Підвищення артеріального тиску

Автор: Roger Morrison
Дата Створення: 28 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко
Відеоролик: Чому скаче артеріальний тиск та як привести його в норму? Інтерв’ю кардіолога Олени Усенко

Зміст

Підвищити артеріальний тиск за допомогою деяких базових знань про першу допомогу. Як пацієнт, ці знання можуть змусити вас почувати себе краще. Як вихователь, ви повинні, перш за все, зберігати спокій до пацієнта, щоб він міг краще пережити кризу. Корисно мати деякі медичні знання, якщо стан пацієнта здається небезпечним, але навіть у важких ситуаціях ви можете допомогти пацієнту кількома стратегічними кроками, поки не прийде медична допомога.

Крок

Спосіб 1 з 2: Під час гострого нападу

  1. Зафіксуйте ситуацію. Якщо частіші гострі напади, це може бути хронічною проблемою. Подивіться на здоров’я людини. Чи є якась хвороба? На момент нападу чи мало що-небудь, що могло спричинити раптове падіння рівня цукру в крові людини? Перш за все, зберігайте спокій. Можливо, проблема не більша.
    • Спробуйте з’ясувати, чи є ознаки небезпечного зниження артеріального тиску. Зазвичай це запаморочення, відчуття запаморочення, нездатність стояти вертикально, поганий зір, слабкість, втома, нудота, відчуття холоду, липка шкіра, непритомність та блідість шкіри.
  2. Переконайтеся, що пацієнт п’є достатньо води (або іншої рідини). Якщо об’єм крові збільшився, а зневоднення таким чином вирішено, гіпертонія може зникнути. Спортивні напої з електролітами сприяють відновленню мінеральних речовин в організмі. Якщо пацієнт п’є такі види спортивних напоїв або води, можна запобігти зневодненню.
    • Інший спосіб (тимчасово) підвищити артеріальний тиск - це вживання кофеїну. Вчені не впевнені, чому це так, але є два можливих пояснення: існує підозра, що певні гормони блокуються, щоб артерії не розширювалися, і що кофеїн викликає підвищення адреналіну, що підвищує артеріальний тиск.
  3. Дайте хворому щось соленого з’їсти. Сіль викликає підвищення артеріального тиску. Це також причина того, що хворим на серце дозволяється їсти мало солі.
    • Відомо, що натрій (серед іншого речовина, що міститься в солі) спричиняє підвищення артеріального тиску, тому лікарі зазвичай рекомендують не вживати його занадто багато. Проконсультуйтеся з лікарем перед тим, як перейти на дієту, багату натрієм, якщо ви споживаєте занадто багато натрію, у вас можуть виникнути проблеми з серцем (особливо, якщо ви літні люди).
  4. Переконайтесь, що кровообіг пов’язаний з артеріальним тиском. Тримайте ноги піднятими і, якщо можливо, використовуйте компресійні панчохи. Компресійні панчохи використовуються для боротьби з варикозним розширенням вен, але також можуть застосовуватися проти проблем кровообігу в ногах.
  5. Визначте, чи приймав пацієнт призначені ліки. Цілком можливо, що проблема була спричинена неприйомом ліків. Коливання артеріального тиску є відомим побічним ефектом багатьох ліків, особливо коли поєднується кілька ліків.
  6. Переконайтеся, що пацієнт все ще приймає призначені ліки. Переконайтеся, що пацієнт розуміє важливість прийому ліків у потрібний час (потрібна доза)!
    • Також знайте, що інші типи ліків, такі як; парацетамол, деякі протизапальні засоби та деякі антидепресанти також можуть спричинити підвищення артеріального тиску. Якщо можливо, ці засоби також можна використовувати для підвищення артеріального тиску.
  7. Це також може допомогти рухати ногами вгору-вниз, перш ніж вставати. Відомо, що навіть у здорових людей артеріальний тиск знижується, коли вони встають після тривалого сидіння. Піднімаючись (особливо коли встаєш з ліжка), спочатку слід сісти, а потім повільно вставати.
    • Якщо це можливо, вам слід намагатися регулярно займатися фізичними вправами, щоб забезпечити циркуляцію крові. Якщо це хронічна проблема, продовжуйте рухатися і їжте кілька разів на день.

Метод 2 з 2: Подальші дії

  1. Зверніться до лікаря пацієнта, якщо артеріальний тиск небезпечно низький. У такому випадку порада медичного працівника є обов’язковою.
    • Поясніть обставини пацієнта лікарю. Якщо це все ще можливо, спробуйте змусити пацієнта описати симптоми.
    • Робіть саме так, як каже лікар. При зниженому артеріальному тиску лікар може порекомендувати звернутися до найближчої невідкладної допомоги.
  2. Виміряйте артеріальний тиск, коли криза закінчиться. Якщо артеріальний тиск все ще занадто низький, можливо, вам доведеться звернутися за подальшою медичною допомогою. В ідеалі артеріальний тиск трохи нижче 120/80.
  3. Через годину знову виміряйте кров'яний тиск пацієнта, щоб бути впевненим. Також запитайте, як почувається пацієнт у той час, і перевірте наявність симптомів. Також переконайтеся, що пацієнт продовжує пити, навіть коли він не спрагне.

Поради

  • Переконайтеся, що ви вживаєте достатньо води протягом дня.
  • Якщо ви страждаєте від зниженого артеріального тиску, розумно придбати апарат для вимірювання артеріального тиску.
  • Вітамінні таблетки допомагають підтримувати рівень харчування на рівні, щоб артеріальний тиск також залишався хорошим.
  • Компресійні панчохи необхідні для підтримки кровообігу.

Попередження

  • Низький кров'яний тиск може змусити людину відчувати запаморочення. В інших випадках низький кров’яний тиск може спричинити озноб, а в гірших випадках.
  • Алкоголь зневоднює організм, тому пацієнтам не слід вживати алкоголь!
  • Дегідратація небезпечна і може вбити пацієнта! Тому переконайтеся, що ви можете швидко діяти, якщо пацієнт зазнає теплового удару або якогось іншого типу зневоднення.