Як грати в нарди

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 10 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ДЛИННЫЕ НАРДЫ| ПРАВИЛА ИГРЫ
Відеоролик: ДЛИННЫЕ НАРДЫ| ПРАВИЛА ИГРЫ

Зміст

Нарди - одна з найстаріших ігор для двох гравців, в яку люди грають вже більше п'яти тисяч років. Щоб здобути перемогу, необхідно привести всі шашки в так званий будинок, а потім зняти їх з дошки. Якщо хочете навчитися грати в цю захоплюючу гру, читайте наведені нижче кроки.

кроки

Частина 1 з 4: Підготовка до гри

  1. 1 Ознайомтеся з ігровою дошкою. У нарди грають на спеціальній дошці, що складається з 24 вузьких трикутників, також званих пунктами. Трикутники чергуються за кольором і згруповані в чотири квадранта (чверті) по 6 трикутників кожен. Квадранти діляться на 4 види: будинок гравця, двір гравця, будинок противника і двір противника. На перетині квадрантів, посередині дошки знаходиться бар.
    • Гравці сідають за протилежні сторони дошки обличчям один до одного. Будинок кожного гравця розташований в ближньому до нього правом квадраті. Будинки знаходяться один навпроти одного, так само як і двори, розташовані в лівому квадраті.
    • Гравець переміщує свої шашки від будинку супротивника проти годинникової стрілки так, що траєкторія їх руху нагадує підкову.
    • Трикутники пронумеровані від 1 до 24 (для кожного гравця своя нумерація), причому пункт з номером 24 розташований найдалі, а пункт під номером 1 знаходиться в ближньому правому куті будинку. Гравці переміщують свої шашки з протилежних кінців дошки, так що пункт 1 одного гравця для його супротивника має номер 24, пункт 2 - номер 23, і так далі.
  2. 2 розставте шашки. У кожного гравця є 15 шашок, які слід розставити на дошці перед початком гри. Шашки гравців відрізняються один від одного за кольором, зазвичай в одному білі, а в іншого червоні або чорні. Для початку кожен гравець ставить дві шашки на пункт 24, три шашки - на пункт 8, п'ять шашок - на пункт 13, і ще п'ять - на пункт 6.
    • Пам'ятайте, що у кожного гравця власна система нумерації, так що шашки не заважатимуть один одному.
  3. 3 Для визначення права першого ходу киньте кістка. Першим ходить викинув більше число. Якщо у обох випало одне число, кидок слід повторити. Перший хід відбувається відповідно до випали при цьому числами. Наприклад, якщо у одного гравця випало 5, а у другого 2, першим ходить той, у кого випало 5, і він не кидає кістки ще раз, а вважається, що у нього випало 5 і 2.
  4. 4 Пам'ятайте, в будь-який момент гри можна подвоїти ставку. У нарди НЕ переможець виграє окуляри, а той, хто програв втрачає їх. Так що якщо ви виграли, то противник програє за номінальною, подвійному або потрійному значенню, в залежності від ставок на кубику подвоєння. Цей кубик - ти не кість, а просто відмітка. На початку гри він кладеться вгору гранню з одиницею, але в ході гри можна подвоїти ставку: це робиться на початку свого ходу перед тим, як кинути кістки.
    • Якщо ви пропонуєте подвоєння і противник його приймає, кубик повертається новим числом вгору і поміщається у двір противника. Тепер тільки він зможе запропонувати подвоєння на одному зі своїх наступних ходів.
    • Якщо противник не приймає подвоєння, то він програє гру за початковою ставкою на кубику.
    • Можна подвоювати ставку, переудваівать її і так далі, але зазвичай подвоєння відбувається не більше трьох або чотирьох разів за гру.

Частина 2 з 4: Рух шашок

  1. 1 Киньте кістки. На початку кожного ходу кидаються два шестигранні кубика з числами від 1 до 6 на кожній грані; для цього можна використовувати склянку для кісток. Випали цифри відповідають двом пересуванням. Припустимо, у вас випало 3-5. В цьому випадку ви можете перемістити одну свою шашку на 3, а другу - на 5 пунктів, або походити однієї і тієї ж шашкою спочатку на 3, а потім на 5 пунктів.
    • Кістки слід кидати на правій половині своєї частини дошки, з достатньої висоти, щоб вони змогли перевернутися і злегка покататися по дошці.
    • Якщо хоча б одна кістка потрапляє на шашку, вилітає за межі дошки або встає нерівно, притулившись до бортику дошки, бруски вважається недійсним і його слід повторити.
  2. 2 Наведіть шашки на відкриті пункти.відкритий пункт - будь-який пункт на дошці, не зайнятий двома або більше шашками противника. Шашки можна рухати на пункт, на якому не знаходиться жодної шашки, на пункт з однією або більше вашими шашками або з однією шашкою противника. Пам'ятайте, що ваші шашки завжди рухаються від бпрольшіх пунктів до менших, описуючи по дошці дугу проти годинникової стрілки з дому противника у напрямку до вашого будинку.
    • Можна почати гру будь-якими шашками, але рекомендується якомога швидше вивести свої шашки з дому суперника.
    • Щоб заблокувати пункт для шашок супротивника, необхідно поставити на нього хоча б 2 своїх шашки, при цьому на вільний пункт можна ставити скільки завгодно своїх шашок.
    • Пам'ятайте, що можна рухати одну шашку двічі або дві по разу. Наприклад, якщо у вас випало 3-2, то одну шашку можна пересунути на 3 пункти і потім ще на 2, але тільки так, щоб вона обидва рази приземлилася на відкритий пункт. Також можна пересунути одну шашку на 2 пункти на відкритий пункт, а потім пересунути іншу на 3 пункти, теж поставивши її на відкритий пункт.
  3. 3 При випаданні дубля ходи подвоюються. Якщо на обох кістках випало однакове число, у вас з'являється два додаткових ходу. Наприклад, якщо у вас випало 3-3, ви можете зробити 4 ходи по 3 пункту кожен.
    • Знову ж таки, можна рухати 4 шашки на 3 пункти, рухати одну шашку 4 рази на 3 пункти так, щоб вона кожен раз приземлялася на відкритий пункт, рухати 2 шашки на 6 пунктів кожну, або 1 шашку на 9 пунктів, і 1 - на 3 . Головне, щоб було зроблено 4 ходи по 3 пункту, і шашки кожен раз приземлялися на відкритий пункт.
  4. 4 Якщо ви не можете бути схожим на кількість пунктів, що випало на кістки, то ви втрачаєте хід. Наприклад, якщо у вас випало 5-6, але жодну шашку можна пересунути на 5 або 6 пунктів так, щоб вона приземлилася на відкритий пункт, то ви втрачаєте хід. Якщо ви можете зіграти тільки одне з двох випали чисел, то ви ходите на це кількість пунктів, після чого передаєте право ходу суперника. Якщо ви можете зіграти або одне, або друге число, то повинні грати більше.
    • Це правило застосовується і в тому випадку, якщо у вас випав дубль. Якщо ви не можете грати дубль, то втрачаєте хід.
  5. 5 Намагайтеся забезпечувати безпеку своїх шашок. Уникайте залишати свої шашки по одній на пункті, тобто створювати блотом, тому що противник може їх "побити". Якщо противник поб'є вашу шашку, то вона відправиться на бар, звідки наступним ходом ви спробуєте вивести її на дошку, в будинок супротивника; такий шашки доведеться починати все спочатку. Намагайтеся пересувати свої шашки таким чином, щоб на одному пункті у вас завжди було дві або більше шашок, по крайней мере на початку гри.
  6. 6 Намагайтеся домінувати на дошці. Перш, ніж рухати шашки в будинок, постарайтеся зайняти якомога більше пунктів двома шашками, що не нагромаджуйте по 5-6 шашок в декількох пунктах. Це не тільки дасть вам більше варіантів при пересуванні на відкриті пункти, а й ускладнить пересування шашок супротивника, зменшивши для них кількість відкритих пунктів.

Частина 3 з 4: Взяття шашок і їх повторне введення в гру

  1. 1 Побийте блот, і шашка супротивника відправиться на бар. Якщо ви б'єте блот, Тобто ставите свою шашку на пункт, зайнятий лише однією шашкою противника, його шашка відправляється на бар. Намагайтеся по можливості бити блотом, особливо якщо це допомагає вам пересувати власні шашки ближче до дому. Цим ви також сильно уповільнює просування шашок супротивника.
    • Якщо шашка гравця знаходиться на барі, він не має права рухати інші шашки, поки не виведе її з бару в будинок супротивника.
  2. 2 Вводите побиті шашки назад в гру. Якщо противник побив ваш блот, то ваша шашка ставиться на бар. Тепер ваше завдання - повернути цю шашку назад на поле, в будинок супротивника. Для цього ви кидаєте кістки, і якщо у вас випав номер, відповідний відкритого пункту в будинку супротивника, ви ставите свою шашку на цей пункт. Якщо пункти з випали номерами закриті, ви пропускаєте хід і повторюєте спробу на наступному своєму ходу.
    • Наприклад, якщо ви викинули 2, то можете вивести шашку на 23 пункт в будинку супротивника, якщо, звичайно, він відкритий, оскільки в цьому випадку шашка з бару ходить на два пункти.
    • При виведенні з бару можна підсумувати два випали числа. Наприклад, якщо у вас випало 6-2, ви не можете бути схожим однією шашкою на 8 пунктів. В цьому випадку ви можете вивести свою шашку на шостий або другий пункт, якщо вони вільні.
  3. 3 Вивівши всі свої шашки з бару, ви можете продовжити ходити іншими шашками. Після того, як на барі не залишилося ваших шашок, ви знову можете ходити шашками на дошці. Якщо ви вивели з бару останню шашку, і при цьому у вас залишилося невикористаним другому випало число, ви можете походити інший шашкою на дошці на відповідну йому кількість пунктів.
    • Якщо у вас на барі дві шашки, то необхідно ввести в гру обидві. Якщо після кидка кісток ви змогли ввести тільки одну, другий хід втрачається, і ви намагаєтеся ввести залишилася на барі шашку на наступному ходу.
    • Якщо у вас на барі більше двох шашок, то всі інші ви зможете рухати тільки після того, як виведете всі свої шашки з бару.

Частина 4 з 4: Викидання шашок з гри

  1. 1 Розумійте умови, необхідні для виграшу. Щоб виграти партію, потрібно раніше противника вивести всі свої шашки з дошки, тобто викинути їх з гри. Для цього ви кидаєте обидві кістки, після чого прибираєте відповідні шашки з дошки. Випали номера повинні дорівнювати або перевищувати кількість пунктів, необхідне для того, щоб викидаються шашки виявилися за межами дошки.
    • Наприклад, якщо у вас випало 6-2, ви можете викинути шашки, які стоять на пунктах 6 і 2. Однак якщо у вас немає шашки на пункті 6, ви можете викинути шашку з пункту з меншим номером, наприклад, пункту 5 або 4.
  2. 2 Спочатку пересуньте всі свої шашки в будинок. Викидати шашки з гри можна тільки після того, як всі ваші шашки виявляться у вашому домі. Треба благополучно перевести всі свої шашки на пункти 1-6. На цих пунктах шашки можуть бути розташовані як завгодно. Але не забувайте, що і в будинку ваші шашки і раніше уразливі.
    • Якщо у противника на барі шашка, він може вивести її на блот в вашому домі, якщо він у вас є, і вам доведеться знову вводити побиту шашку в гру і повертати її з дому противника, а поки вона не досягне вашого будинку ви не маєте права викидати з гри інші шашки. Намагайтеся забезпечувати безпеку своїх шашок якомога довше.
  3. 3 Почніть викидати шашки з гри. При цьому ви викидаєте шашки з пункту, відповідного числа, що випав на кістки. Наприклад, якщо у вас випало 4-1, і у вас по блокам на 4 і 1 пунктах, то ви можете їх викинути. Якщо випав дубль 6-6, і у вас 4 шашки на 6 пункті, то викинути можна все 4.
    • Якщо вам треба кидати кістки і при цьому ви не можете викинути якусь шашку, рухайте одну з шашок. Наприклад, якщо у вас залишилося 2 шашки на пунктах 6 і 5 і випало 2-1, пересуньте шашку з пункту 6 на пункт 4 і з пункту 5 теж на 4.
    • Можна використовувати більше значення на кістки, щоб викинути з гри шашку з меншого пункту. Якщо випало 5-4, а у вас залишилося лише кілька шашок на пунктах 2 і 3, то можна викинути дві з них.
    • Ви повинні спочатку використовувати кістку з меншим значенням, навіть якщо це означає, що ви не зможете повністю використовувати випали числа. Наприклад, якщо у вас шашка на пункті 5 і випадає 5-1, то спочатку ви пересуваєте шашку на один пункт, ставлячи її на точку 4, а потім викидаєте її з гри, використовуючи 5.
  4. 4 Викиньте з гри всі 15 шашок. Якщо ви зробите це раніше супротивника, то виграєте партію. Однак не всі перемоги рівнозначні. Противник може програти одним з трьох способів:
    • Звичайне поразку. Відбувається в тому випадку, якщо ви викинули всі свої шашки з гри раніше супротивника. Противник програє за значенням на кубику подвоєння.
    • Марс (Гаммон). Якщо ви викинули всі свої шашки з гри до того, як противник встиг викинути хоча б одну, то противник програє з Марсом, тобто з подвоєнням значення на кубику подвоєння.
    • Кокс (Бекгаммон). Якщо ви викинули всі свої шашки гри до того, як противник встиг викинути хоча б одну, і при цьому одна або більше шашок супротивника все ще знаходяться на барі або в вашому домі, то противник програє з Коксом, тобто з потроєною значення на кубику подвоєння .
  5. 5 Зіграйте ще раз. У нарди грають по кілька партій, а рахунок ведеться на окуляри. Ви можете грати до тих пір, поки той, хто програв не втратить певну кількість очок.
    • Якщо ви хочете зіграти серію з кількох партій, але не в змозі зробити це за один раз, можете записати рахунок і продовжити серію пізніше.

Поради

  • Якщо на обох кістках у вас випало однакове число (наприклад, 4-4), це називається дублем. При цьому ходи подвоюються, тобто замість двох ходів ви маєте чотири. Наприклад, при випаданні дубля 3-3 ви ходите на 3 пункти чотири рази.
  • Якщо обидві кістки або хоча б одна з них вилітають за межі дошки або падають на шашки, слід повторити кидок.

Що вам знадобиться

  • Дошка для гри в нарди.
  • 30 шашок двох різних кольорів (по 15 кожного).
  • Дві гральні кістки (або чотири, по дві на кожного).
  • Суперник.