Як готувати компост з листя

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
ДАЖЕ БОЛЬНУЮ БОТВУ И ЛИСТЬЯ МОЖНО КЛАСТЬ В КОМПОСТ ЕСЛИ ПОЛИВАТЬ ЕГО ЭТИМ
Відеоролик: ДАЖЕ БОЛЬНУЮ БОТВУ И ЛИСТЬЯ МОЖНО КЛАСТЬ В КОМПОСТ ЕСЛИ ПОЛИВАТЬ ЕГО ЭТИМ

Зміст

Багато видів листя містять корисні мінеральні та органічні речовини. Зважаючи на це можна щоосені збирати листя у дворі свого будинку або громадському парку і робити з них дешевий компост. Щоб листя швидше гнилі, спробуйте порізати їх за допомогою подрібнювача для листя або газонокосарки. За допомогою компосту ви зможете збагатити поживними речовинами садову грунт і грядки, а також повторно використовувати харчові та інші органічні відходи, які інакше пропали б даремно.

кроки

Частина 1 з 3: Створення компостної купи

  1. 1 Зберіть листя в купу діаметром хоча б 1,2 метра і висотою 1 метр. Чим більше ви плануєте зробити компостну купу, тим більше листя вам знадобиться. В ході гниття листя разложатся і зменшаться в розмірах. Спочатку здається величезною купа може за 6 місяців зменшитися в два рази.
    • Якщо ви сгребете листя в купу діаметром менше 1,2 метра і висотою менше 1 метра, що виділяється при гнитті тепла буде недостатньо для того, щоб знищити бур'яни і хвороботворні організми.
  2. 2 Зберіть в купу листя клена, тополі і верби, якщо є така можливість. Листя цих дерев ідеально підходять для компосту. Вони містять багато кальцію і азоту і розкладаються менш ніж за один рік. Хоча компост можна отримати з будь-яких листя, ці разложатся швидше за все і дадуть більше поживних речовин. Хороший компост виходить також з листя наступних дерев:
    • ясена;
    • вишні;
    • в'яза;
    • липи.
  3. 3 Обмежте кількість листя з низьким вмістом кальцію. Бідні кальцієм (і іншими поживними речовинами) листя можуть розкладатися до двох років, тому вони погано підходять для компосту. Постарайтеся не використовувати в компостній купі товсті або жорсткі листя таких дерев, як падуб, магнолія, дуб, береза, бук. Також уникайте листя, які можуть перешкоджати зростанню інших рослин (наприклад, листя каркаса західного).
    • Дубове листя розкладаються довше, ніж листя багатьох інших рослин. Якщо більшу частину компостної купи складають дубове листя, подрібніть їх ретельніше, ніж інші, щоб вийшов нормальний компост.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Steve Masley


    Спеціаліст по догляду за будинком і садом Стів Меслі більше 30 років займається створенням і вмістом органічних городів в області затоки Сан-Франциско. Консультант з органічного садівництва, засновник сайту Grow-It-Organically, на якому навчає клієнтів і студентів основам розведення органічних городів. У 2007 і 2008 роках вів польовий практикум за місцевим стійкого сільського господарства в Стенфордському університеті.

    Steve Masley
    Спеціаліст по догляду за будинком і садом

    Постарайтеся не використовувати багато листя з високим вмістом воску. Фахівці з вирощування органічних овочів і фруктів Пет Браун і Стів Меслі кажуть: «Якщо ви використовуєте в компостній відрі містять віск листя, вони швидше будуть втрачати воду, а не утримувати її. Це може перешкодити садовим рослинам отримувати необхідну їм вологу ».


  4. 4 Зберіть листя на сусідніх галявинах або в громадському парку. Якщо у вас на ділянці ростуть невідповідні види дерев, навідатися пізньої осені в довколишній сквер або парк. Там ви знайдете велику кількість безладно лежать на землі або зібраних в мішки листів, і зробите місту послугу, якщо заберете частину з них для компосту. Візьміть з собою 4-5 великих мішки для сміття і заповніть їх листям.
    • Обов'язково запитайте дозволу у сусідів, перш ніж згрібати листя з їх газону. Якщо ви побачите, що сусіди згрібають листя, запитаєте, чи можна допомогти їм, щоб потім взяти кілька мішків листя.
    • Проконсультуйтеся з працівниками громадського парку щодо того, чи дозволено там збирати листя. Можливо, комунальні служби самі використовують зібране листя для отримання компосту.
  5. 5 Подрібніть листя газонокосаркою, щоб вони швидше згнили. Листя можуть розкладатися довгі місяці, що не дуже добре для компостної купи. Щоб прискорити процес, кілька разів пройдіться газонокосаркою по купі листя з одного боку в інший і як слід подрібніть їх. Чим дрібніше вийдуть фрагменти листів, тим швидше вони почнуть розкладатися.
    • Вам повинно бути потрібно не більше 15 хвилин, щоб подрібнити листя. Якщо ви хочете прискорити процес, попросіть друга або члена сім'ї допомогти вам. Одна людина може згрібати листя в купу, поки другий подрібнює їх.
    • Якщо у вас немає газонокосарки (або ви хочете працювати швидше і ефективніше), спробуйте використовувати подрібнювач листя і трави.
  6. 6 Додайте в компостну купу багату азотом скошену траву. Якщо залишити купу листя розкладатися саму по собі, це могло б зайняти більше року. Додайте багату азотом скошену траву, щоб прискорити процес. Можна просто взяти скошену на галявині траву і підмішати її в компостну купу.
    • Додайте траву в пропорції 1: 5, тобто 1 частина трави на кожні 5 частин листя.
  7. 7 Використовуйте в якості джерела азоту гній, якщо у вас немає скошеної трави. Для багатьох найбільш доступними джерелами азоту є скошена трава чи трав'яна мульча, проте це не завжди так. Якщо у вас немає під рукою трави, замість неї прекрасно підійде гній. Як і у випадку з травою, дотримуйтесь пропорцію 1: 5 - на кожні 5 візків листя додайте 1 візок гною.
    • Гній можна придбати в розпліднику рослин або магазині товарів для саду та городу. Якщо неподалік від вас є ферма або підсобне господарство з великими сільськогосподарськими тваринами, дізнайтеся, чи не можна взяти гній там. Вам напевно з великою охотою дозволять прибрати частину гною.
  8. 8 Додавайте в компостну купу харчові відходи, щоб підвищити поживну цінність компосту. Коли листя і трава стануть розкладатися, можна почати додавати в компостну купу додатковий органічний матеріал. Наприклад, раз на тиждень підкидайте в неї жменю овочевих очисток і кавовій гущі. Обов'язково перемішуйте доданий органічний матеріал з компостом вилами, щоб він не залишався зверху.
    • Не додавайте в компостну купу молочні продукти, твердий хліб і м'ясо.

Частина 2 з 3: Пристрій компостного ящика

  1. 1 Зробіть з дротяної сітки для огорожі ящик завдовжки і шириною близько 1 метра. Компостну купу слід тримати в одному місці, і дротова огорожа ідеально підходить для цього. Дротяна сітка буде вільно пропускати повітря і утримувати листя в щільній купі, в результаті вони залишаться вологими і відносно швидко згниють. Зробіть з сітки ящик і заповніть його подрібненим листям і травою.
    • Якщо у вас немає дротяної сітки для огорожі, можна використовувати тонкі дошки (наприклад, такі, з яких роблять ящики для посилок). Сколотите з них квадратний ящик 1 × 1 метр. Головне, щоб до компосту був вільний доступ кисню.
  2. 2 Розмістіть компостну купу на добре дренированном ділянці грунту. Якщо листя всередині компостної купи залишаться занадто вологими, вона може перетворитися в рідину, і компост буде зіпсований. Зважаючи на це розташуйте компостну купу на добре дренированном ділянці, щоб грунт відводила зайву вологу. Перш ніж вирішити, де саме розмістити компост, переконайтеся, що в обраному місці не застоювалася калюжі.
    • Ні в якому разі не розміщуйте компостну купу на бетоні, цементі чи асфальті.
  3. 3 Розмістіть компостну купу в тінистому місці, щоб зменшити втрати вологи. Якщо компост буде перебувати під прямими сонячними променями довше 3-4 годин в день, з листя і органічного матеріалу випарується необхідна волога. Зважаючи на це виберіть частково затінене місце, щоб компост залишався вологим. Наприклад, можна розмістити компостну купу під великим деревом або біля стіни сараю на задньому дворі.
    • Коли ви вперше сгребете компостну купу, листя будуть погано утримуватися разом, і їх може розносити вітром по всьому двору. Якщо у вашій місцевості бувають сильні вітри, розмістіть компостну купу біля будь-якого укриття, де її не здує.
    • Якщо у вас немає можливості зробити для компостної купи ящик, спробуйте накривати її пластиковим брезентом.

Частина 3 з 3: Перекидання і використання компосту

  1. 1 Раз в тиждень обприскуйте компост водою зі шланга, щоб він залишався вологим. У суху погоду поливайте компост водою із садового шлангу, щоб він зберігав вологу всередині. Однак стежте, щоб при цьому не утворювалося калюж. Компост повинен бути злегка вологим: якщо ви зачерпне жменю компосту і стиснете його, має впасти лише кілька крапель води.
    • Якщо часто йдуть дощі, можливо, досить буде поливати компостну купу раз в 3-4 тижні. Раз на кілька днів перевіряйте, чи не висохла вона.
  2. 2 Раз на два тижні перевертайте компост лопатою або вилами. Вставте вила чи лопату в нижню частину компостної купи і розгорніть за годинниковою стрілкою, щоб перемішати компост.Продовжуйте перемішувати компост таким чином до тих пір, поки не переверне всю купу. Після цього верхній шар повинен виявитися знизу, а компост буде виглядати свіжим і вологим.
    • Компост необхідно регулярно перевертати - це поліпшить доступ кисню, і листя разложатся рівномірно.
    • Усередині вологою купи листя і трави виділяється тепло - кажуть, що компост «пріє».
  3. 3 Додайте готовий компост в садову грунт через 4-9 місяців. Коли компост перепріє і буде готовий до використання, він придбає насичений землистий запах, стане густим і пухким. Ви більше не зможете розрізнити в ньому окремі листя або травинки. Щоб удобрити грунт в саду або горщику, насипте поверх неї шар компосту товщиною 8-10 сантиметрів.
    • Вручну змішайте компост з верхнім шаром грунту.
    • Хоча компост є відмінним способом підвищити кількість органічних речовин в грунті, він все ж має меншу поживну цінність, ніж стандартні добрива.

Що вам знадобиться

  • граблі
  • листя
  • Пакети для сміття (при необхідності)
  • газонокосарка
  • скошена трава
  • Гній (при необхідності)
  • дротяна сітка
  • Тонкі дошки (при необхідності)
  • вила
  • Лопата (при необхідності)

Поради

  • Якщо ви живете в місті, більшість опалого листя приберуть. Можна перевірити графік прибирання осінніх вулиць і напередодні призначеного дня зібрати опале листя. При цьому намагайтеся не брати для компосту листя поблизу проїжджої частини, так як вони можуть бути забруднені маслом і інший брудом від автомобілів.
  • Якщо ви не можете знайти досить листя в своєму дворі або у сусідів, зв'яжіться з комунальними службами і поцікавтеся, чи можна взяти у них зібрані ними листя, і якщо так, то як це зробити.
  • Якщо ви живете в холодному кліматі, накрийте компостну купу пластиковим брезентом, щоб утримати тепло. Можливо, іноді доведеться додавати трохи води.
  • Якщо на вашій ділянці немає місця для компостної купи, можна згребти листя разом і залишити їх на землі. Спробуйте згребти листя так, щоб вони утворювали на землі килим не товщі 5-8 сантиметрів. В цьому випадку трава і невеликі рослини під гниючими листям продовжать отримувати повітря і світло.