Як правильно наближатися до коня

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 5 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Солончак Койпаса | Путешествие по Боливии | #33
Відеоролик: Солончак Койпаса | Путешествие по Боливии | #33

Зміст

Коні є розумними, працелюбними тваринами і відмінними компаньйонами. При цьому дуже легко забути про те, що вони ще мають великими розмірами і великою силою, а тому можуть бути небезпечні, якщо їх налякати або спровокувати. Однак, дотримуючись деяких правил дотримання безпеки в спілкуванні з конем, ви зможете без особливих зусиль продемонструвати свою турботу і повагу до цього прекрасного тварині.

кроки

Частина 1 з 3: Безпечне наближення до коня

Примітка: якщо у вас немає досвіду спілкування з кіньми, працюйте разом з професіоналом. Чи не наближайтеся до незнайомої коні, попередньо не запитавши дозволу у її господаря.

  1. 1 Зустрітися з основами мови тіла коня. Коли ви наближаєтеся до коня, дуже важливо вміти розрізняти задоволене, відкрите до спілкування настрій тваринного і схвильоване або засмучене стан. Звертайте увагу на нижчезгаданих ознаки.
    • Ознаки комфортного стану (Якщо ви їх бачите, то можна продовжувати наближатися):
      • розслаблений, м'який погляд, який не дивиться на вас пильно;
      • поворот голови або передньої частини тулуба у вашому напрямку;
      • облизування губ;
      • звернені в вашому напрямку вуха;
      • миролюбна, розслаблена поза тіла.
    • Ознаки некомфортного стану (Якщо ви їх помітите, відійдіть і не наближайтеся):
      • відсторонення або втікання від вас, коли ви наближаєтеся;
      • напружені, розширені очі з пильним поглядом в вашу сторону;
      • притиснуті вуха (звернені назад);
      • оголення зубів або спроби кусатися;
      • вставання на диби або брикання;
      • постійне агресивне сіпання хвостом, часте сильне постукування задніми копитами.
  2. 2 Завжди стежте за тим, де знаходиться кінь. Коні знадобиться лише кілька секунд, щоб забігти вам за спину і встати на диби. Тому ви обов'язково повинні знати, де знаходиться кінь, і пильно стежити за нею. Налякати кінь може що завгодно. Якщо кінь біжить в вашому напрямку, щоб не опинитися у неї під копитами, підніміть руки вгору (так ви будете здаватися більше) і скажіть твердим спокійним голосом "стій" або "тпру".Це допоможе вам перенаправити кінь в іншому напрямку.
  3. 3 Створіть привабливі, а не вимогливі умови вашої присутності, перш ніж станете наближатися до коня. У взаємовідносинах коней існують поняття тиску і свободи. Коні є стадними тваринами і, дуже ймовірно, вони не будуть чекати, коли ви зможете підійти до них. Просте встановлення візуального контакту вже починає надавати на коня тиск, підштовхуючи її до того, щоб втекти від вас.
  4. 4 По можливості намагайтеся наближатися до коня діагонально спереду. Правилом номер один в наближенні до коня служить обізнаність коні про ваше наближення. Цього найлегше добитися (без сумніву), якщо наближатися до тварини спереду і злегка збоку (щоб уникнути передньої сліпої зони). Якщо зможете, підходите до коня спереду зліва (Так буде найкраще); в більшості випадків коней привчають до того, щоб людина працювала з ними з лівого боку, тому зазвичай їм так стає зручніше.
    • Те, що саме коні воліють будь-який бік для спілкування з людиною, є міфом. Виключно люди роками розвивали звичку робити все з лівого боку, навчаючи і десенсібілізіруя кінь саме зліва, але забуваючи про праву сторону. У дикій природі коні підходять один до одного, не звертаючи уваги ні на які сторони. Для вашого обопільного успіху зі своїм конем вам буде краще працювати з обох сторін.
    • Використовуйте обережні, навіть прогулянкові кроки. Постарайтеся розслабитися, так як коні дуже добре відчувають невловимі ознаки напруги. Не намагайтеся сховатися або зробити безшумними власні кроки.
    • Не дивіться коні в очі. Це може бути інтерпретовано як загрозу. При наближенні просто дивіться на коліна коні.
  5. 5 Якщо вам необхідно підійти до коня ззаду, робіть це під кутом. Зауважте, що так робити дозволяється тільки досвідченим інструкторам, які добре знають лінії передачі сигналів на адресу коні. До коня не рекомендується підходити інакше, ніж спереду. Якби до вас хтось підійшов ззаду, ви б відчули дискомфорт, то ж саме відбувається і з конем. Постарайтеся забезпечити тварині максимально можливий комфорт, наближаючись до неї під кутом (а НЕ безпосередньо ззаду). Чим більше буде кут, тим краще. У коней монокулярний зір, Тобто вони бачать кожним оком окрему бічну картинку, коли ви до них наближаєтеся.
    • Як уже згадувалося, краще наближатися до коня з лівого боку, ніж справа.
  6. 6 Використовуйте голос для повідомлення коні про своє наближення. Для новачків верхової їзди постійна розмова досвідченого інструктора зі своїм конем може здатися дивним. Проте, він служить дуже важливої ​​мети: постійно повідомляє тварині про те, де знаходиться людина. Коли ви наближаєтеся до коня, вам також слід ласкаво з нею розмовляти. Ви можете говорити що завгодно, але використовувати виключно миролюбний рівний тон голосу. Однак, в більшості випадків наїзники кажуть щось такого змісту: "Ей, конячка, ти готова покататися?"
    • Ви повинні робити так незалежно від обраного напрямку наближення до коня, але це стає критично необхідним, Якщо ви наближаєтеся до неї не спереду. Так як кінь може вас не відразу помітити, дуже важливо попередити її про своє наближення голосом.
  7. 7 Дозвольте коні обнюхати вас. Аналогічно собакам і багатьом іншим тваринам коні використовую нюх для ідентифікації інших живих істот і загроз. Коли підходите до коня, витягайте вперед руку, щоб вона могла її обнюхати. Не варто пхати руку прямо в морду коня, просто зупиніться в парі кроків від неї і обережно простягніть руку до коня (розкритою долонею вниз), залишивши відстань між рукою і мордою коня приблизно в 30 см.
    • якщо кінь не проявить інтересу до того, щоб понюхати вашу руку, більше не турбуйте її цим.Просто приберіть руку і перейдіть до наступного кроку.
  8. 8 Якщо у вас є з собою частування для коня, дайте їй невеликий шматочок (за умови, що вам це дозволив її господар). Це не є обов'язковим вимогою, але так ви зможете викликати до себе прихильність незнайомій коні. Однією з найбільших небезпек в харчуванні коні є виникнення кольок, що нерідко може бути смертельно, тому заради обережності краще запитати дозволу господаря коня, перш ніж пригощати її чим-небудь.
    • Кольки можуть провокуватися цілим рядом факторів, включаючи вживання навіть в невеликій кількості тієї їжі, до якої кінь не звикла, на яку у неї є алергія, або яку вона з'їла в невідповідний час. Ряд перероблених продуктів і деякі дикорослі рослини можуть бути отрутою для коня. Також можливо, що власник коня тримає її на особливій дієті або проводить лікування, а деякі види частувань можуть вплинути на засвоєння організмом ліків або харчових добавок. Все це є розумним підставою для того, щоб попередньо запитати дозволу господаря коня на те, щоб дати їй якесь частування.
    • Коли даєте коні частування, кладіть його на долоню і тримайте її повністю відкритою. Так кінь не зможе випадково вкусити ваші пальці.
    • Дозвольте коні самої взяти у вас частування. Не наполягайте на тому, щоб вона взяла його, якщо їй цього не хочеться.
    • Зауважте, що деякі коні можуть починати кусатися через частування; вони дуже швидко стають грубими, якщо отримують частування просто так, тому частування слід видавати відразу після бажаної поведінки з боку коня і виключно в поєднанні із супровідною за допомогою голосових команд. Також при неправильному використанні частувань кінь може почати відмовлятися йти з вами, якщо у вас не буде частування, що теж досить погано.
    • Відмінними частуваннями для коня є невеликі шматочки багатьох широко поширених фруктів і овочів. Наприклад, більшості коней подобається морква і шматочки яблук.
  9. 9 Приголубте кінь. Перш ніж переходити до виконання будь-яких операцій з конем, скористайтеся моментом, щоб продемонструвати тварині свою любов і привести його в більш комфортний стан. Підійдіть до плеча коня, продовжуючи розмовляти з нею. Переконайтеся в тому, що вона вас бачить і при цьому дивиться на вас м'яким миролюбним поглядом. Ласкаво погладьте їй шию, плече і гриву. Коли кінь розслабиться, ви можете поступово перемістити ласки на тіло у напрямку до крупу. Пестячи кінь, тримайтеся подалі від таких чутливих областей, як очі, ніс і рот.
    • Використовуйте растирающие або ласкаві чухати руху, ніколи не пошлепивал і не постукивайте кінь, більшості коней це не подобається.

Частина 2 з 3: Виконання основних операцій

  1. 1 надягання недоуздка. Коли ви наблизитеся до коня, і вона відчує себе комфортно у вашій присутності, вам необхідно буде отримати можливість переміщати кінь в потрібне вам місце. Це легко зробити за допомогою недоуздка, що надівається на морду і голову коня. Недоуздок дозволяє контролювати голову коня і вести її за собою туди, куди вам потрібно.
    • Більшість недоуздка мають більш дрібну петлю, яка одягається безпосередньо на морду, і більшу петлю, яка проходить за вухами коня або додатково охоплює голову під нижньою щелепою. Перш ніж приступати до надягання недоуздка перекиньте через шию коня привід, щоб вам було за що притримати її, якщо вона буде чинити опір.
  2. 2 Седланіе коні. Сідло дозволяє вам їздити верхи на коні, виконуючи функцію наспинного сидіння. Вам не слід самостійно сідлати коня, якщо у вас немає відповідного досвіду, тому не соромтеся звертатися за допомогою до досвідченого кінного інструктора. Не забудьте підстелити під сідло пітник, щоб захистити їм шкуру і спину коня.Потім приберіть стремена (щоб не злякати тварину) і обережно опустіть сідло коня на спину. Сідло слід зафіксувати попругою таким чином, щоб під неї можна було підсунути два пальця, але не більше.
    • Існує два основних види сідел для коней: сідло вестерн і англійське сідло. Для отримання більш докладного опису і того, і іншого виду сідла перейдіть по вищезазначеним посиланням.
  3. 3 Посадка в сідло. Посадка на коня має на увазі спосіб взбіранія їй на спину, щоб ви могли покататися верхи. Для цього вам знадобиться сідло, недоуздок і поводи. Традиційно посадка в сідло здійснюється з лівого боку. Вставте ліву ногу в стремено, утримуючи поводи лівою рукою. Правою рукою схопитеся за сідло і з легким стрибком перекиньте праву ногу через сідло. Вставте праву ногу в стремено і правильно візьміть поводи в руки.
    • Новачкам простіше сідати в сідло з якою-небудь підставки, наприклад, зі сходинки або чогось подібного.
  4. 4 Верхова їзда. Саме цієї миті і чекають найбільше багато любителів коней. Про верхову їзду написано безліч книг, тому дана стаття не буде вдаватися в докладний її опис. Щоб дізнатися про те, як їздити верхи, ви можете перейти по вищезазначеним посиланням, там ви знайдете докладні інструкції як для новачків, так і для досвідчених наїзників.
    • Тут ви знайдете багато корисної інформації для новачків, з вивчення якої вам непогано буде почати знайомство з верховою їздою.

Частина 3 з 3: Чого слід уникати

  1. 1 Не заходьте в зону удару задніх копит. Незалежно вашого досвіду в спілкуванні з кіньми, завжди існує певна ймовірність того, що щось вам непідконтрольне налякає коня. У такій ситуації вам зовсім не захочеться виявитися в зоні ураження від удару надзвичайно сильних задніх копит. Зазвичай ця умова виконують одним з двох нижчезазначених способів.
    • У першому випадку людина залишається на чималій відстані позаду або збоку коня. Залежно від розмірів коня, "безпечну відстань" може варіюватися, тому ви повинні забезпечити тварині досить вільного місця, особливо якщо перебуваєте позаду.
    • У другому випадку людина тримається близько до коня, підтримуючи з нею постійний контакт. Тримайте руку на коні і ласкаво розмовляйте з нею. Якщо ви будете перебувати близько до коня, то вона все ще може брикнуть вас, але у неї не буде достатньо місця, щоб цей удар набрав повну силу, тому ризик отримання травм стає помітно менше.
  2. 2 Не робіть різких рухів поряд з конем. Пам'ятайте, що ви можете налякати кінь, навіть якщо вона знає про те, де ви знаходитесь. Раптові різкі рухи можуть змусити кінь подумати про небезпеку і спровокувати переляк, тому вам слід уникати цього за всяку ціну. Зокрема, необхідно уникати наступного:
    • кидання чого-небудь в морду коня (пам'ятаєте про її передній сліпій зоні);
    • бігу по напрямку до коня;
    • будь-яких ляпасів і ударів по тілу коня.
  3. 3 Чи не видавайте гучних страшних звуків. Аналогічно тому, як люди можуть лякатися від несподіваних звуків, також можуть робити і коні. Чи не видавайте гучних звуків поблизу від коней, особливо якщо вони не звикли чути подібні звуки. Якщо вам необхідно виконати якусь роботу, пов'язану з гучним шумом, попередньо відійдіть від коня. Вам потрібно уникати наступного:
    • гучних ударів, вереску і крику;
    • збройових пострілів;
    • гучної музики;
    • галасливій техніки (бензопили, мотоциклів і так далі);
    • гучних природних звуків, таких як грім (по можливості).
  4. 4 Не лякайте і не ображайте коня, коли вона їсть. Як і багато інших тварин, коні можуть активно захищати власну їжу. Проте, це більше залежить від конкретного характеру коні і не є загальним рисою.Якщо кінь переживає за власну їжу, забезпечте їй спокійну обстановку під час годування, адже навіть зазвичай спокійна кінь може відчути роздратування, якщо їй перешкодять є.особливо вам слід уникати розташування рук або чогось ще поблизу від морди і рота коня, так як це може бути інтерпретовано нею як спроби вкрасти корм.
  5. 5 Знайте, що досвідчені кінні інструктори можуть виконувати з конем певні операції, які не варто робити кому-небудь ще з недостатньою кількістю досвіду.

Поради

  • Характер у коней може бути різним. Тоді як більшість з них дружелюбно і щодо миролюбно, деякі коні лякаються і починають злитися легше інших. Якщо ви не знайомі з конем, для своєї ж безпеки запитайте дозволу у її власника, перш ніж наближатися до неї.
  • Спочатку полохлива кінь може стати спокійніше, коли звикне до вас. Будьте терплячі в спілкуванні з "нервовими" кіньми. Працюйте спільно з досвідченим кінним інструктором, і незабаром ви зможете помітити поліпшення.

попередження

  • Не варто недооцінювати важливість дотримання безпеки в спілкуванні з конем. Вищевказані рекомендації є аж ніяк не неформальними порадами, а являють собою вимоги до безпеки, які можуть врятувати вам життя. Перелякана кінь надзвичайно небезпечна. Вона може безконтрольно понести, раптово стрибнути, стати на диби або почати брикатися. Так як дорослі коні важать більше 450 кг, будь-який з можливий варіантів розвитку подій може привести до серйозних травм і навіть до смерті для вас, коні або інших людей.
  • Якщо кінь не ваша, а її господар не знаходиться поруч з вами і не давав вам дозволу до неї наближатися, то краще залишатися осторонь.
  • Тримайтеся подалі від сліпих зон коні. Так само як зона прямо перед мордою, під головою, під животом і ззаду коні. якщо вам необхідно переміститися в одну з таких зон, переконайтеся в тому, що кінь розуміє, де саме ви знаходитеся. Розмовляйте з нею ласкавим голосом і підтримуйте контакт дотиком однієї руки.