Як розпізнати перелом великого пальця

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 7 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Первая помощь при ушибах
Відеоролик: Первая помощь при ушибах

Зміст

Перелом великого пальця руки може бути як порівняно простим, так і множинним переломом суглоба, при якому потрібне хірургічне втручання. Травма великого пальця може мати негативний вплив на повсякденне життя, від прийому їжі до робочої діяльності, тому до неї слід поставитися серйозно. Дізнайтеся про симптоми перелому великого пальця руки і способах лікування, щоб повністю відновитися після травми.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Частина 1 з 3: Визначте, що палець зламаний

  1. 1 Зверніть увагу на сильний біль у великому пальці. Перелом великого пальця руки зазвичай супроводжується сильним болем, яка виникає через подразнення і здавлювання нервів навколо пошкодженої кістки. Якщо відразу після травми ви не відчуваєте сильного болю, це може свідчити про те, що палець не зламаний.
    • Сильний біль виникає також при дотику до зламаного пальця або спробі зігнути його.
    • Як правило, чим ближче біль до основи пальця (суглобу, який з'єднує великий палець з долонею), тим серйозніше травма і складніше перелом.
  2. 2 Придивіться, чи не викривлений чи палець в місці травми. Перевірте, чи нормально виглядає великий палець. Він зігнутий під незвичним кутом або дивно перекручений? Слід також подивитися, чи не виступає з-під шкіри кістка. Якщо ви помітите один з цих ознак, існує висока ймовірність того, що у палець зламаний.
    • На пальці може також з'явитися синець, що свідчить про розрив дрібних судин в пошкоджених тканинах.
  3. 3 Спробуйте поворушити пальцем. Якщо ви зламали палець, це рух викличе сильну різкий біль. Крім того, в результаті перелому зазвичай порушується робота з'єднують кістки зв'язок, через що поворухнути пальцем буває складно.
    • Серед іншого перевірте, чи можете ви поворухнути пальцем назад. Якщо ви в змозі відвести палець назад і це не викликає болю, ймовірно, у вас розтягнення, а не перелом.
  4. 4 Зверніть увагу на оніміння, поколювання або відчуття холоду в пальці. Крім болю здавлювання нервів у великому пальці здатне привести до оніміння, яке може супроводжуватися відчуттям холоду в пальці. Це пояснюється тим, що зламані кістки і сильний набряк блокують кровоносні судини, які постачають кров'ю великий палець і прилеглі до нього тканини.
    • Через недостатнє кровопостачання великий палець може також посиніти.
  5. 5 Подивіться, чи немає значного набряку в області великого пальця. При переломі навколишні тканини опухають через запалення. Великий палець почне набрякати через 5-10 хвилин після травми. В результаті він онімія і втратить рухливість.
    • Крім великого пальця набряк може поширитися на сусідні пальці.

Частина 2 з 3: Зверніться до лікаря

  1. 1 Відвідайте лікаря або зверніться в пункт невідкладної медичної допомоги. Якщо ви підозрюєте, що зламали великий палець руки, слід негайно звернутися за медичною допомогою. Не зволікайте, інакше викликаний переломом набряк утруднить вправлення кісток, і палець може залишитися зігнутим.
    • Крім іншого, перелом великого пальця у дитини може пошкодити зони росту і негативно вплинути на зростання кісток.
    • Навіть якщо ви підозрюєте, що у вас не перелом, а розтягнення (розрив зв'язок), необхідно звернутися до лікаря, щоб він поставив правильний діагноз. Крім того, при серйозному розтягуванні також може знадобитися медична допомога. Лікар поставить остаточний діагноз і призначить відповідне лікування.
  2. 2 Пройдіть медичний огляд. Лікар розпитає вас, чи не відчуваєте ви симптоми, перераховані в попередньому розділі, і огляне травмований палець. Він може перевірити силу і рухливість пальця і ​​порівняти їх із здоровим пальцем. Ще одна перевірка полягає в тому, щоб доторкнутися кінчиком великого пальця до вказівного пальця і ​​натиснути, щоб перевірити, чи не ослаб чи травмований палець.
  3. 3 Пройдіть рентгенівське дослідження. Ймовірно, лікар призначить рентген великого пальця під різними кутами. Це не тільки дозволить підтвердити діагноз, але і допоможе лікарю визначити, в скількох місцях зламана кістка, і призначити відповідне лікування. Вам можуть зробити наступні рентгенівські знімки:
    • Бічний: рентгенівський знімок в бічній проекції робиться, коли долоня лежить на столі великим пальцем догори.
    • Косий: цей знімок робиться при нахиленою долоні, яка лежить на боці великим пальцем вгору.
    • Переднезадний: при цьому долоня лежить на столі і знімок робиться зверху вниз.
  4. 4 Порадьтеся з лікарем щодо комп'ютерної томографії (КТ). КТ називають також комп'ютерної осьової томографією. Даний метод дозволяє за допомогою рентгенівського випромінювання і комп'ютера отримати зображення різних внутрішніх областей тіла (в нашому випадку це великий палець). КТ допоможе лікарю визначити, як виглядає перелом, і вибрати найкращий спосіб його фіксації.
    • Якщо ви вагітні, повідомте про це лікаря, так як використовується при КТ рентгенівське випромінювання може завдати шкоди плоду.
  5. 5 Лікар визначить тип перелому. Після відповідних аналізів і тестів лікар діагностує конкретний вид перелому. Від цього будуть залежати методи і складність лікування.
    • Позасуглобових переломами називаються переломи однієї або двох кісток великого пальця в стороні від суглобів. Хоча такі переломи досить болючі і вимагають для загоєння до 6 тижнів, зазвичай їх лікування обходиться без хірургічного втручання.
    • Внутрісуглобні переломи зачіпають суглоб і часто вимагають хірургічної операції, щоб якомога повніше відновити рухливість суглоба після загоєння.
    • До найбільш поширених різновидів внутрішньосуглобовихпереломів великого пальця руки відносяться перелом Беннета і перелом Роландо. При обох переломах палець ламається (і нерідко зміщується) в п'ястно-запястном (найближчому до кисті) суглобі. Основна відмінність між ними полягає в тому, що при переломі Роландо кістка дробиться на три або більше фрагментів, які необхідно поставити на місце, і майже завжди потрібна хірургічна операція, в той час як лікування перелому Беннета часто обходиться без хірургічного втручання.

Частина 3 з 3: Як лікувати перелом великого пальця

  1. 1 Відвідайте хірурга-ортопеда. Ортопед вивчить рентгенівські знімки і результати інших аналізів, що дозволить йому визначити кращі методи лікування. Він врахує тип перелому (поза-або внутрішньосуглобової) і його складність (перелом Беннета або Роландо).
  2. 2 Дізнайтеся про нехірургіческіх методах лікування. При порівняно простих переломах (наприклад, позасуглобових) лікар може вправити кістки мануально, без хірургічного втручання. Перш ніж вправляти зламані фрагменти, вам зроблять анестезію.
    • При цьому методі (його називають також закритою репозицією) лікар зазвичай прикладає до кісток в місці перелому розтяжне зусилля, щоб вони повернулися на місце, і при цьому спостерігає за ними за допомогою флюороскопии (рентгеноскопії в реальному часі).
    • Врахуйте, що даний метод можна застосовувати і при деяких переломах Роландо, особливо коли кістки ламаються на велику кількість фрагментів, які потрібно зафіксувати за допомогою спиць або гвинтів, і в цьому випадку він називається відкритою репозицією.
  3. 3 Подумайте про хірургічної операції. При внутрішньосуглобових переломах (переломах Беннета або Роландо) зазвичай потрібне хірургічне втручання. Конкретний вид операції залежить від складності перелому (або переломів). Часто роблять такі операції:
    • За допомогою флюороскопии протикають шкіру дротом і закріплюють нею кісткові фрагменти - це так звана зовнішня фіксація. Дану операцію проводять зазвичай при переломах Беннета, коли фрагменти кістки залишаються дуже близько один до одного.
    • При відкритій операції на долоні в кістки вставляються невеликі гвинти або спиці, щоб зафіксувати фрагменти на місці. Це так звана внутрішня фіксація.
    • Після хірургічної операції можливі такі ускладнення, як ушкодження нервів або зв'язок, ригідність, підвищений ризик артриту.
  4. 4 Зафіксуйте травмований палець. Незалежно від того, чи робили вам операцію або обмежилися неінвазивним лікуванням, лікар накладе на палець кокситную гіпсову пов'язку, щоб знерухомити його і зафіксувати фрагменти кістки на час заліковування.
    • Пов'язку потрібно носити протягом 2-6 тижнів (частіше це близько 6 тижнів).
    • Лікар може призначити вам наступні відвідування для того, щоб спостерігати за процесом одужання.
  5. 5 Зверніться до фізіотерапевта. Залежно від того, як довго ви будете носити пов'язку, і рухливості пальця після її зняття, лікуючий лікар може порекомендувати вам звернутися до фізіотерапевта. Фізіотерапевт покаже вам набір вправ для розвитку гнучкості і сили, які дозволять відновити атрофувалися м'язи.

Поради

  • Як при переломі, так і при розтягуванні великого пальця краще звернутися до лікаря, щоб отримати кваліфіковану медичну допомогу.

попередження

  • Хоча дана стаття містить інформацію про перелом великого пальця руки, її не слід розглядати як набір медичних рекомендацій. При скільки-небудь серйозної травми обов'язково відвідайте лікаря, щоб він поставив правильний діагноз і призначив відповідне лікування.
  • Якщо ви вагітні, повідомте про це лікаря, перш ніж проходити рентгенівське обстеження. Немовлята більш чутливі до рентгенівського випромінювання, тому краще утриматися від даного методу незалежно від того, чи дійсно у вас зламаний палець.