Як бути розумово і емоційно сильним

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 1 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как быть спокойным в любой ситуации - 3 техники от психолога
Відеоролик: Как быть спокойным в любой ситуации - 3 техники от психолога

Зміст

Розслабтеся. Хотіли б ви вміти спритно і ефективно розбиратися з мінливістю долі? Розумові та емоційні зміни не відбуваються миттєво. Почніть сприймати кожну життєву труднощі як можливість стати сильнішими, щоб знайти мудрість і ясність думки, які допоможуть вам подолати будь-яку перешкоду.

кроки

Метод 1 з 4: Як аналізувати складності і ставити цілі

  1. 1 Зрозумійте суть емоційної витривалості. Емоційна і розумова сила або витривалість - це здатність адаптуватися до стресу, травм, примхам долі і трагічних ситуацій. Люди не народжуються з такою здатністю, але кожен здатний розвивати витривалість і стійкість до випробувань.
    • Емоційно сильні люди теж відчувають біль і страждання, так як витривалість часто купується в надзвичайно болючих ситуаціях. Вчіться відновлюватися і "приходити в себе" після таких переживань.
    • Для розвитку витривалості необхідно розвивати певні навички: вчіться будувати і втілювати в життя плани, підвищуйте впевненість і самооцінку, вчіться контролювати сильні почуття і пориви і тренуйтеся ефективно спілкуватися і вирішувати проблеми.
  2. 2 Зустрітися з емоційною регуляцією. Здатність контролювати свої емоції - це ще один важливий аспект емоційної і розумової витривалості. Людина не контролює кожну подію у своєму житті, але завжди може вибирати, як реагувати на ситуацію. Пам'ятайте, що це не вроджена здатність, тому кожен може навчитися ефективно контролювати свої емоції.
  3. 3 Визначте конкретні аспекти, які слід змінити. Для розвитку емоційних і розумових сил необхідно проаналізувати свої сильні і слабкі сторони, щоб виявити нюанси, які потребують змін. Складіть список всіх своїх достоїнств і недоліків, які вийде згадати. Коли перелік буде готовий, сформулюйте свої слабкі сторони як цілі, які необхідно досягти.
    • Наприклад, ви вказали, що вам важко висловлювати свої потреби. Для вирішення цієї проблеми поставте собі за мету стати рішучіше.
  4. 4 Визнайте свої сильні сторони. Крім виявлення недоліків також необхідно визнавати свої достоїнства. Перечитайте список своїх сильних сторін і привітайте себе з наявністю таких позитивних якостей. Періодичне заохочення допоможе вам пам'ятати про позитивні якості і розвивати стійкість.
  5. 5 Враховуйте свій минулий досвід. Відчуття нестачі розумових або емоційних сил може бути пов'язано з подіями, які відбувалися з вами в минулому. Впливати може будь-яка ситуація, яка мала місце всього пару місяців назад або ще в ранньому дитинстві. Згідно з дослідженнями, якщо дитина піддається насильству або стикається з байдужістю, в дорослому віці у нього підвищується ризик виникнення емоційних і психічних проблем, які підштовхують людину до вживання наркотиків або спробам суїциду.
    • Спробуйте зрозуміти, чи можуть впливати на ваше психічний і емоційний стан погані події з дитинства.Також спробуйте встановити особливості і причини такого впливу.
    • Для повного усвідомлення і вирішення проблеми рекомендується звернутися до психотерапевта.
  6. 6 Оцініть наявність залежностей, які потребують лікування. Залежність від наркотиків, алкоголю, сексу і інших речей може шкодити вашій психічної та емоційної стійкості. Якщо вам здається, що у вас є залежність, то зверніться за допомогою. Так, в деяких випадках може знадобитися лікування. Зверніться до фахівця при наявності будь-яких згубних залежностей.
  7. 7 Записуйте свої думки і почуття в щоденник. Це хороший спосіб зрозуміти можливі причини виникаючих труднощів, а також послабити стрес. Знайдіть зручне місце і приділяйте записів в щоденник 20 хвилин в день. Запишіть свої почуття або думки, а при необхідності використовуйте такі пропозиції-підказки:
    • "Я відчуваю себе безпорадною, коли ... !;
    • "Найважче мені дається ...";
    • "Якби я могла повернутися в дитинство і дати пораду самій собі, то ...";
    • "У хвилини невпевненості мені найбільше допомагає ...".
  8. 8 Зверніться до психотерапевта. Іноді дуже складно знайти відповіді і рішення без сторонньої допомоги. Досвідчений фахівець допоможе вам розібратися у ваших почуттях і знайти дієві рішення.
    • Враховуйте, що недолік розумових і емоційних сил може бути викликаний психічним розладом. Спеціаліст підкаже вам оптимальний план дій.

Метод 2 з 4: Як зберігати рівновагу

  1. 1 Не піддавайтеся спокусам, які шкодять вашому психічному стану. Якщо ви часто відчуваєте своє психічне здоров'я алкоголем, наркотиками, крадіжками, брехнею і подібними вадами, то ви послабляєте свою емоційну і розумову стійкість. Утримуйтеся або хоча б обмежуйте подібні дії, щоб вони не контролювали вашу поведінку і емоції. При наявності залежності зверніться за допомогою.
  2. 2 Проявляйте турботу про себе. Займайтеся фізкультурою, правильно харчуйтеся, розслабляйтеся і відпочивайте, щоб розвивати і зберігати розумові та емоційні сили. Турботою про себе ви покажете мозку, що заслуговуєте доброго ставлення. Не забувайте задовольняти свої базові потреби у фізичній активності, харчування, сон і відпочинок.
    • Регулярно займайтеся фізкультурою хоча б 30 хвилин кожен день.
    • Вживайте в їжу фрукти, овочі, цільнозернові продукти і пісний білок.
    • Намагайтеся спати вісім годин щоночі.
    • Приділяйте хоча б 15 хвилин в день для занять йогою, дихальних вправ або медитації.
    • Пийте багато води (хоча б вісім склянок в день або більше при підвищених навантаженнях).
  3. 3 Знаходьте їжу для розуму. Прагніть навчатися кожен день. Нові знання дають нам розумову силу і мудрість. Не допускайте психічного або фізичного застою. Проявляйте цікавість, усвідомленість і прагнення вивчати навколишній світ.
    • Читайте книги, дивіться хороші фільми, ходите на концерти і спектаклі, дивіться балет і насолоджуйтеся мистецтвом.
    • Займайтеся мистецтвом. Пишіть, малюйте, складайте музику, створюйте скульптури, в'яжіть - підійде будь-яка діяльність, яка задіює творчу частину мозку.
    • Купуйте нові навички. Готуйте нові страви, робіть прикраси для дому, займайтеся садівництвом, навчитеся керувати автомобілем, ловити рибу або підготуйтеся до напівмарафону.
    • Спілкуйтеся з людьми. Не обмежуйтеся розмовами про погоду. Слухайте і розповідайте.
  4. 4 Розвивайте духовність. Багато людей черпають сили в духовному. Зв'язок з чимось великим (в будь-яких проявах) дозволяє стати сильніше і знайти мету. Дослідження показують, що духовність і молитви дозволяють послабити стрес і прискорити зцілення в разі хвороби. Знайдіть для себе відповідне прояв духовного розвитку, так як "правильних" способів не існує.
    • Ходіть до церкви, щоб молитися разом з іншими людьми.
    • Займайтеся медитацією або йогою.
    • Проводьте час на природі і захоплюйтеся красою нашого світу.

Метод 3 з 4: Як розвивати розумову і емоційну силу

  1. 1 Ставте і реалізуйте розумні мети. Для розвитку розумових сил корисно ставити і втілювати в життя розумні цілі. Дійте крок за кроком - прикладайте зусилля, прагнете долати нудьгу або біль, а також не сходите з шляху. Це нелегке завдання, але чим більше у вас буде практики, тим простіше вам буде досягати цілей.
    • Масштабні цілі, які здаються недосяжними, слід розділяти на більш здійсненні кроки. Так, якщо ви хочете стати рішучіше, поставте метою висловлювати свої бажання три рази в тиждень. Наприклад, досить сказати партнеру, що ви хочете піти в конкретний ресторан, щоб не покладатися тільки на його вибір.
    • Намагайтеся "не відступати" від мети. У разі невдачі продовжуйте прикладати зусилля, будь то бажання зберегти роботу, завершити проект або контролювати свої фінанси.
    • Розглядайте невдачі як можливості вчитися. Невдачі - це просто тимчасові зупинки, з яких можна витягти чимало користі.
  2. 2 Вчіться чинити опір негативу. Негатив може мати різні прояви: виходити зсередини у вигляді негативних думок і внутрішнього діалогу або ззовні у вигляді негативних відгуків і поганого ставлення до вас. Людина не в змозі усунути всі негативні фактори, але здатний впливати на потік негативу.
    • Вчіться помічати і боротися з негативними думками. Почитайте статтю про те, як впоратися з негативними думками.
    • Людина здатна мінімізувати контакти з негативними або токсичними людьми або навіть повністю виключити їх зі свого життя, але іноді такі люди є нашими родичами, колегами або іншими особами, спілкування з якими не уникнути. Не потрібно сприймати їх негатив занадто близько до серця. Намагайтеся менше спілкуватися і встановіть межі. У цьому вам допоможе наша стаття про те, як правильно спілкуватися з людьми негативного складу.
  3. 3 Зміцнюйте розумову і емоційну витривалість за допомогою позитивного внутрішнього діалогу. Так, щоденні позитивні твердження допомагають розвивати емоційні і розумові сили. Знайдіть хвилину поглянути на себе в дзеркало і сказати що-небудь підбадьорююче. Говоріть факти про себе, в які ви вірите чи хочете повірити. Приклади позитивних тверджень:
    • "Я кожен день намагаюся ставати емоційно сильніше";
    • "Я вчуся ефективно контролювати стрес і бути добрішими до себе";
    • "Я знаю, що навіть маленькі щоденні кроки у напрямку до мети роблять мене сильніше в емоційному і психічному плані".
  4. 4 Вчіться зберігати спокій під тиском. Коли ситуація загострюється, емоції виходять з-під контролю. Якщо трохи стримуватися і не вести себе імпульсивно, у вас виявиться більше часу зважити варіанти і вибрати оптимальне рішення.
    • Рада порахувати до десяти звучить досить банально, проте він дійсно працює. Перед емоційною реакцією на подію зупиніться, зробіть глибокий вдих і обміркуйте свої дії.
    • Медитація допомагає тримати себе в руках, оскільки вчить нас об'єктивно сприймати емоції і думки. Замість випаду розгляньте свої емоції і думки і скажіть: "Отже, зараз я розчарована", - а потім обміркуйте свій наступний крок.
  5. 5 Не турбуйтеся через дрібниці. Якщо ви сприйнятливі до незначних подразників або словесним уколів, які зустрічаються кожен день, то ви витрачаєте свій час і сили на речі, які не мають значення. Якщо ви зацикливаетесь і приділяєте увагу дрібницям або сприймаєте їх як проблеми, тим самим ви підвищуєте не тільки рівень стресу, але також ризик смерті. Змініть своє ставлення і спокійно сприймайте дрібниці, щоб скоротити кількість кортизолу (гормону стресу) в організмі, захистити себе від таких негативних чинників, як зниження імунітету, підвищений кров'яний тиск і рівень холестерину, а також знизити ймовірність хвороб серця.
    • Замість хвилювання заведіть корисну звичку подумати про раздражителе, заспокоїтися і вибрати найоптимальніший, здоровий і продуктивний спосіб дій.
    • Наприклад, якщо ваш чоловік завжди забуває закрити тюбик зубної пасти, то зрозумійте, що для нього це менш важливо, ніж для вас. Виберіть відповідний образ дій - закрийте тюбик пасти самостійно і згадайте про іншої допомоги, яку надає ваш чоловік по дому, або залиште йому люб'язну записку з ввічливим нагадуванням.
    • Остерігайтеся перфекціонізму, який здатний викликати вкрай завищені і часто нереальні очікування від себе і свого життя без урахування того фактора, що людина не контролює багато аспектів ситуації.
    • Використовуйте вправу на візуалізацію, щоб боротися з дрібними подразниками. Просто візьміть в руку невеликий камінь і уявіть, що він є тією самою проблемою. Зосередьтеся на негативних думках і стисніть камінь в руці, а коли будете готові, викиньте камінь в ставок або в поле. При цьому уявляйте, що разом з каменем летить подразник і ваші негативні відчуття.
  6. 6 Змініть своє сприйняття. Якщо ви схильні зациклюватися на проблемах, то спробуйте інакше дивитися на життя і можливості. Кожен може зайти в глухий кут час від часу, але розумово і емоційно сильні люди здатні знаходити вихід. Якщо вам складно викинути проблему з голови, то використовуйте один з нижчеописаних методів:
    • Більше читайте. При читанні новин або романів ми занурюємося в інший світ і згадуємо, що наші переживання є краплею в морі світових проблем.
    • Працюйте волонтером. Допомагайте тим, хто потребують допомоги. Дослідження показують, що така діяльність корисна для психічного та фізичного здоров'я.
    • Вислухайте подругу. Вислухайте людини, якій необхідний ваш рада. Поставте себе на місце такого людини і постарайтеся дати найщиріший і слушну пораду.
    • Подорожуйте. Виходьте із зони комфорту, щоб оцінити ситуацію з боку. Рушайте в нове місто, нехай навіть в сусідній області.
  7. 7 Дивіться на життя позитивно. Психічно і емоційно сильні люди не схильні скаржитися на життя. У них теж вистачає проблем, але вони спокійніше ставляться до ситуації і бачать глобальну картину. Пам'ятайте про позитивні аспекти і майбутні можливості, щоб стати емоційно і психологічно сильніше для вирішення дійсно складних проблем. Згідно з результатами ряду досліджень, позитивний погляд на життя навіть корисний для фізичного здоров'я людини.
    • Насолоджуйтесь моментом в хвилини щастя. Як можна частіше радійте спілкуванню з рідними та друзями, а також грайте з вихованцями.
    • Помічайте позитивні моменти непростих ситуацій. Завжди можна чогось навчитися.
  8. 8 Будьте чесні з собою. Здатність сприймати дійсність - це одне з головних проявів емоційних і розумових сил. Якщо ви хочете подолати перешкоду, то спочатку слід вивчити ситуацію. Якщо брехати собі про те, що відбувається, то ви лише збільшите проблему і підсилите біль.
    • Якщо ви схильні йти від реальності (наприклад, занадто багато дивитися телевізор, щоб йти від проблем), то визнайте таку звичку і постарайтеся позбутися від неї.
    • Чесно признавайтесь собі в тому, що являє для вас труднощі.

Метод 4 з 4: Як боротися з труднощами

  1. 1 Обмірковуйте свої дії. У важкій ситуації обмірковуйте своє рішення або подальші дії стільки часу, скільки буде потрібно. Так ви зможете впоратися з емоціями, а також зважити всі варіанти, що необхідно в будь-яких обставинах.
    • По можливості оціните ситуацію і запишіть свої відчуття. Намагайтеся побачити хоча б один позитивний аспект ситуації, нехай навіть самий незначний. Невеликі зміни способу мислення відіграють колосальну роль.
    • Обмірковуйте свої слова хоча б 10 секунд. Навіть якщо дівчина повідомила вам, що вона хоче розлучитися, ви напевно маєте в своєму розпорядженні таким часом, щоб взяти себе в руки перед відповіддю. Згодом ви ще неодноразово порадієте такої передбачливості.
  2. 2 Розглядайте ситуацію з усіх боків. Зберігайте спокій і обміркуйте ситуацію до того, як прийняти рішення.Що саме сталося? Які виходи існують? Завжди є як мінімум два способи вирішити кожну проблему.
    • Скажімо, один попросив вас взяти участь з ним у незаконному справі, і ви не можете вибрати між вірністю одному і законом. Зважте всі достоїнства і недоліки кожного варіанта. Справжній друг попросив би вас порушити закон? Або може закон не дозволяє здійснитися справедливості?
  3. 3 Виберіть і прийміть правильне рішення. Керуйтеся міркуваннями совісті. Згідно з дослідженнями, люди частіше задоволені рішеннями, які продиктовані інстинктами, а зовсім не аналізом питання. Іноді відповідь очевидна, а іноді прийняти рішення вкрай складно. Не дозволяйте проблеми вийти з-під контролю або розростатися. Прийміть рішення і дійте.
    • Звертайтеся за порадою до людей, яким ви довіряєте. Цілком нормально цікавитися думкою оточуючих, коли ви сумніваєтеся. Головне не дозволяти їм переконати вас надходити не по совісті.
    • Подумайте, як би зараз надійшов справедливий, добрий і розважлива людина, яким ви захоплюєтеся. Що б він зробив?
    • Вчіться нести відповідальність за свої дії. Прийміть краще рішення, з яким можна жити.
  4. 4 Аналізуйте свій досвід. Після дозволу непростій ситуації обдумайте те, що сталося, свої дії і результат. Ви пишаєтеся своєю поведінкою? Ви б хотіли вчинити інакше? У кожній ситуації намагайтеся витягувати уроки. Саме з такою практикою приходить мудрість. Аналізуйте подію, а не намагайтеся викинути з голови - і наступного разу ви будете краще готові до подібної ситуації.
    • Чи не турбуйтеся, якщо не все склалося так, як ви планували. Пам'ятайте, що не завжди все складається гладко і не завжди людина отримує бажане. Таке спостереження справедливо для кожного, Який химерної не здавалося б життя людини.

Поради

  • Уникайте людей, які проявляють неповагу і змушують вас відчувати себе слабкою людиною.
  • Медитуйте, щоб зберігати концентрацію і спокій.
  • Намагайтеся жити справжнім, менше журитися про минуле і переживати про майбутнє.
  • Не дозволяйте дрібницям зруйнувати ваше щастя, адже життя не стоїть на місці. Зберіться і станьте сильною людиною.
  • Полегшуйте свою ношу. Нерідко слабкі і емоційні люди звалюють на себе занадто багато психічного багажу і не вміють відпустити ситуацію.
  • Якщо людина намагається зачепити вас або змусити плакати, не дозволяйте йому домогтися свого і ведіть себе так, ніби все добре. Давайте вихід емоціям, коли залишаєтеся одні або перебуваєте поруч з турботливими людьми.