Як вирощувати ваніль

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 13 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как это сделано | Ваниль | Vanilla. Madagascar
Відеоролик: Как это сделано | Ваниль | Vanilla. Madagascar

Зміст

Боби ванілі ростуть на багаторічних ліанах родини орхідних. Ці рослини вирощують на Гавайських островах, в Мексиці, на Таїті, Мадагаскарі, в Індонезії та інших тропічних регіонах. Вирощування ванілі в домашніх умовах вимагає певних зусиль і часу, але воно варте того - адже в результаті ви отримаєте ванільні боби з чудовим ароматом!

кроки

Частина 1 з 5: Створення відповідних умов

  1. 1 Якщо ви живете не в тропічному кліматі, побудуйте теплицю. Рослинам ванілі потрібні тропічні умови - для нормального росту їм необхідні сонячне світло, тепло, достатньо місця і висока вологість. Виберіть місце, яке висвітлюється сонцем вранці, і побудуйте теплицю самі або за допомогою покупного набору. Накрийте теплицю УФ-стабілізованою (тобто стійким до ультрафіолетового випромінювання) поліетиленом або скловолокном або використовуйте скляні панелі.
    • Якщо ви живете в тропічному кліматі, то, можливо, зможете вирощувати ваніль під відкритим небом. Зверніть увагу на температуру і вологість у вашій місцевості і визначте, чи підходять вони для ванілі.
  2. 2 Підтримуйте температуру вище 18 ° C. Ваніль зростає в регіонах з жарким кліматом, де денна температура становить 27-29 ° C. Вночі температура не повинна опускатися нижче 18-24 ° C. Щоб знизити температуру в теплиці, можна відкривати вікна або включати вентилятори. Підвищити температуру можна за допомогою інфрачервоних ламп або нагрівача.
  3. 3 Підтримуйте вологість на рівні 85%. Для нормального росту ванілі потрібна висока вологість. Виміряйте вологість повітря в теплиці за допомогою гігрометра. Якщо вона опуститься нижче 85%, включіть зволожувач повітря. Якщо ж вологість підніметься вище 85%, використовуйте осушувач повітря.

Частина 2 з 5: Посадка держака

  1. 1 Придбайте держак ванілі довжиною 40-50 сантиметрів. Якщо держак можна купити в місцевому магазині товарів для саду та городу, спробуйте замовити його через інтернет. Оптимальна довжина держака становить 40-50 сантиметрів. Краще придбати кілька живців, так як деякі з них можуть не прорости.
    • Зазвичай живці відрізують від дорослих рослин висотою не менше 6 метрів.
    • Якщо ви сумніваєтеся, де у держака вершина і нижній кінець, запитайте про це у продавця. Вершина відповідає напрямку росту дерева. Листя повинні бути звернені до нижнього кінця.
  2. 2 Візьміть невеликий горщик і наповніть його сумішшю ялинової кори і торф'яного моху. Така суміш добре пропускає воду. Можна також використовувати субстрат, призначений для вирощування орхідей. Врахуйте, що ваніль краще росте в невеликих, а не великих горщиках або на відкритому грунті.
    • Все це можна придбати в магазині товарів для саду та городу.
  3. 3 Перевірте рівень pH грунту і переконайтеся, що він нейтральний. Ваніль воліє нейтральний рівень pH в інтервалі 6,6-7,5. Виміряйте рівень pH грунту за допомогою стандартного приладу або тест-смужок, які можна придбати в магазині товарів для саду та городу або замовити через інтернет. Якщо необхідно змінити рівень pH, додайте вапно, щоб підвищити лужність, або органічна речовина (наприклад, торф'яний мох), щоб збільшити кислотність грунту.
  4. 4 Посадіть в горщик держак ванілі. Занурте підстави двох нижніх листків в грунт на 2-3 сантиметри. Злегка утрамбуйте землю руками, щоб закріпити живець.
  5. 5 Після того як ви посадите держак, злегка полийте його дистильованою водою. Не перестарайтеся, тому що занадто велика кількість води може призвести до кореневої гнилі. Після поливу грунт повинен бути трохи вологим. Використовуйте дистильовану воду, тому що містяться у водопровідній воді мінерали шкідливі для рослин.

Частина 3 з 5: Догляд за рослиною

  1. 1 Поставте горщик в такому місці, яке 6 годин на день висвітлюється непрямим сонячним світлом. Пряме сонячне світло випалює рослини ванілі. Щоб цього не сталося, виберіть в теплиці місце, яке висвітлюється досить яскравим, але непрямим сонячним світлом. Найкраще підійде частково затінене місце, де рослина буде освітлено хоча б 6 годин на день.
  2. 2 Встановіть поруч з рослиною грати, по якій воно зможе витися. Ваніль є кучеряву ліану, і їй необхідна решітка для опори. Можна також поставити горщик біля стовпа або дерева, щоб рослина спиралося на них. Слід привчити ваніль до вертикального росту, тому акуратно прикріпіть її до решітці, стовпчика або стовбуру сусіднього дерева за допомогою мотузки або скріпок для підв'язки рослин.
    • Мотузку і скріпки для підв'язки рослин можна замовити через інтернет або придбати в магазині товарів для саду та городу.
  3. 3 Поливайте рослину, коли земля в горщику висохне, або щодня обприскуйте його водою. Перш ніж полити ваніль в черговий раз, дочекайтеся, поки висохне верхній шар грунту глибиною 5-8 сантиметрів. Після поливу земля повинна бути вологою, але не мокрою. Можна також щодня обприскувати рослина дистильованою водою з пульверизатора. Злегка бризкайте водою на грунт, стебло і листя ванілі.
  4. 4 Раз на тиждень додавайте в грунт трохи рідкого добрива. Щоб ваніль нормально росла і принесла плоди, її необхідно регулярно удобрювати. Раз в 7 днів додавайте в землю розбавлене рідке добриво (його концентрація повинна бути приблизно в два рази менше зазначеної на упаковці). У період активного росту використовуйте рідке добриво з високим вмістом азоту (30:10:10). В інший час користуйтеся добривом 10:10:10.
  5. 5 Ваніль зросте протягом 2-7 років. Рослина закріпиться корінням в землі, а також випустить повітряні коріння над поверхнею грунту і прикріпиться ними до опори. Через 2-7 років воно досягне висоти 6-12 метрів і почне цвісти. Наберіться терпіння - ваші зусилля не пропадуть дарма!
    • У цей період продовжуйте поливати й удобрювати рослина, як описано вище.

Частина 4 з 5: Запилення квіток

  1. 1 Коли на рослині з'являться пучки квітів, запилюючи їх. Ваніль цвіте раз на рік, і період цвітіння триває 6 тижнів, причому час життя однієї квітки обмежена приблизно однією добою! Тому необхідно уважно спостерігати за рослиною і кожен день перевіряти, чи не з'явилися нові квіти. Якщо ви виявите квітки, вручну запилюючи їх, щоб пізніше на їх місці виросли стручки.
  2. 2 Потягніть вгору пильовик, зберіть пилок і помістіть її на рильце маточки. Краще запилювати квіти вранці, приблизно о 11 годині. Візьміть пилок великим і вказівним пальцями правої руки. Середнім пальцем вдавите пильовик назад і прикрийте пелюсткою, який служить йому захистом. Помістіть пилок на рильце маточки. Після цього вставте товкач назад лівою рукою і прикрийте його. Виконайте це з усіма розпустилися квітками.
    • Сік коренів і квітів ванілі може подразнювати шкіру. При пересадці і запиленні ванілі будьте обережні і надягайте рукавички.
    • Спробуйте знайти людину, яка має досвід у вирощуванні ванілі, і попросіть його кілька перших раз допомогти вам з запиленням, так як це дуже делікатний процес.
  3. 3 Якщо запилення пройде успішно, стебла квіток поникнуть вниз. Огляньте рослина на наступний день після запилення. Хоча квітки і не опаде, вони зів'януть і стануть темно-коричневими. Якщо стебло квітки поникне, значить запилення пройшло успішно.Якщо ж ви не помітите жодних змін, спробуйте опиліть квітка ще раз.

Частина 5 з 5: Збір ванільних бобів

  1. 1 Зберіть стручки, коли вони почнуть жовтіти біля основи. Стручки з'являться протягом 2 місяців після запилення, і для дозрівання їм буде потрібно 6-9 місяців. В цей час доглядайте за рослиною так само, як і раніше. Як тільки зелені стручки почнуть жовтіти, акуратно обірвіть їх.
  2. 2 Бланшируйте стручки 2-5 хвилин у воді при температурі 70 ° C. Розігрійте в каструлі воду до 70 ° C. Опустіть в неї стручки на 2-5 хвилин, потім обережно дістаньте їх з води. Таким чином ви вб'єте мікробів і приготуєте стручки до сушіння.
  3. 3 Підсушіть стручки в застелене тканиною коробці протягом 36-48 годин. Після бланшування перекладіть стручки в коробку, вистеленную щільною тканиною. Найкраще використовувати бамбуковий ящик і вовняні ковдри, хоча можна взяти і що-небудь інше. Дайте стручкам "пропотіти" в вовняному ковдрі 36-48 годин.
    • Під впливом тепла стручки виділять зайву вологу, і їх буде легше висушити.
  4. 4 Протягом 7-14 днів поперемінно сушіть стручки на сонці і в застелене ковдрою коробці. Розкладіть стручки ванілі на підносі і щодня виставляйте його на 3 години під пряме сонячне світло. Після цього завертайте стручки в щільну тканину або ковдру і кладіть на ніч в коробку або ящик. Робіть це до тих пір, поки стручки не стануть темно-коричневими.
  5. 5 Сушіть стручки протягом 8-20 днів на повітрі при температурі 35 ° C і вологості 70%. Щоб видалити з стручків залишки вологи, їх необхідно як слід висушити на повітрі. Розвісьте або розкладіть стручки в сушильній камері. Найкраще сушити їх при температурі 35 ° C і вологості 70%. Коли боби повністю висохнуть, вони розм'якнуть, шкірка стручків скривиться і стане схожою на шкіру.

Поради

  • Можливо, варто спробувати розводити інші орхідні рослини, перш ніж вирощувати ваніль, так як це досить непросто.

Що вам знадобиться

  • Теплиця
  • Гігрометр
  • держак ванілі
  • невеликий горщик
  • Субстрат для вирощування ванілі
  • Дистильована вода
  • Дерева або решітки для рослин
  • Мотузки або скріпки для підв'язки рослин
  • Пляшка з розпилювачем
  • рідке добриво
  • рукавички
  • Ящик (з бамбука)
  • Ковдра або інша щільна тканина
  • підноси
  • Вапно або торф'яний мох (для регулювання рівня pH грунту)
  • Зволожувач і осушувач повітря (необов'язково)
  • Система охолодження і нагріву (необов'язково)