Як стежити за станом запасів підприємства

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Военное положение. Ограничение предпринимательства. Бизнес в условиях военного положения.
Відеоролик: Военное положение. Ограничение предпринимательства. Бизнес в условиях военного положения.

Зміст

Точність обліку запасів впливає на різні аспекти діяльності підприємства. Відділ закупівель покладається на дані по запасах для ініціювання чергових закупівель матеріалів. Виробничий і плановий відділи потребують точних даних по запасах для планування процесу виробництва. Неточні дані по запасах можуть привести до нестачі певних матеріалів, що позначиться на затримках термінів поставки продукції покупцям і потенційно може привести до краху бізнесу. Компанії можуть підвищити точність своїх баз даних по запасах за допомогою розробки особливих облікових процедур і спостереження за неухильне їх дотримання працівниками.

кроки

  1. 1 Розробіть процедури роботи з матеріалами в організації. Вони повинні включати в себе детальний опис кроків, які необхідно виконувати працівникам при надходженні матеріалів на підприємство та відпуску їх у виробництво.
    • Процедурами також повинні бути описані дії працівників у разі виявлення ними зіпсованих запасів, шлюбу, а також недостач.
  2. 2 Навчіть персонал працювати відповідно до процедур. Персонал підприємства повинен досконально знати всі процедури.
    • Кожен працівник повинен розуміти важливість точного обліку запасів і його вплив на компанію в цілому.
    • Для окремих груп персоналу можуть бути організовані окремі навчальні заняття, що концентруються саме на їх ділянці роботи. Наприклад, виробничий персонал буде мати свої процедури для роботи з матеріалами, які будуть відрізнятися від процедур, що виконуються працівниками відділу закупівель.
  3. 3 Слідкуйте за роботою персоналу і проводите аудит. Процедури роботи з запасами мають цінність тільки в разі їх дотримання працівниками. Слідкуйте за дотриманням працівниками встановлених процедур.
    • Аудит первинної документації та рахунків може перевірити дотримання працівниками процедур роботи з запасами.
  4. 4 Встановіть цикл проміжних інвентаризаційних перевірок. Їх частота буде залежати від інтенсивності обороту або цінності відповідних груп запасів.
    • Для вироблення графіка інвентаризацій запаси можна розбити на групи з різною частотою перерахунку. Наприклад, компанія може вирішити проводити інвентаризацію наявності запчастин з високою оборотністю щомісяця, а запаси з низькою оборотністю інвентаризувати два рази в рік.
    • Підприємство повинно привчити працівників вести безперервний облік запасів. В такому випадку бухгалтера з обліку запасів будуть добре знайомі зі списком запасів, виробленими з ними операціями та діями в разі нестач.
    • Безперервний облік запасів на увазі і виявлення причин недостач при їх виявленні. Це може пролити промінь світла на наявні проблеми в облікових процедурах по запасах.
  5. 5 Розробіть процедуру дій у разі виявлення нестач. У деяких організаціях факт списання нестач повинен завірятися керівництвом. У разі виявлення недостачі бухгалтер по запасах повинен привести облікові дані у відповідність з фактичною наявністю запасів.
  6. 6 Заплануйте проведення тотальних щорічних інвентаризацій. Щорічні інвентаризації можна проводити 1-2 рази на рік для перерахунку всіх запасів і приведення облікових даних у відповідність з фактичним станом справ.
    • Виявлені при інвентаризації розбіжності між фактичною кількістю запасів і обліковими даними також дозволяють оцінити ефективність організації обліку запасів і самих облікових процедур.