Як зрозуміти, що у вас синестезія

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 8 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как прогрессирует безумие Путина? – Валентин Ким, психолог
Відеоролик: Как прогрессирует безумие Путина? – Валентин Ким, психолог

Зміст

Синестезія - це рідкісний феномен змішування почуттів (зору, слуху, смаку), при якому стимуляція одного почуття веде до передбачуваному і воспроизводимому відгуку іншого. Наприклад, людина з синестезією може чути кольору, відчувати звуки або відчувати смак предметів при торканні. Часом ці почуття зовсім суб'єктивні. Більшість людей з синестезією народжуються з нею і не вважають свої відчуття чимось дивним. Коли ж вони розповідають людям про те, яким постає перед ними навколишній світ, до них починають ставитися як до божевільних. Діагноз «синестезія» зазвичай стає для них справжнім полегшенням. Врахуйте, що медичне співтовариство не зійшлося на думці, що цей стан взагалі існує, а тому деякі лікарі не вважають синестезію реальним захворюванням.

кроки

Частина 1 з 2: Розпізнайте ознаки синестезії

  1. 1 Синестезія - це рідкісний феномен, який найчастіше просто не діагностують. Синестезія вважається рідкісним неврологічним захворюванням, яке впливає на сприйняття хворого. Більшість випадків синестезії любо не діагностуються, або не помічаються самими хворими. Точно невідомо, скільки в світі налічується людей з синестезією.
  2. 2 Врахуйте, що не всі люди з синестезією відчувають її на фізичному рівні. Якщо ви насправді бачите кольору в повітрі, відчуваєте запахи, чуєте або бачите різні речі, значить, у вас проектуються синестезія. Ця форма синестезії зустрічається ще рідше, ніж асоціативна синестезія, і саме про неї думають люди, коли чують слово «синестезія».
    • Деякі люди з синестезією (яких називають сінестетамі) чують, відчувають запахи, смак чи біль в кольорі. Інші здатні відчувати смак при торканні або бачити написані букви і слова в різних кольорах. Наприклад, вони можуть бачити букву «В» в червоному кольорі, а «Р» - в жовтому.
    • Деякі сінестети здатні бачити абстрактні концепції, на зразок абстрактних форм, одиниць часу або математичних рівнянь, що плавають в просторі. Це форма синестезії називається «концептуальної».
  3. 3 Визначте фактори ризику. Відповідно до одного з дослідженням, яке було проведено в США, існує кілька факторів, які тісно пов'язують з синестезією. Наприклад, синестезія в три рази частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Синестезія набагато частіше проявляється у лівшів і в 40% випадків передається у спадок.
  4. 4 Не плутайте синестезію з галюцинаціями. Найчастіше люди приймають чужу синестезію за галюцинації або дію наркотиків. Справжні випадки синестезії відрізняються від галюцинацій своєї повторюваністю і передбачуваністю. Вони також не бувають надмірно химерними або випадковими. Наприклад, якщо під час прослуховування пісні ви відчуваєте смак полуниці, то, щоб вважатися сінестетом, подібна реакція повинна повторюватися щоразу з тим же результатом. Але при цьому варто відзначити, що тригери не завжди бувають двосторонніми.
    • Сінестетов часто дражнять і висміюють (як правило, це починається в дитинстві) за те, що вони описують сенсорні відчуття, які відсутні у інших людей.
  5. 5 Врахуйте, що кожен сінестет відчуває речі по-різному. Синестезія - це свого роду мережу з нервів і синапсів мозку, що відповідають за п'ять почуттів. При цьому у кожного сінестета своя схема мережі. Наприклад, найбільш поширеною є графемно-колірна синестезія, при якій числа і букви мають свій колір. У кожного сінестета різна колірна проекція на літери, але в більшості випадків буква «А» має червоний колір. Ще однією розповсюдженою формою є хроместезія, або «кольоровий слух». Звуки, музика або голосу викликають образи кольору. Але одне і те ж слово для одного сінестета може асоціюватися з одним кольором, а для іншого - з іншим. Кожен сінестет має свої унікальні відчуття.

Частина 2 з 2: Постановка професійного діагнозу

  1. 1 Зверніться до терапевта. Оскільки відчуття синестезії можуть бути схожі на деякі захворювання і травму голови, вам варто звернутися до лікаря і виключити серйозні проблеми. Лікар перевірить роботу мозку, рефлекси і почуття, щоб визначити наявність будь-яких фізичних проблем чи порушень. Якщо він вирішить, що у вас щось серйозне, то направить вас до невролога. Врахуйте, що люди з синестезією, як правило, проходять всі стандартні неврологічні дослідження і вважаються здоровими. Якщо у вас неврологічне порушення, через якого виникають візуальні відчуття, ймовірність наявності ще і синестезії вкрай мала.
    • Травма голови, контузія, пухлина мозку, інфекції мозку, мігрені, напади, епілепсія, мозковий інсульт, реакція на токсини, «флешбеки» від прийому ЛСД і прийом галюциногенів (мескалін, гриби) - все це може викликати візуальні відчуття, схожі з синестезією .
    • Синестезія є вродженим станом, а тому ймовірність, що вона виникне в дорослому віці, вкрай мала. Якщо вона раптово з'явилася в дорослому віці, негайно зверніться до лікаря для обстеження, оскільки це може свідчити про наявність проблем з мозком або нервовою системою.
  2. 2 Зверніться до офтальмолога. Деякі візуальні відчуття синестезії можуть бути схожі на певні хвороби очей, тому вам варто звернутися до оптометристів або офтальмолога і перевірити свої очі. До захворювань очей, через які можуть виникнути візуальні феномени і спотворення кольору, відносяться: травма ока, глаукома (тиск в оці), катаракта, відшарування сітківки або склоподібного тіла, набряк рогової оболонки ока, макулодистрофії і оптична нейропатія.
    • Більшість людей з синестезією не відчувають фізичних проблем з очима.
    • Краще звернутися до офтальмолога (очної лікар), ніж до оптометристів. Оптометрист в основному визначає гостроту зору і підбирає людям окуляри й контактні лінзи.
  3. 3 Врахуйте, що деякі лікарі не вірять в синестезію. Вам можуть зустрітися лікарі, які не вірять в існування цього захворювання. Більш того, ОМС і ДМС не покривають лікування синестезії. Вам все одно варто звернутися до лікаря і виключити інші захворювання, які могли викликати ті ж симптоми, але врахуйте, що лікар може поставити зовсім інший діагноз.
    • Зверніться до декількох лікарів, якщо вважаєте, що лікар несерйозно поставився до ваших проблем.
    • Якщо лікар скаже, що у вас не синестезія, а зовсім інше захворювання, повірте йому і пройдіть призначений ним курс лікування.

Поради

  • Запитайте родичів про їх відчуттях. Можливо, вони відчувають те ж, що і ви, і зможуть надати підтримку.
  • Прийміть той факт, що синестезія незвичайна, і те, що вона не є захворюванням або порушенням. Не думайте, що ви якийсь дивний.
  • Приєднайтесь до онлайн групі людей з синестезією, щоб дізнатися про неї більше.

попередження

  • Якщо ви раптово почнете бачити кольори і / або незвичайні форми, це може бути наслідком галюцинацій, припадку, мігрені або інсульту. Не варто відразу припускати, що у вас синестезія. Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ці відчуття для вас в новинку і супроводжуються дискомфортом.