Як визначити апендицит під час вагітності

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 17 Квітень 2021
Дата Оновлення: 15 Травень 2024
Anonim
Аппендицит: как определить аппендицит, признаки аппендицита, с какой стороны аппендицит?
Відеоролик: Аппендицит: как определить аппендицит, признаки аппендицита, с какой стороны аппендицит?

Зміст

Апендицит - це запалення червоподібного відростка сліпої кишки. На жаль, з цим захворюванням може зіткнутися навіть вагітна жінка. У цьому випадку часто потрібне оперативне втручання. Частота апендектомії в середньому 1 на 1000 вагітностей. У вагітних жінок апендицит зазвичай спостерігається під час перших двох триместрів, хоча запалення може виникнути і на останньому триместрі. При підозрі на апендицит вагітній жінці потрібно ознайомитися з інформацією, викладеною нижче, і якщо опис симптомів співпаде з тим, що вона відчуває, це привід негайно звернутися до лікаря.

кроки

Частина 1 з 3: Симптоми апендициту

  1. 1 Дізнайтеся симптоми апендициту. До основних симптомів відносяться:
    • Біль. При апендициті біль зазвичай локалізується в області пупка. Але через кілька годин біль може зміститися вправо вниз.(Це найбільш очевидний симптом, який вказує на апендицит)
    • Нудота і / або блювота. Ви, напевно, вже знаєте, що нудота - це звичайне явище під час вагітності.
    • Висока температура
    • Відсутність апетиту.
  2. 2 Прислухайтеся до своїх відчуттів при виникненні будь-якого болю. Характерним симптомом апендициту є біль, яка починається біля або вище пупка, а через кілька годин зміщується в праву сторону. Згодом біль стає більш інтенсивною.
    • Хворобливість локалізується в правому нижньому кутку, зазвичай на 2/3 відстані від пупка до тазової кістки (так звана точка МакБерні).
    • Якщо у вас дійсно запалений апендикс, біль може посилюватися, якщо ви ляжете на правий бік. Крім того, біль буде посилюватися при русі і в положенні стоячи.
    • У деяких людей біль в стоячому положенні може виникати через надмірне розтягування круглої зв'язки (таке може статися під час вагітності). Проте, такий біль швидко проходить. У випадку ж з апендицитом біль буде постійною.
  3. 3 Дізнайтеся, які відчуття ви можете відчувати в третьому триместрі. Після 28-го тижня жінки можуть відчувати біль під правим нижнім ребром. Відбувається це через те, що збільшилася матка зміщує органи черевної порожнини, надаючи на них тиск. Тому вагітні відчувають біль не в точці МакБерні (2/3 відстані між пупком і тазової кісткою), а в області шлунка, праворуч під ребрами.
  4. 4 Зверніть увагу, якщо після болю виникає нудота і блювота. Швидше за все, ви вже знаєте, що нудота і блювота - це звичайні явища під час вагітності. Але якщо у вас приступ апендициту, спочатку ви відчуєте біль, а потім виникне блювота (інтенсивність цих симптомів вище при апендициті).
    • Також якщо ви перебуваєте на тому етапі вагітності, коли токсикоз вже пройшов, то нудота і блювота можуть вказувати на запалення апендикса.
  5. 5 Зверніть увагу на несподіване підвищення температури. При апендициті часто підвищується субфебрильна температура. Саме по собі підвищення субфебрильної температури може не викликати підозр, але якщо воно супроводжується болем і блювотою, ви повинні звернути на це увагу. При наявності всіх трьох симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря.
  6. 6 Звертайте увагу на наступні симптоми: блідість, підвищене потовиділення або відсутність апетиту. Запалення апендикса супроводжується блювотою і болем, що, в свою чергу, може викликати блідість і підвищене потовиділення. Цілком ймовірно, що ви втратите апетит. Це один із симптомів запалення апендикса у всіх людей, вагітні не виняток.

Частина 2 з 3: Медичне обстеження

  1. 1 Зберігайте спокій, збираючись на прийом до лікаря. Візит до лікаря, особливо в такому положенні, може викликати стрес, тому краще заздалегідь дізнатися, які процедури вам потрібно буде пройти, щоб менше турбуватися про це. Нижче перераховані методи діагностики апендициту.
    • Краще викликати швидку допомогу. Якщо діагноз підтвердиться, буде потрібно оперативне втручання. Крім того, в лікарні ви зможете здати необхідні аналізи для підтвердження діагнозу.
  2. 2 Перед візитом до лікаря не приймайте знеболюючі та спазмолітичні препарати. Ви будете відчувати біль, але це стане одним з факторів, завдяки якому доктор зможе діагностувати апендицит. Тому вагітним жінкам не варто приймати знеболюючі препарати, щоб убезпечити себе від більш важких наслідків в майбутньому.
  3. 3 Перед відвідуванням доктора не вживайте їжу і напої, а також не приймайте проносні препарати. Як правило, люди не встигають підготуватися до відвідування лікаря, якщо у них запалюється апендицит. Все відбувається досить швидко.
    • Однак хворому слід утримуватися від їжі, щоб лікар міг провести необхідні діагностичні процедури.Відчуття голоду може викликати дискомфорт, але якщо у вас дійсно запалився апендикс, то він може лопнути через присутність в кишечнику їжі або в результаті сильних скорочень м'язів.
  4. 4 Будьте готові до пальпації живота, що вкрай необхідно для постановки діагнозу. Існує більше сотні прийомів, що дозволяють лікарю під час огляду переконатися, що джерелом болю є червоподібний відросток. Під час обстеження лікар зверне увагу на ознаки, що вказують на запалення апендикса. Наприклад, "синдром відскоку" - при натисненні на живіт біль знижується, при відпуску стає інтенсивніше - допоможе доктору діагностувати апендицит.
    • Такий огляд може бути тривалим і болючим. І хоча, можливо, така перспектива не призводить вас в захват, пам'ятайте, що це необхідно зробити, щоб лікар міг поставити вам правильний діагноз.
  5. 5 Будьте готові пройти тест на обертання стегна. З його допомогою лікарі перевіряють стан внутрішньої запирательной м'язи. Доктор візьме вас за кісточку і коліно і почне повертати стегно в різні боки. Прислухайтеся до своїх відчуттів в правій нижній чверті живота, і повідомте лікаря, якщо під час обстеження там будуть виникати больові відчуття. При запаленні апендикса внутрішня запирательная м'яз зазвичай відчуває роздратування, і біль в цій галузі може свідчити про апендицит.
  6. 6 Будьте готові пройти тест псоас-симптом. Його проводять у такий спосіб: пацієнт лежить на лівому боці і повільно розгинає праве стегно, напружуючи, таким чином, клубово-поперековий м'яз, що приводить до виникнення болю. Це говорить про запалення апендикса.
  7. 7 Будьте готові до ректальному обстеження. Незважаючи на те, що ректальне обстеження безпосередньо не пов'язане з цим діагнозом, лікар може провести ректальне обстеження, щоб виключити інші патології. Тому не дивуйтеся, якщо лікар проведе такого роду обстеження.

Частина 3 з 3: Аналізи та додаткове обстеження

  1. 1 Будьте готові здати кров на аналіз. Мало кому подобається здавати кров на аналіз, однак це допоможе доктору визначити, чим викликана біль у вашому випадку. Звичайно, під час вагітності склад крові змінюється, тому лікар повинен враховувати це при підрахунку лейкоцитів. Тому даний метод діагностики у вагітних менш інформативний, ніж у звичайних пацієнтів; підвищені лейкоцити під час вагітності зовсім не вказують на наявність запалення апендикса.
  2. 2 Пройдіть УЗД. Ультразвукове дослідження є «золотим стандартом» (найбільш рекомендованим) діагностування апендициту у вагітних жінок. В основі УЗД лежить ефект ехолокації - відображення ультразвукової хвилі від досліджуваних структур, завдяки чому доктор може побачити стан апендикса.
    • Якщо хворий потрапляє до лікарні з підозрою на апендицит, лікар порекомендує йому зробити КТ. Тим не менше, більшість лікарів призначають УЗД вагітним жінкам, щоб не завдати шкоди ще не народженій дитині.
    • Ультразвукове обстеження в більшості випадків допомагає діагностувати апендицит.
  3. 3 Зробіть томографію. Через тридцять п'ятого тижня вагітності, не так просто діагностувати апендицит, через великого терміну вагітності.
    • Тому ваш лікар може порекомендувати вам КТ або МРТ, щоб поставити правильний діагноз.

Поради

  • Будь-яка незрозуміла біль або висока температура - це привід звернутися до лікаря. У багатьох лікарнях є спеціальні відділення, які цілодобово надають допомогу вагітним жінкам.
  • Відстежуйте симптоми, пам'ятайте, найбільш яскравою ознакою апендициту є біль в животі, яка локалізується в області пупка і поступово переходить в праву сторону.
  • Зберігайте спокій і зверніться до лікаря. По можливості попросіть близької вам людини супроводжувати вас.

попередження

  • Якщо апендикс лопне на 3-му триместрі, вам потрібно бути готовою до кесаревого розтину.Це необхідно зробити, оскільки існує небезпека для вашого життя і життя вашого малюка. Ви можете не турбуватися, ваша дитина вже досить великий, щоб з'явитися на цей світ.
  • Якщо у вас виникли різкі, безперервні болі, зверніться до відділення екстреної медичної допомоги.
  • Запалення апендициту у вагітних дуже складно діагностувати, тому що біль локалізується абсолютно в іншому місці.