Як жити з діабетом другого типу

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 23 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как вылечить ДИАБЕТ 2 типа: 7 шагов.  Простые, но эффективные советы по лечению сахарного диабета.
Відеоролик: Как вылечить ДИАБЕТ 2 типа: 7 шагов. Простые, но эффективные советы по лечению сахарного диабета.

Зміст

Якщо у вас діагностували діабет другого типу, швидше за все, ви відчуваєте себе пригніченим. На щастя, є безліч способів впоратися з хворобою. Належне лікування і зміни в способі життя часто допомагають зупинити розвиток діабету другого типу.Перш за все слід уважно стежити за своїм здоров'ям, вести здоровий спосіб життя і правильно харчуватися. Все це допоможе вам підтримувати нормальний рівень цукру в крові і зберегти здоров'я.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Медичне спостереження

  1. 1 Регулярно проходите медичний огляд. При діабеті другого типу можна вести здоровий спосіб життя, одним з обов'язкових елементів якого є регулярне відвідування лікаря. Разом з тим відсутність належного контролю може в кінцевому підсумку призвести до серйозних проблем зі здоров'ям і викликати пошкодження нервів, нирок, кровоносних судин і очей. Зважаючи на це необхідно уважно стежити за своїм здоров'ям після того, як у вас діагностують цукровий діабет. Проконсультуйтеся зі своїм лікарем і складіть графік регулярних оглядів.
    • Крім оглядів у лікаря можуть знадобитися регулярні консультації таких фахівців, як ортопед, офтальмолог, дієтолог і ендокринолог. Деяким пацієнтам корисно також регулярно відвідувати стоматолога, щоб уникнути викликаних діабетом хвороб порожнини рота.
    • Якщо вам складно впоратися з викликаним хворобою стресом, подумайте про те, щоб звернутися за допомогою до психолога.
    • Крім контролю фізіологічних показників під наглядом дільничного терапевта, вам необхідно буде регулярно відвідувати ендокринолога (спеціаліста по діабету й інших ендокринних захворювань).
  2. 2 регулярно перевіряйте рівень глюкози (цукру) в крові. Після того як вам поставлять діагноз діабету другого типу, необхідно перевіряти вміст цукру в крові. Найкраще робити це щоранку в один і той же час перед їжею. Наносите краплю крові на тестову смужку, а потім ставте її в глюкометр, щоб отримати точне значення. Це дозволить вам оцінити, чи підтримує ваш організм необхідний рівень цукру в крові, або необхідно прийняти інсулін.
    • Для перевірки рівня інсуліну потрібні глюкометр, тестова смужка і інструмент для проколювання шкіри. Попросіть лікаря порекомендувати вам відповідний глюкометр.
    • Для більшості хворих досить однієї перевірки перед сніданком. Однак в разі загострення симптомів діабету може знадобитися перевіряти рівень цукру в крові кілька разів протягом дня.
    • Порадьтеся з лікарем щодо відповідного режиму перевірки рівня цукру в крові.
  3. 3 За потреби робіть ін'єкції інсуліну. При діабеті другого типу вам можуть призначити ін'єкції інсуліну. Ваш лікуючий лікар розповість, коли і як слід робити ін'єкції інсуліну. Оскільки правильне дозування залежить від рівня цукру в крові, лікар забезпечить вас шкалою, по якій ви зможете визначити, скільки інсуліну слід ввести, грунтуючись на результатах аналізу рівня глюкози.
    • Є кілька способів введення інсулін. Можна використовувати шприц, інсулінову шприц-ручку або інсулінову помпу, яку зазвичай застосовують в крайніх випадках.
    • Інсулін можна ввести в область живота, руку або стегно.
    • Режим ін'єкцій інсуліну буде залежати від того, вводите ви інсулін тривалої або короткої дії. Інсулін тривалої дії зазвичай вводять 1-2 рази на день в один і той же час, а інсулін короткої дії вводять незадовго до їжі. Ці види інсуліну можна комбінувати.
    • Щоб препарат інсуліну залишався стабільним і ефективним, його необхідно зберігати в холодильнику. Обов'язково дотримуйтеся наведених на упаковці інструкції по зберіганню та використанню і завжди перевіряйте термін придатності.
    • Якщо ви збираєтеся надовго відлучитися з дому або відвідати захід, на якому вам належить вжити багато їжі та алкогольних напоїв, захопіть з собою запас інсуліну короткої дії і прилад для вимірювання рівня глюкози в крові.
  4. 4 Не забувайте оцінювати і регулювати рівень цукру перед сном. Необхідно знати рівень цукру в крові перед самим сном, щоб оцінити його протягом майбутньої ночі. Порадьтеся з лікарем щодо того, яким повинен бути рівень цукру в крові перед сном, і дізнайтеся, як можна безпечно регулювати його за допомогою інсуліну або легкої їжі.
    • Часто проблеми з рівнем цукру в крові виникають після голодування, наприклад після нічного сну. Тим не менш, є способи, які дозволяють регулювати рівень цукру з урахуванням таких періодів.
  5. 5 Поговоріть зі своїм лікарем про те, як справлятися з низьким рівнем цукру в крові. При цукровому діабеті існує ризик того, що рівень цукру в крові може стати занадто низьким (цей стан називається гіпоглікемією). У більшості людей гіпоглікемія виникає, коли вміст цукру опускається нижче 3,9 ммоль / л. При гіпоглікемії прийміть таблетку глюкози, випийте трохи фруктового соку або з'їжте цукерку. Після цього слід зачекати 15 хвилин і виміряйте рівень цукру в крові. Повторюйте до тих пір, поки вміст цукру не перевищить 3,9 ммоль / л, потім злегка перекусіть чимось корисним або поїжте.
    • До поширених симптомів гіпоглікемії належать утома, дратівливість, тривога, нервове збудження, нерегулярне серцебиття, бліда шкіра, інтенсивне потовиділення і відчуття голоду.
    • Серйозна гіпоглікемія може призвести до помутніння свідомості, аномальної поведінки, порушення зору, судом і втрати свідомості.
    • Гіпоглікемія може статися через пропуску прийому їжі, нестачі вуглеводів в раціоні або фізичних навантажень без достатнього харчування перед ними.
    • Якщо вам не вдається впоратися з гіпоглікемією самостійно або ви відчуваєте серйозні симптоми, негайно зверніться за медичною допомогою.
  6. 6 Приймайте призначені лікарем препарати. Крім інсуліну вам можуть виписати інші ліки, які допоможуть підтримувати рівень глюкози в крові. Необхідно постійно приймати їх. Чи не пропускайте прийом ліків і проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вас виникнуть будь-які проблеми. При діабеті другого типу часто призначають такі препарати:
    • ліки, які стимулюють вироблення інсуліну підшлунковою залозою, наприклад "Глібенкламід";
    • "Метформин", який запобігає вироблення глюкози печінкою;
    • репаглинид ( "НовоНорм ®") і гликлазид ( "Діабетон"), які змушують підшлункову залозу виділяти інсулін під час їжі;
    • росиглітазон калію знижує рівень глюкози в крові і покращує чутливість до інсуліну;
    • препарати, які відновлюють баланс контролюючих рівень глюкози гормонів, наприклад сітагліптін ( "Янів") і лінагліптін ( "Тражента");
    • інгібітори натрій-глюкозного котранспортера 2 типу (SGLT2), наприклад канагліфлозін ( "Інвокана") і ертугліфлозін ( "Стеглатро"), допомагають ниркам фільтрувати глюкозу з кровотоку;
    • такі препарати як акарбоза ( "Глюкобай") і міглітол ( "Діастабол") уповільнюють переварювання вуглеводів і запобігають занадто швидке підвищення рівня цукру в крові;
    • препарати для зниження рівня поганого холестерину, наприклад холестирамін ( "квестран"), також здатні допомогти контролювати рівень цукру в крові.

Метод 2 з 3: Зміни в способі життя

  1. 1 Регулярно займайтеся фізичними вправами. Заняття спортом є надзвичайно важливими для підтримки здоров'я при діабеті другого типу. Вони допомагають знизити рівень цукру в крові, зміцнити серце і знизити артеріальний тиск, а також підвищити ефективність дії інсуліну. Фактично, при легких формах діабету другого типу фізичні вправи можуть виявитися ключовим фактором, який допомагає обійтися без ін'єкцій інсуліну.
    • Намагайтеся гуляти хоча б по 20-30 хвилин більшість днів тижня. Можна розбити цей час на 2-3 прогулянки по 10-15 хвилин кожна.
    • Рівень глюкози допомагають контролювати також такі види фізичної активності, як танці, робота в саду, біг, їзда на велосипеді і плавання.
  2. 2 Знизьте рівень стресу. При діабеті другого типу сильний стрес може викликати проблеми, так як він призводить до підвищення рівня цукру в крові і артеріального тиску, а також збільшує ризик розвитку серцевих захворювань. Щоб знизити рівень стресу, намагайтеся більше займатися тим, що приносить вам задоволення і радість. Відводите трохи часу для того, щоб розслабити розум і тіло, - це матиме неабиякий позитивний вплив на ваше здоров'я.
    • Наприклад, кожен день займайтеся тим, що вам подобається і дозволяє розслабитися. Вам не буде потрібно багато часу: досить 15 хвилин пограти зі своєю собакою або позалицятися за квітами в саду, щоб значно знизити загальний рівень стресу.
    • Не забувайте щодня присвячувати трохи часу тому, щоб розслабитися фізично. Глибоко і повільно подихайте, розслабте і розімніть м'язи - це дозволить значно знизити рівень стресу.
  3. 3 Приділяйте достатньо часу сну. Спіть кожну ніч по 7-9 годин, щоб ваші нерви і інші системи організму встигали відновитися. Це допоможе пом'якшити симптоми діабету, зокрема знизити рівень цукру в крові і артеріальний тиск.
    • Якщо вам важко заснути, спробуйте використовувати деякі загальноприйняті способи, наприклад створіть в спальні відповідну обстановку і заздалегідь готуйте свої розум і тіло до сну.
    • Якщо ви збираєтеся приймати будь-які снодійні засоби, попередньо проконсультуйтеся з лікарем. Необхідно обговорити нові препарати з лікарем, щоб переконатися, що вони не будуть взаємодіяти з ліками від діабету.
  4. 4 Контролюйте свою вагу. Підтримуйте здорову вагу - це матиме позитивний вплив на рівень цукру в крові, артеріальний тиск, здоров'я серця, рівень холестерину і інші показники здоров'я. Якщо у вас зайва вага, проконсультуйтеся з лікарем щодо того, як схуднути безпечним і здоровим способом. Підтримувати здорову вагу найлегше за допомогою поєднання правильного харчування і фізичних вправ.
    • Конкретне значення здорового ваги залежить від відсотка жиру в організмі, загального стану здоров'я і швидкості обміну речовин. Проконсультуйтеся з лікарем щодо того, чи нормальна у вас вага. Врахуйте при цьому свій індекс маси тіла та інші фактори.
    • Обговоріть ті програми схуднення, якими ви збираєтеся скористатися, зі своїм лікарем або дієтологом. Вони допоможуть вам відкоригувати програму під ваші потреби і врахувати в ній діабет другого типу.
    • Після того як спільно з лікарем або дієтологом ви визначите для себе здоровий діапазон ваги, зважуйтеся хоча б раз на тиждень, щоб переконатися, що ви наближаєтеся до наміченого вазі або успішно підтримуєте його.

Метод 3 з 3: Правильне харчування

  1. 1 Дотримуйтесь план харчування, рекомендований лікарем або дієтологом. Після того як у вас діагностують діабет другого типу, необхідно з'ясувати, що ви будете їсти, а від чого слід утримуватися. Проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом, щоб зрозуміти основні правила, яких вам слід дотримуватися в майбутньому.
    • Якщо ви хочете дізнатися більше, попросіть лікаря або дієтолога порекомендувати вам заслуговують на довіру книги або веб-сайти, де ви зможете знайти більше інформації про діабет другого типу.
  2. 2 Обмежте кількість їжі при кожному прийомі їжі. Один з важливих способів, що дозволяють контролювати рівень цукру в крові і запобігати його різке підвищення, полягає в тому, щоб обмежувати розміри порцій. Краще з'їдати більшу кількість менших порцій протягом дня, ніж щільно їсти кілька разів, - в цьому випадку вашому організму буде легше підтримувати нормальний рівень глюкози в крові.
    • Особливо важливо не їсти занадто багато одного виду їжі. Збалансоване харчування також допомагає підтримувати нормальний рівень глюкози.
    • Щоб не переїдати, необхідно розуміти, яка нормальна розмір порцій має той чи інший вид їжі. Обговоріть це питання зі своїм дієтологом.
    • Дієтичні потреби людей розрізняються в залежності від їх віку, ваги, загального стану здоров'я і рівня фізичної активності. Проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом щодо того, як багато їжі вам потрібно кожен день.
  3. 3 Вживайте не прості, а складні вуглеводи. Можливо, ви вже помітили, що шматочок білого хліба стає солодким на смак, якщо трохи потримати його в роті. Це пояснюється тим, що в організмі вуглеводи переробляються в цукор. Вживання великої кількості простих вуглеводів, які містяться, наприклад, в білому хлібі, може привести до сплеску рівня глюкози в крові. Складні вуглеводи, наприклад продукти з цільних зерен, набагато довше розщеплюються в організмі. Вони є важливим джерелом енергії, тому намагайтеся уникати простих вуглеводів і вживайте складні в помірних кількостях.
    • При діабеті другого типу можна вживати в помірних кількостях такі продукти зі складними вуглеводами, як вівсяні пластівці, коричневий рис, макарони з цільної пшениці, ячмінь, булгур, киноа, білий картопля з шкіркою.
    • Утримуйтеся від білої муки, звичайних макаронів, кускусу, білого рису і інших джерел очищених вуглеводів.
  4. 4 Контролюйте протягом дня кількість споживаних вуглеводів. Слід не тільки віддавати перевагу складним вуглеводам, а й вживати приблизно однакове їх кількість з кожним прийомом їжі. Дієтолог або лікар повинні повідомити вам, скільки вуглеводів слід з'їдати щодня, і ця кількість необхідно розподілити по всьому прийомам їжі.
    • Багато дієти при діабеті розраховані на три основні прийоми їжі і три невеликих перекусу протягом дня, причому кожен раз слід з'їдати трохи корисних вуглеводів.
    • Не вживайте всі вуглеводи в один прийом, навіть якщо вони відносяться до складних, так як це може викликати підйом рівня цукру в крові.
  5. 5 Використовуйте таблицю глікемічних індексів (ГІ) продуктів. Щоб вибрати таку їжу, яка не викличе непотрібних сплесків рівня цукру в крові, ознайомтеся з глікемічним індексом тих продуктів, які ви збираєтеся використати. ГІ показує кількість чистого цукру, який швидко виділяється в кровотік після того, як ви скористаєтесь той чи інший продукт. Гликемические індекси багатьох продуктів можна знайти в інтернеті. Знайдіть зведену таблицю або задайте в пошуковій системі назву цікавить вас продукту і додайте слова «глікемічний індекс».
    • Низьким вважається ГІ менше 55, середнім - 56-69, високим - понад 70. Проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом щодо відповідного вам інтервалу ГІ.
    • Наприклад, високий глікемічний індекс мають багато каші для сніданку (ГІ кукурудзяних пластівців становить 81), білий хліб (75), сирої кавун (76), картопляне пюре швидкого приготування (87).
    • Низькими значеннями ГІ мають макарони з цільних зерен (48), сирі яблука (36), варена морква (39), сочевиця (32).
    • Відмова від їжі з високим ГІ не означає, що слід повністю відмовитися від ласощів - їх можна вживати час від часу. Наприклад, гіркий шоколад має низький ГІ (близько 40).
  6. 6 Їжте повільніше. Заведіть звичку їсти повільно - це допоможе вам уникнути переїдання. Щоб не поспішати, спробуйте рахувати до 10 кожен раз, коли пережовуєте черговий шматок, або їжте меншими шматочками. Це допоможе вам вчасно відчути насичення, навіть якщо ви з'їсте менше, ніж зазвичай.

Поради

  • Розраховуйте на поступові зміни, а не негайне досягнення результату. При діабеті другого типу слід поступово змінювати спосіб життя і раціон харчування, а не міняти все і відразу. Краще ставити перед собою досяжні цілі і продовжувати рухатися до намічених результатів.
  • Можна мати діабет протягом багатьох років, перш ніж його діагностують. Необхідно проходити медичний огляд раз на рік або півроку, щоб вчасно виявити можливий діабет.

попередження

  • Якщо у вашому сімейному анамнезі є діабет, необхідно стежити за своїм харчуванням і регулярно займатися фізичними вправами, щоб запобігти захворюванню або відстрочити його.
  • Надмірне вживання спиртних напоїв може негативно вплинути на здатність організму підтримувати нормальний рівень цукру в крові, що іноді призводить до таких небезпечних станів, як гіпоглікемія (низький вміст цукру в крові). Якщо ви не можете повністю відмовитися від алкоголю, порадьтеся з лікарем щодо того, як безпечно вживати його. Завжди знайте міру і обов'язково вживайте спиртні напої разом з їжею.