Як виграти в шашки

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК ЛЕГКО ВЫИГРАТЬ ЗАНЯВ ЦЕНТР. Играю ОНЛАЙН Шашки. Русские шашки. Играна шашки. Шашки онлайн
Відеоролик: КАК ЛЕГКО ВЫИГРАТЬ ЗАНЯВ ЦЕНТР. Играю ОНЛАЙН Шашки. Русские шашки. Играна шашки. Шашки онлайн

Зміст

1 Постарайтеся провести в дамки більше шашок, ніж ваш суперник. У шашках перевага у того, хто має більше дамок. Тому поставте перед собою мету отримати якомога більше дамок - це збільшить ваші шанси на перемогу.
  • Щоб на практиці реалізувати цю раду, наведіть шашки в ту зону дошки, де у вашого суперника менше шашок або його шашки більш розсіяні і уразливі. По можливості страхуйте висунуту шашку сусідніми шашками, навіть ціною їх жертви, щоб збільшити шанси провести дамку.
  • У другій частині статті ми розповімо, як «перенаправити» шашки противника і пробратися в дамки.
  • 2 Не пересувайте останній ряд шашок якомога довше. Суперник не зможе провести дамку, якщо останні клітини будуть зайняті вашими шашками, тому така стратегія перешкодить йому домогтися переваги на ранніх стадіях гри. А коли ви нарешті почнете ходити останнім рядом шашок, у вас з'явиться більше варіантів ходів.
    • Вам не вдасться весь час утримувати останній ряд. Коли у вас залишиться мало шашок або з'явиться можливість для вигідного обміну шашками, не бійтеся рухати шашки останнього ряду.
  • 3 Переміщайте шашки компактними групами і парами. Дві шашки «в тандемі» стоять поруч один з одним по діагоналі. Тримайте шашки досить близько один до одного, щоб одним ходом ви могли зробити тандем, ускладнивши супернику взяття ваших шашок.
    • «Ідіть» за висунутої раніше шашкою, перш ніж ходити нею далі, прикриваючи її. Підстраховка висунутої вперед шашки двома шашками ще надійніше, так як ви зможете захистити її від удару з двох сторін.
    • У другій частині ми розповімо, як ставити «парні пастки».
  • 4 Обмінюйтеся шашками, коли це вигідно для вас. Очевидно, що вам вигідно поміняти одну свою шашку на дві шашки суперника, але навіть обмін однієї шашки на одну вигідний, якщо у вас на дошці більше шашок, ніж у супротивника.
    • Наприклад, якщо у вас 5 шашок, а у вашого суперника 4, сили на дошці практично рівні. Але коли ви обміняєте порівну ще три шашки, у вас буде подвійна перевага перед суперником (2 до 1)!
  • 5 Контролюйте центр дошки. Тримайте кілька шашок ближче до центру, і у вас буде можливість в будь-який момент швидко перекинути сили на один з флангів, на якому слід зосередити увагу. Подібним чином намагайтеся не дозволити шашок суперника зайняти центр поля, щоб позбавити його переваги.
    • Вам буде потрібно певний досвід для того, щоб розрахувати, скільки шашок потрібно зібрати в центрі дошки в конкретної партії. Згідно із загальним правилом, слід зміцнити свої позиції так, щоб суперник не міг спокійно перекидати сили з центру в правий або лівий кут поля. Після досягнення цієї мети не варто далі нагромаджувати шашки в центрі, інакше ви просто змусите дошку, обмеживши рухливість своїх же шашок.
  • Частина 2 з 3: Тактика і стратегія гри

    1. 1 Жертвуйте шашки для отримання переваги. Згідно з правилом «обов'язкового удару», суперник повинен взяти вашу шашку, якщо у нього є така можливість. Прораховуйте наслідки своїх ходів, уявляючи, яка позиція створиться на дошці після взяття вашої шашки, і визначаючи тим самим, чи варто ставити її під удар.
      • Якщо ви намагаєтеся провести шашку в дамки, а противник перешкоджає вам, ви можете пожертвувати менш важливу шашку, прибравши зі шляху заважає вам шашку суперника.
      • Якщо ваші шашки розташовані по діагоналі, пересунувши вперед одну з них, ви змусите суперника побити її, в результаті чого його шашка потрапить під удар. Але при цьому стежте, щоб противник не зміг побити кілька ваших шашок за один хід!
    2. 2 Використовуйте «парні пастки». Для цього типу пасток шашки на дошці повинні бути розташовані певним чином. Перша шашка (1) займає крайню праву або ліву клітину по діагоналі, а прямо перед нею на тій же діагоналі стає ваша друга шашка (2). Далі вздовж цієї діагоналі розташовується порожня клітка, за нею - шашка суперника (позначимо її А), за якою слідує ще одна його шашка Б.
      • Походіть шашкою 2 у напрямку до шашок суперника, підставивши її під удар шашки А.
      • За правилом обов'язкового удару суперник повинен шашкою А побити вашу шашку, але він не може побити потім вашу шашку 1, так як та стоїть біля краю дошки.
      • Після того, як противник забере вашу шашку 2, ви зможете побити своєї шашкою 1 його шашку А.
      • З цього стандартним сценарієм відбувається не дуже цікавий обмін однієї шашки на іншу. Проте ви можете встановити таку пастку, «чекаючи» можливість для подвійного удару.
    3. 3 «Перенаправляйте» шашки суперника. Для цього з самого початку партії вирішите, що шість ваших шашок з одного боку дошки будуть групою А, а шість з іншого - групою Б. Це стане в нагоді вам для того, щоб визначати, якими шашками слід ходити на тому чи іншому етапі гри.
      • На початку партії намагайтеся ходити виключно шашками групи А, пересуваючи шашки групи Б лише в тому випадку, якщо для шашок групи А немає хороших ходів.
      • Вступаючи з суперником в розмін, намагайтеся змінюватися шашками групи А, залишаючи групу Б недоторканою.
      • Після декількох обмінів шашки вашого суперника, швидше за все, будуть зосереджені на половині дошки, де були шашки групи А. Тепер починайте просувати вперед шашки групи Б: так ви зможете зайняти хороші позиції, щоб прорватися в дамки через ослаблену захист на цій ділянці дошки.

    Частина 3 з 3: Підготовка до турніру

    1. 1 Визначте, за якими правилами проводиться турнір. На одних турнірах діють стандартні правила шашок, які зводяться до довільного ходу або вільного стилю. На інших діє правило 3 ходів, За яким гравці повинні обмежитися на старті партії певною послідовністю з 3 ходів. Правило 3 ходів зменшує ймовірність нічиєї в партії між двома досвідченими гравцями.
    2. 2 Вивчіть методичку по стратегії гри в шашки, яка відповідає вашому рівню підготовки і правилам, за якими проводиться турнір. Найсвіжіші поради щодо стратегії наводяться в недавно видані книги, але це не так важливо, якщо ви новачок. Перегляньте полку з літературою про шашках в бібліотеці або книжковому магазині, і ви напевно знайдете книгу, яку вам буде корисно і цікаво прочитати.
    3. 3 Тренуйтеся, запам'ятовуючи певні послідовності ходів на початку партії (дебюти). Для гри з правилом перших 3 ходів знайдіть енциклопедію з шашок, в якій будуть розписані варіанти даного дебюту. Для правил з вільним ходом, відповідно, виберіть дебют, який вам більше подобається, і відпрацьовуйте всі можливі ходи у суперника в цьому дебюті.
      • Також може бути корисно запам'ятати характерні варіанти розстановки шашок на дошці в середині і наприкінці партії, проте на змаганнях ви швидше зіткнетеся зі стандартним дебютом, ніж з будь-якої типової розстановкою в середині партії.
    4. 4 Грайте з кращими суперниками, яких тільки можете знайти. Гра проти сильних суперників дозволить вам багато чому навчитися у них і підвищити свою майстерність. Беріть участь в змаганнях або знайдіть сильного гравця, згідного грати з вами; чим сильніше буде ваш суперник, тим більшого ви навчитеся.

    Поради

    • Вивчіть свого суперника. «Помилка», допущена досвідченим гравцем, швидше за все, є пасткою. Подумайте двічі, перш ніж скористатися наданою вам можливістю.

    попередження

    • Не залишайте передні шашки без прикриття, якщо у вас є чим їх прикрити. На початку партії, коли у вас ще досить шашок, вам завжди слід захищати їх.
    • Грайте вдумливо, не поспішаючи. Не поспішайте, навіть якщо ви бачите можливість побити шашку суперника. Новачок в такій ситуації прагне рухатися вперед і скористатися надати йому перевагою. При цьому він часто трапляється на прийом більш досвідченого гравця.
    • Не грайте в занадто оборонному стилі. Правило «обов'язкового удару» змусить вас в кінці кінців порушити захисну розстановку. Більш ефективно намагатися самому провести дамку, чому не давати зробити цього супернику, та ще й граючи при цьому в збиток собі.