Як визначити кворум

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 17 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Венеційська комісія рекомендує реформувати КСУ
Відеоролик: Венеційська комісія рекомендує реформувати КСУ

Зміст

Кворум - поняття, що визначає мінімальну кількість людей, необхідну для того, щоб ці збори або засідання мають право приймати рішення.Наявність кворуму забезпечує розгляд юридичних або фінансових питань достатнім, або представницьким числом членів тієї чи іншої організації. Хоча кворумом у багатьох випадках може бути проста більшість, точне число визначається правилами і законами організації, і, як правило, вказується в її статутних документах.

кроки

Частина 1 з 2: Визначення кворуму як більшості

  1. 1 Знайдіть число членів правління або організації, впоравшись з її офіційними правилами, що стосуються прийняття рішень. Це необхідно для визначення кворуму в кожному конкретному випадку.
  2. 2 Бувають випадки, коли для прийняття рішення потрібна присутність лише однієї конкретної людини. У такій ситуації наявність цього члена і буде достатнім і необхідною умовою кворуму - це так званий кворум одного.
  3. 3 Визначте, яка кількість членів відповідає більшості у вашій організації. Якщо в статуті не прописано точне значення кворуму, найкраще визначити його по простому більшості членів, присутніх на зборах.
    • Припустимо, правління (рада) складається з восьми членів: тоді більшістю буде п'ять. Таким чином, для кворуму вам знадобиться п'ять учасників.
  4. 4 Перейдіть до визначення точного кворуму у вашій організації, і запишіть це визначення в статутні документи. Внесіть це визначення в порядку роботи наступного засідання, на якому також повинна буде зібратися більшість членів для затвердження цього рішення.
    • Можливо, вам буде потрібно провести кілька зборів, на яких буде присутній більшість членів, щоб визначити приблизну кількість учасників, які відвідують засідання.

Частина 2 з 2: Визначення кворуму по статутним документам

  1. 1 Вирішіть, яку максимальну кількість учасників очікується на зборах при нормальних умовах (не дуже погана погода і так далі). Для цього необхідно врахувати досвід попередніх зборів, визначивши, по-перше, скільки учасників зазвичай приходить, і по-друге, приблизну кількість членів, бажане для прийняття фінансових і організаційних рішень.
    • Припустимо, виявилося, що на кожні збори приходить лише три людини, навіть якщо загальне число членів правління становить вісім. У цьому випадку корисно замінити кворум більшості, прописавши в правилах кворум, рівний трьом.
    • Якщо число членів правління не постійно і досить часто змінюється, можна визначити кворум як відсоток від загального числа членів на даний момент.
  2. 2 Проголосуйте за нове визначення кворуму, щоб потім внести його до статутних документів. Попросіть секретаря засідання занести це визначення в протокол.
  3. 3 Розішліть оновлені статутні документи з новим визначенням кворуму всім членам організації, а також тим державним службам, яким потрібні копії вашого статуту. Нагадайте всім, що відтепер рішення, прийняті на не зібрав кворуму (за новими правилами) засіданнях будуть вважатися неправомірними.
  4. 4 Вирішіть, що буде в разі відсутності кворуму: призначите ви позачергові збори, або дочекаєтеся наступного за розкладом.
  5. 5 Розгляньте додаткові способи досягнення кворуму. Можна надати членам віддалений доступ за допомогою відео- або телефонної конференції, збільшивши таким чином кількість учасників і забезпечивши кворум.
  6. 6 Починайте зборів з доповіді головуючого про те, чи досягнуто в залі кворум. Як правило, якщо кворум спостерігається на початку зустрічі, він дотримується і на всій її довжині. Якщо кворум не досягнуть на початку, голова повинен перенести обговорення запланованих питань на наступні збори.

Що вам знадобиться

  • Статутні документи організації