Як боротися з зневажливим ставленням дітей

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 19 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Чому важливо сформувати в дитини позитивне ставлення до лікарів - поради педіатра
Відеоролик: Чому важливо сформувати в дитини позитивне ставлення до лікарів - поради педіатра

Зміст

Діти часто схильні проявляти неповагу в ситуаціях, коли їм щось не подобається або в разі проблем.Як правило, дитина просто намагається привернути до себе увагу або перевірити ваше терпіння. Найголовніше в такій ситуації - зберігати спокій і продовжувати ставитися до дитини з повагою. Спробуйте визначити і обговорити причини недоречного поведінки.

кроки

Частина 1 з 3: Як реагувати на ситуацію батькам

  1. 1 Відразу вкажіть на неналежну поведінку. Якщо дитина проявив неповагу, потрібно відразу вказати на недоречність такого вчинку. Якщо проігнорувати дії дитини, він продовжить залучати вашу увагу.
    • Наприклад, ви у себе вдома і говорите по телефону. Дитина постійно вас перебиває. Можна сказати: "Дорогий, я бачу, що ти намагаєшся звернути на себе увагу, але прямо зараз я зайнята і тобі доведеться почекати. Поводься тихіше". Дитина зрозуміє, що ви помітили його дії і чого ви від нього чекаєте.
  2. 2 Пояснюйте причини. Якщо просто попросити дитину не балуватися, то він не зрозуміє, чому він повинен так поступити. Пояснюйте дітям, чому їх поведінка неприпустима або неповажне. Тільки так можна переконати дитину в необхідності хороших манер.
    • Повернемося до прикладу з телефоном. Якщо дитина продовжує перебивати вас, скажіть: "Зараз я говорю по телефону. Негарно перебивати людей, коли вони намагаються говорити з іншими, адже так вони не можуть приділити співрозмовникові все необхідне увагу".
    • Також можна запропонувати альтернативу. Наприклад, скажіть: "Дочекайся паузи в моїй розмові, якщо тобі дійсно щось потрібно від мене".
  3. 3 Поясніть наслідки. Якщо дитина не слухає ваші доводи і продовжує балуватися, вам слід пояснити наслідки, які його чекають. Якщо дитина не припиняє, здійсніть такі наслідки в життя.
    • Ніколи не забувайте робити те, що обіцяли. Якщо сказати дитині, що його чекають неприємності, а потім забути про свої слова, то він продовжить балуватися. Завжди повідомляйте дитині про такі наслідки, які ви готові втілити в життя.
    • Найкраще вибирати покарання, яке безпосередньо пов'язане з недоречним поведінкою.
  4. 4 Вибирайте відповідні заходи. Якщо ви вирішили покарати дитину, то вибирайте тільки доречні покарання. Не всі методи дієві. Вони повинні залежати від віку і тяжкості проступку дитини.
    • Ізоляція і фізичне покарання бентежать. Наприклад, не потрібно закривати дитини в його кімнаті або шльопати. Діти, особливо маленькі, бояться тілесних покарань, а при ізоляції дитина не має можливості розвиватися під вашим наглядом. В ідеалі покарання має навчити дитину спілкуватися, знаходити з вами спільну мову і правильно вести себе. При ізоляції він не зрозуміє, чому його поведінка була неправильним.
    • Менше думайте про покарання і більше про наслідки. Вибирайте розумні наслідки. Якщо забрати у дитини улюблену іграшку, то він не зрозуміє, чому не можна перебивати інших. Слід застосовувати наслідки відразу після проступку. Наслідки повинні пояснювати, що саме було неправильно в поведінці дитини. Наприклад, якщо він заважає вам говорити по телефону, то суть в тому, що він не поважає ваш час. Примусьте дитини виконати невелику роботу, яку зазвичай робите ви самі (наприклад, підмести підлогу), щоб показати цінність вашого часу, коли ви дуже зайняті домашніми справами і роботою.

Частина 2 з 3: Як реагувати на ситуацію вчителю

  1. 1 Скажіть дитині, що йому слід робити. Вчителю, особливо молодших класів, краще показати приклад правильної поведінки, ніж сварити дитину за пустощі. У разі поганої поведінки він повинен почути чіткі і зрозумілі вказівки.
    • Якщо дитина поводиться погано, то поясніть, як він повинен вести себе. Потім дайте відповідь на питання, чому ваш варіант поведінки краще.
    • Наприклад, під час поїздки в басейн один з учнів бігає по території. Не кажіть йому: "Миша, не бігай". Краще скажіть: "Міша, йди акуратно. Пол слизький, ти можеш впасти і отримати травму". Діти краще сприймають нові інструкції, ніж звинувачення в поганому або неправильному поводженні.
  2. 2 Запропонуйте дитині "охолонути". Не потрібно виганяти дітей з уроку, так як при ізоляції маленькі діти лише сильніше засмучуються. Можливість заспокоїтися допоможе дитині знайти вихід з такої ситуації. Якщо один з дітей погано себе веде через стрес або перенапруги, запропонуйте йому охолонути.
    • Організуйте в класі відокремлене і затишне місце, в якому діти зможуть сісти і розслабитися, якщо вони ведуть себе погано. Використовуйте подушки, фотоальбоми, книги, м'які іграшки та інші приналежності.
    • Суть в тому, що ви не караєте дитину. Він усвідомлює необхідність краще контролювати емоції, щоб брати участь в занятті. Так він не ізольований від усього класу в іншому приміщенні, а знаходиться поруч в спокійній обстановці.
    • Дисципліна і покарання повинні нести в собі можливість вчитися. Зверніться до дитини, якщо у вас є вільна хвилина. Поясніть, чому не можна так себе вести. Разом подумайте, що він повинен зробити в наступний раз, коли знову хлинуть емоції.
    • Такий підхід можна використовувати не тільки в школі, але і вдома. Батькам слід вибрати в будинку місце, в якому дитина зможе заспокоїтися, якщо йому важко стримувати емоції.
  3. 3 Зберігайте позитивний настрій. Використовуйте тільки позитивні твердження. Діти нерідко поводяться нешанобливо, коли відчувають неповагу по відношенню до себе. Не слід говорити: "Я не допоможу тобі з цією ситуацією, поки ти сама не спробуєш знайти вихід". Дитина може порахувати, що ви засуджуєте його за неправильні спроби. Краще сказати: "Думаю, що тобі буде корисно спочатку спробувати вирішити проблему самої. Після цього я тобі обов'язково допоможу". У такій фразі дитина побачить підтримку і зрозуміє, що ви ставитеся до нього як до інших дорослим людям.
  4. 4 Не приймайте ситуації близько до серця. Якщо дитина погано або нешанобливо ставиться до вас, не потрібно приймати це близько до серця. Вчителі часто засмучуються, коли учні грублять або погано поводяться. Цілком можливо, що дитина хоче показати свою незалежність або страждає від проблеми і просто зганяє образу на дорослу людину.
    • Діти часто передчасні в своїх діях. Якщо дитина каже: "Я тебе ненавиджу", це зовсім не обов'язково правда. Діти часто виявляють неповагу до батьків і старших, щоб перевірити структуру ієрархії і влади.
    • Чи не відволікайтеся. Краще зосередитися на поведінці, яке потрібно виправити.
  5. 5 Звертайтеся по допомогу. Якщо ситуація не стає кращою, то іноді потрібно звернутися за допомогою. Можливо, дитина не хоче говорити про свою проблему саме з вами або йому потрібно висловитися в разі проблем будинку. Зверніться до директора або шкільного психолога, якщо ви вважаєте, що особисті проблеми заважають дитині вчитися.

Частина 3 з 3: Як вирішити більш складні проблеми

  1. 1 Намагайтеся діяти на випередження. Нерідко кращої дисциплінарної мірою стануть прості спроби запобігти проблемі. Прагніть створити таку атмосферу в школі чи вдома, при якій дитина не захоче вести себе погано. Уважайте чинники, які провокують погану поведінку. Намагайтеся змінити такі аспекти, щоб дитині було комфортно.
    • Уважайте, які подразники викликають спалахи гніву. Наприклад, трирічний малюк може завжди закочувати істерику, якщо ви перебуваєте в продуктовому магазині більше години. Найбільш часто причиною істерики стає голод, втому, страх або замішання дитини. Потрібно розуміти, що час для трирічної дитини тягнеться довше, ніж для вас. Як можна полегшити ситуацію для малюка? Можливо, потрібно взяти кілька іграшок? Якщо вам потрібно затриматися, то краще залишити дитину з нянею.
    • Дозвольте дитині контролювати деякі аспекти. Якщо прохання не позбавлена ​​підстав, то іноді краще задовольнити прохання дитини. Покажіть свою повагу і не влаштовуйте боротьбу за владу. Наприклад, вашій дочці подобається літнє плаття, але настала осінь і погода стала прохолодною.Не забороняйте їй носити сукні, а запропонуйте надіти його разом з теплою кофтою і колготами.
    • Коли дитина бавиться, подумайте про те, які заходи ви робили, щоб не допускати такої ситуації. Що спровокувало вчинок? В яких аспектах можна піти на поступки дитині? Як можна уникнути такої проблеми в майбутньому.
    • Якщо вам важко, то зверніться за консультацією до дитячого психолога.
  2. 2 Прагніть зрозуміти причини поганих вчинків. Неможливо встановити правильні кордону або знаходити відповідні заходи, якщо не розуміти причин поведінки дитини. Намагайтеся проникнути в образ думок дитини і зрозуміти причини його вчинків.
    • Якщо дитина засмучений, то спробуйте зрозуміти його на емоційному рівні. Скажіть дитині: "Ти дуже розлютився. Чому?".
    • Можливо, існують причини, про які ви не подумали. Прагніть зрозуміти причини, щоб оцінити ситуацію. Наприклад, якщо дитина плаче щоночі, коли ви укладаєте його спати, то справа може бути в боязні темноти. Можливо, дитину налякали кадри, які він побачив на екрані телевізора. Наступного разу спробуйте не лаятися, а обговорити з дитиною причини його страху і переконати, що вдома безпечно.
  3. 3 Учіть дитину співпереживати. Мета виховання - навчити дитину правильним вчинкам, а не тільки лаяти за погану поведінку. Один з найбільш важливих аспектів, якому слід навчити дитину - це здатність співпереживати. Коли він бавиться, поясніть дитині, чому така поведінка завдає болю іншим людям.
    • Якщо дитина погано себе веде, то розкажіть, чому це шкодить іншим. Наприклад, якщо ваш син вкрав олівець у однокласника і зламав його, то скажіть: "Я знаю, наскільки тобі подобається твоя ручка з зайчиком. Що б ти відчув, якби у тебе її забрали без попиту?". Дитина повинна відповісти на ваше запитання. Навчіть дитину розуміти почуття інших людей в аналогічних ситуаціях.
    • Якщо дитина не враховує чужу точку зору, то скажіть йому принести вибачення. Люди часто змушують дитину вибачатися без оцінки ситуації, в результаті чого він просто повторює слова дорослих. Переконайте дитину спочатку зрозуміти причину, по якій потрібно принести вибачення, щоб навчити його співпереживати.
  4. 4 Наведіть приклад доречного поведінки. Зразок для наслідування - один з кращих способів навчити дитину поводитися правильно. Робіть так, як хочете, щоб надходив ваша дитина. Демонструйте хороші манери. Ставтеся до людей з добротою. Зберігайте спокій під час напружених ситуацій. Відкрито обговорюйте свої емоції і покажіть дитині, як конструктивно і правильно вести себе в моменти смутку, злості та інших негативних емоцій.
  5. 5 Не будуйте припущень. Якщо дитина погано себе веде, але не потрібно гадати про причини. Не потрібно вважати, що він просто не вміє поважати інших. Поговоріть з дитиною, щоб зрозуміти суть проблеми. Припущення небезпечні тим, що в разі помилки ви поставитеся до дитини не так, як слід в даній ситуації. Якщо помилково порахувати, що дитина просто не в дусі, ви не дасте йому необхідної любові. Якщо вирішити, що дитина зіткнувся зі складною проблемою, виникає бажання пробачити йому помилку. Будьте послідовні у своїх діях і наслідки для дитини після поганої поведінки, але прагнете дізнатися причини.
  6. 6 Не влаштовуйте боротьбу за владу. Боротьба за владу виникає в тому випадку, коли дві людини намагаються з'ясувати, хто з них головний. Безсумнівно, дитина повинна відчувати ваш авторитет і поважати дорослих, але ведіть себе спокійно і шанобливо. Не потрібно підвищувати голос, кричати і відповідати так само, як дитина розмовляє з вами. Діти влаштовують істерику з тієї причини, що вони ще не навчилися вирішувати проблему інакше. Зрозумійте і спробуйте задовольнити потребу дитини, а не змушуйте його сліпо слідувати правилам.
    • Покажіть, що можна вирішити проблему разом без боротьби між собою. Сядьте і поговоріть про ситуацію, а також розгляньте, що можна зробити.Якщо дитина продовжує вести себе з вами нешанобливо і відмовляється підтримати дорослий розмова, то дайте йому час охолонути, щоб не вплутуватися в новий спір.
    • Не дозволяйте дитині маніпулювати вами. Діти намагаються торгуватися або маніпулювати дорослими, щоб отримати бажане, але дійте рішуче і спокійно.
  7. 7 Заохочуйте хороші вчинки. Якщо ви хочете, щоб дитина вів себе краще, то заохочуйте хорошу поведінку. Хваліть дітей за позитивні зміни. Так вони зрозуміють, що слід робити, щоб вести себе правильно.
    • Зосередьтеся на аспекті, який потрібно змінити. Наприклад, дитина нерідко перебиває інших. Поясніть недоліки такої поведінки і стежте за невеликими змінами. Батьки часто ставлять занадто високу планку і чекають миттєвих змін. Почніть помічати невеликі зміни на краще.
    • Припустимо, ви говорите по телефону, і син вас знову перебиває, але в цей раз він замовкає вже після першої вашого прохання, а не продовжує набридати вам. Незважаючи на помилку, дитина робить спробу виправитися.
    • Коли завершите розмову, похваліть дитину за такі зміни. Скажіть: "Ваня, я дуже ціную твої спроби не балуватися, коли я прошу про це". Через час дитина зрозуміє, як потрібно поводитися в різних ситуаціях і буде приймати правильні рішення.

Поради

  • Якщо батька турбує поведінка дитини, то корисно зателефонувати в школу і дізнатися, як він веде себе на заняттях.
  • Не дозволяйте дитині вивести вас з рівноваги. Не кричіть і говоріть у звичайному тоні.