Як сказати "ні" на різних мовах

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 28 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як сказати "ні" на різних мовах - Суспільство
Як сказати "ні" на різних мовах - Суспільство

Зміст

У цій статті ви дізнаєтеся, як сказати «ні» на різних мовах, розбитих на мовні сім'ї, включаючи індоєвропейські мови Америки і Європи, Афразійські мови, на зразок арабського, івриту, мальтійського і суахілі, сино-тибетські мови, на кшталт севернокітайского і бірманського (мьянманского ), і, нарешті, в'єтнамський, який є частиною австроазиатских мов. Ви навчитеся говорити і вимовляти «ні», «так» і інші типові слова і фрази на всіх мовах. Ви також трохи дізнаєтеся про історію кожної мови і прочитаєте властиві їм приказки або прислів'я, які містять в собі слово заперечення, будь то «ні», «ні» або «ніщо».

кроки

Частина 1 з 4: Скажіть «ні» на індоєвропейських мовах

  1. 1 Щоб сказати «ні» на африкаанс, скажіть «нє». «Ні» на африкаанс вимовляється не так, як пишеться, і звучить як «нє-ейю». Щоб сказати «так», скажіть «я». Ваш тон повинен бути довгим і низьким, зі звуком «х» на кінці - «я-Хю». Африкаанс є одним з мов Південної Африки. Він походить від нідерландської мови західнонімецької групи, який в 17 столітті принесли європейські поселенці в голландську колонію на мисі Доброї Надії в Африці. Африкаанс походить від суміші голландського та інших мов, включаючи банту, койсанських мови і англійська. Африкаанс є рідною мовою приблизно для 10 мільйонів людей. В основному на ньому говорять в Південній Африці, а також в деяких районах Ботсвани, Намібії і Свазіленду.
  2. 2 Щоб сказати «ні» на португальському, скажіть «não». «Não» вимовляється як «нау», з носовою «ау». «Так» на португальському буде «sim», яке вимовляється як «сі». Португальська - це мова романської групи з латинськими коренями, на якому говорять близько 220 мільйонів чоловік по всьому світу, в основному в Португалії та Бразилії, а також в таких країнах, як Мозамбік, Кабо-Верде, Ангола Гвінея-Бісау, Сан-Томе і Прінсіпі. Португальська є шостим найпоширенішою мовою в світі.
    • Португальська прислів'я, що містить слово «ні» - «Não há remédio para o amor, exceto amar ainda mais», яка означає, що «від любові є тільки один засіб - ще більша любов».
  3. 3 Щоб сказати «ні» на українському, скажіть «ні». «Ні» пишеться як «ні» на українській мові. «Так» на українському буде «так». Український є двадцять другим найпоширенішим мовою в світі, на якому говорять від 36 до 45 млн осіб. Українська мова є офіційною лише в Україні.
    • Вираз зі словом «ні» на українському - «Без розуму ні сокира рубати, ні Личак в'язати», яке означає, що від інтелектуального розвитку особистості залежить рівень її підготовки до життя.
  4. 4 Щоб сказати «ні» на німецькому, скажіть «найн». Під час вимови, наголос ставиться на звук «ай». «Так» на німецькому буде «я». Німецький є десятим найпоширенішою мовою в світі, а також рідним для 101 мільйона чоловік і другою мовою для 128 мільйонів. Німецька мова має офіційний статус в Австрії, Бельгії, Німеччини, Італії (Південний Тіроль), Ліхтенштейні, Люксембурзі, Польщі, Швейцарії.
    • Фраза «жодним чином» на німецькому буде звучати як «Auf keinen Fall» (Ауф Кайно Фалло).
    • «Ніхт» є еквівалентом слова «ні» російською.
    • «Kein» (Кайн) - ще одне слово, що позначає «ні», і яке може означати «а не", "ніякий" і "жоден». Слово «niemals» (німальс) з німецької перекладається як «ніколи».
    • Приказка з запереченням на німецькому: «Wenn der Reiter nichts taugt, ist das Pferd schuld». Дослівно це перекладається, як «у поганого вершника не може бути хорошою коні». Значення прислів'я в тому, що людина повинна сама відповідати за свої дії, а не звинувачувати в своїх бідах інших людей або обставини.
  5. 5 Щоб сказати «ні» на хінді, скажіть «нахи». На хінді «ні» пишеться як «नहीं». «Ні» вимовляється як «нахи» з м'якими приголосними. Наголос ставиться на склад «на» на початку слова з носовою «н».«Так» на хінді вимовляється як «ха», а пишеться як «हाँ». Хінді є другим найпоширенішим мовою в світі, а також рідним для 370 мільйонів чоловік і другою мовою для 120 мільйонів. Хінді має офіційний статус на Фіджі і в Індії.
    • Щоб сказати «ні» більш ввічливо, додайте «джи» в початок або кінець «нахи». Теж саме стосується і слова «так», хаа.
    • Незважаючи на те, що офіційною мовою в Індії є хінді, в країні говорять ще на 22 мовах і на 720 діалектах.
    • Вираз зі словом «ні» на хінді - «जल में रहकर मगर से बैर ठीक नहीं», в якому йдеться про те, що «живучи в воді, не варто ворогувати з крокодилом». Це означає, що ви повинні прагнути підтримувати хороші відносини з людьми, з якими разом працюєте або живете.
    • Існують три стилістичні різновиди хінді: одна використовується у вищому суді, журналістиці, літературі, філософії і релігії; інша, перська версія, використовується в нижчих судах, фільмах і деяких жанрах літератури; і третя, англізірованние версія, - в управлінні бізнесом, коледжах, науці і технічних журналах.
  6. 6 Щоб сказати «ні» на вірменському, скажіть «воч». На вірменському «ні» пишеться як «ոչ» і читається як «воч». «Так» на вірменському буде «ха». «Че» і «ае» також означають «ні» і «так» на вірменському. Приблизно 6,7 мільйона людей у ​​світі говорять на вірменському. З них 3,4 мільйона проживають у Вірменії, інші ж здебільшого живуть в Грузії і Росії. Проте, невелике населення вірмен також присутній Лівані, Єгипті, Азербайджані, Іраку, Франції, Сполучених Штатах і Болгарії.
    • В даний час вірменську мову представлений западноармянскій (Arewmtahayerên) і восточноармянского (Arewelahayerên) варіантами. Крім них налічується також безліч інших діалектів, хоча їх кількість різко скоротилася після 1915 року, коли в Туреччині стався геноцид вірмен.
    • Вираз зі словом «ні» на вірменській - «Ոչ իմ հալը, ոչ քո հարսանիք գալը», яке читається як «Voch im hal, voch qo harsaniq gal» (Воч їм хал воч до харсанік гали). Дослівно це перекладається як «ні моє становище, ні твоє весілля». А означає це те, що говорить зараз немає справи до чужих проблем.
  7. 7 Щоб сказати «ні» на французькому, скажіть «нон».

Частина 2 з 4: Скажіть «ні» на афразийских мовами

  1. 1 Щоб сказати «ні» на івриті, скажіть «ло». «О» має бути низьким, а наголос у вимові робиться на звук «л». «Так» на івриті пишеться як «כן» і звучить як «кен». У стародавні часи на івриті говорили в Палестині, але до 3 сторіччя його почав замінювати западноарамейскій діалект. В 9 столітті розмовний іврит повністю вийшов з ужитку, винятком були лише літургійні практики і література. Лише з початку XX століття відбувається відродження івриту, який став державною мовою Держави Ізраїль, який оголосив про незалежність в 1948 році. Приблизно 5 мільйонів людей в світі говорять на івриті.
    • У єврейському алфавіті 22 літери, які записуються справа-наліво в семітської писемності.
    • Фраза «поняття не маю» на івриті транслитерируется як «ein li mu-sag» (Аїн чи му-саг) і пишеться як «אין לי מושג».
    • Вираз зі словом «ні» на івриті - «מרוב עצים לא רואים את היער», яке транслитерируется як «merov etzim lo ro'im eth ha'ya'ar» (мерів етзім ло ро'ім ес ха'я'ар). Дослівно це перекладається як «за деревами лісу не видно» і означає, що, зациклюючись на дрібницях і другорядне, ви не бачите головного і ситуацію в цілому.
  2. 2 Щоб сказати «ні» на арабському, скажіть «ля». Вимовляється це з гортанний смичком - «ля-а». Прикладами вимови гортанний змички можуть виступати слова "не-а», «му-ар» і «по-одному». Щоб сказати «спасибі, але немає» на ліванському діалекті арабської мови, скажіть «ля-а шукран». На арабському ця фраза буде виглядати як «لا شكرا». «Так» на арабському буде «наам» або «نعم», а вимовляється як «нааам». Середня «а» - м'яка.Арабська є мовою Корану, релігійним мовою всіх мусульман і найбільш розвиненим серед семітських мов.
    • На арабському кажуть в Північній Африці, на Аравійському півострові і в деяких частинах Близького Сходу. Арабська мова є офіційною мов у багатьох країнах, включаючи Алжир, Чад, Коморські острови, Джибуті, Єгипет, Еритрею, Ірак, Ізраїль, Йорданію, Кувейт, Ліван, Лівію, Марокко, Нігер, Оман, Палестину, Саудівську Аравію, Катар, Сомалі, Судан, Сирію, Туніс, Об'єднані Арабські Емірати, Західну Сахару і Ємен.
    • Арабська є п'ятим найпоширенішою мовою в світі, а також рідним для 206 мільйонів чоловік і другим для 24 мільйонів.
    • Щоб сказати «поняття не маю» на арабському, скажіть «La adril» (Ля-а адріль). Ця фраза пишеться як «لاأدري».
    • Вираз зі словом «ні» на єгипетському арабському транслитерируется як «la yuldaġ il-mo'men min goHr marratein» (ля-а юлдаг іль-момен хв го'р марратейн). На арабському ця фраза пишеться як «لا يلدغ المؤمن من جحر مرتين» і дослівно перекладається як «віруючого двічі з однієї діри не вкусять». Еквівалент в російській мові: «Згорів на обмані - соромиться нехай брехун; попався вдруге - ллє сльози дурень ».
  3. 3 Щоб сказати «ні» на мальтійському, скажіть «ле». «Ле» вимовляється так само, як і пишеться. «Так» на мальтійському буде «верба», а вимовляється як «верба». Мальтійська мова близький до арабського, особливо до його алжирському і туніському діалекту, а ще це семітська мова, якою розмовляють на острові Мальта. Однак, на відміну від арабського, великий вплив на мальтійська мова справили італійський і сицилійський мови. Мальтійський також відрізняється своєю писемністю, основу якого становить латинський алфавіт. Існують дві домінуючі різновиди мальтійського мови, розділені між освіченими вищою і середньою класами, які проживають поблизу таких міст, як столиця, Валетта, а також промисловими і сільськогосподарськими класами, що говорять на діалекті, близькому до арабського. Приблизно півмільйона людей в світі говорять на мальтійському мовою.
    • Мальтійський архіпелаг розташований в Середземному морі між північним узбережжям Африки і Сицилією. У 870 році н.е. Мальта вперше була заселена арабами, які залишалися там аж до 1090 року, поки не були захоплені європейцями. Мальтою правили різні європейські народи: сицилійці до 1530 року італійці до 1798 року, і, нарешті, англійці до 1964 року, коли Мальта здобула свою незалежність.
    • Слово «ніколи» на мальтійському вимовляється як «ат». «Нічого» на мальтійському вимовляється як «Шейн». Щоб сказати «ніхто», скажіть «хад».
    • Вираз зі словом «ні» на мальтійському - «Hadd ma jiehu xejn mieghu» (хад ма ієху Шейн міеху), яка означає «на той світ нічого з собою не візьмеш».
  4. 4 Щоб сказати «ні» на суахілі, скажіть «хапати». Під час вимови, наголос робиться на склад «ап». «Так» на суахілі буде «ндійо». Суахілі є одним з мов банту, на ньому говорять приблизно 10 мільйонів чоловік. Але важливіше те, що суахілі використовується в якості мови міжетнічного спілкування в Східній Африці, виконуючи роль сполучної ланки між африканцями, що говорять на різних діалектах, і мовами, на яких спілкуються на території від Кенії до Танзанії, включаючи також регіон Великих Африканських озер.
    • Суахілі походить від змішування арабського і мов банту. Суахілі почав формуватися за часів торгівлі між арабськими мореплавцями і племенами, що говорять на банту. Велика частина його словника була запозичена з арабської мови, тоді як граматика - з мов банту. Перші знайдені рукописи на суахілі були написані арабською мовою, проте вже зараз суахілі використовує букви латинського алфавіту.
    • Щоб сказати «ні, дякую» на суахілі, скажіть «хапати Асанте».
    • Вираз зі словом «ні» на суахілі - «kuambizana kuko kusikilizana hapana» (куамбізана Куко кусікілізана хапати), яке означає, що ніхто ніколи не прислухається до порад.

Частина 3 з 4: Скажіть «ні» на сино-тибетських мовах

  1. 1 Щоб сказати «не» на севернокітайском, скажіть «бу4». «Не» пишеться як «不» і читається як «бу». «Ні» на севернокітайском пишеться як «不是» і читається «бу2ші4». Цифра «4» у вимові означає падіння тону і різке закінчення. Китайська мова налічує 5 тонів, які визначають зміст слів. Тон визначає значення слів так само сильно, як відмінності між словами кінь і мати. Наприклад, в залежності від вимови слова «ма» на китайському, воно може означати «мати», «конопля», «кінь», «лаяти», а також бути питальним словом.
    • Китайська мова є найбільш поширеним сучасною мовою як в Китаї, так і в усьому світі. Китайська мова є рідною для 873 мільйонів чоловік і другою мовою для 178 мільйонів. Він має офіційний статус в Китаї та Сінгапурі. Люди, що живуть на північ від річки Янцзи в Китаї, кажуть на севернокітайском діалекті, як і інше населення країни, загальне число яких становить 2/3 від всієї популяції.
    • У Китаї в основному говорять на чотирьох різних діалектах китайської мови, з яких найбільше виділяється діалект зі столиці, Пекіна. Пекінський діалект вважається стандартною формою китайської мови, також званої гоюй.
    • Щоб сказати «ні, дякую», потрібно вимовити «бу2се4», яке записується як «不 谢». Другий тон означає, що при вимові бу2се4 необхідно підняти інтонацію голосу, як при завданні питання. Цифра «4» означає падіння тону і різке закінчення. Неформально фраза «не варто подяк» на китайському звучатиме як «бу2юн4се4». А записується вона так - «不用 谢».
    • Вираз зі словом «ні» на севернокітайском - «不 作死 就 不会 死» або «bù zuō sǐ jiù bú huì sǐ» (бу Цзуо сі цзіу бу шуй сі). Дослівно це перекладається як «без Цзуо НЕ помреш» і означає, що, якщо не робити дурниці, можна не бояться наслідків цих дурниць.
  2. 2 Щоб сказати «ні» на Бирманского мовою (М'янмі), скажіть «ма хо бу». При використанні заперечення на бірманський, слід застосовувати такі конструкції: ма + ___ + бу або ма + ___ + ні. Перша позначає незакінченість дії, як, наприклад, у фразі «nei ma kaing bu», що означає «я не чіпав». Конструкція «Nei ma kaing neh» позначає заборону на дію і перекладається як «не чіпай». «Так» на бірманський буде «хманде». На бірманській кажуть в М'янмі, в минулому відомої як Бірма, розташована в західній частині південно-східної Азії.
    • «Ніколи» на бірманський буде «be daw hma». «Без проблем» на бірманський - «pyat tha nar ma hoat ba bu».
    • «Округлення» знаків письма викликано поширенням пальмового листя і папери в якості нових матеріалів для письма. Найстаріший приклад бірманського листи датується 11 століттям, написаний за допомогою Палі, алфавіту Індії та Тайваню.
    • Подібно китайському, бірманський мову також є тональним і має три тони: високий, низький і скрипучий, а також входить і понижуючий.

Частина 4 з 4: Скажіть «ні» на австроазиатских мовами

  1. 1 Щоб сказати «ні» на в'єтнамському, скажіть «хонг». Щоб сказати «ні, дякую» на в'єтнамському, потрібно сказати «Da Không Cảm ơn», яке вимовляється як «за» хонг кам він ». Щоб ввічливо сказати «так» на в'єтнамському, скажіть «da» (вимовляється ка «за '»). Іншим способом дати ствердну відповідь можна за допомогою слова «vâng» (Венг).
    • В'єтнамський є офіційною мовою В'єтнаму. На ньому говорить приблизно 70 мільйонів чоловік. За винятком двох сільських діалектів, Хюе і Вінь, в'єтнамські діалекти один від одного відрізняються не так сильно, як, наприклад, діалекти в різних частинах Сполучених Штатів. Стандартний в'єтнамський мову викладають у Ханої, столиці В'єтнаму. Безліч в'єтнамських слів було запозичено у Китаю.
    • Вираз зі словом «ні» на в'єтнамському - «Điếc không sợ sung». Воно означає, що той, хто нічого не знає, ні в чому і не сумнівається.

Поради

  • Тренуйтеся говорити «ні» кожен день і / або спробуйте доповнити свій власний стиль відмови іноземними словами.
  • Знайдіть сайт з аудіопрімерамі слів, наприклад, Dictionary.com або іншому мовному портал, щоб почути правильну вимову слів.