Як вилікувати екзему шкіри голови

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Шелушение кожи головы
Відеоролик: Шелушение кожи головы

Зміст

Екзема - захворювання шкіри, викликане нестачею шкірного сала і вологи. Зазвичай шкіра здатна самостійно підтримувати їх необхідний баланс, створюючи своєрідний бар'єр проти шкідливого впливу навколишнього середовища, роздратування і інфекцій. Причиною екземи голови може стати себорейний або атопічний дерматит. Інші назви цього захворювання: лупа, себорейна екзема, себорейний псоріаз і себорейний дерматит (у новонароджених). Дані типи дерматиту також здатні викликати екзему на обличчі, грудях, пахвах, спині і в паховій області. Хоча вони можуть заподіювати істотний дискомфорт і незручності, вони не заразні і не є наслідком недотримання правил гігієни. Знаючи про причини і симптоми екземи, ви зможете вилікувати шкіру голову.

кроки

Метод 1 з 4: Виявлення симптомів і причин

  1. 1 Зверніть увагу на поширені симптоми. Екзема може викликати проблеми зі шкірою голови або іншими ураженими ділянками шкіри. Поширені симптоми включають лущення шкіри (лупа), свербіж, почервоніння шкіри, лусочки або кірки на шкірі, жирність і випадання волосся
    • Запалення веде до появи червоних плям і підвищенню активності сальних залоз, які викликають підвищену жирність і пожовтіння шкіри у деяких людей.
    • У немовлят екзема часто зустрічається на шкірі голови і може проявитися у вигляді червоних сухих лускатих бляшок, а в більш важких випадках - у вигляді товстих білих або жовтих жирних лусочок.
    • Інші шкірні захворювання, такі як грибкові інфекції, псоріаз, дерматит, екзема і вовчак за симптомами можуть бути схожі з екземою. Проте, вони відрізняються від екземи розташуванням вогнищ ураження і кількістю шарів покривної тканини, залучених в патологічний процес.
    • Якщо ви не впевнені, чи є ваші симптоми ознаками екземи, зверніться до лікаря-дерматолога. Він може допомогти вам визначити причину симптомів і то, чи є вони досить серйозними, щоб вимагати лікування.
  2. 2 Дізнайтеся про причини екземи. Крім порушення роботи сальних залоз і патологічної сухості шкіри, лікарі вважають, що свою роль у виникненні себорейной екземи грає певний вид дріжджового грибка, Malassezia furfur. Дріжджі роду Malassezia зазвичай присутні на поверхні шкіри. У людей, які страждають себорейной екземою, ці дріжджі проникають в поверхневі шари шкіри і виділяють речовини, які збільшують вироблення жирних кислот. Це призводить до запалення, посилює сухість шкіри і провокує появу лупи.
    • Якщо ваша екзема є атопічний і в родині є випадки екземи, то дріжджові грибки можуть бути ні при чому. Лікарі вважають, що багато людей з атопічною екземою мають пошкоджений шкірний бар'єр через генетичної зміни в структурних білках шкіри.
  3. 3 Визначте фактори ризику. Серед лікарів немає єдиної думки про те, чому у одних людей себорейна екзема виникає, а в інших ні, однак виявлені приблизні фактори ризику:
    • надмірна вага або ожиріння;
    • втома;
    • вплив навколишнього середовища (наприклад, суха погода);
    • стрес;
    • інші проблеми зі шкірою (наприклад, як акне);
    • деякі хвороби, включаючи інсульт, ВІЛ, хвороба Паркінсона і травми голови.
  4. 4 Уникайте засобів для догляду за волоссям і шкірою, які містять спирт. Спирт видаляє захисний сальний шар з поверхні шкіри, що веде до її пересихання. Це може посилити лущення та свербіж і стати причиною себорейної екземи.
    • Будьте обережні при митті шкіри і волосистої частини голови. Не тріть її! При митті голови м'яко масажуйте шкіру пальцями. Ваша мета - очистити волосся, але не видалити захисний сальний шар з шкіри голови.
  5. 5 Чи не чешіть сверблячі плями. Звичайно, важко втриматися і не свербіти, коли ви відчуваєте сильну сухість і свербіж. Однак намагайтеся не розчісувати уражені області, тому що це може спровокувати ще більше роздратування і кровоточивість.
    • Якщо ви будете сильно розчісувати шкіру, то можете навіть занести вторинну інфекцію.
  6. 6 Будьте готові до того, що екзема може повернутися. Малоймовірно, що ви зможете повністю вилікувати вашу екзему навіть при ефективному лікуванні. Екзема шкіри голови зникає в процесі лікування. Однак, як правило, вона повертається і вимагає безперервного лікування. На щастя, багато методи лікування можна застосовувати протягом тривалого часу.

Метод 2 з 4: Лікування екземи шкіри голови безрецептурних засобами (у дорослих)

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом. Навіть безрецептурні засоби можуть мати протипоказання при деяких захворюваннях і інших умовах, тому перед їх застосуванням рекомендується проконсультуватися з лікарем.
    • Якщо у вас є алергія, будь-яке захворювання, ви постійно приймаєте будь-які препарати, ви вагітні або годуєте грудьми, обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем перед початком будь-якого лікування.
    • Не починайте лікування дітей без попередньої консультації з педіатром. Лікування екземи шкіри голови у дітей відрізняється від лікування цього захворювання у дорослих і розглядається в окремому розділі даної статті.
  2. 2 Використовуйте засоби, що відпускаються без рецепта. Існують різні безрецептурні шампуні і масла для лікування екземи шкіри голови. Спробуйте скористатися цими коштами при появі перших симптомів захворювання. Ви можете використовувати їх щодня протягом тривалого періоду часу.
    • Ці шампуні не призначені для використання у дітей! Використовуйте їх тільки для дорослих, які страждають екземою шкіри голови.
  3. 3 Правильно мийте голову. Незалежно від того, який шампунь ви використовуєте, є деякі загальні інструкції, яких потрібно дотримуватися при митті голови будь-яким з шампунів і масел. Якщо ви занадто енергійно трете шкіру голови при митті або користуєтеся шампунями, що містять спирт, то прояви екземи можуть посилиться.
    • Перед миттям промийте волосся теплою (не гарячою) водою.
    • Нанесіть лікувальний шампунь на шкіру голови і волосся, втираючи його в шкіру голови м'якими масажними рухами. Не тріть і не скребіть шкіру голови. Ви можете роздряпати шкіру до крові і навіть занести інфекцію.
    • Залиште препарат на час, рекомендований на упаковці. Як правило, ви повинні тримати його як мінімум 5 хвилин.
    • Ретельно промийте волосся теплою (не гарячою) водою і висушіть чистим рушником.
    • Шампуні, що містять березовий дьоготь, можуть бути шкідливими при попаданні всередину. Уникайте потрапляння таких шампунів в очі або рот.
    • Деякі засоби, такі як шампунь з кетоконазолом, можуть бути більш ефективними, якщо ви будете чергувати їх з іншими продуктами для волосся два рази на тиждень.
  4. 4 Мийте волосся шампунем з сульфідом селену. Цей шампунь вбиває дріжджові гриби, які можуть провокувати розвиток екземи шкіри голови. Якщо ви позбудетеся від дріжджового грибка, то зможете вилікуватися від підвищеної сухості, запалення або свербіння.
    • Найбільш часто зустрічаються побічні ефекти включають сухість або жирність волосся або шкіри голови. Менш поширені побічні ефекти включають знебарвлення волосся, їх випадання, роздратування.
    • Ви повинні використовувати цей шампунь принаймні два рази на тиждень, щоб він набув ефект.
  5. 5 Нанесіть на волосся масло чайного дерева. Олія чайного дерева (Melaleuca alternifolia) Володіє натуральними протигрибкові властивості, які можуть допомогти в лікуванні екземи шкіри голови. Було проведено клінічне дослідження, яке показало, що спостерігається деяке поліпшення при використанні шампуню з 5% концентрацією олії чайного дерева. Єдиним побічним ефектом є роздратування шкіри голови.
    • Цей продукт можна використовувати щодня.
    • Не вживайте масло чайного дерева всередину, так як воно є токсичним. Уникайте його попадання в очі або рот.
    • Масло чайного дерева володіє естрогенним і антиандрогенним ефектами і може викликати гормональні зміни, такі як зростання грудей у ​​хлопчиків в препубертатний період.
  6. 6 Масажуйте шкіру голови яєчним маслом. Яєчне (Жовткову) масло містить натуральні імуноглобуліни, що сприяють лікуванню екземи шкіри голови при регулярному використанні.
    • Це засіб слід використовувати два рази на тиждень, залишаючи його на шкірі голови на ніч, протягом як мінімум року.
    • Яєчне масло багате докозагексаеновой кислотою (ДГК) - жирними кислотами омега-3, що сприяє росту нових клітин епітеоія.
  7. 7 Використовуйте шампунь з піритіону цинку. У багатьох шампунях проти лупи в якості активного інгредієнта використовується пиритион цинку. Вчені не знають точно, чому він допомагає лікувати екзему шкіри голови, але припускають, що ефект пов'язаний з антигрибковими і антибактеріальними властивостями даної речовини. Це засіб також допомагає уповільнити виробництво клітин шкіри, що зменшує її лущення. Єдиним відомим побічним ефектом є роздратування шкіри голови.
    • Це засіб метод можна використовувати три рази на тиждень.
    • Шукайте шампуні з 1% або 2% концентрацією піритіону цинку. Пірітіон цинку також доступний у вигляді кремів.
  8. 8 Спробуйте шампунь з саліцилової кислотою. Цей шампунь володіє отшелушивающими властивостями і сприяє загоєнню шелушащихся верхніх шарів шкіри голови. Він ефективний у концентрації від 1,8 до 3%. Єдиним побічним ефектом є роздратування шкіри.
  9. 9 Спробуйте препарат кетоконазол. Кетоконазол є дуже ефективним в лікуванні екземи шкіри голови. Він присутній в складі різних безрецептурних засобів, таких як шампуні ( «Нізорал», «Мікозорал»), пінки, креми і гелі, а також доступний в формі таблеток, що відпускаються за рецептом.
    • Безрецептурні препарати є менш сильними, ніж ті, які відпускаються за рецептом.
    • Побічні ефекти можуть включати зміну текстури волосся, знебарвлення, роздратування шкіри голови, жирність або сухість шкіри голови або волосся.
    • Шампунь з 1-2% кетоконазолу є ефективним і безпечним, в тому числі і для немовлят. Його можна застосовувати два рази на день протягом двох тижнів.
  10. 10 Наносите на волосся сирої мед. Хоча це і не шампунь, сирої (що не піддавався температурній обробці) мед має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Його можна використовувати, щоб полегшити свербіж і зменшити лущення шкіри. Мед не є ліками від екземи, хоча може допомогти залікувати пошкодження шкіри.
    • Розведіть сирої мед в теплій воді в співвідношенні 90% меду до 10% води.
    • Втирайте мед в шкіру волосистої частини голови протягом 2-3 хвилин. Не стукайте шкіру і не тріть надто сильно. Змийте теплою водою.
    • Через день втирайте мед в сверблячі ділянки шкіри голови і залишайте на 3 години. Через 3 години змивайте. Продовжуйте робити так протягом 4 тижнів.
  11. 11 Спробуйте шампунь з дьогтем. Цей шампунь допомагає зменшити швидкість ділення клітин на шкірі голови. Він також знижує ріст грибків і розм'якшує лусочки і кірки на шкірі голови. Втім, він не так безпечний, як і інші безрецептурні препарати, так що доброю думкою буде спочатку спробувати інші варіанти.
    • Використовуйте цей шампунь два рази в день до чотирьох тижнів.
    • Можливі побічні ефекти включають свербіж шкіри голови, місцями випадання волосся, контактний дерматит на пальцях і зміна пігментації шкіри.
    • Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж використовувати шампунь з дьогтем.Він протипоказаний дітям, а також вагітним і годуючим жінкам. Він також може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами і викликати алергічні реакції.

Метод 3 з 4: Лікування екземи шкіри голови у немовлят і дітей

  1. 1 Зачекайте, поки шкіра очиститься самостійно. У багатьох немовлят і дітей молодшого віку екзема шкіри голови проходить без лікування протягом декількох тижнів. У деяких випадках відновлення шкіри голови може зайняти кілька місяців. Хоча це може виглядати непривабливо, більшість дітей не відчувають дискомфорту при проявах екземи.
    • Якщо захворювання не проходить, проконсультуйтеся з педіатром, щоб обговорити варіанти лікування.
    • Як і у дорослих, у дітей симптоми екземи можуть зникнути після лікування і знову з'явитися через якийсь час.
  2. 2 Лікування себореї у дітей відрізняється від лікування цього захворювання у дорослих. Лікування немовлят і дітей молодше двох років відрізняється від лікування дорослих. Не використовуйте навіть безрецептурні препарати, призначені для дорослих, для дітей у віці до 2 років.
  3. 3 Удалітe лусочки, масажуючи шкіру голови дитини. Більшу частину лусочок себореї на шкірі голови дитини можна видалити акуратними масажними рухами. Використовуйте свої пальці або махрову мочалку. Змочіть дитині волосся теплою водою і обережно помасажуйте шкіру голови. Не тріть шкіру!
    • Не використовуйте жорстких пристосувань для відлущування, таки отшелушивающих засобів очищення, таких як щітки, мочалки з люфи або жорсткі губки.
  4. 4 Використовуйте м'який дитячий шампунь. Шампуні, призначені для лікування екземи у дорослих, можуть бути занадто агресивними для ніжної шкіри дитини. Використовуйте звичайний м'який дитячий шампунь, наприклад Johnson & Johnson або Aveeno Baby.
    • Мийте дитині голову щодня.
    • Шампунь з 1-2% кетоконазолу є ефективним і безпечним для грудних дітей, хоча завжди слід проконсультуватися з педіатром, перш ніж починати лікування. Його можна використовувати два рази на день протягом двох тижнів.
  5. 5 Втирайте масло в шкіру голови. Якщо не вдається видалити лусочки в процесі масажу, можна втирати в шелушащиеся ділянки вазелін або мінеральне масло. Не використовуйте оливкову олію.
    • Залиште масло на шкірі на кілька хвилин. Потім вимийте дитині голову м'яким дитячим шампунем, ретельно змийте теплою водою і розчешіть волосся, як зазвичай.
    • Обов'язково кожен раз ретельно змивайте масло з шкіри голови. В іншому випадку масло може накопичуватися на шкірі, і її стан погіршиться.
  6. 6 Щодня купайте дитини. Робіть дитині теплу (не гарячу) ванну раз в 2-3 дня. Чи не купайте дитини довше 10 хвилин.
    • Не використовуйте подразнюють шкіру речовини, такі як жорстке мило, піна для ванн, англійська сіль або інші добавки для ванни. Вони можуть викликати роздратування шкіри вашої дитини і посилити екзему.

Метод 4 з 4: Лікування екземи шкіри голови рецептурними препаратами

  1. 1 Поговоріть зі своїм лікарем про рецептурний лікуванні. Пацієнтам, яким не допомагають безрецептурні препарати або процедури, або незадоволеним результатами лікування, можуть знадобитися інші лікарські препарати. Лікарі можуть прописувати більш сильні схеми лікування, включаючи креми, лосьйони, шампуні і навіть препарати для прийому всередину, якщо безрецептурні шампуні виявляться малоефективними. Одним з варіантів також може бути лікування ультрафіолетом.
    • Лікування протигрибковими шампунями і кортикостероїдними препаратами зазвичай ефективно. Однак ці кошти коштують недешево і можуть викликати небажані побічні ефекти при тривалому застосуванні. Ці та інші шампуні призначають тільки в тому випадку, якщо лікування безрецептурних засобами не принесло бажаного ефекту.
  2. 2 Використовуйте шампуні з протигрибковими компонентами. Найбільш поширений тип рецептурного шампуню проти екземи шкіри голови - це протигрибковий шампунь. Більшість протигрибкових шампунів містять 1% циклопірокс і 2% кетоконазолу.
    • Найбільш поширеними побічними ефектами цих шампунів є роздратування, печіння, сухість шкіри голови і свербіж.
    • Ці шампуні, як правило, використовуються щодня або, принаймні, два рази на тиждень протягом встановленого терміну. Завжди дотримуйтесь вказівок на упаковці або розпорядженням лікаря.
  3. 3 Спробуйте шампуні з кортикостероїдами. Вони допомагають знизити запалення і зменшити свербіння і лущення шкіри голови. Загальні кортикостероїдні шампуні містять такі інгредієнти, як 1,0% гідрокортизону, 0,1% бетаметазону, 0,1% клобетазолу, і 0.01% флуоцинолону.
    • Побічні ефекти зазвичай виникають після тривалого використання і можуть включати витончення шкіри, свербіж, відчуття печіння шкіри і гіпопігментація (втрата колірних пігментів шкіри, що призводить до її освітленню). Більшість людей, які використовують ці шампуні протягом короткого періоду часу, не відчувають негативних побічних ефектів.
    • Ці рецептурні шампуні мають в своєму складі стероїди, і деяка частина ліки може всмоктуватися в кров. Якщо у вас діабет або підвищена чутливість до стероїдів, ви повинні обговорити ці моменти з лікарем.
    • Майте на увазі, що кортикостероїдні шампуні дорожчі, ніж інші види лікування.
    • Ці шампуні можна використовувати щодня або два рази на день, у встановлений термін.
    • Застосування протигрибкових і кортикостероїдних шампуні одночасно може бути безпечним і давати кращі результати. Поговоріть зі своїм лікарем про суміщення двох методів лікування.
  4. 4 Спробуйте інші способи лікування. При екземі шкіри голови шампуні є найбільш частою формою лікування. Однак ви також можете спробувати креми, лосьйони, масла або пінки, які містять один або більше з наведених вище лікарських інгредієнтів.
    • Рецептурні протигрибкові засоби під назвою азоли, є високоефективним засобом для лікування екземи шкіри голови. Кетоконазол є найбільш часто призначаються препаратом і вже довів свою ефективність у багатьох клінічних дослідженнях.
    • Інший поширений протигрибковий препарат - гідроксіпірідон. Він випускається у вигляді крему, гелю або розчину.
    • Також можуть бути прописані кортикостероїди в формі крему або мазі для місцевого застосування.
  5. 5 Спробуйте світлову терапію. Світлолікування, або фототерапія, іноді допомагає при екземі шкіри голови. It is commonly combined with a medication such as psoralen.
    • Так як що світлова терапія передбачає вплив ультрафіолетового світла, вона несе підвищений ризик розвитку раку шкіри.
    • Цей тип лікування зазвичай призначається людям, екзема яких викликана великим атопічний або себорейний дерматит. Цей вид лікування непридатний для немовлят або дітей молодшого віку.
  6. 6 Поговоріть з лікарем про інші варіанти лікування. Існують і інші способи лікування екземи шкіри голови, але вони, як правило, використовуються тільки в самому крайньому випадку, оскільки можуть викликати серйозні побічні ефекти. Однак якщо інші методи лікування не спрацювали, ви можете проконсультуватися з лікарем про інші варіанти лікування.
    • Креми або лосьйони, що містять такролімус ( «Протопик») і пімекролімус ( «Елідел») можуть бути ефективні для лікування екземи шкіри голови. Однак вони підвищують ризик розвитку раку і коштують дорожче, ніж кортикостероїди.
    • Тербінафін ( «Ламізил») і бутенафін є пероральними протигрибковими препаратами для лікування екземи шкіри голови. Вони можуть взаємодіяти з певними ферментами в організмі і викликати алергічні реакції або проблеми з печінкою. Це обмежує їх використання для лікування екземи шкіри голови.

попередження

  • Ця інформація не є заміною професійної медичної консультації, діагностики або лікування. Завжди консультуйтеся з лікарем перед початком будь-якого, в тому числі безрецептурного, лікування.