Як вижити, якщо вас укусила отруйна змія

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 28 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Что Делать, Если вы Встретили Змею?
Відеоролик: Что Делать, Если вы Встретили Змею?

Зміст

Якщо вас вкусила змія, то найголовніше - зберігати спокій і виконати кілька простих дій для запобігання швидкого поширення отрути в тканинах в місці укусу. Крім того, постарайтеся якомога швидше дістатися до лікарні; не піддавайтеся спокусі лікувати укус змії самостійно. Ви зможете залишитися живим і здоровим, якщо заспокоїтеся і зробіть необхідні заходи.

кроки

Частина 1 з 3: Реагуйте швидко і спокійно

  1. 1 Відправляйтеся в лікарню якомога швидше. Пам'ятайте, чим раніше ви це зробите, тим більше шансів на одужання. Ви можете викликати швидку або поїхати в лікарню самі. Найголовніше зробити це якомога швидше. Не чекайте, дійте без зволікання.
    • Ваше життя може бути в небезпеці, але багато місця проживання отруйних змій знаходяться в межах досяжності лікарні.У тому випадку, якщо до найближчої лікарні кілька годин, вам слід перебувати у вертикальному положенні, уникати зневоднення, зберігати спокій і використовувати стільниковий телефон, щоб викликати аварійно-рятувальні служби. Сучасні мобільні телефони оснащені технологією, яка допомагає відстежити власника пристрою. Зателефонуйте в службу порятунку або в швидку допомогу, якщо ви не можете дістатися до лікарні самостійно.
  2. 2 Зберігайте спокій. Це звучить банально, але спокій може врятувати ваше життя. Коли ви хвилюєтеся, ваше серце б'ється швидше, приплив крові до ураженої області збільшується, а значить, збільшиться і кількість отрути, здатного проникнути у ваші тканини.
    • Ви можете відчувати запаморочення, брак повітря, сильне потовиділення. Крім того, може значно знизитися кров'яний тиск. Це симптоми укусу отруйної змії. До цих симптомів не можна ставитися легковажно. Робіть все можливе, щоб зберігати спокій.
    • Укус змії може привести до серйозного пошкодження тканин, а в деяких випадках навіть до смерті. Тому якомога швидше вирушайте в лікарню. Прийміть найпростіше і правильне рішення якщо вас укусила отруйна змія - спокійно дістаньтеся до найближчого медичного закладу якомога швидше. Ніколи не сідайте за кермо, так як ви можете втратити свідомість під час руху. Це може привести до більш серйозних наслідків, ніж просто укус змії.
  3. 3 Не робіть ніяких активних рухів. Місце укусу повинно знаходитися нижче рівня серця. Це сповільнить поширення отрути. Чим більше ви рухаєтеся, тим активніше працює система кровообігу, і відповідно швидше поширюється отрута по всьому організму. Просто спокійно стійте. Це найкраще, що ви можете зробити в таких обставинах.
    • Якщо місце укусу знаходиться на руці, опустіть її. Не піддавайтеся спокусі підняти її вгору; якщо ви зробите це, циркуляція крові посилиться, і частинки отрути потраплять в серце. Просто спокійно стійте.
    • Якщо ви не самі, попросіть вашого супутника нести речі. Якщо можливо, не несіть речі взагалі.
  4. 4 Не кожен раз отруйна змія впорскує отруту при укусі, але це не означає, що ви повинні чекати прояву симптомів і померти, не доїхавши до відділення невідкладної допомоги. Симптоми укусів можуть бути різними. Необроблений укус отруйної змії, яка ввела свою отруту, є серйозним захворюванням, яке в кінцевому підсумку призводить до смерті. Паніка - природна реакція, але якщо ви будете зберігати спокій, ви проживете набагато довше.
    • На випадок якщо вам буде цікаво, симптоми укусу змії включають в себе: набряк навколо рани, печіння, діарею, лихоманку, порушення зору, запаморочення, судоми, непритомність, параліч і загальну слабкість.
  5. 5 Якщо укус невеликий, дайте первинної рани природним шляхом стекти кров'ю. Спочатку витече більше крові, тому що в отруті містяться антикоагулянти. Якщо укус отруйної змії досить глибокий і з рани б'є кров (тобто змія зачепила важливу артерію, і ви швидко втрачаєте кров), пережміть рану і негайно зателефонуйте персоналу екстреної медичної допомоги.
    • Ніколи не використовуйте палять і не бинтуйте рану, щоб зупинити кровотечу. Наприклад, отрута деяких видів змій містить гемотоксини, речовини, що викликають порушення проникності оболонки еритроцитів.
  6. 6 Замість джгута використовуйте стрічку для перетяжки рани, з цією метою ви можете застосовувати і еластичний бинт. Стрічка схожа на джгут, основна різниця полягає у величині сили стиснення. Стрічка для перетяжки рани зменшить приплив крові, але не перекриє його повністю.
    • Зауважте стрічку на 5.1-10.2см вище місця укусу (досить вільно, щоб ви могли вставити палець між стрічкою і шкірою). Завдяки цьому отрута не потрапить швидко в кров.
    • Якщо при накладенні стрічки уражену ділянку стає холодним або німіє протягом декількох хвилин, значить, ви занадто щільно перетягнули рану, стрічку необхідно трохи послабити.Використання стрічки допоможе вам заспокоїтися, оскільки ви хоч щось зробили для зменшення проблеми.
    • Зніміть кільця і ​​браслети, оскільки на місці укусу може виникнути набряк і припухлість, причиною яких є гемотоксини.
  7. 7 Зрештою, найголовніше, що потрібно зробити - не панікувати. У Сполучених Штатах водиться кілька видів змій, отрута яких смертельно небезпечний. Зберігайте спокій і негайно зверніться до лікаря. Все буде в порядку, навіть якщо ви відчуваєте біль. Не дозволяйте болю подолати її причину; зберігайте здоровий глузд і все закінчиться благополучно.

Частина 2 з 3: Викриття поширених міфів

  1. 1 Багато веб-сайти рекомендують вбити змію і привести її з собою. Ви даремно витратите час і піддасте себе ще більшій небезпеці. Одне лише те, що змія вкусила вас, не є достатньою причиною для вбивства красивого істоти.
    • На сьогоднішній день протиотруту є полівалентним, Тобто ефективним проти безлічі видів отрути.
    • Вам також слід ознайомитися з тим, як виглядають отруйні змії, що живуть у вашій місцевості.
  2. 2 Ні в якому разі не промивайте рану! Якщо ви це зробите, то в лікарні не зможуть швидко і точно визначити вид змії, яка вас вкусила. Таким чином, ви не зможете швидко отримати правильне протиотруту.
    • Тим не менш, ви можете помити область (з милом і водою) навколо рани. Це може допомогти запобігти поширенню інфекції.
  3. 3 Не робіть хрестоподібних розрізів поверх ранки і не висмоктуйте отрута. Швидше за все, це викличе сильну кровотечу і / або призведе до додаткового некрозу (відмирання тканин) і / або до подальшого поширення інфекції через мікробів в порожнині рота або навколишньому середовищу. Насправді, "висмоктування отрути з рани" може бути смертельно небезпечно.
    • Більш того, ви можете занести інфекцію через слину. В цілому, є багато причин, чому не варто цього робити.
  4. 4 Не використовуйте палять. У той час як правильне застосування джгута може допомогти в деяких медичних випадках, в цій ситуації ймовірність мала. У більшості випадків, накладення джгута може викликати некроз і, можливо, привести до необхідності ампутувати уражену ділянку.
    • Палять - відносно вузька і довга смужка будь-якого матеріалу, накладається навколо руки або ноги в надзвичайній ситуації для зупинки кровотечі. Як вже говорилося вище, краще використовуйте бинт.
  5. 5 Не використовуйте набори антидотів з електричною стимуляцією. Вони не працюють і можуть прискорити процес поширення отрути.
    • Деякі веб-сайти рекомендують використовувати комплект для висмоктування отрути «Sawyer Extractor». Але цей комплект не забезпечує достатню всмоктування і може стати причиною додаткового некрозу. Незважаючи на те, що він не працює належним чином, якщо ви відчуєте необхідність в ньому, прочитайте інструкцію і ознайомтеся з його використанням, перш ніж він вам знадобиться. Комплект не є заміною належної медичної допомоги.
  6. 6 Не вводьте себе протиотруту самостійно. Більшість протиотрут - це вироблені кіньми антитіла. Перед введенням протиотрути зазвичай проводиться тест на переносимість. Багато людей мають алергію на сироватку кінських антитіл, і їх введення може викликати анафілактичний шок.
    • Медичний персонал навчений завжди мати під рукою адреналін, щоб в разі реальної небезпеки надати допомогу пацієнтам з алергією. Крім того, протиотрути важко знайти, у них не великий термін придатності, вони повинні бути розведені сіллю для максимальної ефективності і дорого коштують ($ 500 - $ 1000 за флакон, і, як правило, потрібно 4-10 ампул для необхідної ін'єкції).
  7. 7 Чи не кладіть лід або холод на місце укусу. Холод негативно впливає на кровообіг, що призводить до відмирання тканин. Більш того, деякі експерти вважають, що зміїна отрута може зробити вас схильним до обмороження. Тому застосування льоду може бути досить небезпечним.
    • Віддайте цю проблему в руки медичних працівників.У той час як ви можете самостійно промити рану і накласти пов'язку, обмежтеся цими діями. Віддайте все в руки лікаря.

Частина 3 з 3: Профілактика укусів змій

  1. 1 Не ходіть по високій траві. Багато змії ховаються в траві. Йдучи по високій траві, не так просто побачити, на що ви стаєте. Тому висока трава є серйозною небезпекою. Намагайтеся йти по стежці. Якщо на вашому шляху немає стежки, і вам доводиться йти по траві, використовуйте палицю, щоб розчистити шлях перед собою і тим самим злякати змію.
    • Змії можуть також повзати по вертикальних поверхнях. Ви можете побачити змію на гілці дерева. Хоча на дереві змію помітити легше, будьте обережні, оскільки вона може становити небезпеку.
  2. 2 Як і у всіх інших нещасних випадках, найкращим лікуванням є профілактика. Дізнайтеся, куди ви йдете і з чим ви можете зіткнутися. Змії, як і майже всі дикі тварини, прагнуть уникати людей. Прогулюючись по лісі, робите досить шуму, щоб попередити змію про ваше наближення.
    • Дивіться, куди ви наступаєте. Більшість укусів змій знаходиться в нижній частині ніг, через необережні кроків, близьких до змії настільки, що вона відчуває загрозу. При наявності можливості вислизнути, змія, як правило, віддає перевагу зробити цей безпечний хід.
  3. 3 Побачивши отруйну змію, не підходьте до неї. Повільно відступайте в зворотному напрямку. Від 80% до 95% всіх зміїних укусів відбуваються через умисного наближення до змії. Звичайно, існує деяка привабливість, але підходити до отруйної змії без належного обладнання, в кращому випадку нерозважливо.
    • Чи не тикайте в отруйних змій палицями. Довжина багатьох змій в 2-3 рази більше довжини тіла в стані спокою. Якщо ви можете дістати до змії, то і вона може дістатися до вас.
  4. 4 Якщо у вас є можливість використовувати чохли, оберігають ноги і коліна, зробіть це, навіть якщо в них жахливо жарко і незручно. Для захисту кистей рук надягайте щільні шкіряні рукавички і постарайтеся спочатку заглянути туди, куди ви збираєтеся просунути руку (перш ніж ви витягнете її). Використовуйте в походах палицю, ставте її перед вашими ногами, щоб хоча б якось попередити змій, про ваше наближення, щоб вони могли покинути територію, не чуючи загрози. Хоча це хороші методи профілактики, немає ніякої гарантії, що ви не постраждаєте від зміїних укусів.
    • Інший найбільш поширеною травмою є травма руки або передпліччя. За деякими інтернет-досліджень, найчастіше в США від укусів змій потерпають молоді чоловіки в нетверезому стані. Так що не пийте і не грайте з дикими зміями!

Поради

  • Найімовірніше вам введуть вакцину від правця в додаток до протиотруті.
  • Кращим варіантом буде попросити кого-небудь вести вашу машину. Деякі укуси можуть призвести до втрати свідомості. Якщо ви сядете за кермо, ви можете завдати шкоди собі та оточуючим.
  • Стрічка для перетяжки рани може бути зроблена з чого завгодно. Використовуйте ремінь або шматок мотузки. Аптечна гумка також відмінно підійде для цього. Якщо у вас є рюкзак, то ви можете вирізати ремінь і використовувати його (пожертвувати рюкзаком для порятунку життя - гідний вчинок).
  • Тримайтеся подалі від високої трави, не піднімайте колоди, не діставайте змій.

попередження

  • Не використовуйте палять. У перспективі джгут становить велику небезпеку, ніж більшість зміїних укусів.
  • Якомога швидше дайте потерпілому протиотруту.
  • Не панікуйте. Зберігайте самовладання.
  • Не ставтеся до укусу як до чогось незначного, іноді пізніше лікування може виявитися фатальним для пацієнта.