Як зробити стіл

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 18 Січень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
5 способов сделать стол своими руками
Відеоролик: 5 способов сделать стол своими руками

Зміст

Виготовлення столу - відмінний простий проект для початківця столяра, але він же може бути і досить складною роботою для більш досвідчених платників. Найпростіший стіл складається з стільниці, ніжок і опорної рамки. З невеликою кількістю пиломатеріалів для цих елементів можна буде змайструвати стіл, повністю задовольняє вашим потребам.

кроки

Частина 1 з 4: Проектування моделі столу

  1. 1 Ознайомтеся з різними варіантами столів, щоб визначитися з тим, який саме стіл ви хочете виготовити. Існує дуже багато різних типів столів, тому приділіть достатньо часу обдуманого вибору конкретного проекту. Зайдіть в інтернет і пошукайте фотографії столів, звертаючи увагу на стиль кожного предмета. Також можливі ідеї можна знайти в каталогах меблів і журналах про столярних роботах.
    • Засновуйте свій вибір на власних потребах, наприклад, врахуйте, для чого ви будете використовувати новий стіл і скільки у вас є для нього місця.
    • Можливо, вам необхідний великий обідній стіл в сільському стилі. Або ж ви хочете зробити маленький кавовий столик або елегантну прикроватную тумбу.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    «Якщо ви початківець тесляр, найпростіше почати з приставного або журнального столика».


    Jeff Huynh

    Професійний майстер Джефф Уін - генеральний менеджер Handyman Rescue Team, компанії, що пропонує повний спектр послуг з обслуговування та ремонту будинків у Великому Сіетлі. Займається ремонтом більше п'яти років. Має диплом бакалавра ділового адміністрування, отриманий в Університеті штату Каліфорнія в Сан-Франциско, і сертифікат по промисловим електронним технологіям, отриманий в Коледжі Cеверного Сіетла.

    Jeff Huynh
    Професійний майстер

  2. 2 Зробіть схематичний начерк столу на папері. Скористайтеся олівцем і лінійкою, щоб зобразити ідеальний для себе стіл. Поки не переживайте про точні розміри. Просто уявіть, яким чином повинен виглядати ваш стіл в готовому вигляді. Наділіть його необхідними вам особливостями, а вже потім подумайте про розміри.
    • Коли буде готовий приблизний проект столу, поставте на ньому олівцем відповідні розміри. Конкретні розміри пиломатеріалів, які ви збираєтеся використовувати, можна дізнатися в будівельних магазинах.
    • Розміри стола будуть залежати від його типу. Наприклад, обідній стіл зазвичай значно більший за прикроватной тумби.
  3. 3 Підрахуйте, скільки пиломатеріалів вам знадобиться. Розбийте проект столу на складові його базові елементи. У простого столу будуть такі елементи, як стільниця, ніжки і з'єднує їх опорна рамка. Якщо ви плануєте забезпечити стіл додатковими елементами, не забудьте врахувати матеріали і для них.,
    • Наприклад, спробуйте виготовити стіл зі стільницею з трьох дощок перетином 5 см х 30 см і довжиною по 150 см, ніжками з чотирьох шматків бруса перерізом 10 см х 10 см і довжиною по 70 см і опорної рамки з двох дощок перетином 5 см х 10 см і довжиною по 75 см, а також двох дощок перетином 5 см х 10 см і довжиною по 145 см.
    • Придбайте додаткові пиломатеріали для будь-яких додаткових елементів, якими хочете наділити свій стіл. Наприклад, можна додати поперечки ніжок для підвищення міцності столу або передбачити розсувні елементи стільниці.
  4. 4 Щоб зробити довговічний стіл, виберіть недорогу, але досить міцну деревину, наприклад сосну. Сосна не належить до особливо твердої породи дерева, але з нею зручно працювати новачкам. З неї без особливих зусиль можна виготовити стіл, який прослужить десятиліття. Також міцні столи нерідко виготовляють з масиву клена і вишні.
    • Розгляньте інші варіанти недорогий деревини. Наприклад, для виготовлення столів можна використовувати ялицю будівельного якості. Також непогана меблі виходить з тополі, але цю деревину складніше тонувати морилкою.
    • Для вуличних меблів краще зупинити свій вибір на червоному дереві, кипарисі або спеціально обробленої деревини, наприклад сосні, просоченої консервантами під тиском.
  5. 5 Купіть пиломатеріали і розпиляти їх на деталі. Коли ви будете точно знати, що вам необхідно, вирушайте в будівельний магазин і купіть пиломатеріали. У багатьох магазинах вам навіть можуть розпиляти матеріали по ваших розмірах, тому не полінуйтеся запитати про таку послугу. Це дозволить трохи скоротити обсяг майбутньої роботи, щоб ви могли відразу ж приступити до складання столу.
    • Якщо у вас є верстак, лещата, дискова або звичайна ручна пила, деревину можна розпиляти самостійно. Працюючи з пилою, обов'язково надягайте захисні окуляри з полікарбонату і респіратор.

Частина 2 з 4: Збірка стільниці та опорної рамки

  1. 1 Покладіть дошки стільниці на плоскій поверхні пліч-о-пліч один з одним. Постарайтеся вибрати максимально рівну поверхню для роботи, щоб стільниця вийшла рівною. Виберіть на кожній використовуваної дошці стільниці лицьову сторону. Покладіть все дошки лицьовою стороною вниз.Розмістіть дошки саме таким чином, як це передбачає підготовлений вами проект столу.
    • Виготовляючи великий стіл, працюйте на підлозі. Щоб нічого не пошкодити і не подряпати, підлогу можна попередньо застелити простирадлом або брезентом.
    • Один із способів з'єднання дощок між собою - з'єднання встик на саморезах. Ще простіше з'єднувати різні елементи конструкції між собою замковим з'єднанням дощок (через пази і виступи), але також можна скріплювати деталі на шкантах, якщо ви вмієте це робити.
    • Крім того, можна зробити стільницю з цілісного масиву дерева. Однак це буде помітно дорожче і трохи складніше через вагу цільного дерев'яного щита. Щоб заощадити гроші, подумайте про використання будівельної фанери, облицьованої твердими породами дерева.
  2. 2 Просвердлите в дошках стільниці косі наметочним отвори під саморізи для з'єднання краю зовнішньої дошки стільниці з краєм наступній (внутрішньої) дошки. Наявність наметочним отворів не дозволить деревині растрескаться, коли ви будете вкручувати в неї саморізи. Щоб зробити наметочним отвори, спочатку виміряйте довжину стільниці. Поставте мітки для отворів приблизно через кожні 18 см. Вам буде потрібно досить довге свердло по дереву (довжиною близько 7,5 см і трохи меншого діаметру, ніж саморізи, які ви будете використовувати). З його допомогою просвердлите косі наметочним отвори від краю однієї дошки в край інший (від зовнішньої дошки до внутрішньої) через кожні 18 см.
    • Щоб полегшити собі роботу, можна використовувати спеціальний верстат для глибокого свердління. Просто налаштуйте на ньому глибину свердління і просвердлите ідеальні наметочним отвори під певним кутом до поверхні деревини. Такий верстат знижує ризик того, що ви просвердлите деревину наскрізь.
    • Також працювати стане помітно простіше, якщо ви будете попередньо стягувати дошки між собою лещатами.
    • Це не єдиний спосіб з'єднання дощок стільниці. Також можна в першу чергу зібрати опорну рамку і ніжки столу, а потім прикріпити дошки стільниці безпосередньо до опорної рамці саморізами через наметочним отвори.
  3. 3 Скріпіть дошки саморізами. Укрутите в наметочним отвори саморізи довжиною по 6,5 см. Використовуйте електродриль для того, щоб вкрутити саморізи до самого кінця. Вони не приведуть до розтріскування деревини і надійно скріплять дошки стільниці.
  4. 4 Розмітьте положення опорної рамки на нижньому боці стільниці. Опорна рамка кріпиться до самої стільниці і ніжок столу, не даючи цим деталям зміщуватися. Від країв стільниці відміряйте вглиб приблизно по 2,5 см. Потім олівцем прочертите тут лінію, яка буде позначати місце кріплення опорної рамки до стільниці.
    • Наявність відступу в 2,5 см дозволить не допустити таку ситуацію, коли опорна рамка стирчить з-під стільниці. Крім того, так ви залишаєте під столом трохи більше місця для вільного розташування ніг між його ніжками і, в цілому, покращуєте зовнішній вигляд столу.
    • Якщо ви ще не розпиляли деревину для опорної рамки, для розрахунку розмірів її деталей використовуйте розміри стільниці (в довжину і в ширину) з урахуванням необхідного відступу від краю і перетин використовуваних дощок.
  5. 5 Приклейте опорну рамку до стільниці і затисніть її лещатами. Встановіть деталі опорної рамки по раніше намальованим лініях. У вас буде дві довгі деталі по краях уздовж столу і дві короткі деталі поперек нього (і всередині довгих деталей). Покрийте внутрішню сторону деталей рівномірним шаром столярного клею, щоб прикріпити їх до стільниці. Зафіксуйте деталі лещатами на ніч, щоб вони не змістилися.
    • Також можна надійно прикріпити ці деталі до стільниці за допомогою саморізів. У цьому випадку скористайтеся верстатом для глибокого свердління, щоб попередньо створити наметочним отвори під саморізи.
    • В якості альтернативи, можна спочатку прикріпити до столу ніжки, а потім з'єднати їх з опорної рамкою за допомогою саморізів. Щоб ніжки були міцніші, можна приєднати кутові стяжки всередині опорної рамки.

Частина 3 з 4: Прикріплення ніжок

  1. 1 Випиляєте з бруса ніжки необхідної довжини. Кріплення ніжок - найскладніша операція у виготовленні столу. Якщо ви погано прикріпіть ніжки, у вас вийде не міцний і надійний стіл, а квола, нестійка конструкція. Почніть з того, що відміряйте точну довжину кожної ніжки і відпиляти пилкою відповідні шматки брусів.
    • Навіть якщо вам розпиляли матеріали в магазині, деталі можуть виявитися злегка нерівними. Перевірте їх розмір, перш ніж кріпити ніжки до столу.
    • Якщо ви виготовляєте ніжки самостійно, спочатку проведіть грубу нарізку деталей циркулярною пилкою. Потім рівно складіть ніжки, затисніть їх лещатами і при необхідності підрівняйте до однакового розміру.
  2. 2 Приклейте ніжки в кутах опорної рамки. Ніжки необхідно розташувати в кутах опорної рамки, де її деталі стикуються один з одним. Нанесіть клей в кутах на внутрішню сторону опорних рамок і нижню сторону стільниці. Потім встановіть ніжки в кути і закріпіть лещатами.
    • Можна почекати, коли клей висохне, але це не обов'язково. Просто тримайте ніжки надійно скріпленими за допомогою лещат, щоб вони не змістилися, коли ви будете фіксувати їх саморізами.
  3. 3 Просвердлите наметочним отвори в опорній рамці і ніжках столу. Шурупи повинні розташуватися по центру кожної області зіткнення ніжки з опорної рамкою. Свердлите отвори з боку опорної рамки у напрямку до ніжки. Використовуйте свердло діаметром близько 6 мм (але тонше, ніж використовувані саморізи), щоб виконати першу наметочним отвір в деревині ніжки. Повторіть те ж саме з іншого боку опорної рамки. В цілому у вас вийде 8 наметочним отворів.
    • Якщо ви хочете додатково скріпити ніжки поперечиною, процес буде трохи складніше. Вам буде потрібно циркулярна пила, щоб зробити на кожній ніжці пази глибиною трохи менше, ніж половина товщини бруса. На кожній ніжці буде необхідно зробити по 2 паза (по одному з кожного боку, де будуть кріпитися поперечки.
  4. 4 Прикріпіть ніжки столу до опорної рамці саморізами. Використовуйте для кожної ніжки по два самореза діаметром близько 7 мм. Укрутите саморізи через опорну рамку в ніжки. Використовуйте для цього викрутку-тріскачку.
    • Чи не вкручуйте саморізи дрилем. Вони можуть йти дуже туго і випадково обломиться.
    • Переконайтеся в тому, що ніжки стоять рівно і під прямим кутом до стільниці, перш ніж вкручувати в них саморізи.
  5. 5 Зачекайте, поки використаний вами клей остаточно висохне і схопиться. Прочитайте додаються до клею інструкції виробника, щоб дізнатися, як довго вам доведеться почекати. Якщо залишити стіл в спокої на ніч, можна бути впевненими в тому, що клей за це висохне. Зазвичай стіл можна перевернути в правильне положення навіть раніше цього терміну.
  6. 6 Переверніть стіл на ніжки, щоб перевірити його стійкість. Обережно переверніть стіл. Він може виявитися досить важким! Поставте його на підлогу і спробуйте покачати. Якщо стіл хитається - значить, ніжки вийшли недостатньо ідеальними. Можливо, вони різної довжини - в цьому випадку вам буде потрібно перевернути стіл назад і вкоротити ніжки до однакової довжини.
    • Хоча ніжки можна різати циркулярною пилкою або ножівкою, однак при цьому легко помилитися і вкоротити їх занадто сильно. Замість цього краще трохи сточити деякі ніжки за допомогою наждачного паперу з зерном 80, а потім зачистити їх наждачним папером з зерном 220.
    • Проблеми також може створювати положення самих ніжок. Переконайтеся в тому, що вони щільно прилягають до стільниці і опорної рамці. Якщо потрібно, викрутити саморізи і виправте положення ніжок.

Частина 4 з 4: Шліфування і тонування деревини

  1. 1 Відшліфуйте стіл наждачним папером з зерном 80. Це грубозерниста наждачний папір, тому вона зробить деревину трохи шорсткою, що абсолютно нормально. Просто думайте про те, як буде виглядати стіл в готовому вигляді! Якщо придивитися до деревини, ви помітите напрямок її волокон (ліній).Пройдіться наждачним папером по всій поверхні деревини у напрямку її волокон (включаючи нижню сторону столу і ніжки).
    • Щоб спростити собі роботу, скористайтеся стрічкової шлифмашиной. Малоймовірно, що вона залишить після себе на поверхні столу будь-які стійкі дефекти, коли ви обробите з її допомогою свій виріб за все один раз.
    • Не обов'язково шліфувати деревину і тонувати її морилкою. Якщо вам подобається якість поверхні деревини, залиште її як є. Можливо, ви просто захочете покрити її лаком, щоб захистити від впливу вологи.
  2. 2 Скористайтеся наждачним папером зерном 220, щоб остаточно відполірувати поверхню столу. Вдруге пройдіться по всій поверхні столу дрібнозернистим наждачним папером. Обов'язково працюйте у напрямку деревних волокон. Обережно сточите будь шорсткі ділянки, щоб підготувати їх до тонування морилкою.
  3. 3 Протріть стіл, щоб видалити з нього всі забруднення. На даний момент на поверхні вашого столу буде багато звичайної пилу і тирси. Змочіть ганчірку з мікрофібри або спеціальну ганчірку для пилу в ледь теплій воді. Протріть з її допомогою весь стіл, щоб видалити пил, і почекайте, коли він просохне.
    • Можливо, ви захочете пропилососити стіл, перш ніж протирати його. Користуйтеся безпосередньо шлангом від пилососа, щоб зібрати якомога більше пилу.
  4. 4 обробіть деревину морилкою за допомогою губчастої кисті або ганчірки. Одягніть гумові рукавички, відкрийте морилку і підготуйте її відповідно до інструкцій виробника. Потім змочіть морилкою губчасту кисть або ганчірочку. Пофарбуйте складом всю поверхню деревини, працюючи без зупинки по напрямку деревних волокон. Покрийте морилкою весь стіл, а потім зітріть її надлишки ганчіркою.
    • Морилки бувають різними. Склади на основі масел добре проникають в деревину і створюють досить стійкий результат. Водорозчинні морилки легко наносяться, але вбираються в деревину нерівномірно. Гелеві морилки досить густі і створюють сильний ефект тонування.
    • Щоб якісно обробити деревину морилкою, обробляйте одномоментно тільки по одній стороні столу.
  5. 5 Коли перший шар морилки підсохне, нанесіть другий шар. Дайте першому шару морилки висохнути протягом ночі, перш ніж фарбувати деревину ще раз. Цілком ймовірно, перший шар морилки буде виглядати тьмяно і нерівномірно. Покрийте стіл ще одним шаром морилки точно так же, як робили це раніше, потім знову дайте йому висохнути. Коли ви знову повернетеся до столу, він повинен бути вже готовий.
    • Перш ніж залишати стіл сушитися, періть з нього надлишки морилки. Це дозволить домогтися однорідного ефекту тонування без занадто темних плям.

Поради

  • Пошукайте в інтернеті схеми виготовлення столів. Різноманітні детальні схеми можна скачати безкоштовно або придбати за невелику плату.
  • Створіть такий стіл, який вам потрібен! Для столу можна використовувати не тільки різні породи дерева, а й інші матеріали. Наприклад, ніжки столу можуть бути з труб, а сама стільниця - з металу або скла.
  • Збираючи дерев'яні меблі, обов'язково просвердлюють наметочним отвори, особливо в деревині товщиною 2,5 см і менше, щоб вона не потріскалася.
  • Подумайте про вторинному використанні пиломатеріалів. Це може зажадати більше зусиль на конструювання і тонування столу, але найчастіше буде отримано більше цікавий підсумковий результат.
  • Скріплюйте деревину винятково саморізами. Цвяхи тримаються гірше і можуть привести до утворення тріщин. Крім того, шуруп буде простіше викрутити, якщо ви зробите помилку.

попередження

  • Будьте обережні при роботі з інструментами! При неправильному поводженні дриль або інше обладнання може бути досить небезпечним.
  • Обов'язково використовуйте захисні засоби, працюючи з інструментами. Одягайте беруші і захисні окуляри. Використовуйте респіратор від пилу і не надягайте довгу одяг, який би міг зачіпатися за інструменти.
  • Багато тонують кошти містять токсичні речовини, які випаровуються в процесі роботи, тому працюйте з ними в респіраторі і при хорошому провітрюванні приміщення.

Що вам знадобиться

  • 3 дошки перетином 5 см х 30 см і довжиною по 150 см (для стільниці)
  • 4 шматки бруса перерізом 10 см х 10 см і довжиною по 70 см (для ніжок столу)
  • 2 дошки перетином 5 см х 10 см і довжиною по 75 см (для поперечних деталей опорної рамки)
  • 2 дошки перетином 5 см х 10 см і довжиною по 145 см (для поздовжніх деталей опорної рамки)
  • Саморізи довжиною по 6,5 см (для стяжки дощок стільниці)
  • Саморізи товщиною близько 7 мм (для надійного скріплення деталей столу)
  • електродриль
  • шуруповерт
  • Верстат для глибокого свердління
  • Лещата
  • столярний клей
  • олівець
  • Ганчірка з мікрофібри
  • Циркулярна пила
  • Наждачний папір з зерном 80
  • Наждачний папір з зерном 220
  • Морилка