Як перестати бути пасивно-агресивним

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 23 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ИСКУСCТВО ПОФИГИЗМА!!! ИЛИ КАК ЛЕГКО ПРЕОДОЛЕВАТЬ ПРОБЛЕМЫ И ТРУДНОСТИ!!!
Відеоролик: ИСКУСCТВО ПОФИГИЗМА!!! ИЛИ КАК ЛЕГКО ПРЕОДОЛЕВАТЬ ПРОБЛЕМЫ И ТРУДНОСТИ!!!

Зміст

Термін "пасивна агресія" вперше почав використовуватися після Другої світової війни, коли так описували поведінку солдатів, які висловлювали ледь помітне непокору. Пасивно-агресивна поведінка несе в собі непряме протидію вищим особам або непряме невдоволення людиною. Пасивно-агресивні люди зазвичай намагаються уникнути конфлікту. Руйнівний пасивно-агресивна поведінка може залишитися непоміченим, так як людина маскує розчарування поверхневої ввічливістю. Через деякий час ваш внутрішній гнів досягне точки кипіння і вихлюпнеться назовні. Вчіться помічати і коригувати свої пасивно-агресивні нахили, щоб прийти до позитивних змін, побудувати щасливу кар'єру і вести здорову суспільне життя.

кроки

Частина 1 з 4: Як виявити пасивну агресію

  1. 1 Ведіть щоденник поведінки. Щоденник дозволяє описувати, оцінювати і коригувати власну поведінку. З його допомогою можна визначити тригери такої поведінки і відкрито розглянути свої реакції, а також обміркувати, як слід реагувати в майбутньому.
  2. 2 Вивчіть етапи пасивно-агресивного конфлікту. У особи з пасивно-агресивними тенденціями може сформуватися пасивно-агресивний стиль поведінки в конфліктах.
    • Перший етап циклу пасивно-агресивного конфлікту - це розвиток пасивно-агресивної поведінки. Люди живуть і формуються в суспільстві, тому прийнято вважати, що відкритий гнів небезпечний і неприпустимий. В результаті людина маскує свої гнівні пориви в пасивної агресії.
    • Другий етап циклу пасивно-агресивного конфлікту - це стресова ситуація, яка провокує ірраціональні думки, засновані на попередньому життєвому досвіді.
      • Наприклад, якщо вчитель просить учня роздати робочі матеріали, а учень стикався в минулому з ситуаціями, коли його просили виконати завдання і не оцінили таку допомогу, то він може екстраполювати минулий досвід на поточну ситуацію. Замість почуття поваги він побачить у проханні відгомін минулого і образиться, так як прохання спровокувала "умовну" реакцію.
    • третій етап настає в той момент, коли пасивно-агресивна людина заперечує свій гнів, в результаті чого негативні почуття і образа проектуються на інших людей.
    • четвертий етап циклу - це саме пасивно-агресивна поведінка. До нього відноситься (список неповний): заперечення почуття гніву, замкнутість, похмурість, образа, зволікання, невміле або неприйнятне виконання завдання, приховані спроби помсти.
    • п'яти етап циклу - це реакції оточуючих. Як правило, люди реагують на пасивну агресію негативно, чого зазвичай і домагається агресор. В результаті подібна реакція підсилює пасивно-агресивна поведінка і цикл повторюється.
  3. 3 Визначте випадки пасивної агресії. Кількість прикладів вашого пасивно-агресивної поведінки може збентежити, тому оберіть три-чотири випадки, коли ви помічали за собою пасивну агресію.
    • Наприклад, пасивна агресія часто зустрічається на робочому місці. Виділяють чотири конкретні приклади, які характерні для робочої обстановки: тимчасову згоду, навмисна неефективність, посилення проблеми і скритна, але усвідомлена помста.
    • Так як ви прагнете виявити свою пасивну агресію, рекомендується почати з власного професійного поведінки на роботі, щоб виявити чіткі закономірності.
  4. 4 Записуйте інформацію про те, що трапилося. Важливо знайти і усунути помилковий образ думок, який сформувався раніше. В першу чергу необхідно зрозуміти, коли і як вони з'явилися. Озирніться назад і спробуйте згадати характерні деталі своєї поведінки. Так, корисно поглянути на обставини очима стороннього спостерігача, щоб мислити з максимальною об'єктивністю. Якщо починають проявлятися емоційні оцінки, зробіть глибокий вдих і позбудьтеся від таких думок. Чи не спотворюйте свою роль у трагедії. Ваше завдання - дослідити обставини і мотиви, які спровокували пасивну агресію. Задумайтесь над такими питаннями:
    • Хто ще брав участь в ситуації? Які між вами відносини (наприклад: начальник, співробітник, друг, батько, сусід або вчитель)? Людина має владу над вами, є рівнею, вирішальна роль була за вами?
    • Де сталася ситуація? На роботі, вдома, на навчанні, на вечірці, на матчі, в клубі?
    • Коли сталася ситуація? Іноді час грає важливу роль (початок навчального року або напружений сезон свят).
    • Як розвивалися події? Мав місце конкретний подразник або ряд подій? У якому порядку відбувалися події і наступні реакції?
    • Що сталося в кінці? Ваше негативну поведінку досягло мети? Якими були реакції інших?
  5. 5 Розгляньте свої пасивно-агресивні реакції під час таких подій. Як правило, це поведінка проявляється у вигляді умисного протиріччя між вашими словами (пасивність) і подальшим вчинком (агресія). Найчастіше пасивна агресія проявляється наступним чином:
    • людина публічно пропонує підтримку, але побічно противиться, затягує час або заважає успішно реалізувати соціальні та робочі завдання;
    • людина погоджується виконати завдання, але не виконує обіцянку або прикидається, ніби забув про нього;
    • людина припиняє спілкуватися з опонентом, але не пояснює причини;
    • людина публічно хвалить інших, але принижує їх за спиною;
    • людині бракує рішучості висловити свої почуття і бажання, але він очікує, що інші все розуміють;
    • людина доповнює позитивні слова колючим сарказмом чи негативним мовою тіла;
    • людина скаржиться на те, що його не розуміють і не цінують;
    • людина сердиться і сперечається, але не пропонує конструктивних ідей;
    • чоловік у всьому звинувачує інших, а сам ухиляється від відповідальності;
    • людина невиправдано критикує і висміює начальство в присутності колег;
    • людина реагує на критику скритними, нечесними діями;
    • людина пригнічує емоції, оскільки боїться конфлікту, невдачі або розчарування;
    • людина заздрить і ображається на більш успішних людей;
    • людина перебільшено і наполегливо скаржиться на особисті невдачі;
    • людина метається між ворожим непокорою і каяттям;
    • людина прогнозує негативні результати ще до початку виконання завдання.
  6. 6 Шукайте закономірності в поведінці. Ви помітили, як повторюються ваші реакції на конкретні ситуації або людей, коли розглядали свої минулі вчинки? Результат завжди був однаковий? Люди реагували на вас однаково? Ваше самопочуття ставало краще або гірше? Чи вважаєте ви, що такі закономірності лиху службу?
  7. 7 Прийміть свої емоції. Часто проблема при пасивно-агресивних схильностях полягає в тому, що людина заперечує свої справжні почуття. Ви не хочете показувати свій гнів, біль або образу, тому ведете себе так, ніби цього немає. Почуття лише посилюються і знаходять ірраціональний характер, оскільки ви не знайшли для них корисного виходу. Слідчий, важливо дозволити собі відчути і прийняти такі емоції, щоб правильно впоратися з ними.
  8. 8 Розвивайте самосвідомість. Будьте відверті з самим собою, щоб зрозуміти справжні причини негативних емоцій.Справа в словах співробітника? Ви відчували, ніби вас змушують робити те, чого ви не хочете робити? Керівник залишив поза увагою ваш внесок в останній проект? Подруга отримала вищу оцінку, ніж заслуговувала (на вашу думку)? Копайте глибше, щоб знайти істинні мотиви.

Частина 2 з 4: Як послабити пасивно-агресивні нахили

  1. 1 визнайте пасивно-агресивне поведінка. Перший крок до того, щоб послабити пасивно-агресивні нахили полягає в здатності тверезо оцінювати власну поведінку. Звертайте увагу на самоізоляцію від суспільства, образи, навмисну ​​низьку ефективність, впертість і зволікання. Постійний характер таких вчинків означає, що ваша модель поведінки сформувалася не за один день, тому для змін потрібен час і наполегливість.
  2. 2 Слухайте і спостерігайте. Спілкування включає не тільки здатність говорити відкрито і прямо, але також слухати і помічати невисловлені натяки. Уважайте, що говорять і чого не говорять люди у відповідь на ваші дії. Вони можуть проявляти таку ж пасивну агресію. Погляньте на таку ситуацію з боку. Можливо, ви реагуєте дуже різко? Зупиніться і заново оціните ситуацію.
  3. 3 Забудьте про сарказм. Сарказм - це поширена пасивно-агресивна реакція, яка лише посилює проблему. Намагайтеся уникати таких фраз:
    • "Проїхали".
    • "Так в порядок я".
    • "Чим же ти так засмучена?"
    • "Я просто жартую".
  4. 4 Забудьте про тимчасове злагоді. У робочій обстановці підлеглий може проявляти особливий вид пасивної агресії, коли він погоджується виконати завдання, але не встигає завершити справу в термін. Це називається тимчасовим згодою. Причиною невдачі зазвичай стає зволікання, запізнення на планерки і наради або недбале поводження з документами. Підлеглі часто використовують тимчасову згоду, коли вважають, що їх недооцінюють на роботі, але не знаходять відповідного способу висловити свої почуття.
    • Якщо ви помічали за собою таку поведінку, спробуйте зрозуміти, чи викликано воно недооцінкою вашої роботи.
    • Такий вид пасивної агресії також зустрічається в побуті. Наприклад, ви постійно обіцяєте партнеру помити посуд, після чого навмисно не виконуєте обіцянку.
  5. 5 Уважайте навмисну ​​неефективність. За допомогою навмисної неефективності людина ставить можливість вести себе вороже вище, ніж власну компетенцію. Як приклад можна привести працівника, який продовжує виконувати однаковий обсяг завдань, але якість роботи помітно знижується. Співробітники, яких звинувачують в такій поведінці, часто розігрують роль жертви. Подібна ситуація вкрай небезпечна як для компанії, так і для репутації співробітника.
    • Уважайте такі вчинки, щоб послабити пасивну агресію на робочому місці і не псувати свою кар'єру.
    • Будинки це може проявлятися в наступному: людина навмисно довго не миє посуд або робить це абияк, в результаті чого дружині доводиться мити посуд повторно.
  6. 6 Чи не посилюйте проблеми. Дозволити проблем загостритися - це приклад пасивної агресії, при якій людина відмовляється визнати або вирішити проблему. Замість цього всі посилюється і перетворюється в катастрофу.
    • Прикладом такої поведінки на робочому місці можна назвати зволікання і зловживання лікарняними або відпустку в невідповідний момент.
    • Будинки це може проявлятися як відмова мити посуд так довго, що на кухні збирається величезна гора посуду, а людям доводиться обідати і вечеряти з одноразових тарілок, оскільки чистого посуду вже не залишилося (при такому розвитку подій партнер напевно також розсердиться на вас).
  7. 7 Уважайте приховану, але усвідомлену помста. Прихована, але усвідомлена помста - це поведінка, при якому людина приховано шкодить іншій людині, який його засмутив. Виявляється така помста у формі пліток або інших випадків мовчазної саботажу.
    • В офісі людина може поширювати чутки про своє кривдника, тим самим дискредитуючи свій професіоналізм і репутацію колеги.
    • Будинки це спроби домогтися розташування дітей і підступно налаштувати їх проти партнера.
    • Не займайтеся самобичуванням. Не потрібно намагатися нашкодити собі, щоб помститися своєму кривднику.
    • Приклад: студент навмисно провалює іспит, щоб помститися викладачеві; спортсмен здає гру, щоб підставити тренера.
    • На роботі співробітник може навмисно втратити клієнта або зірвати проект, щоб "покарати" компанію, навіть якщо такий вчинок позначиться на самому співробітника.

Частина 3 з 4: Як розвивати здорові емоційні звички

  1. 1 Дайте собі час для змін. Змінити сформоване поведінку можна тільки шляхом багаторазових повторень. Зміни - це процес, який не завжди протікає лінійно. Не потрібно боятися повернутися в самий початок і знову переглянути свою поведінку. Також не потрібно надмірно лаяти себе, якщо перша спроба виявилася невдалою. Чим частіше і старанніше будуть ваші спроби, тим вище ймовірність успіху. Якщо ваші зусилля не приводять до успіху, то оціните те, що відбувається. Задумайтесь:
    • Ви можете встановити причини, за якими рухаєтеся в неправильному напрямку?
    • Потрібно взяти паузу і застосувати інший підхід, щоб змінити конкретний аспект поведінки?
    • Існує приховане почуття або емоційна реакція, яку ще не вдалося розпізнати?
  2. 2 Вчіться бути рішучим, Висловлювати свої почуття чесно і шанобливо. Знайдіть проблему, яка вас турбує, щоб відстоювати свою точку зору і говорити без ухилення. Репетируйте відповіді, щоб підбирати підходящі слова і не говорити зопалу. Прислухайтеся до себе. Можна бути переконливим і прямою людиною, але при цьому не поранити оточуючих. Перестаньте використовувати обвинувальні слова і висловлюйте свої почуття в позитивному ключі. Намагайтеся відкритися, навіть якщо спочатку з'явиться почуття уразливості. Згодом ви будете упевнені.
    • Наприклад, вас дратує співробітник, який завжди допиває каву і при цьому не включає кавник для інших. Краще висловитися, а не тримати злість до тих пір, поки чаша терпіння не переповниться. Скажіть: "Бачу, ти вирішив допити каву. Чому б тобі не засипати нову порцію кави і не включити кавоварку, щоб в обід все могли налити собі свіжу каву? Спасибі!"
    • Будинки чітко висловлюйте свої очікування від вашої другої половинки. Якщо ваш партнер повинен помити посуд після вечері, але він цього не робить, то скажіть: "Розумію, що ти втомився після дня на роботі, але ми домовилися: якщо я готую вечерю, то ти миєш посуд. Якщо ти хочеш бути на моєму місці і готувати, щоб я мила посуд, то можемо помінятися. я вважаю, що нам слід ділити домашні обов'язки порівну ".
  3. 3 Конфлікти - це нормально. Розбіжності не є рідкістю. Деякі протиборства - це, скоріше, не конфлікти, а просто непорозуміння. Зазвичай немає ніякої небезпеки, якщо ви в змозі стримати гнів і налагодити конструктивний діалог. Можна розходитися в думках без сварок і придумати систему взаємних компромісів. Краще взяти ситуацію під свій контроль і не дозволяти пасивної агресії породжувати хаос.
    • На роботі співробітники часто розходяться в думках щодо способів реалізації проекту. Наприклад, ви хочете розробити план, а ваш колега бажає відразу перейти до справи і висловлює своє уявлення про кінцевий результат, хоча ще не знає, як його досягти. Замість злості і роздратування спробуйте обговорити з ним відмінності ваших підходів. Можливо, у вас не вийде прийти до єдиної думки, але ви зможете розділити завдання таким чином, щоб використовувати сильні сторони кожного: ваш план і його задум.
    • Будинки в розмові може з'ясуватися, що ви доручили партнеру завдання, яка призводить його до сказу. Спробуйте перерозподілити обов'язки, щоб партнер вибрав собі такі справи, які його не дратують.Наприклад, замість обов'язки мити посуд він може пилососити, готувати і виносити сміття.
  4. 4 Вибирайте успіх. Не потрібно прагнути до негативних результатів. Завжди будьте націлені на успіх. Іноді люди заздалегідь готуються до поразки, щоб не мати завищених очікувань. Якщо ви використовуєте пасивну агресію на роботі через те, що вас недооцінюють, почніть пишатися своєю роботою. Прагніть до того, щоб робота приносила задоволення.
  5. 5 Місто своїми успіхами. Якщо успіхи приходять, хай навіть дуже повільно, ви все робите правильно. Відмова від пасивної агресії позбавляє вас звичних захисних механізмів. Відчуття невпевненості цілком нормально. Вчіться прямо висловлювати свої почуття і емоції, щоб більш ефективно виконувати завдання і зміцнити відносини.

Частина 4 з 4: Як отримати необхідну допомогу

  1. 1 Зверніться по допомогу. Не бійтеся звернутися за допомогою до кваліфікованого психіатра або психолога. Пасивно-агресивна поведінка часто має глибоке коріння і вимагає не тільки самостійної корекції поведінки. Психотерапія допоможе вам виявити і вирішити деякі приховані проблеми.
  2. 2 Пасивно-агресивне розлад особистості. Сьогодні ведуться суперечки про те, чи можна вважати пасивну агресію психічним розладом. Деякі фахівці наполягають, що така поведінка слід кваліфікувати як розлад особистості, тоді як інші вважають інакше. "Офіційне визнання" ніяк не впливає на той факт, що вам слід звернутися за допомогою до фахівця, якщо ви не в змозі контролювати пасивну агресію.
  3. 3 Підвищений ризик депресії або суїцидальних думок. Дослідники прийшли до висновку, що особи з пасивно-агресивним розладом особистості мають високу схильність до депресії і думок про самогубство. Якщо ви страждаєте від подібних проблем, то слід негайно звернутися за допомогою! Зверніться в місцеву психіатричну клініку або зателефонуйте на гарячу лінію, щоб отримати психологічну допомогу. У Росії діє безкоштовний телефон довіри 8 800 333-44-34.

Поради

  • Якщо вам не вдається впоратися з пасивної агресією в поодинці, зверніться за допомогою до фахівців, щоб пройти курс терапії.
  • Зазвичай існую інші проблеми, які підсилюють пасивну агресію: прагнення до досконалості і страх невдачі, успіху чи відмови. Розгляньте такі аспекти, щоб зрозуміти мотиви своїх дій або слів.