Як скласти статут організації

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 26 Лютий 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
Организация Комода по Уникальному Методу КонМари  | Неразрушаемый порядок в Комоде от ХОЗЯЮШКИ
Відеоролик: Организация Комода по Уникальному Методу КонМари | Неразрушаемый порядок в Комоде от ХОЗЯЮШКИ

Зміст

Некомерційні організації, юридичні особи і організації інших країн можуть використовувати цей формальний і юридично-визнаний ресурс для виявлення способів функціонування організації. Він називається статут, і застосовується для управління різними підприємствами і установами, він надзвичайно важливий. Статут часто розглядається в якості "керівництва по експлуатації" організації. Якщо ви повинні скласти статут підприємства або організації, в даній статті наведені інструкції про те, як скласти статут, який допоможе ефективно управляти організацією.

кроки

Частина 1 з 4: Підготовка до написання статуту

  1. 1 Призначте двох, трьох членів організації для написання статуту. Необхідно проконсультуватися з більшістю або всіма членами організації, які стояли біля витоків її створення. Малоймовірно, що ви єдиний така людина, і вам доведеться писати його одному. Призначте, щонайменше, ще двох або трьох помічників, які внесуть свій вклад і допоможуть вам скласти статут.
    • Якщо ви відкриваєте некомерційну організацію, вам необхідно створити раду директорів, який надасть інвестиції і допоможе в написанні статуту. Працюючи в команді, ви гарантуєте, що всі позиції будуть представлені і враховані в статуті.
  2. 2 Структуруйте статут у вигляді схеми. Він, як правило, записується у вигляді пунктів і параграфів. Ця структура зробить ваш статут легко читабельним, і він буде приведений у відповідність з іншими статутами. Це дозволить легко знайти інформацію про правила голосування, комітетів, і інших елементів, за якими у вас можуть виникнути питання, коли організація почне працювати.
  3. 3 Починайте кожну статтю заголовком ПУНКТ. Ці заголовки будуть надруковані жирним шрифтом і пронумеровані римськими цифрами. Розмістіть заголовок по центру сторінки.
    • Наприклад, перший пункт буде називатися: ПУНКТ I: ОРГАНІЗАЦІЯ. Другий пункт: ПУНКТ II: ЦІЛІ.
  4. 4 Пронумерувати кожен підзаголовок параграфа в кожній статті. Для кожного параграфа дайте короткий опис.
    • Наприклад, ви могли б написати: Параграф 1. Регулярні зустрічі. За цим піде короткий опис протоколу регулярних зустрічей. Потім вкажіть: Параграф 2: Спеціальні засідання. За цим піде короткий опис протоколу спеціальних засідань.
  5. 5 Використовуйте простий, але зрозумілу мову для вашого статуту. Статут не довільний документ. Він містить всі формальні моменти, які можуть бути оголошені в суді або допоможуть фахівцям зрозуміти специфічні правила і приписи організації.Перегляньте зразки статутів, використовуйте відповідну лексику, щоб документ виглядав професійним. Зберігайте відповідний стиль.
    • Не потрібно використовувати в статуті юридичні формулювання. Слід використовувати просту мову, який легко зрозуміти.
    • Залиште деталі для стратегії управління. Статут містить основні принципи управління, які призначені для здійснення конкретної стратегії. Тому статут повинен бути гнучким і інтерпретуватися відповідно до більш детальної стратегією. Статут це відносно загальний документ.
  6. 6 Адаптуйте статут вашої організації. Багато зразків та інші інструкції по складанню статуту повинні бути адаптовані саме для вашої організації. У кожної організації свої потреби, які необхідно відобразити в статуті.
    • "Написання церковного статуту" ': до церковного статуту включений параграф про конгрегації священиків. В даному розділі буде розглянуто ставлення священиків до конгрегації, про присудження священикам сану, а також про процес залучення нового священика або зміщенні сьогодення.

Зразок статуту може починатися словами: "Священик є релігійним і духовним лідером церкви. Він або вона повинні мати свободу проповіді і слова. Священик за посадою є членом Ради і всіх комітетів, за винятком Комітету з висунення кандидатур. " # " 'Написання внутрішньокорпоративних статутів"': при написанні корпоративних статутів, можна також включити в нього параграфи, присвячені періодичності зборів акціонерів, питання, що стосуються акцій компанії, і так далі.


Частина 2 з 4: Написання пунктів статуту

  1. 1 Напишіть пункт з назвою організації. Це короткий офіційна назва вашої організації. У цьому пункті ви можете також дати інформацію про місце розташування вашого офісу. Якщо організація не має фіксованого місця розташування (якщо ви є, наприклад, онлайн-групою), не вказуйте адресу.
    • У цьому параграфі ви можете написати: "Найменування організації ABC Elementary PTO."
  2. 2 Напишіть пункт про цілі організації. Він буде включати в себе формулювання ваших цілей. Він може бути досить простим, що складається з одного речення. Ви можете зробити його більш складним, якщо забажаєте.
    • Зразок: "Організація ABC Elementary створена з метою підтримки виховання дітей шляхом зміцнення зв'язків між школою, батьками, і вчителями."
  3. 3 Напишіть пункт про членство. У цьому пункті будуть розглянуті кілька параграфів, в тому числі право на обрання (хто може стати членом і як), членські внески (чи потрібно заплатити, щоб стати членом організації? Чи потрібно платити щорічно?), Класи членів (активні, неактивні), вимоги до того, як залишитися членом організації, і як відмовитися від членства.
    • Зразок для першого параграфа під заголовком Членство: "Членство відкрито для всіх, хто прихильний цілям і програмам церкви, незалежно від раси, віросповідання, статі, сексуальної орієнтації, віку, національного походження, психічних або фізичних проблем." У наступних параграфах опишіть внески, вимоги до членів, і як вийти з організації.
  4. 4 Напишіть пункт, присвячений посадовим особам. Цей пункт буде складатися з декількох параграфів, що стосуються посадових осіб, включати список посадових осіб, їх обов'язки, процедури призначення і обирання, терміни повноважень (як довго вони можуть перебувати на своїй посаді).
    • Наприклад, в першому параграфі ви могли б написати: "Співробітниками організації є президент, віце-президент, секретар, бухгалтер і три директора." Далі підуть параграфи, що описують обов'язки кожної посадової особи, і так далі.
  5. 5 Напишіть пункт про засіданнях. Ця пункт охоплює кілька параграфів, що описують як часто будуть проходити зустрічі (щоквартально? Раз на півроку?), Де проводитимуться збори (на робочому місці?), І скільки голосів може бути віддано за зміну розташування.
    • Цей пункт також встановлює кількість членів для кворуму і кількість членів Ради директорів, які повинні бути присутніми, щоб зміна місця проведення зборів відбулося. Якщо організація має дев'ять членів Ради директорів, а статут вимагає дві третини ради директорів, які складають кворум, то, по крайней мере, повинні бути присутніми шість членів Ради, щоб приймати рішення в інтересах організації. Деяким штати можуть вимагати мінімум для створення кворуму; перевірте цю інформацію у с державного секретаря.
    • Зразок першого параграфа даного пункту: "Регулярні засідання Ради проводяться в перший вівторок кожного місяця." Потім переходите до інших параграфів пункту.
  6. 6 Напишіть пункт про комітет. Комітети є специфічними утвореннями вашої організації, це може бути комітет волонтерів, громадський комітет, комітет з членства, комітет зі збору коштів, і так далі. Дайте короткий опис кожного з них. Також виконайте короткий опис того, як комітети повинні бути сформовані (призначені Радою директорів?).
    • Зразок пункту: "Суспільство має такі постійні комітети,", далі йде список та короткий опис комітетів.
  7. 7 Напишіть пункт про парламентських повноважень. Парламентські повноваження - це набір принципів, що регулюють процедури управління вашою організацією. Багато організацій дотримуватися правил «Регламенту» Роберта. Довідник по парламентською процедурою, складений на основі правил, прийнятих в Палаті представників; керівництво про те, як організувати збори для того, щоб переконатися, що всі голоси були почуті і враховані. Пункт про парламентські повноваження буде називатися конкретним ресурсом, який управляє статутом, процедурами та операціями організації.
    • Зразок: "« Регламент »Роберта регулює зборів, коли вони не суперечать статуту організації."
  8. 8 Напишіть пункт Поправки і Інші положення. У той час як статут покликаний бути корисним і застосовується в багатьох ситуаціях, які можуть виникнути в процесі функціонування організації, час від часу він вимагає змін. Опис в статуті процесу, в результаті якого він може бути змінений, демонструє, що ваша організація є гнучкою і готова до змін. Не робіть занадто складним процес внесення поправок до Статуту; сконцентруйтеся на процесі, який відповідає культурі та політиці вашої організації. . Ви можете також включити параграф про особливості фінансового року, або описати фінансовий рік в окремому пункті.
    • Зразок пункту Поправки: "Даний статут може бути змінений або замінений на будь-яких зборах більшістю (2/3) голосів присутніх і голосуючих. Повідомлення про заплановані зміни повинно міститися в протоколі засідання. "
  9. 9 Напишіть пункт про конфлікт інтересів. Ваша організація повинна захистити себе від особистого або фінансового конфлікту інтересів в Раді директорів або іншої посадової особи. Увімкніть статтю, яка визначає, що відбудеться в разі такого конфлікту.
    • Зразок: "Всякий раз, коли директор або посадова особа має фінансову або особисту зацікавленість в будь-якому питанні, що надійшли на затвердження до Ради директорів, він повинен a) повністю розкрити істинний інтерес і б) вийти з дискусії, лобіювання та голосування з даного питання. Будь-яка угода або голосування з можливим потенційним конфліктом інтересів може бути затверджена тільки тоді, коли більшість незацікавлених директорів визначили, що угода або голосування відповідають інтересам організації.
  10. 10 Напишіть пункт Ліквідація організації. Деякі державні закони вимагають даного пункту, який описує, як закрити організацію. Це гарна ідея, навіть якщо стан вашої організації не вимагає цього пункту, оскільки він допоможе захистити вашу організацію в разі виникнення внутрішнього конфлікту.
    • Тут, ви могли б написати: "Організація може бути ліквідована після попереднього попередження (14 календарних днів) і за згодою не менше двох третин присутніх на зборах."
    • Деякі штати вимагають від організацій включати пункт про ліквідацію організації до статуту. Перевірте цю інформацію у державного секретаря

Частина 3 з 4: Завершення написання статуту

  1. 1 З'єднайте всі пункти в один документ. Використовуйте передбачений формат для всього документа, один тип і розмір шрифту (11 - 12 розмір найбільш читабельний). Додайте титульну сторінку з назвою «Статут» і назвою вашої організації, дату останнього перегляду статуту, і, дату набрання ним чинності.
  2. 2 Попросіть професійних парламентарів переглянути ваш статут. Він повинен визначати наступні процедури: управління організацією, проведення зборів, обирання посадових осіб або керівників комітетів, і так далі. Ці процедури засновані на правилах, які визначають порядок процедур, скільки людей повинні проголосувати, щоб прийняти рішення, хто може голосувати за дорученням і т.д. Професійно акредитований парламентарій той, хто є експертом в цих правилах і процедурах, які контролюють більшість статутів.
    • Парламентарія можна знайти, звернувшись до відповідної асоціацію, наприклад американський Інститут парламентаріїв

або знайти в Інтернеті. Швидше за все, за його послуги необхідно буде оплатити. # Попросіть юриста переглянути ваш статут. Проконсультуйтеся з юристом, який спеціалізується на діяльності некомерційних організацій. Він оцінить, чи відповідає ваш статут з іншими ключовими документами вашої організації.


  1. 1
    • Більшість громад мають безкоштовного або недорого юрисконсульта для організацій. Вони можуть працювати при юридичному університеті, громадської або некомерційної юридичній клініці.
  2. 2 Прийміть Статут організації на зборах. Статут повинен бути прийнятий організацією для того, щоб він вступив в силу. Директор організації не має повноважень для прийняття Статуту.
    • В кінці Статуту включите заяву, що свідчить про його прийнятті, і вкажіть дату прийняття. Секретар організації повинен підписати заяву.
  3. 3 Зареєструйте Статут до місцевого урядового закладу в разі потреби. Деякі штати вимагають реєстрації Статуту, в той час як інші вимагають тільки періодичної звітності ключових співробітників і подання фінансової інформації. Уточнюйте інформацію у державного секретаря про необхідність надання копії Статуту в відповідну державну установу.
    • Корпоративні документи, як правило, не потребують державної реєстрації. Багато штатів вимагають складання Статуту, але при цьому не вимагають Ви його реєстрації. Корпоративні документи можуть використовуватися спільно акціонерами та іншими ключовими особами.

Частина 4 з 4: Зберігання та використання Статуту

  1. 1 Зберігайте Статут в центральному офісі. Зберігайте його в папці разом з установчими документами, протоколами зборів, списком імен, адрес директорів і інших головних керівників організації.
    • Гарна ідея зробити статут доступним для всіх членів організації, розмістивши його на вашому сайті або в доступному місці вашого офісу. Хоча не існує ніяких спеціальних вимог про доступність Статуту, це тільки піде вам на руку.
  2. 2 Принесіть Статут на збори членів або закрите засідання. Мати Статут на руках в цьому випадку буде корисно. Звертайтеся до Статуту, коли ви голосуєте про зміну місця розташування організації, вирішуєте питання про комітети або членах Ради, або іншим чином берете участь в діяльності, позначеної в вашому статуті. Це допоможе наради пройти гладко і переконати членів Ради, висловлювати думку належним чином.
  3. 3 Перечитуйте Статут і регулярно оновлюйте його. У міру зміни організації, ваш статут, можливо, теж повинен змінюватися. Статут повинен вміти адаптуватися до постійних змін, це зробить його гнучким і легко коректованим.А ви можете внести незначні або більш суттєві зміни.
    • Наприклад, ви можете внести незначні зміни і додати новий комітет одночасно.
    • Якщо ви збираєтеся переглянути статут, ви повинні спочатку провести збори членів організації з метою отримання схвалення на зміни. Ласка, повідомте про всіх членів про нараду, на якому буде обговорюватися і переглядатися статут, і дайте їм можливість представити свої зміни для розгляд. В даному випадку рекомендується працювати декількома підкомітетами: один підкомітет може писати поправки, інший шукати невідповідність змін, третій перевіряти зміни на орфографію і граматику. І уявити остаточні варіанти членства на голосування.

Поради

* Існує безліч різних варіантів Статуту. Корисно переглянути ряд Статутів, особливо організацій аналогічних вашої. * Проконсультуйтеся з іншою організацією, щоб дізнатися про процес написання і переробки їх Статуту. * Переконайтеся, що ваш Статут відповідає іншим ключовим документам вашої організації, таким як установчий договір, правила управління, і будь-яким іншим документам, які відображають функціонування організації. Переконайтеся в тому, що найменування ряду посад в Раді директорів і посадових інструкцій однакові для всіх документів, також однакові дні зборів, поряд з іншими незначними деталями. Якщо ви пов'язані з іншим підприємством, таким як Департамент освіти штату, ви повинні переконатися, що ваш статут відповідає її очікуванням і вимогам. * Хороша ідея - доручити різним підкомітетам перевірку узгодженості Статуту. Двічі перевірте вашу роботу.