі, використовуйте пластир. Головне, щоб він був досить великим і закривав рану цілком.
  8. 8 Прийміть безрецептурний знеболююче. Відкрита рана може хворіти і садна, поки буде гоїтися. Приймайте парацетамол ( "Панадол") кожні 4-6 годин або згідно з вказівками в інструкції, щоб впоратися з болем. Дотримуйтеся дозування, яка вказана в інструкції по застосуванню, і ніколи не перевищуйте рекомендовану дозу.
    • Не приймайте аспірин, так як він може викликати кровотечу.

Частина 2 з 3: Допомога в загоєнні незначних ран

  1. 1 Міняйте пов'язку 3 рази на добу. Не забудьте вимити руки, перш ніж поміняти пов'язку. Знімайте бинт у напрямку росту волосся, щоб не пошкодити шкіру. Якщо ви помітили, що кірка приклеїлася до бинта, змочіть бинт розчином з 1 чайної ложки (5 мл) солі і 4 літрів води, або використовуйте стерильну воду (воду для ін'єкцій), якщо вона є у вас під рукою. Акуратно зніміть бинт через пару хвилин, коли той досить намокне.
    • Якщо кірка ще десь приклеїлася до бинта, знову його намочіть, поки бинт НЕ відклеїться. Не тягніть і не смикайте за бинт, щоб не нашкодити рані і не викликати чергове кровотеча.
    • Не забудьте нанести на рану мазь з антибіотиком, перш ніж знову її забинтувати. Так вона залишиться вологою і швидше загоїться. Мазь також можна нанести на бинт, після чого прикласти його до рани.
  2. 2 Чи не колупати і не розчісуйте рану. Коли відкрита рана почне гоїтися, то буде свербіти і садна, особливо коли на ній почне утворюватися кірка. Утримайтеся від бажання поколупати, почухати або розтерти рану, так як це сповільнить її загоєння. Одягайте щільний одяг і дивіться, щоб рана була закрита, - так у вас не виникне бажання доторкнутися до неї.
    • Щоб пошкоджене місце менше свербіло, на нього можна нанести мазь, яка збереже поверхню рани вологою.
  3. 3 Не слід наносити на рану сильний антисептик. Перекис водню, медичний спирт і йод є досить агресивними препаратами і можуть обпекти тканини шкіри, що зашкодить їй ще більше і навіть може призвести до утворення рубців. Мазі з антибіотиком більш ніж достатньо, щоб рана залишалася стерильною і чистою.
  4. 4 Дивіться, щоб рана була прикрита і забинтована. Відкрита рана не повинна підпадати під вплив повітря, так як це сповільнить загоєння і призведе до утворення рубців. Дивіться, щоб рана завжди була забинтована, особливо якщо ви перебуваєте на сонці.
    • Бинт можна знімати тільки на час прийому душу або ванни, так як вологе середовище корисна для рани.
    • Коли нова шкіра закриє рану, бинт можна буде зняти. Забинтовується рану, щоб захистити її на час заходів, в ході яких рана може відкритися, таких як заняття спортом.

Частина 3 з 3: Коли потрібно звернутися до лікаря

  1. 1 Зверніться до лікаря, якщо рана глибше 5-7 мм. Щоб глибока рана загоїлася правильно, необхідна професійна медична допомога (іноді на таку рану необхідно накласти шви). Не намагайтеся вилікувати їх будинку, оскільки це може привести до інфекції і утворення рубців і шрамів.
  2. 2 Зверніться до лікаря, якщо через 2-3 тижні рана так і не зажила. Якщо рана не закривається і не гоїться, можливо, вона глибше, ніж ви вважали, тому потрібно звернутися за медичною допомогою. Лікар-травматолог або хірург огляне рану і надасть необхідну допомогу.
  3. 3 Зверніться за медичною допомогою, якщо вам здається, що в рану потрапила інфекція, вона гаряча на дотик, почервоніла, опухла або загноїлась. Негайно зверніться до лікаря, якщо помітите ознаки інфекції. Не баріться з лікуванням, інакше інфекція може посилитися. Рана може бути заражена, якщо вона:
    • гаряча на дотик,
    • почервоніла,
    • опухла,
    • болить,
    • загноїлась.
  4. 4 Сходіть до лікаря, якщо рана викликана укусом тварини. Всі укуси тварин, незалежно від їх величини, потребують огляді лікарем. Лікар буде слідувати протоколу, який встановлений для таких випадків органами охорони здоров'я.
    • При укусах тварин (незалежно від ступеня пошкодження) потерпілому зазвичай призначають курс антибіотика (наприклад "Аугментин").
    • Якщо вас вкусила дика тварина або домашня тварина, яка не щеплено від сказу, вам зроблять курс щеплень проти сказу.
  5. 5 Дозвольте лікаря обробити рану. Лікар огляне рану, щоб зрозуміти, наскільки вона серйозна. Потім він може порадити накласти шви, щоб закрити рану і прискорити її загоєння.
    • Якщо рана невелика, лікар може закрити її медичним клеєм.
    • Якщо рана велика і глибока, він зашиє її голкою і медичної ниткою. Вам доведеться повернутися в кабінет лікаря через тиждень, щоб зняти шви.