Як позбутися від спазмів в животі

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 6 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как навсегда избавиться от метеоризма и вздутия живота. Проверено временем
Відеоролик: Как навсегда избавиться от метеоризма и вздутия живота. Проверено временем

Зміст

Спазми в животі дуже болючі, але їх можна полегшити навіть в домашніх умовах, усунувши причину. Існує безліч різних причин спазмів в животі: до них можуть привести порушення в роботі органів травлення, аорти, нирок, селезінки, апендикса. Крім того, вони можуть бути викликані розвитком інфекції в будь-якому органі. Спазми часто спостерігаються у жінок під час менструального циклу, і в цьому випадку від них можна позбутися за допомогою вправ. Інтенсивна біль необов'язково означає, що ситуація серйозна: дуже хворобливі спазми можуть бути викликані цілком нешкідливим проходженням газів через травну систему, в той час як небезпечні захворювання, такі як рак товстої кишки або апендицит на ранній стадії, можуть провокувати несильно біль або ж зовсім не супроводжуватися хворобливими відчуттями.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.


кроки

Метод 1 з 7: Лікування печії та нетравлення шлунка

  1. 1 Придивіться до ознак печії і (або) нетравлення шлунка. Незважаючи на те, що це різні розлади, нетравлення шлунка може призвести до печії. Нетравлення, або диспепсія, проявляється в помірному почутті дискомфорту у верхній ділянці живота, супроводжуваному зазвичай відчуттям наповненості шлунка. З іншого боку, печія є досить болюче свербіння за грудиною або трохи нижче. Печію викликає «приплив» шлункового соку і їжі до стравоходу (м'язової трубці, що з'єднує горло зі шлунком).
    • До додаткових ознаках того, що у вас печія або нетравлення шлунка, відносяться почуття наповненості шлунка і дискомфорт після прийому їжі, а також часте паління нижче грудини після їжі.
    • Зверніть увагу на симптоми дискомфорту після прийому певної їжі. Особливу увагу приділіть клейковиною, яйцям і арахісу. Виключіть продукти, що викликають неприємні симптоми, на чотири тижні і спостерігайте, чи призведе це до поліпшення вашого стану.
  2. 2 Зверніть увагу на ознаки симптому надлишкового бактеріального росту в тонкій кишці. Цей синдром може викликати спазми, підвищене газоутворення, здуття і дискомфорт в животі. Запишіться на прийом до лікаря і обговоріть з ним питання прийому рецептурного антибіотика або протигрибкового препарату.
  3. 3 Внесіть зміни в свій спосіб життя. Вони допоможуть вам позбавитися від печії і нетравлення шлунка.

    Зробіть наступні заходи:
    знизьте вживання продуктів, що містять алкоголь і кофеїн;
    вживайте менше гостру і жирну їжу;
    харчуйтеся невеликими порціями, але частіше, а не з'їдайте великі страви за один присід;
    їжте повільніше, добре пережовуючи їжу, і не їжте перед самим сном;
    якщо ви відчуваєте печію серед ночі, підніміть узголів'я своєму ліжку;
    знизьте рівень стресу;
    регулярно займайтеся фізичними вправами;
    киньте курити;
    якщо у вас зайва вага, скиньте його;
    Не приймайте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин) і нестероїдні протизапальні препарати (якщо вам все ж необхідно приймати їх, робіть це під час їжі).


  4. 4 Приймайте антациди. Відпускаються без рецепта антациди, тобто медикаменти, що нейтралізують кислоту, дозволяють полегшити печію і нетравлення шлунка. Деякі з антацидів мають побічні ефекти, такі як запор або діарея. Порадьтеся з фармацевтом або лікарем, які можуть порекомендувати найбільш підходяще вам засіб.
    • Не приймайте антациди тривалий час, інакше це може привести до погіршення перебігу таких захворювань, як симптом надлишкового бактеріального росту в тонкій кишці, мальабсорбція і ішемічна хвороба серця.

    Ось які антациди варто розглянути
    такі антациди, Як «Тамс» (Tums), гарні для тимчасового полегшення. Вони нейтралізують кислоту в шлунку.
    H2-блокатори, Такі як «Зантак» і «Квамател», блокують вироблення соляної кислоти; їх дія триває кілька годин.
    Інгібітори протонного насоса, Такі як «Омепразол», також блокують вироблення соляної кислоти, пом'якшують симптоми печії і запобігають її. Ці препарати діють протягом тривалого часу.


  5. 5 Спробуйте приймати натуральні рослинні засоби. Якщо ви віддаєте перевагу рослинні препарати, серед них також є засоби, які допомагають позбутися від печії або нетравлення шлунка.

    Натуральні рослинні засоби
    Ромашка. Існують свідоцтва того, що ромашка в поєднанні з іншими травами допомагає впоратися з розладом шлунка.
    Масло м'яти перцевої. Кишково-розчинні капсули з маслом м'яти використовуються для лікування синдрому роздратованого кишечника. Згідно з деякими дослідженнями, масло м'яти перцевої в поєднанні з маслом кмину допомагає також при розладі шлунку.
    Гліціррізінат кореня солодки. Попередні дослідження показали, що корінь солодки нормалізує травлення і допомагає при печії. Однак цей засіб може викликати підвищення кров'яного тиску.

Метод 2 з 7: Лікування метеоризму

  1. 1 Визначте, чи страждаєте ви підвищеним газовиділенням. Гази нерідко призводять до відчуття наповненості живота і болів. Ознаками метеоризму служать часта відрижка і здуття живота. Скупчилися гази можуть також викликати відчуття обмеженості, крутіння в животі і приводити до спазмів.
  2. 2 Внесіть зміни в свій спосіб життя. Вони допоможуть вам позбавитися від метеоризму і запобігти його появі в подальшому. Ці зміни включають в себе наступні заходи:
    • пийте більше води і обмежте вживання газованих напоїв;
    • намагайтеся не вживати овочі, що збільшують газовиділення, такі як квасоля, горох, брокколі, білокачанна капуста;
    • утримуйтеся від їжі з високим вмістом жирів;
    • їжте повільніше, щоб разом з їжею не ковтати повітря.
  3. 3 Перевірте, чи не відчуваєте ви непереносимість до певних продуктів. Тимчасово перестаньте вживати деякі продукти і подивіться, чи не в них чи лежить причина. Наприклад, молоко і молочні продукти можуть викликати спазми і болі в животі у людей з непереносимістю лактози.
  4. 4 Приймайте медикаменти, що відпускаються без рецепта. Містять симетикон препарати допоможуть позбутися від газів. Якщо ви не переносите лактозу, спробуйте приймати травні ферменти. Переварити бобові та інші овочі допоможуть сприяють травленню кошти, такі як «Еспумізан».

Метод 3 з 7: Лікування закрепів

  1. 1 Визначте, чи не страждаєте ви запорами. Це розлад також може викликати болі в животі. Ознаками запорів служать утруднені і рідкісні дефекації (рідше трьох разів на тиждень), твердий і сухий стілець.
  2. 2 Внесіть зміни в свій спосіб життя. Вони допоможуть вам позбавитися від запорів і запобігти їх появі в майбутньому. Ці зміни включають в себе наступні заходи:
    • збагатите свій раціон харчовими волокнами - велика кількість харчових волокон міститься в фруктах, овочах і злаках;
    • пийте більше води;
    • регулярно займайтеся фізичними вправами.
  3. 3 Приймайте дієві препарати. Існує безліч проносних засобів і харчових добавок з волокнами, що відпускаються без рецепта. Однак багато проносні засоби мають побічні ефекти. Вибір відповідного препарату дозволить вам позбавитися від запорів. Необхідно відзначити, що проносні засоби не призначені для тривалого прийому.

    Ось деякі засоби, що допомагають при запорах:
    змащувальні продукти, Такі як мінеральне масло, полегшують дефекацію.
    пом'якшувачі стільця, Такі як докузат натрію. Ці засоби хороші для пацієнтів, які приймають медичні препарати, що викликають запор.
    Формують стілець кошти, Такі як псілліум, надають стільця обсяг.
    стимулюючі проносні, Такі як «Бисакодил», викликають скорочення м'язів стінок кишечника, сприяючи його спорожнення. Однак тривалий прийом цих препаратів може привести до пошкодження стінок кишечника.
    осмотичні засоби, Такі як сольові проносні та поліетиленгліколь, сприяють припливу води до шлунково-кишковому тракту, полегшуючи спорожнення кишечника. Однак ці препарати можуть викликати електролітичний дисбаланс в організмі.
    Добавки, що містять харчові волокна, такі як «Фітомуціл», абсорбують воду, роблячи стілець більш регулярним.

  4. 4 Спробуйте приймати рослинні засоби. Вони також допомагають позбутися від запорів. Найбільш поширеним засобом є лляне насіння. У насінні льону містяться розчинні харчові волокна, які допомагають при запорах.

Метод 4 з 7: Лікування менструальних спазмів

  1. 1 Простежте, чи немає взаємозв'язку між спазмами в животі і вашим менструальним циклом. Як правило, менструальні спазми в нижній частині живота відбуваються напередодні і (або) під час менструацій. Іноді ці спазми бувають досить сильні, що свідчить про розвиток ендометріозу або фіброми матки.
  2. 2 Внесіть зміни в свій спосіб життя. До заходів, здатним полегшити менструальні спазми, відносяться фізичні вправи, зниження стресу, відмова від алкоголю і куріння. Крім того, дослідження показали, що харчові добавки, що містять вітамін E, омега-3 жирні кислоти, вітамін B1 (тіамін), вітамін B6 і магній, також допомагають полегшити менструальні спазми.
  3. 3 Приймайте медикаменти. Якщо ви можете передбачити настання менструальних спазмів заздалегідь, почніть приймати стандартні дози знеболюючого засобу, наприклад ібупрофену, за день до початку місячних. Можна продовжувати приймати препарат, виписаний лікарем, протягом 2-3 днів, або до тих пір, поки не пройдуть симптоми. У разі сильних спазмів лікар може прописати вам також протизаплідний засіб, яке дозволить пом'якшити спазми.
    • Спробуйте прикладати до нижньої частини живота теплий компрес (або грілку) інтервалами 15-20 хвилин.
  4. 4 Спробуйте альтернативні засоби. Деякі дослідження показали, що акупунктура (введення тонких голок в особливі місця на шкірі) допомагає полегшити менструальні спазми. Крім того, при таких спазмах допомагають і препарати з деяких рослин, наприклад, фенхеля.

Метод 5 з 7: Лікування гастроентериту

  1. 1 Визначте симптоми гастроентериту. Гастроентерит, званий також «шлунковим грипом», може викликати гострий біль в животі. Зазвичай це розлад супроводжується нудотою, блювотою, діареєю і високою температурою.
  2. 2 Підтримуйте водний баланс організму. Зазвичай гастроентерит супроводжується зневодненням, тому пийте побільше рідини (води і спортивних напоїв). Пийте рідина часто, дрібними ковтками. Якщо ваш організм не утримує рідину, зверніться за медичною допомогою.

    Ознаки зневоднення:
    темний колір сечі;
    запаморочення;
    м'язові спазми;
    підвищена стомлюваність;
    сухість в роті.

  3. 3 Зачекайте, поки ваш шлунок заспокоїться. Крім шлункових спазмів, гастроентерит супроводжується нудотою і блювотою. Дочекайтеся, поки ваш шлунок заспокоїться, після чого почніть потроху є легко перетравлювану і подрібнену їжу. Протягом декількох днів уникайте гострої і жирної їжі, молочних продуктів, кофеїну та алкоголю.

    До легко перетравлюється продуктів відносяться:
    крекери;
    тости;
    банани;
    білий рис;
    яблучне пюре;
    яйця;
    Солодка картопля;
    желатин.

  4. 4 Багато відпочивайте. Відпочинок важливий для швидкого відновлення сил. Він дозволяє зміцнити імунну систему, полегшити симптоми і скоротити їх тривалість.
  5. 5 Частіше мийте руки. Якщо у члена вашої родини або співробітника «шлунковий грип», частіше мийте руки, щоб не заразитися.

Метод 6 з 7: Інші способи полегшити стан

  1. 1 Практикуйте дихальні вправи. Дихальна гімнастика допоможе вам розслабитися і відволіктися від болю і спазмів, якщо вони не дуже сильні. Ви можете робити дихальні вправи одночасно з яким-небудь іншим заняттям, що допомагає відволіктися, наприклад, переглядом телевізора.
    • Зосередьтеся на своєму диханні. Дихайте часто і неглибоко, швидко вдихаючи і відразу ж видихаючи повітря.
  2. 2 Уникайте певних напоїв. Ненатуральні напої, алкоголь і напої, що містять кофеїн або вуглекислий газ, можуть погіршити біль в животі.
  3. 3 Спробуйте зайнятися фізичними вправами. Прогуляйтеся навколо свого будинку або в саду. Це може допомогти в тому випадку, якщо ви відчуваєте дискомфорт сидячи або лежачи.
    • При спазмах в животі вправи для м'язів живота не рекомендуються, оскільки вони можуть сприяти посиленню почуття дискомфорту, а при великих навантаженнях навіть викликати спазми. Знайте міру.
  4. 4 Займіться йогою. Існують свідоцтва того, що вправи йоги допомагають при розладах травлення, наприклад, при синдромі подразненого кишечника. Якщо ви знайомі з йогою, виберіть пози, при яких розпрямляється живіт. Спробуйте позу риби або героя, в залежності від того, в якому місці живота ви відчуваєте спазми. Корисною може бути також поза собаки мордою вниз.
    • Якщо спазми мають м'язову природу, виконуйте вправи для м'язів преса, коли спазми пройдуть, і розтягуйте ці м'язи, приймаючи позу кобри. Будь-яка поза, при якій ваша голова піднята і погляд звернений вперед або вгору, викликає невелике розтягнення м'язів живота.
  5. 5 Використовуйте грілку. Для тимчасового полегшення покладіть на живіт грілку, розігрітий мішечок із зерном або пластикову пляшку з теплою водою. Деякі не рекомендують прикладати грілку до живота в тому випадку, якщо ви відчуваєте нудоту, в той час як інші вважають це відповідним методом. Визначте самі, що підходить вам, покладаючись на свої відчуття і реакцію організму на прикладена тепло.
  6. 6 Випустіть гази. Чи не стримуйтеся і випустіть гази, навіть якщо ви перебуваєте в компанії. Це виглядає не зовсім пристойно, але ви ж не хочете, щоб ваш живіт ще сильніше роздувся, а спазми стали гострішими і болючими.
  7. 7 Прийміть теплу ванну. Тепла вода дозволить полегшити спазми в животі. Чи не напускає в ванну гарячу воду - вона повинна бути в міру теплою.

Метод 7 з 7: Медична допомога

  1. 1 У разі необхідності без зволікання зверніться за медичною допомогою. Слід знати, в яких випадках необхідно звернутися до лікаря. Біль в животі є симптомом безлічі різних захворювань, в тому числі досить серйозних, таких як виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, панкреатит, апендицит, аутоімунна хвороба, захворювання жовчного міхура, рак і так далі. При болях в животі слід негайно звернутися до лікаря у разі наступних симптомів:
    • ви відчуваєте раптову і гострий біль в животі, біль віддається в грудну клітку, шию або плече;
    • в ваших блювотних масах або калі присутня кров;
    • ваш живіт твердий на дотик, при пальпації ви відчуваєте біль;
    • ви не можете спорожнити кишечник і при цьому відчуваєте блювоту;
    • організм не утримує рідину.
  2. 2 Якщо у вас печія і (або) нетравлення шлунка, визначте, чи необхідна вам медична допомога. Хоча ці розлади зазвичай не становлять небезпеки і від них можна позбутися за допомогою стандартних препаратів, що відпускаються без рецепта, необхідно все ж звернутися до лікаря в наступних випадках:
    • симптоми не проходять протягом декількох днів і не слабшають після прийому ліків;
    • ви втрачаєте вагу, хоча і не збиралися худнути;
    • ви страждаєте від раптових гострих болів; негайно зверніться до лікаря, якщо відчуваєте сильну давить біль;
    • вам важко ковтати;
    • ваша шкіра і очі стали блідими або пожовкли;
    • при блювоті виділяється кров, або у вас темний стілець, також містить кров;
    • ваш стілець нагадує кавову гущу.
  3. 3 Визначте, чи необхідна вам медична допомога в разі гастроентериту. При «шлунковому грипі» можливі симптоми, які свідчать про те, що вам необхідно звернутися до лікаря. До таких симптомів належать такі ознаки:
    • у вас блювота, що триває більше двох днів;
    • протягом декількох днів ви страждаєте діареєю, або діарея супроводжується кровотечею;
    • у вас висока температура (вище 38,3 ° C) протягом тривалого часу;
    • у вас плутаються думки, ви відчуваєте слабкість, або у вас паморочиться голова, коли ви встаєте.
  4. 4 Не приймайте деякі препарати, поки не відвідаєте лікаря. Не пийте ацетилсаліцилову кислоту (аспірин), ібупрофен і інші протизапальні засоби, а також болезаспокійливі зі снодійним дією, поки вас не огляне лікар і не призначить вам необхідні медикаменти. Зазначені препарати можуть сприяти збільшенню болів в животі.
    • Якщо ви точно знаєте, що спазми викликані менструальним циклом, можете приймати протизапальні засоби.
    • Парацетамол можна приймати в тому випадку, якщо лікар встановить, що біль в животі не пов'язана з печінкою.

Поради

  • Утримуйтеся від гострої їжі.
  • Не приймайте медикаменти, якщо в цьому немає необхідності.
  • Щоб пом'якшити спазми під час сну, спите сидячи, випрямивши спину і підклавши під неї подушки.
  • Сядьте прямо (не під кутом), прикладіть до живота теплий компрес, поставте поруч склянку теплої води і підніміть ноги.
  • Пам'ятайте, що спазми можуть свідчити про серйозну проблему зі здоров'ям. Спазми є симптомом хвороби Крона, синдрому подразненого кишечника, виразки, дивертикулита, кишкової непрохідності, панкреатиту, виразкового коліту, інфекцій сечовивідних шляхів, раку і грижі. Порадьтеся з лікарем, пройдіть необхідні обстеження, і виконуйте розпорядження фахівця, якщо виявиться, що спазми викликані будь-яким захворюванням.
  • Використовуйте подушку з ефектом пам'яті під час сну, щоб спати в більш вертикальному положенні.

попередження

  • Отруєння, в тому числі отримане в результаті укусу будь-якого звіра чи комахи, може викликати гострі спазми в животі. Якщо вас вкусили, ужалили, або ви необережно поводилися з отруйними речовинами, зателефонуйте в службу швидкої допомоги та проконсультуйтеся щодо того, як вам слід діяти.
  • Ця стаття містить корисну інформацію, а не медичні рекомендації. Якщо ви сумніваєтеся щодо причин спазмів в животі і того, яке лікування слід вжити, вам необхідно звернутися до лікаря.