Як підвищити рівень лімфоцитів

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 17 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как поднять лейкоциты.
Відеоролик: Как поднять лейкоциты.

Зміст

Лімфоцити є різновидом білих кров'яних клітин, які допомагають імунній системі боротися з різними інфекціями. Лімфоцити поділяють на T-клітини, B-клітини і природні кілери. В-клітини виробляють антитіла, які атакують віруси, бактерії і токсини, в той час як Т-клітини нападають на підозрілі клітини власного організму. Оскільки лімфоцити протидіють інфекції, їх кількість знижується під час хвороби або при ослабленні імунітету. Щоб підвищити рівень лімфоцитів і тим самим стимулювати свою імунну систему, можна змінити раціон харчування і вести здоровий спосіб життя. Хоча лімфоцити зазвичай корисні, занадто велика їх кількість може викликати лимфоцитоз.

кроки

Метод 1 з 3: Правильне харчування

  1. 1 Їжте нежирну білкову їжу. Білки складаються з довгих ланцюжків амінокислот, які необхідні організму для вироблення білих кров'яних клітин. Якщо організм не отримує достатньої кількості білка, він виробляє менше білих кров'яних клітин. Це означає, що ви зможете збільшити вироблення лімфоцитів за рахунок того, що будете споживати необхідну кількість білка.
    • До нежирної білкової їжі відносяться курячі та індичі грудки без шкіри, риба, молюски, сир, яєчні білки і квасоля.
    • Щоб визначити, скільки білка вам необхідно, помножте свою вагу в кілограмах на 0,8. В результаті ви отримаєте мінімальну добову дозу білка (в грамах). Максимальна кількість білка (в грамах), яке можна з'їдати за день, так само вашому вазі (в кілограмах).
    • При розрахунках можна використовувати звичайний або онлайн-калькулятор.
  2. 2 Не їжте багато жирної їжі. Жир згущує лімфоцити, через що їх ефективність зменшується. Знизьте споживання жирів, щоб зміцнити імунітет. Крім того, віддавайте перевагу моно- і поліненасичених жирів, а не насиченим і транс-жирів.
    • Жири повинні складати не більше 30% вашого раціону, причому лише 5-10% має припадати на частку насичених жирів.
    • Уникайте транс-жирів. Утримуйтеся від очищених і гідрогенізованих рослинних масел, магазинної випічки, смаженої їжі, страв фаст-фуду, немолочних вершків, маргарину.
  3. 3 Вживайте продукти з бета-каротином. Бета-каротин зміцнює імунну систему за рахунок того, що підвищує вироблення лімфоцитів. Крім того, він допомагає запобігти раку, серцеві захворювання і інсульт. Більшість лікарів рекомендують щодня вживати 10.000-83.000 міжнародних одиниць (МО) бета-каротину. Ви досягнете цієї кількості, якщо будете щодня з'їдати не менше 5 порцій овочів.
    • Бета-каротин є жиророзчинний вітамін, тому для нормального засвоєння його необхідно заїдати хоча б 3 грамами жиру. Наприклад, можна з'їсти морква з хумусом або приготувати салат з нежирної заправкою, такий як суміш оливкового масла і бальзамічного оцту.
    • Бета-каротин в харчових добавках засвоюється по-іншому, ніж в продуктах харчування, тому він може принести меншу користь. Для деяких людей, наприклад для курців, бета-каротин у вигляді харчових добавок може виявитися навіть шкідливим.
    • Бета-каротин міститься в солодкій картоплі, моркви, шпинаті, римському салаті, мускатної гарбуза, мускусною дині і сушених абрикосах.
  4. 4 Їжте продукти, в яких міститься цинк. Цинк допомагає підвищити рівень Т-клітин і природних кілерів, завдяки чому зміцнює імунну систему. Цей мікроелемент необхідний організму для вироблення лімфоцитів, тому стежте, щоб ви отримували рекомендовану добову норму цинку. Ця норма становить не менше 11 міліграмів для чоловіків і не менше 8 міліграмів для жінок.
    • Вагітним жінкам необхідно отримувати не менше 11 міліграмів, а годують груддю - хоча б 12 міліграмів цинку в день.
    • Хорошим джерелом цинку служать устриці, збагачені злаки, м'ясо краба, яловичина, темна індичатина, квасоля.
  5. 5 Додавайте в їжу часник. Часник збільшує вироблення білих кров'яних клітин, зокрема природних кілерів. Крім того, він є корисним для здоров'я антиоксидантом. Часник допомагає також запобігти серцево-судинні захворювання, так як він протидіє тромбоутворення.
    • Можна використовувати сушений або свіжий часник, а також часниковий порошок.
  6. 6 Кожен день пийте зелений чай. Зелений чай зміцнює імунітет і допомагає боротися з вірусами, які скорочують кількість білих кров'яних клітин, а також здатний збільшувати вироблення білих кров'яних клітин в організмі. Це прекрасна альтернатива іншим, менш корисним напоям, які можуть послаблювати імунну систему, таким як різні солодкі напої.

Метод 2 з 3: Прийом вітамінів і харчових добавок

  1. 1 Приймайте вітамін C. Цей вітамін підвищує вироблення білих кров'яних клітин, в тому числі лімфоцитів. Хоча вітамін С міститься в багатьох продуктах, його можна приймати також в складі харчових добавок. Оскільки організм людини не виробляє і не запасає вітамін C, його необхідно споживати щодня.
    • Організм використовує необхідне йому кількість вітаміну C і виводить надлишки. Це означає, що необхідно щодня споживати вітамін C.
    • Перш ніж приймати будь-які вітаміни або харчові добавки, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Іноді харчові добавки можуть впливати на засвоєння інших ліків, вітамінів і мікроелементів.
    • Харчові добавки можуть бути досить дорогими. Якщо ви їсте досить фруктів і овочів і отримуєте з ними свою добову норму вітаміну C, можна обійтися без харчових добавок з цим вітаміном.
  2. 2 Спробуйте приймати вітамін E. Вітамін E допомагає організму виробляти B-клітини і природні кілери. Рекомендована щоденна доза цього вітаміну становить від 100 до 400 міліграмів. Як правило, здоровим людям потрібно менше вітаміну Е, ніж хворим.
    • Оскільки вітамін E відноситься до жиророзчинних вітамінів, його слід заїдати хоча б 3 грамами жиру.
    • Якщо ви хочете отримувати більше вітаміну Е разом з їжею, їжте насіння соняшнику, мигдаль, шпинат, соняшникова олія, бурякове бадилля, пюре з гарбуза, червоний перець, спаржу, листову капусту, манго, авокадо, арахісову пасту.
    • Харчові добавки з вітаміном E можна придбати в аптеці або замовити через інтернет.
  3. 3 Споживайте селен. Селен допомагає організму виробляти більше білих кров'яних клітин. Цей мікроелемент міститься в небагатьох продуктах, тому його можна приймати в складі харчових добавок. У поєднанні з цинком селен ефективніше укріплює імунну систему.
    • Для дорослих рекомендована добова норма селену становить 55 мікрограмів. Вагітним жінкам слід підвищити добову дозу до 60, а годують груддю - до 70 мікрограмів.
    • Селеном багаті морепродукти. Цей мікроелемент міститься в устрицях, крабовому м'ясі, тунці.

Метод 3 з 3: Зміни в способі життя

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем в тому випадку, якщо у вас серйозні проблеми зі здоров'ям. Низький рівень лімфоцитів може бути викликаний самими різними, в тому числі тимчасовими причинами.Наприклад, кількість лімфоцитів може тимчасово знизитися через вірусну або серйозної бактеріальної інфекції, а також внаслідок прийому деяких антибіотиків. Тим не менш, деякі причини є досить серйозними. До них відносяться деякі види раку, аутоімунні захворювання та хвороби, що негативно впливають на роботу кісткового мозку.
    • Якщо ви підозрюєте, що у вас серйозне захворювання, лікар зможе поставити точний діагноз і призначити відповідне лікування.
    • У деяких випадках рекомендують пересадку кісткового мозку.
  2. 2 Приділяйте достатньо часу сну. Для повного відновлення сил дорослим необхідно 7-9 годин нічного сну. Підліткам може вимагатися до 10, а дітям - до 13 годин сну. Втома знижує кількість білих кров'яних клітин і тим самим послаблює імунну систему. Як випливає висипайтеся, щоб зміцнити свій імунітет.
  3. 3 Використовуйте різні способи, які допомагають подолати стрес. Стрес переутомляет тіло і тим самим пригнічує імунітет. Крім того, стрес змушує організм виробляти такі гормони, як кортизол, які потрапляють в кров. В результаті знижується рівень білих кров'яних клітин і зростає ризик захворіти. Впоратися зі стресом допомагають такі способи:
    • заняття йогою;
    • медитація;
    • прогулянки на природі;
    • глибоке дихання;
    • хобі.
  4. 4 Киньте палити. Куріння послаблює імунітет і знижує кількість білих кров'яних клітин. В результаті організм не в змозі виробляти достатню кількість лімфоцитів і підтримувати його на високому рівні.
  5. 5 Обмежте споживання спиртного. У помірних кількостях алкоголь не шкодить імунній системі, проте надмірне споживання спиртних напоїв згубно впливає на організм. Зловживання спиртним перевантажує імунну систему, і організм не виробляє достатньої кількості білих кров'яних клітин. Жінкам слід випивати не більше 1, а чоловікам не більше 2 порцій спиртного в день. Одна порція становить близько 30 мілілітрів міцного напою, келих (100-120 мілілітрів) вина або невелику кухоль (220-260 мілілітрів) пива.
  6. 6 Підтримуйте оптимальну вагу тіла. Недостатній або надмірна вага може мати негативний вплив на імунітет. При цьому організм виробляє менше білих кров'яних клітин, і вже наявні клітини гірше функціонують. Підтримуйте оптимальну вагу за допомогою збалансованого раціону харчування і регулярних занять спортом.
    • Їжте більше овочів.
    • Включайте в кожен основний прийом їжі невелику порцію нежирних білкових продуктів.
    • Щодня з'їдайте 2-3 порції фруктів.
    • Пийте достатню кількість води.
    • Обмежте споживання цукру і шкідливих жирів.
  7. 7 регулярно займайтеся спортом. Регулярні фізичні вправи поліпшують кровообіг і тим самим зміцнюють імунну систему, завдяки чому лімфоцити успішно виконують свою роботу. Постарайтеся тренуватися по 30 хвилин 5 днів на тиждень. Займайтеся тим, що вам подобається.
    • Можна займатися ходьбою, танцями, їздою на велосипеді, пішим туризмом, плаванням, бігом, командними видами спорту, альпінізмом.
  8. 8 Частіше мийте руки. Мити руки корисно і необхідно, особливо якщо ви намагаєтеся підвищити рівень лімфоцитів. Це допомагає зменшити ризик бактеріальних і вірусних інфекцій.

попередження

  • Занадто високий рівень лімфоцитів може призвести до лімфоцитоз. Хоча лимфоцитоз зазвичай нешкідливий, іноді він може бути пов'язаний з раком крові або хронічною інфекцією.