Як дізнатися, коли звертатися до лікаря при печії

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Дві смужки: що робити далі. Тест на вагітність | Патронаж вагітності
Відеоролик: Дві смужки: що робити далі. Тест на вагітність | Патронаж вагітності

Зміст

Майже всі люди іноді відчувають печію. У більшості випадків печія носить тимчасовий характер і зазвичай проходить сама по собі. У цьому випадку лікування не потрібно, і досить просто зменшити викликаний печією дискомфорт. Проте, бувають випадки, коли печія є передвісником більш серйозних захворювань або проблем. Тому так важливо переконатися, що у вашому випадку печія просто типовий епізод. Ось деякі поради, які допоможуть вам визначити, коли прийшов час звернутися до лікаря при печії.

кроки

  1. 1 Порівняйте серйозність поточного епізоду печії з вагою попередніх. Постарайтеся описати його. Біль тупий або гостра? Це відбувається постійно або з інтервалами? Неприємні відчуття тільки в одному місці або біль віддається і в інші частини тіла, такі як плечі або нижня щелепа? Інтенсивність і тяжкість болю може бути показником, що це щось більш серйозне, ніж печія. Наприклад, при серцевому нападі (інфаркті міокарда) можуть з'явитися відчуття, схожі на дуже сильну печію.
    • Якщо вам не вистачає дихання, з'явилося запаморочення, ви спітніли, біль віддається в плечах, руках, спині, шиї або щелепи, то зверніться до найближчої лікарні. У вас може бути серцевий напад.
    • Дізнайтеся більше про те, як розпізнати серцевий напад, щоб ви могли відрізнити печію від симптомів серцевого нападу.
  2. 2 Знайте, що ліки від деяких хвороб серця можуть викликати кислотний рефлюкс або печію. Якщо ви відчуваєте часті, тривалі напади печії під час прийому ліків, і ви підозрюєте, що саме ліки є тому причиною, поговоріть з вашим лікарем про можливість їх заміни.
    • Викликати печію можуть такі препарати, як блокатори кальцієвих каналів, наприклад Норваск (амлодипін) і Адалат (Ніфедипін), а також препарати нітрату, такі як нітрогліцерин, який зазвичай використовується для купірування болю в грудях.
  3. 3 Знайте, що кашель може бути пов'язаний з печією і гастроезофагального рефлюксом. Якщо у вас є кашель, який триває два тижні або більше, то вам пора до лікаря. Можливо навіть варто записатися на прийом як можна швидше, особливо, якщо ви відчуваєте задуха і у вас свистяче дихання.
  4. 4 Якщо ви вагітні, то знайте, що печія може бути звичайним явищем. Це може бути викликано тим, що їжа перетравлюється повільніше, ніж зазвичай. В цьому випадку можна порадити їсти менше їжі і не нахилятися або полежати протягом декількох годин після їжі. Можна прийняти антациди, але не використовуйте харчову соду, оскільки в ній дуже високий рівень солі. Однак, якщо у вас є які-небудь побоювання з приводу виникла під час вагітності печії - вона заподіює занадто багато занепокоєння або заважає вам вести активний спосіб життя - зверніться до лікаря.
  5. 5 Контролюйте тривалість і частоту симптомів печії. Якщо печія через якийсь час проходить сама по собі, то до лікаря звертатися не обов'язково. Однак, якщо ви відчуваєте печію кілька разів на тиждень, протягом більше двох тижнів, то варто пройти медичне обстеження, щоб з'ясувати основні причини та отримати ефективне лікування. Є цілий ряд причин постійної печії, які треба виключити або лікувати:
    • Запалення стравоходу, також відоме як «езофагіт», може викликати кровотечу. При цьому кров може отхаркиваться, бути в блювотних масах або стільці.
    • Езофагального виразки - це відкриті виразки на слизовій стравоходу. Вони з'являються в результаті багаторазових рефлюксов і викликають біль подібну печії.
    • Звуження стравоходу - при цьому стані утруднене ковтання їжі, ви можете випробувати задишку і хрипи, може з'являтися біль в грудях, біль у горлі, захриплість, підвищене слиновиділення, відчуття грудки в горлі і синусит.
    • стравохід Барретта - стан, який може розвинутися в результаті постійної печії. Воно проявляється розвитком аномальних передракових клітин, які в свою чергу можуть перерости в рак стравоходу. Якщо лікар виявив у вас цей стан, то ви повинні будете проходити ендоскопічне обстеження кожні 2 - 3 роки, щоб не допустити злоякісного переродження.
  6. 6 Зверніть увагу на що з'явилися зміни в здатності ковтати. Якщо у вас раптом з'явилися проблеми з ковтанням їжі, це може бути ознакою того, що ваш стравохід пошкоджений (швидше за все, це результат дії шлункової кислоти в стравоході). Необхідно терміново звернутися до лікаря, так як утруднене ковтання може викликати задуху.

Поради

  • Відвідайте лікаря, якщо ви самостійно лікуєте печію антацидами протягом тривалого часу. Можливо, лікар призначить вам більш сильні ліки. Також необхідно з'ясувати, чому печія не проходить так довго.
  • При тривалому використанні препаратів від печії, збільште споживання кальцію. Ці препарати зменшують вироблення шлункового соку, через це організм гірше засвоює кальцій. Боротися з цим побічним ефектом допомагають молочні продукти і прийом добавок з кальцієм (при необхідності).
  • Розпитайте про все своєму лікарю, щоб бути добре поінформованим про печію.

попередження

  • Тривале застосування антацидів на основі алюмінію може послабити ваші кістки і привести до виснаження в організмі фосфору і кальцію.
  • Часте застосування бікарбонату натрію (харчової соди), що використовується як антациду, може викликати проблеми у людей з серцевою недостатністю або високим кров'яним тиском.
  • Максимальна добова доза антацидів містять карбонат кальцію не повинна перевищувати 2000 мг, якщо лікар не призначить інакше.

Що вам знадобиться

  • антациди
  • Записи про тривалість печії і інтервалах між нападами
  • лікар