Як не захворіти шлунковим грипом

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як не захворіти шлунковим грипом - Суспільство
Як не захворіти шлунковим грипом - Суспільство

Зміст

Норовіруси - це група вірусів, які викликають шлунковий грип, також відомий як гастроентерит. Це захворювання зазвичай супроводжується нудотою, блювотою, болями в шлунку і діареєю. Крім цих основних симптомів також може спостерігатися жар, головний біль, біль в м'язах і втому. Раптовий сплеск симптомів може проявитися через 24-48 годин після зараження вірусом. Люди, які піддалися зараженню шлунковим грипом, повинні вжити спеціальних заходів обережності і постаратися не захворіти, хоч і не існує 100% способу запобігти зараженню інфекцією.

кроки

Частина 1 з 4: Поліпшення імунної системи

  1. 1 Збільште прийом вітаміну С. Так як віруси проникають в організм, коли імунітет слабкий, ви повинні вжити заходів по зміцненню імунної системи, щоб організм не став уразливим. Зробити це досить просто, збільшивши прийом вітаміну С.
    • Вітамін С можна придбати в таблетках, капсулах, шипучих таблетках, а також у вигляді сиропу. Ви повинні щодня приймати по 500 мг вітаміну С, щоб зміцнити імунітет і захистити організм від недоліків імунної системи.
    • Вітамін С також можна знайти в різних продуктах і напоях, наприклад, в мускусною дині, апельсиновий сік, брокколі, червоної капусти, зеленому і червоному перці, ківі і томатному соку.
  2. 2 Їжте пробіотичний йогурт. Дослідження показали, що вживання пробиотического йогурту може запобігти повторній появі шлункового грипу. Один стакан такого йогурту зможе зберегти ваш шлунок здоровим.
    • У йогуртах містяться корисні бактерії, які називаються пробіотиками. Ці корисні бактерії борються з шкідливими бактеріями в шлунку. Йогурт також допомагає відновити кількість корисних бактерій в шлунку.
    • Йогурт виробляється шляхом додавання культур бактерій у молоко. Після їх додавання, бактерії перетворюють молочних цукор в молочну кислоту.
  3. 3 Пийте воду. Іншим способом зміцнення імунітету є питво достатньої кількості води.
    • Людині рекомендується пити не менше 8 склянок води в день, так як вода допомагає очистити і наситити рідиною організм, що дуже корисно для імунітету.
    • До цих 8 склянках води не слід відносити інші рідини, на зразок кави, газованої води, чаю або спиртних напоїв.
  4. 4 Їжте більше грибів. Гриби відомі своєю властивістю зміцнювати імунну систему, так як вони збільшують кількість білих кров'яних клітин (лейкоцитів) в організмі. Ці білі кров'яні клітини борються проти мікробів, що викликають інфекції.
    • Існує безліч різних видів грибів, які можна почати вживати. Шиітаке, майтаке і трутовик лакований вважаються одними з найбільш відомих видів грибів, які мають позитивний вплив на імунітет.
    • Вживши від чверті до однієї унції грибів в день, ви зможете зміцнити свою імунну систему. Ви можете приготувати гриби, додавши їх в соус для макаронів або посмаживши на маслі.
  5. 5 Їжте їжу, багату на каротиноїди. Каротиноїди (які є похідними вітаміну А) покращують роботу клітин імунної системи, а також межклеточную зв'язок для більш легкого виявлення чужорідних тіл. Вони також викликають у цих тілах апоптоз (процес клітинної загибелі).
    • До їжі, багатої на каротиноїди, відносяться: морква, солодка картопля, помідори, гарбуз, мускусна диня, абрикоси, шпинат і брокколі.
    • Рекомендована добова доза вітаміну А становить 0,9 мг для чоловіків і 0,7 мг для жінок.
  6. 6 Вживайте більше часнику. Часник має властивість стимулювати імунітет організму, стимулюючи активність білих кров'яних тілець, які називаються макрофаги, які поглинають чужорідні тіла, на кшталт клітин вірусу, що мають відношення до шлункового грипу. Для імуностимулюючої ефекту їжте головку часнику кожні 4 години.
  7. 7 Пийте сік алое вера. Алое віра містить певні хімічні речовини, які покращують роботу імунітету.
    • Речовини під назвою лектини стимулюють вироблення макрофаг - клітин, відповідальних за боротьбу з чужорідними тілами, поглинаючи їх. Вони допоможуть усунути шлунковий вірус всередині організму.
    • Алое віра можна придбати у вигляді соку. Рекомендована добова доза соку алое вера становить 50 мл.
  8. 8 Пийте чорний чай. Дослідження показали, що випивши по 3-5 чашок чорного чаю в день протягом двох тижнів, ви допоможете організму боротися з вірусом в крові.
    • L-теанін входить до складу чорних і зелених чаїв. Він відомий своєю властивістю зміцнювати імунітет.
    • Для того щоб чай став ще більш ефективним, заварюючи його, опускайте чайні пакетики вниз і вгору.
  9. 9 Пийте яблучний оцет. Яблучний оцет змінює рівень pH в кишковому тракті на більш лужне середовище. Це досить ефективний метод, так як кишкові віруси не розвиваються в лужному середовищі, вважаючи за краще їй кислотну.
    • Розведіть дві чайні ложки яблучного оцту в склянці води і випивайте щодня.

Частина 2 з 4: Гігієна

  1. 1 Зрозумійте важливість гарної гігієни в запобіганні інфекції. Гігієна має першорядне значення, коли мова заходить про те, щоб залишатися здоровим. Це відноситься не тільки до шлункового грипу, а й до інших хвороб. Гігієна це найкращий захист організму проти хвороб.
    • Найбільш важливим заходом обережності, яку ви можете зробити проти виникнення хвороби і інфекції, є миття рук, так як саме руки є тією частиною тіла, яка має найбільші шанси доторкнутися до поверхні, зараженої норовірусом.
  2. 2 Навчіться правильно мити руки. Правильна техніка миття рук дуже важлива, якщо ви хочете усунути всі наявні мікроби. Для того щоб миття рук стало ефективним, ви повинні робити наступне:
    • Спершу намочіть руки, а потім нанесіть антибактеріальне мило. Потріть долоні.Продовжуйте терти долоні, після чого почніть терти їх тильну сторону. Потім почніть терти між пальцями кожної руки і не забудьте про самі пальці. І нарешті, почистіть зап'ясті.
    • Мийте руки не менше 20 секунд. Якщо ви не можете порахувати, скільки ви миєте руки, тоді пропойте пісеньку «З днем ​​народження» двічі. Потім сполосніть руки, почавши з кінчиків пальців і рухаючись до зап'ястя. Витріть руки рушником.
  3. 3 Знайте, коли слід мити свої руки. Ви повинні мити руки в наступних ситуаціях:
    • Перед і після приготування їжі, перед прийомом їжі, перед і після догляду за хворим, перед і після дотику до будь-якого типу рани, після дотику до будь-якої брудної поверхні або предмету, після чиха, кашлю або сморканія і після дотику до домашніх тварин.
    • Якщо ви не можете помити руки, тоді наступним кращим варіантом є використання дезінфікуючого засобу для рук. Нанесіть на руки рясне кількість дезинфікуючого засобу і потріть їх, щоб рівномірно розподілити гель по всій поверхні долонь.
  4. 4 Зробіть ретельне прибирання в будинку. Різні ділянки вашого будинку разом з миючими приладдям, які ви використовує в повсякденному житті, часто містять невидимі мікроорганізми, які можуть викликати шлунковий вірус. Для того щоб прибрати в будинку, ви повинні зробити наступне:
    • Рушники та губки. Використовуйте одноразові губки і паперові рушники наскільки це можливо. Багаторазові рушники і губки необхідно дезінфікувати в відбілювач після кожного використання. Замочіть рушники і губки у відрі з відбілювачем не менш, ніж на 15 хвилин, після чого ретельно прополощіть.
    • Швабри і відра. Ці предмети вважаються найбільш брудними, так як вони завжди вступають в контакт з підлогою. Займаючись миттям підлоги, беріть два відра. Одне відро для миючого засобу, а інше для полоскання. Для того щоб продезінфікувати швабру необхідно спершу зняти мочалку швабри, якщо це можливо. Додайте чверть склянки антимікробної розчину в відро води і гарненько розмішайте. Замочіть мочалку швабри в цей розчин на 5 хвилин. Після цього ретельно її прополощіть і залиште висихати.
    • підлоги: підлоги є найбруднішими частинами будинку, тому що на них ступають щодня. Візьміть швабру, змочену в антимікробному розчині (чверть склянки антимікробний засіб на відро води) і вимийте підлогу. Переконайтеся, щоб підлоги завжди були сухими, так як мікроорганізми добре себе почувають у вологому середовищі.
    • Раковини і унітази: завжди змивайте унітаз після кожного використання і візьміть антибактеріальну або антимікробну дезінфікуючий засіб (чверть склянки антимікробний засіб на відро води), щоб почистити раковини і унітази хоча б через кожні кілька днів.

Частина 3 з 4: Усунення шлункового грипу

  1. 1 Не пийте заражену воду. Дуже важливо перевіряти, чи є джерело води чистим і не заражений він шкідливими мікроорганізмами. Заражена вода є одним із способів поширення шлункового грипу.
    • Існує кілька способів знезаразити воду. Найлегшим з них є кип'ятіння. Вода повинна кип'ятити не менше 15 хвилин, перш ніж ви зможе прибрати її з вогню. Таким чином, ви будете точно впевнені, що все мікроорганізми в воді були знищені.
    • Крім того, якщо ви перебуваєте в місці, де ви не впевнені на рахунок безпеки води, тоді краще пити воду з пляшок. Але обов'язково перевіряйте пломбу на кожній пляшці на наявність ознак втручання, щоб упевнитися в безпеці цієї води.
  2. 2 Застосовуйте хімічні дезінфікуючі засоби. Такі речовини, як хлорин і йод розчиняються у воді і вбивають різні мікроорганізми. Ці речовини руйнують хімічну зв'язок в молекулах бактерій і вірусів.
    • Це призводить до повного розпаду або зміни форми молекули, що в свою чергу призводить до смерті мікроорганізму.Для того щоб дезінфікувати воду, необхідно зробити наступне:
    • Додати 2 краплі хлору на літр води. Гарненько розмішати розчин протягом двох хвилин. Почекати 30 хвилин перед вживанням.
    • Однак даний метод не дає 100-відсоткової ефективності, тому фільтрація і кип'ятіння все одно повинні виконуватися.
  3. 3 Обеззаразьте воду за допомогою портативного фільтра. Розмір пір в таких фільтрах складають менше 0,5 мікрон, що ідеально підходить для фільтрації вірусів і бактерій. Вони захоплюють мікроорганізми в фільтрі, тим самим роблячи проходить крізь них воду безпечною для пиття.
    • Портативні фільтри повинні використовуватися в поєднанні або з кип'ятінням, або з хімічним знезараженням. Для використання фільтра, ви повинні зробити наступне:
    • Встановіть фільтр для води на кран. Більшість фільтрів для води виготовляються відповідно до універсальним вимірам, так що їх можна встановити практично на будь-який кран. Сильно натисніть на нього, щоб переконатися, що він щільно закритий. Відкрийте кран і дайте йому текти протягом 5 хвилин, щоб прибрати всю вугільний пил.
    • Портативні фільтри необхідно міняти кожного місяця, якщо ви хочете щоб вода відфільтровує повинні чином. Згодом в фільтрі накопичуються мікроорганізми, саме тому його необхідно міняти щомісяця.
  4. 4 Намагайтеся не вживати вуличну їжу. Ніколи не знаєш, як була приготовлена ​​та чи інша їжа і чи безпечна вона для вживання. У них можуть міститися шкідливі мікроорганізми, на зразок тих, що викликають шлунковий вірус, особливо якщо їх готували брудними руками і з заражених продуктів.
  5. 5 Не забувайте викидати продукти. Зіпсована їжа повинні бути утилізована повинні чином, а сміттєві баки повинні бути завжди закриті, щоб не привертати гризунів і тарганів. Сміття також є тим місцем, де мікроорганізми добре себе почувають.
  6. 6 Збільште самосвідомість. Завжди будьте в курсі останніх подій. Добре розуміння поточних подій допоможе вам прийняти мудре рішення щодо подорожей або участі в розважальних заходах в різних місцях або країнах.
    • Наприклад, якщо десь виник спалах шлункового вірусу або гастроентериту, і ви плануєте вирушити туди, тоді буде краще скасувати свої плани заради своєї ж безпеки.

Частина 4 з 4: Шлунковий грип

  1. 1 Зрозумійте, що викликає шлунковий грип. Більшість випадків гастроентериту пов'язують з інвазією інфекційних агентів, на зразок бактерій і вірусів. Бактеріальні та вірусні інфекції призводять до діареї і іншим симптомам, викликаючи запалення тканин шлунково-кишкового тракту.
    • Як правило, ці агенти підвищують кількість рідини в кишечнику і товстої кишці, змінюючи нормальну роботу шлунково-кишкового тракту при поглинанні води і прискорюючи рухливість перевареної їжі, тим самим викликаючи діарею.
    • Це також може нашкодити клітинам кишечника безпосередньо або побічно через які виділяються токсини.
  2. 2 Знайте, які віруси викликають гастроентерит. Багато віруси призводять до виникнення гастроентериту, але до найбільш поширених типів відносяться:
    • Норовірус. Це найбільш поширений тип вірусу, який вражає дітей шкільного віку. Він може викликати епідемію в лікарнях і на круїзних лайнерах.
    • Ротавірус. Це звична причина серйозних випадків гастроентериту серед дітей, але він також може виникнути і у дорослих, що контактують з дітьми, що переносять даний тип вірусу. Він також може заразити людей, які проживають в будинках для людей похилого віку.
    • Астровіруси. Він викликає гастроентерит і діарею переважно у дітей до 5 років. Були випадки наявності цього типу вірусу у дорослих.
    • Кишковий аденовірус. Крім респіраторних інфекцій він також викликає гастроентерит.
  3. 3 Розпізнайте симптоми кишкового грипу. Ознаки та симптоми, пов'язані з гастроентеритом зазвичай проявляються через 4-48 годин після впливу інфекційними агентами або контакту із зараженою їжею або джерел води. До симптомів відносяться:
    • Біль у шлунку.
    • Озноб, пітливість і липкість шкіри.
    • Діарея.
    • Жар.
    • Жорсткість статутів або біль в м'язах.
    • Нудота і блювання.
    • Погане харчування або втрата апетиту.
    • Втрата ваги.
  4. 4 Знайте про фактори ризику шлункового грипу. Поширеність гастроентериту є глобальною, так що практично неможливо уникнути впливу всіх виявлених причин цієї хвороби протягом всього вашого життя. Однак деякі люди більш уразливі до гастроентериту, ніж інші. наприклад:
    • Люди з ослабленим імунітетом. До них можуть ставитися немовлята, діти, дорослі і люди похилого віку, так як вони можуть мати недорозвинену або ослаблену імунну систему, що ставить їх у велику небезпеку появи цієї хвороби. Ці люди також мають велику схильність до зневоднення в порівнянні з людьми зі здоровим і сильним імунітетом.
    • Люди, які беруть антибіотики. Цей препарат може послабити роботу корисних мікробів в шлунково-кишковому тракті, через що вторгнення певних бактерій і вірусів, що викликають хворобу (на кшталт Clostridium difficile), стає легше.
    • Люди з поганою гігієною. Належний догляд за тілом, ніби правильної техніки миття рук, допоможе запобігти появі певних типів хвороб, включаючи гастроентерит.
    • Люди, схильні до вживання зараженої їжі і напоїв. Вживання недовареною або немитого їжі або пиття з зараженого джерела, на кшталт річки або струмка, потенційно може поставити людину під більший ризик виникнення гастроентериту.
  5. 5 Будьте обізнані про те, як вірус передається від людини до людини. Гастроентерит може передаватися наступним чином:
    • прямий контакт. Людина, доторкнувшись до зараженого предмету, на зразок фекалій, який потім доторкнувся до іншої людини, може безпосередньо передати вірусні або бактеріальні агенти, що викликають гастроентерит.
    • непрямий контакт. Людина, що володіє бактеріальними або вірусними агентами, торкається до певного предмету, а інша людина доторкається до цього ж предмету, після чого доторкається своїми вже зараженими руками до свого рота. Ця ситуація може привести до непрямої передачі інфекції.
    • Заражена їжа і напої. Вони можуть потенційно таїти в собі збудники гастроентериту, а при випадковому вживанні можуть також призвести до спалаху захворювання.

попередження

  • Це дуже заразна хвороба, яка може легко поширитися. Дуже важливо ізолювати людини, зараженого вірусом. Навіть предмети, до яких торкався хворий, повинні бути відокремлені і не використовуватися, щоб запобігти поширенню інфекції.