Як помити фарфор в посудомийній машині

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 29 Червень 2024
Anonim
Как чистить посудомойку
Відеоролик: Как чистить посудомойку

Зміст

Китайський сервіз відомий своєю витонченою красою та вимагає дбайливого до себе звернення. І хоча практично будь-який фарфор слід мити вручну, при правильній підготовці можна помити його і в посудомийній машині. Якщо ви вирішите помити порцеляновий сервіз в посудомийній машині, будьте гранично обережні і не повторюйте цю процедуру занадто часто, так як посудомийна машина здатна послабити і навіть пошкодити фарфор. Інший варіант передбачає ручну мийку китайського фарфору, завдяки якій він краще збережеться.

кроки

Частина 1 з 3: Огляд китайського фарфору і посудомийної машини

  1. 1 Переконайтеся, що порцеляновий сервіз досить міцний для посудомийної машини. Огляньте фарфор, щоб визначити, чи витримає він миття в посудомийній машині. Фарфор буває двох типів: китайський фарфор і кістяний фарфор. Обидва типи обпікаються в печі при високих температурах, що робить їх досить міцними і щільними, дозволяючи витримувати періодичне миття в посудомийній машині.
    • Фарфор, який був виготовлений порівняно недавно (за останні 10-15 років) досить міцний, щоб витримати мийку в посудомийній машині. Деякі виробники порцеляни роблять позначку на дні порцеляни, що він придатний для миття в посудомийній машині.
    • Якщо фарфор прикрашений позолотою або платиною, можливо, вам не варто пропускати його через посудомийну машину, оскільки вони можуть потьмяніти або погано відреагувати на високу температуру.
    • Більшість порцелянових виробів віком від двадцяти років занадто делікатні для посудомийної машини або містять старовинні візерунки. Миття у посудомийній машині - це занадто великий ризик, щоб піддавати йому фарфор. До того ж, якщо фарфор є сімейною реліквією, не полінуйтеся помити його вручну.
  2. 2 Дізнайтеся, чи має посудомийна машина делікатний режим мийки. Більшість сучасних посудомийних машин мають спеціальний режим, який підходить для порцеляни - делікатна мийка. Перевірте, чи є у вашої посудомийної машини делікатний режим.
    • Не забудьте також врахувати, наскільки щадне вплив робить посудомийна машина на звичайні тарілки і посуд. Якщо навіть звичайна посуд піддається сильному впливу, для порцеляни цей режим не буде достатньо делікатним.
  3. 3 Використовуйте м'яке рідкий миючий засіб, який не містить лимон або відбілювач. Візьміть саме м'яке рідкий миючий засіб, так як порошок може бути надто зернистим і жорстким для порцеляни. Ні в якому разі не використовуйте в посудомийній машині миючий засіб, який для неї не призначене, інакше ви ризикуєте зламати посудомийну машину, а також залишити всередині неї і на посуді плями, які неможливо видалити.
    • Не використовуйте рідкі миючі засоби, які містять екстракт лимона або відбілювач, так як кислоти в них дуже агресивні для порцеляни.

Частина 2 з 3: Миття порцеляни в посудомийній машині

  1. 1 Теплою водою і гумовою лопаткою видаліть з порцеляни частинки їжі. Не залишайте залишки їжі на порцеляні протягом тривалого періоду часу, так як кислота в них здатна роз'їсти глазур на порцеляні. Якщо у вас немає часу помити фарфор відразу, обполосніть його в теплій воді або змийте частинки їжі при першій же можливості.
    • Чи не відскрібати залишки їжі з порцеляни столовими приборами, так як вони можуть подряпати фарфор або пошкодити його. Замість цього акуратно видаліть частинки їжі теплою водою і гумовою лопаткою.
  2. 2 Завантажте фарфор в посудомийну машину. Розкладіть їх рівномірно в посудомийній машині, щоб в ході миття вони не натикалися один на одного. Переконайтеся, що кожна тарілка і чашка надійно закріплені в посудомийній машині, щоб вони не стикалися і залишалися нерухомими. Змінні порцелянова тарілка може врізатися в інше блюдо, приводячи до відколів і інших пошкоджень.
    • Крім того, невеликі предмети, такі як столові прилади, по можливості слід мити окремо від порцеляни. Поставте звичайний посуд і столові прибори окремо від порцеляни в посудомийній машині або мийте їх окремо.
  3. 3 Увімкніть машину на найкоротший і делікатний режим, щоб уникнути надмірного нагрівання порцеляни в процесі мийки. Залежно від посудомийної машини, вам, можливо, доведеться зупинити її до того, як вона перейде до сушіння. Це запобіжить утворенню водних резюмував на порцеляні і захистить його від тепла.
    • Витягніть фарфор з посудомийної машини і витріть його рушником. Це захистить фарфор від можливого пошкодження теплом.

Частина 3 з 3: Ручна мийка порцеляни

  1. 1 Помийте фарфор якомога скоріше. Не залишайте залишки їжі надовго на поверхні порцеляни, так як кислота в харчових частинках здатна зашкодити фарфор. Також постарайтеся не замочувати фарфор на ніч в теплій воді, оскільки це може його послабити. Замість цього закатати рукава і приступите до мийки порцеляни, коли потреба в ньому відпаде. Це гарантує, що частки їжі будуть видалені з поверхні порцеляни, а сам він не постраждає.
  2. 2 Зніміть з рук кільця або коштовності. Зніміть кільця або браслети, які можуть стикнутися або вдаритися об фарфор в процесі мийки.
    • Постеліть товсте рушник або гумовий килимок на дні раковини, щоб захистити фарфор від подряпин або відколів під час мийки.
    • Розгорніть кран в сторону або до іншої раковині, якщо їх у вас дві, щоб випадково не стукнути про нього фарфор.
  3. 3 Використовуйте м'які пристосування для чищення, на зразок губки або пластикової щітки. Мийте фарфор м'якою губкою, пластикової щіткою або гумової лопаткою.
    • Уникайте пристосувань з металу, таких як сталева мочалка або губки з грубої і дряпає поверхнею. Чи не тріть поверхню фарфору металевими столовими приборами, щоб не нашкодити йому.
  4. 4 Помийте кожен елемент посуду окремо теплою водою і м'яким рідким миючим засобом. Замість того, щоб складати порцеляновий сервіз поверх один одного, розкладіть його на кухонному столі і помийте кожен елемент сервізу окремо теплою водою і м'яким миючим засобом, який не містить лимон або відбілювач.
    • Не поспішаючи промийте кожен елемент сервізу. Обережно протріть поверхню фарфору, щоб не подряпати його.
  5. 5 Нанесіть м'яке миючий засіб на плями від кави або чаю. Якщо на порцеляні залишилися плями від кави або чаю, використовуйте м'який миючий засіб, щоб очистити їх. Плями також можна обережно видалити харчовою содою і водою.
    • Яблучним оцтом, розбавленим у воді, видаліть з порцеляни водні розводи, які зазвичай виникають під час мийки сервізу в посудомийній машині і коли вода надто довго залишається на порцеляні.
  6. 6 Дайте фарфору просохнути на повітрі або протріть його м'яким рушником. Очистивши елемент сервізу, поставте його вертикально в дерев'яний або пластиковий сушильний стелаж, щоб посуд висохла самостійно. Або попросіть когось допомогти вам витерти її м'яким рушником.
    • Коли порцеляновий сервіз повністю висохне, зберігайте його, поклавши тканинні або паперові серветки, або кавові фільтри між кожною тарілкою і блюдцем. Це захистить їх від подряпин і відколів. Не складайте і не вішайте чайні чашки з порцеляни.
    • Якщо ви використовуєте порцеляновий сервіз рідше, ніж раз на рік, візьміть за звичку мити його щороку, щоб зберегти глазур і фарбу.