Як познайомити кішку з собакою

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 17 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как познакомить кошку и собаку?
Відеоролик: Как познакомить кошку и собаку?

Зміст

Поява нового вихованця може бути таким хвилюючим і бажаною подією, але тоді, коли вдома вже є інший вихованець, важливо прийняти ряд запобіжних заходів. При знайомстві кішки з собакою не поспішайте. У перший час, коли кішка вільно переміщається по будинку, тримайте собаку в клітці, а потім на повідку. На те, щоб вихованці порозумілися між собою, може піти від декількох годин до декількох місяців. Але коли цей процес завершиться, він обов'язково буде коштувати витрачених на нього зусиль!

кроки

Частина 1 з 3: Знайомство тварин з запахом один одного

  1. 1 У перші кілька днів тримайте вихованців в окремих кімнатах. Починати процес знайомства собаки і кішки слід з їх роздільного тримання. Якщо обидві тварини живуть виключно вдома, можна, наприклад, замкнути кішку на пару днів в спальні, поки йде період адаптації тварин до змін.
    • Залишаючи кішку в спальні, обов'язково забезпечте її всім необхідним, включаючи корм, воду, туалетний лоток і іграшки.
    • Коли ви вперше принесете кішку додому, краще попередньо замкнути собаку або навіть вивести її з дому. Так вона не буде стрибати навколо котячої перенесення і лякати кішку в момент її першого знайомства з новим будинком.
  2. 2 Доторкніться до одного з вихованців і дозвольте іншому понюхати залишився на ваших руках запах. Познайомте вихованців з запахом один одного, перш ніж влаштовувати їм особисте знайомство. Погладьте одного з вихованців, а потім, не переодягаючись, рушайте до іншого вихованця і дайте йому обнюхати вас. Виконайте ці дії для кожного з вихованців, щоб вони звикли до запахів один одного ще до того, як зустрінуться віч-на-віч.
    • Найкраще продовжувати знайомство з запахами протягом декількох днів або ж до тих пір, поки собака не перестане виявляти підвищену цікавість до нового запаху.
  3. 3 Дозвольте тваринам обнюхати один одного через щілину під дверима. Коли обидва ваших вихованця вже будуть знайомі з запахом один одного, дозвольте їм поспілкуватися через зачинені двері. Наведіть собаку до дверей, за якими знаходиться кішка, і дозвольте вихованцям понюхати один одного через щілину під дверима.
    • Якщо собака перехвилювався або спробує створити підкоп під двері, виведіть її і повторіть процедуру пізніше, коли вона заспокоїться.
    • Не переходьте до особистого знайомства вихованців до тих пір, поки спілкування через двері не перестане хвилювати їх обох.

Частина 2 з 3: Перехід до прямого контакту тварин

  1. 1 Дозвольте саме кішці визначати обсяг контакту з собакою. Протягом всього процесу знайомства вихованців ніколи не примушуйте кішку до спілкування з собакою. Обов'язково забезпечте їй шлях для відступу (наприклад, що-небудь високе, куди вона зможе застрибнути від собаки) і тримайте саму собаку на відстані.
    • Якщо кішка не буде проявляти інтерес до спілкування з собакою, не примушуйте її. Дочекайтеся того моменту, коли та за власним бажанням наблизиться до собаки.
    • Не змушуйте кішку контактувати з собакою незалежно від того, як довго вам доведеться чекати добровільного контакту тварин. Продовжуйте підтримувати повільний прогрес до тих пір, поки кішка не відчує себе досить комфортно для того, щоб самостійно підійти до собаки, навіть якщо цей процес займе довгі тижні.
    • Обов'язково стежте за тим, щоб кігті на передніх лапах кішки були коротко підстрижені, і не залишайте вихованців наодинці без нагляду. До тих пір, поки не будете впевнені в тому, що тварини здатні мирно уживатися один з одним, звертайте увагу на те, де саме знаходиться кішка по відношенню до місця розташування собаки. Слідкуйте за тим, щоб вона не могла подряпати собаці морду.
  2. 2 У моменти перших особистих зустрічей тримайте собаку в клітці, а кішці дозволяйте вільно переміщатися. Поки кішка все ще знаходиться в окремій кімнаті, посадіть собаку в клітку і замкніть її. Потім випустіть кішку з її кімнати і спонукаєте піти слідом за вами в кімнату з собакою. Зрештою, цікавість кішки повинно перемогти, і вона підійде ближче до собаки, щоб обнюхати її.
    • Якщо собака почне «божеволіти» при появі кішки, постарайтеся заспокоїти її ласкавим голосом. Спонукайте собаку зберігати спокій і використовуйте систему позитивного підкріплення, пригощаючи собаку ласощами за належну поведінку.
    • Якщо ласощі і заспокійливого голосу буде недостатньо, щоб приборкати собаку, приберіть кішку і поверніться до етапу знайомства тварин через двері до тих пір, поки собака не навчиться краще себе контролювати.
  3. 3 Після успішного знайомства кішки з собакою в клітці перейдіть до спілкування тварин, в процесі якого собака знаходиться на повідку. Випустіть собаку з клітки, але для суворого контролю тримайте її на повідку. Кішці слід дозволити вільно переміщатися, щоб їй було комфортно і при необхідності вона могла спокійно ретируватися. Дозвольте тваринам обнюхати один одного. Якщо кішка почне шипіти і ховатися, в цьому немає нічого незвичайного. Дозвольте тваринам поспілкуватися протягом пари хвилин, але приберіть кішку в окрему кімнату, якщо вона занадто сильно стривожиться або засмутиться.
    • Обов'язково тримайте собаку на повідку (або ж міцно тримайте її за нашийник), щоб контролювати те відстань, на яке вона може наблизитися до кішки.
    • Якщо собака смикає поводок і кидається на кішку, поверніться до попереднього кроку, посадивши її в клітину.
  4. 4 Спробуйте відволікати собаку ласощами, щоб навчити її ігнорувати кішку. Відмінний спосіб навчити собаку не звертати уваги на кішку - дати їй зрозуміти (за допомогою системи позитивного підкріплення ласощами), що більше користі їй приносить повне ігнорування кішки. Коли обидва вихованця знаходяться в одній кімнаті, спробуйте залучити до себе увагу собаки за допомогою голосових команд (клікером або просто ласкавим словом «молодець»). Потім почастуєте собаку ласощами.
    • Так ви поясните собаці, що ігнорування кішки і увагу до вас несе за собою позитивні наслідки.
    • Виконуйте цей крок по кілька разів щодня до тих пір, поки собака не втратить інтерес до кішки і не сконцентрується на отриманні ласощі за відсутність будь-яких проблем.
  5. 5 Зведіть до мінімуму тривалість перших контактів. Знайомство з новими тваринами може надавати досить сильний стрес на обох ваших вихованців. Постарайтеся зробити перші кілька зустрічей щодо короткими, щоб не перевантажувати тварин. Дозвольте їм побачити і обнюхати один одного протягом декількох хвилин, а потім знову розділіть.
    • Не допускайте появи у вихованців негативних асоціацій по відношенню один до одного. З цієї ж причини не примушуйте їх до того, чого вони не хочуть робити.
    • Добре взяти за правило переходити до чергового кроку тільки тоді, коли тварини перестають турбуватися і виявляти підвищений інтерес один до одного на поточному кроці знайомства.
    • Наприклад, коли у тварин більше не виникає підвищеного інтересу обнюхати один одного під дверима, можна переходити до етапу їх особистого знайомства, коли собака знаходиться в клітці. Коли вихованців перестане турбувати і хвилювати перебування в одній кімнаті, поки собака сидить в клітці, а кішка спокійно пересувається, можна випустити собаку з клітки і посадити її на поводок.

Частина 3 з 3: Належні заходи безпеки

  1. 1 Слідкуйте за мовою тіла обох вихованців. Під час спілкування собаки з кішкою уважно стежте за мовою тіла обох тварин, щоб переконатися в тому, що вони комфортно себе почувають. У такій ситуації для них нормально трохи хвилюватися або засмучуватися, але при цьому не можна допускати підвищеного стресу.
    • До ознак того, що кішка вже вдосталь наобщаться з собакою, слід віднести притиснуті вуха, виляння хвостом і рик.
    • Якщо тіло собаки стає скутим, а сама вона нерухомо дивиться на кішку або ж починає неконтрольовано гавкати, ймовірно, саме час розвести тварин по різних кімнатах.
  2. 2 Слідкуйте за звичкою кішки користуватися туалетним лотком. Простежити успішність просування знайомства вихованців можна за звичкою кішки користуватися туалетним лотком. Якщо кішка ходить в лоток звичайним чином, ймовірно, вона відносно задоволена обстановкою і відчуває себе досить безпечно в обставинах, що склалися. Якщо ж кішка стала ходити в туалет в недозволеному місці, дуже ймовірно, що причиною тому служить стрес через собаку. В такому випадку необхідно уповільнити процес знайомства тварин.
    • Нормальне використання туалетного лотка має на увазі те, що кішка відвідує його кілька разів в день і не робить ніяких помилок за його межами.
    • Слідкуйте за тим, щоб собака не могла дістатися до туалетного лотка кішки. У неї не повинно бути можливості загнати кішку в пастку, коли та користується лотком.
  3. 3 Користуйтеся системою позитивного підкріплення. Вам необхідно зробити процес знайомства максимально приємним для обох вихованців, щоб обидва вони асоціювали один одного з чимось приносять задоволення і радість. Постарайтеся в процесі знайомства пригощати і собаку, і кішку ласощами, особливо тоді, коли вони поводяться спокійно.
    • Під час знайомства вихованців ласкаво розмовляйте з кішкою і гладьте її. Ще одна людина повинна робити те ж саме з собакою. Це допоможе тваринам виробити позитивні асоціації по відношенню один до одного.
  4. 4 Використовуйте дитячі хвіртки, щоб у кішки була можливість втекти від собаки. Можливо, ви захочете використовувати дитячу хвіртку, щоб захистити від собаки певну частину вашого будинку. У кішки буде можливість перестрибнути хвіртку і відпочити на тій території, куди у собаки просто немає доступу.
    • Як найменшою заходи переконайтеся в тому, що кішці доступні столи, стільниці та високі полки, на які вона може забратися, щоб при необхідності сховатися від собаки.
    • Це дозволить обом твариною отримати так необхідне їм особистий простір, а у кішки буде можливість самій вирішувати, як багато або мало контактувати з собакою.
  5. 5 Зрошують собаку з пульверизатора, коли вона погано поводиться по відношенню до кішки. Застосування пульверизатора з водою є спрямованим, яка дає собаці зрозуміти, що підлу поведінку по відношенню до кішки неприпустимо. Коли собака погано себе веде, просто бризкайте на неї водою. Згодом вона відмовиться від неприпустимої поведінки.
    • Наприклад, зрошуйте собаку з пульверизатора, коли вона кусає кішку.
    • Як варіант, для виправлення поведінки можна використовувати шлею, вуздечку для собак або корекційний нашийник.

Поради

  • Слідкуйте за тим, щоб ніхто з вихованців не чіпав чужі миски з їжею і водою, так як це може призвести до боротьби за особисту територію.
  • Пам'ятайте про те, що найкраще знайомити двох тварин зі схожим рівнем активності, щоб процес знайомства йшов більш гладко.Наприклад, стара кішка аж ніяк не буде в захваті від буйства енергії молодого цуценя.
  • Постарайтеся якомога менше порушити звичну щоденну рутину вашого першого вихованця, коли принесете нову тварину до себе додому.

попередження

  • Якщо будь-яка з тварин почне проявляти ознаки агресії, негайно ізолюйте його і почніть процес знайомства вихованців з самого початку: знайомте їх з запахом один одного, потім перейдіть до знайомства через двері, в клітці і так далі.