Як збільшити кількість червоних кров'яних тілець

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
DESK Патофізіологія системи гемостазу 1
Відеоролик: DESK Патофізіологія системи гемостазу 1

Зміст

Відчуття слабості і млявість можуть свідчити про анемію - нестачі еритроцитів, або червоних кров'яних тілець. Найбільш поширеною причиною цього є нестача заліза і, можливо, інших мінералів і поживних речовин. Низький рівень гемоглобіну і низький рівень еритроцитів є основною ознакою недоїдання, порушення харчування, а також розвитку такої серйозної хвороби, як лейкемія. Щоб збільшити кількість червоних тілець у крові, дотримуйтесь порад в цій статті.

кроки

Частина 1 з 3: Зміна раціону

  1. 1 Включіть в раціон продукти, багаті залізом. Таким чином організм заповнить його недолік. Харчуючись багатої на залізо їжею щодня, ви зможете збільшити кількість еритроцитів у крові. Справа в тому, що залізо є невід'ємною частиною еритроцитів і гемоглобіну, так як воно допомагає доставити кисень в інші органи і частини тіла. Воно також допомагає виведенню з організму монооксиду вуглецю при видихання. Нижче наведені приклади продуктів, багатих на залізо:
    • бобові;
    • сочевиця;
    • овочі із зеленим листям, наприклад листова капуста і шпинат;
    • чорнослив;
    • тельбухи тварин, наприклад печінку;
    • квасоля;
    • яєчні жовтки;
    • червоне м'ясо;
    • родзинки.
      • Якщо споживання продуктів багатих на залізо недостатньо для відновлення необхідного рівня, можна приймати харчові добавки і мінерали для збільшення кількості червоних кров'яних тілець в крові. Вітаміни, що містять залізо зазвичай здійснюється у вигляді капсул по 50-100 мг, їх можна приймати 2-3 рази на день.
  2. 2 Вживайте продукти, багаті міддю. Мідь - це ще один необхідний для організму мінерал, який допомагає залозу засвоюватися клітинами організму. Даний елемент міститься в птаха, молюсках, печінки, цільних зернах, шоколаді, квасолі, вишні і горіхах. Продаються також добавки в формі таблеток, що містять 900 мкг міді, які потрібно приймати один раз в день.
    • Дорослим потрібно в середньому 900 мкг міді в день. Жінки репродуктивного віку втрачають багато крові під час менструацій, тому їм потрібно більше міді, ніж чоловікам.
  3. 3 Обов'язково приймайте фолієву кислоту. По-іншому вона називається вітамін B9 і також допомагає формуванню нормального кількості еритроцитів.Значне зниження кількості фолієвої кислоти в організмі може привести до анемії.
    • Велика кількість вітаміну В9 міститься в крупах, хлібі, овочах з темно-зеленим листям, горосі, сочевиці, квасолі і горіхах. Крім того, цей вітамін можна приймати у вигляді харчової добавки один раз в день від 100 до 250 мкг.
    • Американський коледж акушерів і гінекологів рекомендує дорослим жінкам з регулярними менструаціями приймати фолієву кислоту щодня по 400 мкг. Також Американський інститут охорони здоров'я рекомендує вагітним жінкам приймати 600 мкг фолієвої кислоти.
    • Крім того, що фолієва кислота допомагає виробляти здорові клітини крові, вона відіграє важливу роль у виробництві і відновленні клітин в нормально функціонуючої ДНК.
  4. 4 Приймайте вітамін A. Ретинол, або вітамін А, підтримує розвиток стовбурових клітин еритроцитів в кістковому мозку, при цьому забезпечуючи еритроцити достатньою кількістю заліза, необхідного для формування гемоглобіну.
    • Вітамін А міститься у великих кількостях в солодкій картоплі, моркви, кабачках, овочах з темно-зеленим листям, солодкому червоному перці і таких фруктах, як абрикос, грейпфрут, кавун, слива і диня.
    • Щоденна потреба жінок у вітаміні А становить 700 мкг і 900 мкг для чоловіків.
  5. 5 Приймайте також вітамін С. Приймайте його поряд з залізом, щоб обидва вітаміни посилювали дію один одного. Вітамін С підвищує здатність організму поглинати більше заліза, збільшуючи виробництво червоних кров'яних тілець.
    • Щоденний прийом 500 мг вітаміну С разом з залізом допоможе вашому організму засвоювати залізо ефективніше. Однак слід дотримуватися обережності, приймаючи залізо, так як його передозування шкідлива для організму.

Частина 2 з 3: Зміна способу життя

  1. 1 Регулярно займайтеся фізкультурою. Фізичні вправи корисні для всіх, в тому числі і для людей з низьким рівнем еритроцитів в крові, причому корисні як фізично, так і духовно. Вони допомагають нам залишатися здоровими і навіть уникнути деяких можливих захворювань.
    • Біг підтюпцем, просто біг і плавання найбільш корисними для серцево-судинної системи, хоча, з іншого боку, будь-які вправи гарні.
    • Фізичні вправи відіграють важливу роль у виробництві червоних кров'яних тілець. У міру заняття спортом ви втомлюєтеся і сильно потієте. Енергійне заняття спортом призводить до того, що тілу потрібно більше кисню і таким чином в мозок йде відповідний сигнал, в результаті стимулюється вироблення червоних кров'яних тілець і гемоглобіну, які забезпечують організм киснем.
  2. 2 Позбавтеся від шкідливих звичок. Якщо вам важливий рівень еритроцитів у крові уникайте куріння і вживання алкоголю. Краще, якщо ви відмовтеся від таких звичок заради вашого здоров'я.
    • Куріння може створити перебої в потоці крові, воно звужує кровоносні судини і згущує кров. В результаті кров неправильно циркулює і доставляє кисень до інших частин тіла. Крім того, таким чином кістковому мозку може бракувати кисню.
    • З іншого боку, надмірне споживання алкоголю може зробити кров більш густий, уповільнити кровотік, знизити рівень кисню в крові і кількості червоних кров'яних тілець, а також привести до вироблення незрілих еритроцитів.
  3. 3 При необхідності можна зробити переливання крові. Якщо кількість еритроцитів настільки низько, що ситуацію не можуть виправити ні раціон, ні добавки, може допомогти переливання крові. Проконсультуйтеся з лікарем і здайте загальний аналіз крові. За допомогою даного аналізу буде ясно кількість еритроцитів у вашому організмі.
    • Нормальний показник кількості еритроцитів - від 4 до 6 мільйонів кров'яних тілець на мікролітр. Якщо у вас дуже низький рівень еритроцитів, лікар може порекомендувати вам перелити концентровану або цільну кров.
  4. 4 Регулярно проходите медичний огляд. Стежити за змінами в крові можна, регулярно відвідуючи лікаря.Можливо, слід провести додаткові аналізи, щоб дізнатися причину, по якій зменшується рівень еритроцитів. Намагайтеся відвідувати лікаря щороку.
    • Якщо вам сказали, що у вас низький рівень еритроцитів у крові, прийміть наведені вище поради серйозно. Живіть і харчуйтеся так, щоб збільшити кількість червоних кров'яних тілець в крові. Завдяки вжитим зусиллям ви помітите позитивний результат.

Частина 3 з 3: Що таке червоні кров'яні тільця

  1. 1 Загальна інформація про червоних кров'яних тільцях. Близько чверті всіх клітин в організмі людини складають червоні кров'яні клітини або еритроцити. Вони виробляються в кістковому мозку, який виробляє приблизно 2,4 млн. Еритроцитів в секунду.
    • Еритроцити циркулюють в організмі протягом 100 до 120 днів. З цієї причини ми можемо здавати донорську кров тільки один раз в 3-4 місяці.
    • Чоловіки мають в середньому 5,2 млн. Еритроцитів на кубічний міліметр, у жінок же ця цифра дорівнює 4,6 млн. Якщо ви часто здаєте кров, то напевно помітили, що частіше донорами є чоловіки, а не жінки.
  2. 2 Циркуляція гемоглобіну в крові. Багатий залізом білок, відомий як гемоглобін, є основним компонентом червоних кров'яних клітин. Він відповідає за червоний колір, так як пов'язує залізо з киснем.
    • Кожна молекула гемоглобіну має чотири атома заліза, кожен з яких зв'язується з 1 молекулою кисню і з 2 атомами кисню. Приблизно на 33% еритроцит складається з гемоглобіну, нормальним рівнем якого є 15,5 г / дл у чоловіків і 14 г / дл у жінок.
  3. 3 Роль еритроцитів. Червоні кров'яні клітини відіграють важливу роль в циркуляції багатою киснем крові від легенів до тканин і клітин. Еритроцити мають клітинні мембрани, що складаються з ліпідів і білків, необхідних для фізіологічних функцій під час роботи в капілярної мережі через кровоносну систему.
    • Крім того, еритроцити допомагають позбутися від діоксиду вуглецю. Вони містять карбоангідрази, ферменти, за допомогою яких виникає реакція води і діоксиду вуглецю з утворенням вугільної кислоти, а також відокремлюються водень і іони бікарбонату.
    • Іони водню зв'язуються з гемоглобіном, в той час як іони бікарбонату потрапляють в плазму, видаляючи приблизно 70% двоокису вуглецю. 20% двоокису вуглецю, який зв'язується з гемоглобіном, який потім потрапляє в легені. Решта ж 7% розчиняються в плазмі.

Поради

  • Корисні також вітамін В12 і В6. Вітамін В12 можна придбати у вигляді таблеток (2,4 мкг) і приймати один раз в день. Вітамін B6 теж продається у вигляді таблеток (1,5 мкг) і його також слід приймати раз на день. Вітамін В12 міститься в м'ясі і яйцях, а вітаміном В6 багаті банани, риба і печена картопля.
  • Тривалість життя червоних кров'яних клітин становить близько 120 днів. Відразу після цього кістковий мозок випускає нову партію еритроцитів.