Як впоратися з почуттям самотності вночі

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 11 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Сам себе психолог. Как избавиться от чувства пустоты внутри себя? | Психолог Наталья Корнеева
Відеоролик: Сам себе психолог. Как избавиться от чувства пустоты внутри себя? | Психолог Наталья Корнеева

Зміст

Довгі і темні нічні години можуть здаватися особливо одинокими для тих, хто змушений засипати сам або живе один. Нічне самотність може торкнутися будь-якого, породити відчуття печалі або страху. Людині важливо усвідомити, що він відчуває самотність, але зовсім не потрібно миритися з цим і мучитися щоночі. У статті розглядається кілька способів зробити ніч більш приємним і корисним часом доби.

кроки

Метод 1 з 3: Придумайте собі заняття

  1. 1 Продовжуйте рухатися. Існує безліч способів підтримувати активність і забути про самотність: можна зайнятися фізкультурою, танцювати під улюблену музику, стрибати в ліжку або вивчати карате по роликам на YouTube.
    • Під час фізичних навантажень виділяються ендорфіни, які покращують настрій і допоможуть позбутися від почуття самотності. Найголовніше - не займайтеся фізкультурою безпосередньо перед сном, інакше вашому тілу і мозку буде складно розслабитися і підготуватися до сну. Для деяких людей вечірні заняття фізкультурою є приводом лягати спати трохи пізніше, але при цьому не забувати піклуватися про своє здоров'я.
    • Займіться чимось веселим і забавним, наприклад, включіть гарну музику і потанцюйте в нижній білизні. Якщо ви почнете сміятися, то ваш настрій покращиться, а ви забудете про почуття самотності!
  2. 2 Знайдіть натхнення. Дуже часто ночами виходять назовні найбільш негативні емоції, особливо в моменти самотності. Як протидія таким емоціям можна мислити позитивно і полегшити свою самотність.
    • Пошукайте надихаючі цитати на Pinterest або Google, щоб використовувати їх в якості заставки на смартфоні або фотографії профілю в соціальній мережі. Почитайте автобіографію успішної людини, який викликає у вас почуття захоплення. Також можна подивитися надихаючі або освітні передачі.
  3. 3 Перенесіться в інший світ. Почитайте хорошу книгу, подивіться свій улюблений фільм, серіал або загляньте в інтернет. Так ви перемкніть свій мозок на інший канал і відволічете увагу від почуття самотності. А потім вирушайте в ліжко, ледь вас почне хилити в сон.
  4. 4 Поїздка або прогулянка. Іноді найкраще просто вийти з дому (якщо погода сприяє). Відпочиньте і змініть обстановку, щоб забути про самотність. Можливо, вночі ви зустрінете знайомої людини, з яким вийде поговорити, або натрапите на щось цікаве під час прогулянки.
    • Досліджуйте невідому територію. Наприклад, можна поїхати в малознайому частина міста або прогулятися в сусідній район, який ви зазвичай обходьте увагою. Головне - переконайтеся в безпеці такого заходу. Новий досвід дозволить вам відволіктися і заглушити відчуття самотності.
  5. 5 Займіться самоосвітою. Існує думка, що завдяки читанню вдається позбутися від почуття самотності. Чим більше ви дізнаєтеся про самотність і поширеності цього явища, тим слабкіше ви будете його відчувати. Будь-яке, навіть найскладніше і хворобливе відчуття, ви навчитеся переносити набагато легше завдяки усвідомленню того факту, що ви не одні.
    • Знайдіть статті онлайн або візьміть книгу в бібліотеці. Тримайте джерела під рукою, щоб вивчати їх при загостренні вашої печалі. Завжди можна перечитати свої улюблені мотивуючі цитати, щоб підбадьоритися в момент самотності. Дана тема всебічно розглядається в практичному посібнику Емілі Уайт Самотність: як з ним примиритися.
  6. 6 Прийміть самотність. Зрозумійте, що ви перебуваєте в хорошій компанії. Не потрібно оточувати себе іншими людьми, щоб займатися улюбленими справами і радіти життю. Людині важливо вміти не тільки спілкуватися з іншими, але і насолоджуватися самотністю. Час, проведений наодинці, має велику цінність. Якщо навчитися радіти самотності і власної компанії, тоді ви вирішите проблему раз і назавжди.
    • Якщо ви відчуваєте себе самотньо, то розслабтеся і закрийте очі. Зосередьтеся на своєму диханні і спробуйте відчути кожну частину тіла. Випробуйте граничний рівень усвідомленості.
    • Спробуйте повторювати вголос наступні слова співчуття до себе, щоб згадати, що ви не самотні в своєму відчутті самотності, а також проявити м'якість: Зараз - момент страждання. Страждання - це частина життя. Потрібно проявити доброту до себе. Потрібно проявити співчуття, адже мені це необхідно.
    • Останній спосіб підходить не для кожного. Деяким людям складно розслабитися в той час, коли доводиться зосередитися на собі в умовах самотності, тому вони вважають за краще сторонні відволікання. Таке бажання абсолютно природно і нормально.

Метод 2 з 3: Проводите час з іншими людьми

  1. 1 Спілкуйтеся. Знайдіть людину, з якою можна поговорити в будь-який час дня і ночі, навіть о 02:30 ранку. Це може бути ваша друга половинка, брат, сестра, батьки або краща подруга. Встаньте і тихенько розбудіть свого коханого або зателефонуйте людині, яка захоче поговорити з вами. Також можна поспілкуватися з сусідом по сходовому майданчику. Просто поговоріть, якщо у вас є така можливість.
    • Якщо ще не надто пізно, то зателефонуйте людині, який буде радий почути вас (наприклад, бабуся чи тітка). Так ви не тільки відчуєте себе краще, але і поліпшите настрій своїм близьким, що не може не надихати!
    • Якщо почуття самотності загострилося посеред ночі, коли вже пізно дзвонити або йти в гості, то завжди можна написати електронного листа дорогому для вас людині. Сучасний світ привчив нас до миттєвим відповідей, але лист своїй другій половинці - відмінний спосіб правильно сформулювати свої ідеї та думки, які будуть прочитані в належний час.
    • Також можна запрошувати людей до себе, щоб разом подивитися фільм, повечеряти або просто поговорити. Запросіть близького друга або родича в гості з ночівлею; іноді досить просто знати, що в сусідній кімнаті теж хтось спить.
  2. 2 Виходьте з будинку. Хороший спосіб уникнути нічного самотності - вийти з дому і пройтись безпосередньо перед сном. Зовсім не обов'язково залишатися на вулиці до самого сходу сонця. Досить сходити в кінотеатр з друзями, влаштувати пізню вечерю з однокласницею або посидіти в кафе зі своїми співробітниками.
    • У моменти смутку і пригніченості, зазвичай не хочеться виходити з дому, але саме в такі моменти потрібно побороти себе. А коли ви повернетеся додому - вже прийде час лягати спати і вам буде ніколи думати про свою самотність.
    • Якщо вам зовсім не хочеться виходити, то спробуйте наступний спосіб: не плануйте займати весь вечір і скажіть подрузі, що у вас є час тільки на одну чашку (або один десерт), після чого вам потрібно повернутися. Потім, швидше за все, ви помітите, що відчуваєте себе краще очікуваного і зовсім не обов'язково поспішати додому.
  3. 3 Запишіться на заняття або придумайте хобі. Запишіться на вечірні курси, щоб не думати про самотність і створити відчуття порядку. Навряд чи ви знайдете заняття, які проводяться після півночі, але ввечері завжди є чим зайнятися: йога, тайцзицюань, в'язання або малювання.
    • У соціальних мережах завжди можна знайти однодумців і дізнатися про всі заходи. Можливо, вам вдасться зустріти людей, які також страждають від самотності ночами. Ви зможете поспілкуватися в мережі, поговорити по телефону або Skype і разом дати бій самотності.
  4. 4 Допомагайте іншим. У моменти смутку ми часто витрачаємо всю свою увагу і енергію на себе, що лише підсилює негатив. Якщо ж направити нашу увагу назовні, то можна тимчасово забути про самотність і робити добрі справи.
    • Запропонуйте свою добровільну допомогу в місцевому притулку для бездомних, притулку для тварин або іншому центрі підтримки знедолених. Час пролетить непомітно, а ви допоможете чудовим тваринам або займетеся іншими милосердними справами.
    • Відвідайте літніх або хворих родичів в будинку для літніх людей або лікарні. Якщо ваші родичі лежать в лікарні, то подаруйте їм радість від свого візиту. До того ж, життя знову здасться не такою похмурою, якщо зрозуміти, що ви живі і здорові, а допомога оточуючим поліпшить ваш настрій.

Метод 3 з 3: Навчіться засипати на самоті

  1. 1 Створіть постійний режим сну. Якщо кожен день лягати і вставати приблизно в один і той же час, то ви навчитеся засипати швидше і знизите стрес від безсоння. Новий режим сну зазвичай формується кілька тижнів, тому не переживайте, якщо у вас не відразу все вийде.
    • Якщо лягати спати раніше, коли навколо ще доноситься шум, то ви відчуєте себе не так самотньо.Якщо ви живете одні, то звуки з вулиці і шум з сусідніх квартир подарує вам відчуття затишку і спокою.
  2. 2 Розслабляйтеся перед сном. Перед сном рекомендується трохи розслабитися. Перестаньте дивитися телевізор і користуватися смартфоном хоча б за 20 хвилин до сну, щоб ваш мозок почав переходити в нічний режим.
    • Також перед сном можна розслабитися за допомогою медитації, дихальних вправ, формування зорових образів або прогресивної м'язової релаксації. Почитайте книгу або журнал при слабкому освітленні, вирішите кросворд або послухайте спокійну музику.
  3. 3 Не змушуйте себе спати, якщо ви не можете заснути. Якщо спеціально змушувати себе заснути, то можна лише посилити тривожність і продовжити спати. У такому випадку рекомендується встати з ліжка, піти в іншу кімнату і приділити трохи часу розслаблюючому заняття. Через час ви відчуєте, що напруга пішло і ви готові повернутися в ліжко.
  4. 4 Не забувайте про світло. Людина краще спить ночами, якщо вдень провів достатню кількість часу на сонячному світлі. Також рекомендується обмежити нічне освітлення в спальні, так як включене світло тільки перешкодить вам заснути.
    • Якщо у вас немає щільних штор (які дійсно затуляють весь зовнішній світ), то можна купити спеціальну маску для сну. Такий аксесуар коштує зовсім небагато і продається в будь-якій аптеці.
  5. 5 Не лягайте подрімати вдень. Якщо відмовитися від денного сну, то ввечері ви будете стомлені і зможете швидше заснути (отже, у вас не залишиться часу думати про самотність і пригніченості).
  6. 6 Використовуйте фоновий шум в спальні. При бажанні завжди можна включити сторонній або білий шум. Багатьом подобаються звуки природи - шум водоспаду або тропічної зливи.
    • Звуки природи можна знайти на спеціальних сайтах або за допомогою додатків для планшетів, смартфонів або настільних комп'ютерів.
    • Якщо ви спите одні й страждаєте від самотності, то можна включити телевізор і знизити гучність. Тихі голоси звучать заспокійливо. Якщо можливо, то поверніть екран в бік, щоб світло не потрапляло на вас. Світло в спальні негативно позначається на здатності швидко заснути.

Поради

  • Людина може бути один і не відчувати самотності, а в багатьох випадках ми навіть хочемо побути на самоті, щоб почитати книгу, подрімати або подивитися улюблений серіал. На противагу, почуття самотності приходить в ситуації, коли ви одні й засмучені цим фактом. Ключову роль відіграє усвідомлення і сприйняття ситуації.
  • Почуття самотності може викликати повноту, змінювати кров'яний тиск (до 30 одиниць), а також викликати безсоння, тому так важливо вирішити проблему до того, як відчуття самотності стане нестерпним.
  • За статистикою від 10 до 25% жителів Росії відчувають почуття самотності.
  • Іноді людина може відчувати себе самотньо, навіть якщо він знаходиться в компанії людей. У всіх бувають періоди злетів і падінь. Чи не нагнітайте ситуацію і будьте ласкаві до себе!
  • Почитайте хорошу книгу, подивіться один зі своїх улюблених фільмів або гумористичних серіалів.
  • Заведіть кота або собаку, щоб позбутися від почуття самотності.
  • Запам'ятайте: можливо, зараз ви відчуваєте сильну печаль і самотність через те, що вам не вистачає компанії, але через кілька місяців або набагато пізніше такі моменти перетворяться в спогади, оскільки вони справжні і позбавлені облуди. Не потрібно боротися з ними. Такі почуття абсолютно нормальні.

попередження

  • Не дозволяйте собі глибоко зануритися в почуття самотності, інакше у вас може виникнути депресія і відчуття безпорадності, які лише погіршать ситуацію. Якщо вам не вдається побороти депресію або безпорадність, то зверніться за допомогою до дільничного лікаря або психотерапевта.