Як запобігти алергії на кішок

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 15 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как избавиться от аллергии на кошек навсегда
Відеоролик: Как избавиться от аллергии на кошек навсегда

Зміст

Алергічні реакції на кішок бувають різними: від легких (чхання, кашель) до серйозних проявів (наприклад, напад астми). Алергія - це сильна реакція імунної системи на лупа тварин, яку організм сприймає як джерело небезпеки. В результаті в організмі виробляє речовину під назвою гістамін, яке провокує алергічну реакцію. Послабити прояви алергічних реакцій можна за допомогою препаратів, проте вони підходять не всім, тому може виникнути необхідність боротися з алергією іншими способами.

кроки

Метод 1 з 4: Прийом препаратів

  1. 1 Поговоріть з алергологом. Якщо у вас є алергія на кішок, поговоріть з лікарем про ступінь прояву симптомів. Якщо алергія сильна, лікар може порадити вам знайти вихованцеві інший будинок. Якщо симптоми мають помірне прояв, може бути досить змінити звички або поміняти препарати.
    • Вид і дозування препаратів завжди індивідуальні, тому дотримуйтесь рекомендацій лікаря і виробника.
  2. 2 Приймайте антигістамінні. Через контакту з алергеном в організмі в надлишковій кількості виробляється гістамін. Антигістамін блокує рецептори, з якими взаємодіє гістамін, знижуючи клітинний ефект від підвищеного кількості гістаміну в крові. Це означає, що антигістамінні послаблюють прояв алергії, включаючи чхання, свербіж в очах і нежить. Антигістаміни першого покоління (наприклад, дифенгідраміну гідрохлорид ( «Димедрол»)) викликають сильну сонливість, тому від них, можливо, варто відмовитися. Антигістаміни також можуть викликати запаморочення, сухість у роті, головний біль і розлад шлунка. Спробуйте приймати різні препарати, щоб підібрати те, що підійде вам.
    • Часто призначають такі препарати: «Аллегра», «аллергодил», «Димедрол» і «Кларитин».
    • Як правило, тривалий прийом антигістамінних не шкідливий для здоров'я, проте ці препарати можуть викликати побічні ефекти і проблеми з печінкою, особливо у людей, схильних до цих захворювань.
  3. 3 Використовуйте протинабрякові засоби. Протинабрякові засоби дозволяють зняти набряк носоглотки, який виникає в результаті алергічної реакції. Ці кошти також послаблюють інші прояви алергії, тому вони можуть допомогти вам, якщо крім набряку горла і носа у вас є й інші симптоми.
    • Найчастіше призначають «Рінасек».Протинабрякові засоби часто поєднують з антигістамінними (наприклад, фексофенадин і псевдоефедрин).
  4. 4 Запитайте лікаря про стероїди. Стероїди пригнічують роботу імунної системи, зменшуючи запалення. Ці препарати найбільш ефективні при постійному застосуванні і продаються тільки за рецептом. Перші результати з'являються не відразу, тому ефективність препарату слід оцінювати не менше, ніж через два тижні.
    • При алергіях найчастіше призначають назальні спреї зі стероїдами ( «Назарел», «Мометазон»).
    • Використовувати стероїди в таблетках тривалий час небезпечно, однак у місцевих препаратів немає побічних ефектів, пов'язаних з тривалим прийомом. Тому можна використовувати спреї зі стероїдами тривалий час, але в низькому дозуванні і тільки в сезон алергій.
  5. 5 Запитайте лікаря про ін'єкції. Якщо прояви алергії складно тримати під контролем, вам можуть знадобитися спеціальні ін'єкції (імунотерапія), які дозволять зменшити реакцію на шерсть кішок. У ін'єкціях міститься невелика кількість алергену. Щотижня або дві вам будуть робити ін'єкцію, поступово збільшуючи кількість алергену в препараті. Курс зазвичай розрахований на 3-6 місяців. Ін'єкції дозволяють привчити організм не реагувати на шерсть кішки.
    • До найбільш повного ефекту може пройти рік. Можуть знадобитися підтримують ін'єкції з частотою від кожних 4 тижнів до 5 років.
    • Цей варіант підходить тим, хто хоче мати кішок або дуже любить їх, але не може впоратися з алергією іншими способами.
    • Однак цей метод допомагає не завжди. Крім того, такі ін'єкції протипоказані людям похилого віку, дітям до 5 років і людям з порушеннями в роботі імунної системи.
    • Пам'ятайте, що ці ін'єкції можуть бути дуже дорогими. Страховка може не покривати їх.

Метод 2 з 4: Як мінімізувати контакт з кішками

  1. 1 Не ходіть в будинку, де є кішки. Якщо у вас сильна алергія, заздалегідь питайте людей, чи є у них кішки. Якщо є, скажіть, що ви не зможете прийти через алергію. Зустрічайтеся з цими людьми в інших місцях або запрошуйте їх до себе.
    • Якщо це ваші близькі друзі або ви змушені піти, запитаєте, чи є в будинку місце, куди кішкам не можна. Якщо немає, попросіть створити для вас таку зону: відвести кішку в інше приміщення, пропилососити поверхні, замінити постільну білизну, щоб скоротити кількість котячої лупи.
  2. 2 Будьте обережні під час контактів з людьми, у яких є кішки. Якщо ви сходили туди, де є кішка, на вашому одязі могли залишитися сліди лупи, здатної викликати алергічну реакцію. Коли повернетеся додому, виперіть одяг в гарячій воді, щоб змити сліди котячої лупи.
    • Це стосується і одягу людей, у яких є кішки. На одязі залишаються сліди кішок, в тому числі шерсть. Повідомте людині, що у вас сильна алергія, і поясніть, що ви змушені триматися на відстані, але не робіть з цього великої проблеми.
    • На роботі намагайтеся не сидіти поруч з людьми, у яких є кішки, але не ведіть себе неввічливо. Так, у вас алергія, але людини ваша поведінка може зачепити. Спокійно поясніть ситуацію і запропонуйте компроміс.
  3. 3 Не торкайтеся до кішок. Цей може здатися очевидним, однак вам вкрай важливо уникати прямого контакту з кішками. Це знизить ризик розвитку алергії, оскільки реакція може бути спровокована залишками алергенів на руках. Алергічні реакції викликає білок в слині кішки (Fel D1).
    • Якщо ви не будете гладити кішку, ви не будете контактувати з цим алергеном. Якщо ви погладили кішку, як можна швидше вимийте руки з милом під теплою водою.
    • Не тримайте кішку на-віч і не цілуйте її.

Метод 3 з 4: Як поводитися зі своєю кішкою

  1. 1 Тримайте кішку за межами будинку. Якщо ви не можете змусити себе віддати кішку, спробуйте переселити її на вулицю (якщо у вас свій будинок). Можна поселити кішку в окремий будиночок у дворі. Так кішка зможе ходити по вулиці вдень.
  2. 2 Влаштуйте в будинку зони без кішок. Якщо ви скоротите кількість котячої лупи в тих місцях, де ви проводите велику частину часу, ви будете рідше стикатися з алергічними реакціями. Не дозволяйте кішці входити в вашу спальню. Оскільки в спальні ви спите, всю ніч ви будете вдихати лупа кішки, якщо вона буде поруч. Тримайте закритими двері по всі приміщення, в які кішці не можна.
    • Вам доведеться стежити за цим постійно. Котяча лупа може посилити алергію. Якщо все в будинку будуть стежити за дверима, з часом це увійде в звичку.
  3. 3 Спробуйте пожити окремо від кішки. Щоб перевірити, чи дійсно кішка викликає у вас алергію, переселити її в інший будинок на 1-2 місяці. Ретельно приберіть в будинку, щоб позбутися від слідів лупи, і проводите прибирання не рідше разу на тиждень. Поспостерігайте за проявами алергії і тим, як вони змінюються.
    • Якщо кішка дійсно викликає у вас алергію, ви помітите зміни практично відразу ж.
  4. 4 Щотижня купайте кішку. Кішці це навряд чи сподобається, однак вам варто спробувати купати її раз на тиждень. Можна доручити це члену сім'ї, у якого немає алергії. Частіше двох разів на тиждень кішку купати не можна, інакше шерсть почне плутатися і буде пересихати.
    • Спробуйте використовувати шампунь проти алергії. Спеціальний шампунь допоможе скоротити кількість лупи, яке опадає з кішки щодня.
  5. 5 Щодня вичісуйте кішку. Щоб в будинку було менше вовни, ретельно розчісуйте шерсть кішки по 10-15 хвилин щодня. Викидайте шерсть відразу ж. Щоб алерген не поширювався по будинку, робіть це на вулиці. Попросіть члена сім'ї робити це за вас, якщо у вас є така можливість.
    • Вичісування поліпшить структуру вовни кішки, що дозволить прибрати алергени, бруд і пилок, а також сліди всього, про що кішка терлась.
    • Хоча вичісування не ослабить вашу реакцію, воно обмежить поширення алергену по дому.

Метод 4 з 4: Як очищати повітря

  1. 1 Регулярно робіть прибирання будинку. Якщо в будинку є кішка, наводити порядок слід часто. Протирайте пил, періть одяг, чистите поверхні дивана щіткою як мінімум раз на тиждень. Використовуйте щітки, які притягують шерсть кішок, збирайте шерсть скотчем або клейким роликом. Відразу ж викидайте шерсть. Можна також:
    • Використовувати миючий пилосос, щоб не піднімати в повітря алергени з підлоги.
    • Щодня підмітати підлогу в тих місцях, де часто бувають кішки. Алергени на підлозі піднімуться в повітря, якщо пройти по ним або сісти на них.
    • По можливості замініть ковролін плиткою або деревом. Якщо у вас є килим, завжди чистите його пилососом з HEPA-фільтром.
    • Як можна частіше періть іграшки кішок, підстилки і своє ліжко в гарячій воді. Це також дозволить скоротити кількість алергенів в будинку.
  2. 2 Робіть прибирання в масці. Якщо у вас є кішка, прибирання слід робити в масці, особливо в місцях, де кішка проводить багато часу. Маска не дасть алергенів потрапляти в дихальні канали, що допоможе послабити алергічну реакцію.
    • Якщо у вас є партнер або сусід по кімнаті, попросіть його очищати місця, де найчастіше буває кішка. Якщо це неможливо, спробуйте наймати професійних прибиральників.
  3. 3 Використовуйте HEPA-фільтр. Щоб прибрати з повітря алергени, встановіть HEPA-фільтр в кондиціонер і в систему опалення. Можна також використовувати цей фільтр в пилососі. HEPA-фільтр має особливу структуру, яка дозволяє затримувати алергени. Можна також поставити очищувач повітря з таким фільтром в місця, де кішка проводить найбільше часу.
    • Пилососьте кожен день або не менше, ніж раз в день. По можливості використовуйте пилосос, який якісно збирає котячу шерсть і лупа.

Поради

  • В даний час проводяться дослідження з метою виведення породи кішок, яка не викликатиме алергії. Багато людей з алергією на кішок в майбутньому зможуть заводити вихованців і не стикатися з алергічною реакцією.
  • На жаль, методи запобігання алергії у дітей не вивчені. Результати досліджень вказують на те, що у дітей, чиї родичі мають алергію на кішок, також висока ймовірність розвитку алергічної реакції. В ході деяких досліджень також було встановлено, що контакт з тваринами в перший рік життя може допомогти запобігти розвитку алергії в дорослому віці, однак це працює не завжди.
  • Якщо у вас є алергія, уникайте місць, де є кішки.