Як лікувати забої ребер

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 22 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Как лечить перелом ребра?
Відеоролик: Как лечить перелом ребра?

Зміст

Біль при кашлі, чханні, глибокому диханні, нахилах або згинанні тулуба може вказувати на забій ребер. При відсутності перелому біль можна вилікувати самостійно. Якщо ж вона стане нестерпним, зверніться за медичною допомогою. Лід, безрецептурні знеболювальні, компрес і відпочинок прискорять загоєння ребер.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Негайне полегшення болю

  1. 1 Періодично прикладайте до травмованого ділянці холодний компрес в перші 48 годин після травми. Холод допоможе вгамувати біль і зменшить набряк, прискорюючи загоєння забитих тканин. Прикладайте холодний компрес в перші 48 годин після травми і утримайтеся від використання грілки.
    • Знайдіть пакет з замороженими овочами (наприклад, з горохом або кукурудзою) або наповніть крижаний стружкою пакет із застібкою. Оберніть пакет з льодом рушником або футболкою і прикладіть до ребер.
  2. 2 Приймайте знеболюючі згідно з вказівками лікаря. Якщо вам боляче при кожному вдиху, знеболюючі препарати допоможуть виправити становище. Прийміть безрецептурний знеболюючий, наприклад, ацетилсаліцилову кислоту (аспірин), напроксен ( "Налгезін") або парацетамол, дотримуючись інструкції по застосуванню. Обов'язково обговоріть з лікарем необхідність в прийомі знеболюючого. Не приймайте ібупрофен в перші 48 годин після травми, щоб не перешкоджати процесу загоєння.
    • Не приймайте ацетилсаліцилову кислоту, якщо вам ще не виповнилося 19 років, оскільки ви все ще перебуваєте в групі ризику синдрому Рея (гостра печінкова недостатність і енцефалопатія, "біла печінкова хвороба").
    • Поки у вас болять ребра, безрецептурні препарати можна приймати протягом усього відновного періоду. Головне, чітко дотримуйтеся інструкцій щодо застосування або порад лікаря.
  3. 3 Прикладіть теплий компрес після 48 годин. Через кілька днів тепло допоможе ушиби зажити і зніме біль. Прикладіть до місця удару теплий вологий компрес (наприклад, мокру ганчірку) або прийміть теплу ванну.
  4. 4 Не накручуйте ребра. У минулому при ударі ребер лікарі рекомендували обмотувати грудну клітку еластичним бинтом. Однак тепер все змінилося, оскільки обмежене дихання може привести до таких ускладнень, як пневмонія. Так що ні в якому разі не накручуйте ребра еластичним бинтом.

Метод 2 з 3: Відновлення після удару ребер

  1. 1 Відпочивайте якнайбільше. Постарайтеся не перенапружуватися, особливо якщо вам боляче дихати. Відпочинок - це найкращі ліки для швидкого одужання. Читайте книги, дивіться фільми - дозвольте собі розслабитися, поки ребра не загояться.
    • Візьміть кілька вихідних з роботи, особливо якщо вона пов'язана з фізичною діяльністю або тривалим перебуванням в русі.
    • Чи не штовхайте, не тягніть і не піднімайте важкі предмети. Не займайтеся спортом, не виконуйте вправ і не займайтеся фізичною діяльністю, поки лікар вам цього не дозволить.
  2. 2 Контролюйте своє дихання. При ударі ребер вам буде боляче дихати.Щоб уникнути таких ускладнень, як бронхіт, дуже важливо нормально дихати і при необхідності откашліваться.Еслі вам захочеться покашляти, прикладіть подушку до ребер, щоб звести рух і біль до мінімуму.
    • Робіть глибокі вдихи. Раз на кілька хвилин робіть один глибокий вдих, після чого повільно видихайте. Якщо ребра пошкоджені настільки, що про це не може йти й мови, намагайтеся робити по одному глибокому вдиху щогодини.
    • Виконуйте дихальні вправи. Коли вам стане краще, почніть робити повільні вдихи протягом трьох секунд, затримуйте дихання на три секунди, а потім протягом трьох секунд видихайте. Дихайте так протягом декількох хвилин, повторюючи цю вправу 1-2 рази на день.
    • Не паліть. Під час відновного періоду подразники легких роблять організм більш схильним до інфекцій. Скористайтеся цією можливістю, щоб кинути палити.
  3. 3 Спіть сидячи. Лежаче положення і повороти з одного боку на іншу можуть погіршити біль. У перші кілька ночей постарайтеся спати сидячи, наприклад, в кріслі з відкидною спинкою, щоб знизити дискомфорт. Такий стан також обмежить ваші рухи вночі і не дасть лягти на живіт, що зменшить біль.
    • Спробуйте лягти на травмовану сторону. Це може здатися нелогічним, але насправді вам так стане легше дихати.

Метод 3 з 3: Медична допомога

  1. 1 Негайно зверніться за медичною допомогою при перших ознаках утрудненого дихання або біль у грудях. Задишка може вказувати на більш серйозну проблему, ніж забій ребер. Якщо ви раптово відчули біль в грудях, вам стало важко дихати або ви кашляєте кров'ю, негайно викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону).
    • Зверніть увагу на флотірующій перелом ребер. Грудна клітка стає патологічно рухомої при переломі трьох і більше ребер і може значно ускладнювати дихання. Зверніться за медичною допомогою, якщо підозрюєте, що у вас може бути зламано кілька ребер, і ви фізично нездатні зробити глибокий вдих.
  2. 2 Зверніться до лікаря при найменшій підозрі на зламані ребра. Забите або тріснуте ребро вважається пошкодженим, але при цьому воно залишається в грудній клітці. Однак зламане ребро становить небезпеку, оскільки зміщується зі свого звичайного положення і може проткнути кровоносну судину, легке або інший орган. Зверніться за медичною допомогою і не намагайтеся лікуватися самостійно, якщо вважаєте, що ребра що забиті, а зламані.
    • Обережно проведіть рукою по грудній клітці. Постарайтеся намацати припухлі область біля тріснути або забитого ребра. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо вважаєте, що у вас зламано ребро.
  3. 3 Запишіться на прийом до лікаря, якщо ви відчуваєте постійну сильну біль. Причин болів у грудях може бути кілька, і деякі з них представляють небезпеку для життя. Точний діагноз дозволить переконатися в правильності лікування. При підозрі на перелом лікар може призначити вам рентген грудей, КТ-сканування, МРТ або Остеосцинтиграфія. Однак ушкодження хряща або удари в ході цих обстежень виявлено не будуть. Зверніться за медичною допомогою, якщо:
    • відчуваєте наростаючу біль в животі або плечі;
    • у вас виникне кашель або жар.

Поради

  • Як можна менше задійте м'язи черевної порожнини і спите на спині, оскільки так ви полегшите біль в ребрах і плечах.
  • Остерігайтеся ускладнень під час відновного періоду, наприклад, бронхіту.
  • Намагайтеся підтримувати гарну поставу. Компенсація болів в ребрах може привести до болів в спині.
  • Прийміть ванну з медичними солями, евкаліптовим маслом, харчовою содою або додайте у воду кожен інгредієнт.
  • Не забудьте сходити на повторний прийом до лікаря через тиждень-другий після травми.

попередження

  • Викличте швидку, якщо у вас виникне утруднене дихання, ви відчуєте тиск або біль в центрі грудей, або біль, що поширюється на плече або руку.Це можуть бути симптоми серцевого нападу.
  • Дана стаття не скасовує необхідності звернутися до лікаря.
  • Не намагайтеся самостійно лікувати перелом ребер. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас виникли симптоми перелому.