Як розширити свій словниковий запас

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
КАК УЛУЧШИТЬ РЕЧЬ И СЛОВАРНЫЙ ЗАПАС ЗА 5 МИНУТ?
Відеоролик: КАК УЛУЧШИТЬ РЕЧЬ И СЛОВАРНЫЙ ЗАПАС ЗА 5 МИНУТ?

Зміст

Навчання - це безперервний процес. Ви можете стати ерудованою людиною як в підлітковому віці, так і в пенсійному віці, коли вам буде вже за вісімдесят, просто розширюючи свій словниковий запас. Виробіть звички, які допоможуть вам запам'ятовувати і використовувати найбільш точні слова в вашій мові. І вам стане легше спілкуватися, писати і думати. Після того як ви прочитаєте більш конкретні поради щодо розширення свого словникового запасу, дочитайте цю статтю до кінця.

кроки

Частина 1 з 3: Вивчайте нові слова

  1. 1 Читайте захлинаючись. Коли ви закінчите школу, вам уже не ставитимуть вправи на слова, і взагалі вже не буде ніякого домашнього завдання, що свого часу примушувало вас вчити нові слова. Можна і просто перестати читати. Але якщо ви хочете розширити свій словниковий запас, складіть собі план читання і дотримуйтеся його.
    • Можна спробувати читати по одній книзі в тиждень або просто читати газети щоранку. Виберіть відповідний для себе темп читання, а також складіть програму читання, яка буде вписуватися в ваш розклад.
    • Щотижня намагайтеся прочитувати як мінімум одну книгу і пару журналів. Будьте послідовні. Ви не тільки збільшите свій словниковий запас, а й будете в курсі справ, будете знати про те, що сталося. Ви розширите запас загальних знань і будете освіченою, всебічно розвиненою людиною.
  2. 2 Читайте серйозну літературу. Поставте перед собою завдання - читати стільки книг, наскільки у вас вистачить часу і бажання. Читайте класику. Читайте старі і нові художні твори. Читайте поезію. Читайте Германа Мелвілла, Вільяма Фолкнера і Вірджинію Вульф.
    • Спробуйте читати наукову і спеціальну літературу: так, ви швидко навчитеся не тільки говорити по-іншому, але і мислити в іншому руслі. Читайте книги з різних дисциплін, наприклад, по філософії, релігії і природничих наук.
    • Якщо ви зазвичай читали тільки місцеві газети, може, вам варто спробувати почитати довгі, важкі статті в національних, зарубіжних і ділових газетах і журналах, наприклад, Нью-Йоркер або економіст.
    • Багато класичних творів можна знайти і прочитати на сайтах Project Gutenberg і LibriVox.
  3. 3 Читайте також інтернет-джерела і «низькопробну бульварну» літературу. Читайте інтернет-журнали, есе та блоги на різні теми. Читайте музичні огляди і фешн-блоги. Правда дана лексика не відноситься до високого стилю. Але щоб мати великий словниковий запас, вам потрібно знати і значення слова «внутрішній монолог», і значення слова «тверкінг». Бути начитаним - це значить, бути знайомим як з творчістю Джеффрі Чосера, так і з творчістю Лі Чайлда.
  4. 4 Дивіться в словнику кожне слово, яке ви не знаєте. Коли ви бачите незнайоме слово, не пропускайте його з роздратуванням. Спробуйте зрозуміти його значення з контексту речення, а потім подивіться його в словнику, щоб уточнити його значення.
    • Заведіть собі невеликий блокнот і тут же записуйте в нього всі незнайомі слова, які вам будуть зустрічатися, щоб потім перевірити їх значення. Якщо ви чуєте або бачите слово, яке ви не знаєте, обов'язково подивіться його в словнику.
  5. 5 Читайте словник. Поринайте в нього з головою. Читайте словникові статті про тих словах, які вам ще не знайомі. Для того щоб зробити цей процес більш захоплюючим, необхідний дуже хороший словник.Тому пошукайте такий словник, де даються докладні пояснення з приводу походження і використання слів, так як це допоможе вам не тільки запам'ятати слово, а й отримати задоволення від роботи зі словником.
  6. 6 Читайте словник синонімів. Шукайте синоніми до слів, які ви часто вживаєте, і намагайтеся використовувати їх.

Частина 2 з 3: Використовуйте нові слова

  1. 1 Поставте собі за мету. Якщо у вас твердий намір розширити свій словниковий запас, поставте перед собою мету. Намагайтеся вчити по три нових слова в тиждень і використовувати їх в усній і письмовій мові. Завдяки свідомим зусиллям, ви зможете вивчити кілька тисяч нових слів, які ви будете пам'ятати і використовувати. Якщо у вас не виходить правильно використовувати ту чи іншу слово в реченні, значить, воно не є частиною вашого словникового запасу.
    • Якщо ви легко запам'ятовуєте по три слова в тиждень, тоді підвищуйте планку. Наступного тижня спробуйте вивчити 10 слів.
    • Якщо ви будете дивитися в словнику по 20 нових слів в день, вам буде важко використовувати їх правильно. Будьте реалістом і розширюйте практичний словниковий запас, який ви насправді зможете використовувати.
  2. 2 Використовуйте дидактичні картки або самоклеючі листочки по всьому будинку. Якщо ви збираєтеся взяти за звичку вчити нові слова, спробуйте кілька простих прийомів запам'ятовування, як ніби ви готуєтеся до тесту. Повісьте над кавоваркою стікер з тлумаченням того слова, яке ви сподіваєтеся запам'ятати, і, так, ви зможете вивчити його, поки будете робити собі чашку ранкової кави. Прикріпіть нове слово до кожного кімнатній рослині, і, таким чином, ви будете вчитися, поки будете їх поливати.
    • Навіть коли ви дивитеся телевізор або займаєтеся іншими справами, тримайте під рукою кілька дидактичних карток і вчіть нові слова. Розширюйте свій словниковий запас за будь-яких обставин.
  3. 3 Пишіть більше. Почніть вести журнал, якщо ви цього ще не робили, або заведіть віртуальний щоденник. Інтенсивне згинання м'язів при листі допоможе вам краще запам'ятовувати слова.
    • Пишіть листи старим друзям і описувати все до найдрібніших подробиць. Якщо ваші листи, як правило, короткі і прості, змініть це: почніть писати довші листи або електронні повідомлення в порівнянні з тими, які ви писали раніше. Витрачайте більше часу на складання листів, як якщо б ви писали шкільне есе. Робіть обдуманий вибір.
    • Виконуйте більше письмових завдань по роботі. Якщо ви зазвичай уникаєте складання наказів, написання колективних електронних повідомлень або участі в групових дискусіях, змініть свої звички і пишіть більше. До того ж ви, можливо, будете отримувати гроші за розширення свого словникового запасу.
  4. 4 Правильно і точно використовуйте прикметники та іменники. Найкращі письменники прагнуть до стислості і точності. Придбайте тлумачний словник і використовуйте найточніші слова в своїх пропозиціях. Не використовуйте три слова там, де можна спокійно обійтися лише одним. Те слово, яке зменшується загальний слів у реченні, буде дуже цінним доповненням до вашого словникового запасу.
    • Наприклад, фразу «дельфіни і кити» можна замінити одним словом «китоподібні». Таким чином «китоподібні» - це корисне слово.
    • Слово також корисно, якщо воно виразніше, ніж та фраза або те слово, яке воно заміняє. Наприклад, голоси багатьох людей можна охарактеризувати як «приємні». Але якщо у кого-то дуже приємний голос, тоді краще сказати, що у нього голос, «пестить слух».
  5. 5 Чи не виставляйте це напоказ. Недосвідчені письменники думають, що вони поліпшать свою письмову мову, якщо в кожному реченні будуть по два рази використовувати функцію тезаурус в Microsoft Word. Але насправді це не так. Використання пафосною лексики і правильне написання слів зроблять вашу письмову мову пихатої. Але що ще гірше, так це те, що це зробить ваш лист менш точним, ніж більш звичайні слова.Грамотне використання слів - це характерна риса справжнього письменника і вірна ознака великого словникового запасу.
    • Ви могли б сказати, що «залізний Майк» -це «прізвисько» Майка Тайсона, але слово «кличка» було б більш точним і відповідним в цьому реченні. Тому слово «прізвисько» менш корисно в вашому словниковому запасі.

Частина 3 з 3: Вдосконалюйте словниковий запас

  1. 1 Підпишіться на розсилку «Слово дня» в одному з онлайн-словників. Ви також можете завести собі календар «Слово дня». Не забувайте щодня читати слова на тій сторінці, намагайтеся запам'ятовувати слова кожного дня, а також використовувати їх у своїй промові протягом дня.
    • Заходьте на словотвірні сайти (наприклад, freerice.com) і розширюйте свій словниковий запас, поки втамовує голод або робите щось ще корисне.
    • Є дуже багато онлайн сайтів, присвячених складанню алфавітних списків незвичайних, дивних, застарілих і важких слів. Скористайтеся пошуковою системою, щоб знайти ці сайти і вчитися на них. Це прекрасний спосіб згаяти час, чекаючи автобус або стоячи в черзі в банк.
  2. 2 Вирішуйте словесні головоломки і грайте в ігри зі словами. Словесні головоломки - це прекрасне джерело нових слів, тому що їх укладачам часто доводиться використовувати величезну кількість маловживані слів, для того щоб все слова помістилися в їх головоломки, і щоб вони були цікавими для тих, хто їх вирішує. Є багато різновидів словесних головоломок, включаючи кросворди, головоломки «Знайди слово» і «Сховане слово». Поряд з розширенням вашого словникового запасу, головоломки також сприятимуть поліпшенню навичок критичного мислення. Що стосується словесних ігор, спробуйте такі ігри, як Скреббл, Боггл і краніум, щоб розширити свій словниковий запас.
  3. 3 Повчіть трохи латину. Хоч і здається, що це мертва мова, але невелике знання латини - це прекрасний спосіб дізнатися про походження багатьох англійських слів, і до того ж це допоможе вам зрозуміти значення тих слів, які ви ще не знаєте, не подивившись в словнику. В Інтернеті є освітні ресурси по латині, а також величезна кількість текстів (загляньте в свій улюблений магазин старих книг).

Поради

  • Є багато сайтів, присвячених поліпшенню словникового запасу. Знайдіть те, що вам подобається, і використовуйте по максимуму.
  • Через частого використання слів-паразитів, таких як «як ....», «Ну ...», «гм ...», «ні ...» і «так ...», навіть мова людини з великим, більш розвиненим словниковим запасом буде звучати неграмотно . Тому намагайтеся уникати зайвих слів і скорочень.
  • На одному з найпоширеніших сайтів, присвячених словами, Dictionary.com, є невеликий розділ в кінці його головної сторінки, де показані популярні запити за день.
  • Скачайте безкоштовний додаток-словник для свого смартфона. Зберігайте визначення слів за допомогою функції скріншот, щоб ви потім могли легко повторити всі свої слова.
  • Ви можете купити вже скріплені невеликі чисті картки для нових слів, які ви можете покласти в сумку або кишеню і скрізь носити з собою. Пишіть на них нові слова, які ви хочете вивчити. А потім перебирайте ці картки, поки ви їдете в автобусі, стоїте в черзі або кого-то чекаєте, щоб освіжити свої знання.

попередження

  • Майте на увазі, що ви можете використовувати слова, які інші люди можуть і не знати. Це може створити бар'єри в спілкуванні та взаєморозумінні. Тому будьте готові використовувати більш прості синоніми в різних контекстах, щоб пом'якшити цю проблему. Іншими словами, не будьте занудою.

Що вам знадобиться

  • словник
  • Картки для слів і маркер
  • Блокнот і маркер
  • Класичні романи, серйозне чтиво
  • Різноманітна література для читання