Як вести себе в приміщенні під час землетрусу

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 4 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
10 Советов, как Выжить во Время Землетрясения
Відеоролик: 10 Советов, как Выжить во Время Землетрясения

Зміст

Ви знаєте, що потрібно робити, якщо під час землетрусу ви опинилися в приміщенні? Багато сучасні будівлі спроектовані таким чином, щоб витримати помірні землетрусу і забезпечити відносну безпеку мешканців. Однак не можна забувати про небезпеку, яку представляють собою падаючі речі, розбите скло тощо.

кроки

Частина 1 з 3: Як захистити себе в приміщенні під час землетрусу

  1. 1 Залишайтеся всередині. На початку землетрусу може з'явитися спокуса вибігти назовні. Зрештою, там на вас нічого не впаде. Але справа в тому, що ви навряд чи встигнете вибратися назовні до того, як все почне падати, тому краще знайти безпечне місце в приміщенні, ніж намагатися покинути будівлю.
  2. 2 Вимкніть кухонну плиту і прийміть інші заходи безпеки до того. Перш ніж ховатися, швидко вимкніть плиту. Якщо у вас горять свічки, їх теж потрібно погасити.
    • Важливо вжити заходів обережності, поки землетрус не посилився.
  3. 3 Опустіться на підлогу. Пол - це найбезпечніше місце в приміщенні під час землетрусу. Однак не потрібно лягати на підлогу долілиць, замість цього встаньте на карачки.
    • Такий стан оптимально з двох причин. По-перше, в разі необхідності ви зможете рухатися. По-друге, так ви хоч трохи захистите себе від падаючих предметів.
  4. 4 Знайдіть безпечне місце. Найкраще місце під час землетрусу - під столом. Стіл, будь він обіднім або письмовим, захистить вас від падаючих предметів.
    • Постарайтеся вибратися з кухні. Також тримайтеся подалі від каміна, великої техніки, скла і важких меблів, так як ці предмети можуть травмувати вас. Якщо немає можливості сховатися під столом, перейдіть до внутрішньої стіни і прикрийте голову.
    • У великому будинку потрібно відійти від вікон і зовнішніх стін, якщо це можливо. Також не користуйтеся ліфтом. Багато сучасні будівлі спроектовані з урахуванням землетрусів і навіть здатні витримати підземні поштовхи. У старих будівлях ви будете в більшій безпеці на верхніх поверхах, але не намагайтеся переміститися з поверху на поверх під час землетрусу.
    • Дверний отвір не можна назвати найбезпечнішим місцем сучасних будівель - він анітрохи не міцніше, ніж будь-яка інша частина будинку. Крома того, в дверях вас все так же може вдарити падаючими і летять предметами.
  5. 5 Залишайтеся на місці. Знайдіть безпечне місце і залишайтеся там. Нікуди не переміщайтеся до завершення землетрусу. Також не забувайте про можливість повторних поштовхів.
    • Обов'язково тримайтеся за конструкцію, під якою ви сховалися, щоб вас нікуди не відкинуло.
    • Якщо меблі, під якою ви сховалися, починає рухатися, намагайтеся рухатися разом з нею. Під час землетрусу навіть важкі предмети можуть зрушуватися.
  6. 6 Залишайтеся в ліжку. Якщо землетрус застав вас в ліжку, не намагайтеся вибратися з неї. Набагато безпечніше залишитися в ліжку, ніж намагатися кудись перебратися, особливо якщо ви ще не до кінця прокинулися. На підлозі може бути розбите скло, про яке легко порізатися.
    • Візьміть подушку і накрийте голову. Це трохи захистить вас від падаючих предметів.
    • Також можна використовувати ковдру для захисту від скла.
  7. 7 Прикривайте голову і обличчя. Перебуваючи під меблями або в іншому місці, спробуйте захистити голову і обличчя чимось підходящим. Це може бути спальна або диванна подушка. Але якщо землетрус посилюється, не витрачайте час на пошуки таких предметів і не виходьте з укриття.
  8. 8 Намагайтеся зберігати спокій. Чим спокійніше людина, тим більше розумні рішення він приймає.Якщо ви хвилюєтеся і панікуєте, то навряд чи зможете приймати оптимальні рішення, щоб захистити себе і інших. Іноді досить нагадати собі про необхідність зберігати спокій, щоб знайти сили і взяти себе в руки.
    • Спробуйте робити глибокі, спокійні вдихи. Наприклад, під час вдиху і видиху порахуйте до чотирьох. Глибоке дихання допомагає розслабитися навіть тоді, коли земля в буквальному сенсі йде з-під ніг.

Частина 2 з 3: Як вести себе після землетрусу

  1. 1 Не розводьте вогонь. Незважаючи на бажання запалити камін або свічку під час відсутності електрики, після землетрусу подібні дії небезпечні. У разі пошкодження газопроводу будинок може вибухнути від однієї іскри. Замість цього постарайтеся знайти ліхтарик.
  2. 2 Перевірте, чи не поранений чи хто-небудь. Огляньте себе та інших на предмет серйозних травм. До них відносяться травми голови, зламані кістки або глибокі порізи.
    • Якщо тілесні ушкодження вимагають невідкладної уваги, спочатку розберіться з ними. Якщо все не так погано і можна трохи почекати, то потрібно в першу чергу перевірити будівлю, так як існує ймовірність витоку газу або пошкодження електропроводки, що може створити нову загрозу.
    • При необхідності надайте першу допомогу. Наприклад, перев'яжіть рани згідно з вказівками в брошурі надання першої допомоги. Якщо ви не знаєте, що робити з отриманими травмами, викличте швидку допомогу. При цьому не забувайте, що аварійно-рятувальні служби можуть бути перевантажені, тому зробіть все можливе самостійно.
  3. 3 Перевірте цілісність конструкцій. Якщо частина будівлі пошкоджена, то не потрібно коливатися. Якщо ви бачите, що стіни і міжповерхові перекриття руйнуються, а на стінах утворюються тріщини, потрібно негайно покинути будівлю. Не можна залишатися в будові, яке може обрушитися вам на голову.
  4. 4 Перевірте інженерні мережі. Огляньте весь будинок і зверніть увагу на такі проблеми, як витоку газу, води і проблеми з електрикою.
    • Коли ви обходите будинок, обов'язково принюхуватися. Це допоможе вам відчути запах газу, якщо сталася його витік. Крім того, прислухайтеся, щоб не пропустити шипіння, яке також вказує на пошкодження газового обладнання. Якщо ви відчули запах або почули шипіння газу, перекрийте основний газовий вентиль. Якщо ви підготовлені на випадок землетрусу, то вже знаєте, як це зробити. Відкрийте вікна і вийдіть з дому. Зателефонуйте в службу газу і повідомте про витік.
    • Огляньте дроти і розетки. При наявності іскрових розрядів або пошкоджених проводів відключіть електрику.
    • Якщо ви виявили протікання води, то перекрийте водопровід. Якщо у вас мало питної води, використовуйте альтернативні джерела - кубики льоду, воду з бойлера, сік з овочевих або фруктових консервів.
  5. 5 Дізнайтеся про стан водопроводу і каналізації. Цю інформацію зазвичай повідомляють по радіо і телебаченню. Потрібно дізнатися, наскільки безпечна вода з центрального водопроводу. Крім того, потрібно впевнитися в працездатності каналізації, перш ніж користуватися туалетом.
  6. 6 Зберіть шкідливі речовини. Якщо ви виявили пролилися під час землетрусу хімічні речовини, їх потрібно негайно зібрати. Засоби побутової хімії, наприклад, при змішуванні стають небезпечними. Також зберіть всі медичні препарати.
    • Використовуйте рукавички, щоб захистити шкіру рук.
    • Відкрийте вікна для забезпечення додаткової вентиляції.
  7. 7 Тримайтеся подалі від доріг. Дороги повинні бути вільними для машин аварійних служб, так що намагайтеся триматися подалі від доріг, щоб не заважати.

Частина 3 з 3: Як підготуватися до землетрусу

  1. 1 Зберіть все необхідне. Якщо ви живете в сейсмічно активній зоні, ви повинні бути готові до можливого землетрусу. Наявність аварійних запасів - один з аспектів підготовки, тому запасіться предметами першої необхідності.
    • Вам знадобиться вогнегасник, батарейний радіоприймач, ліхтарик і запасні батарейки.
    • Також не завадить хороший запас псуються продуктів і бутильованої води на випадок відсутності електрики. Розраховуйте, щоб запасів їжі та води вистачило як мінімум на 3 дні.
    • Рекомендується виходити з розрахунку 4 літри води на людину в день. Також не забувайте про тварин, адже їм теж потрібна їжа і вода. Перевіряйте такі запаси їжі і води не рідше ніж один раз на рік, щоб використовувати або викинути продукти з терміном придатності.
  2. 2 Купіть або зберіть аптечку. Під час землетрусів люди часто отримують травми. Аптечка дозволить впоратися з легкими ушкодженнями, особливо коли пункти швидкої допомоги будуть перевантажені. Можна купити вже готову аптечку або зібрати необхідні предмети самостійно.
    • Червоний Хрест рекомендує включити в аптечку такі предмети: лейкопластир (25 смужок різних розмірів), тканинний стрічковий лейкопластир, абсорбуючі пов'язки (60 х 25 см), 2 упаковки бинтів (7 і 10 см шириною), стерильні марлеві компреси (п'ять компресів 7 х 7 см і п'ять компресів 10 х 10 см), а також 2 косиночная пов'язки.
    • Також вам знадобляться антибіотична мазь, антисептик, аспірин, холодні компреси, дихальний бар'єр (для проведення серцево-легеневої реанімації), гідрокортизон, нелатексние рукавички (на латекс буває алергія), небиткий безртутних термометр, пінцет, брошура по наданню першої допомоги (можна купити в аптеках та лікарнях), а також термічне (рятувальне) покривало.
  3. 3 Навчіться надавати першу допомогу і виконувати серцево-легеневу реанімацію. Якщо під час землетрусу ваш друг або родич отримає пошкодження, а допомога буде недоступна, вам дуже знадобляться базові знання з надання першої допомоги. На заняттях з надання першої допомоги та серцево-легеневої реанімації ви навчитеся невідкладних дій у разі травм.
    • Навчіться надавати першу допомогу при порізах, ударах, травмах голови і переломах кісток. Завдяки серцево-легеневої реанімації ви зможете врятувати людину, яка страждає від задухи або перестав дихати.
    • Знайдіть курси з надання першої допомоги недалеко від вас.
  4. 4 Навчіться перекривати газ і воду, відключати електрику. Ці звичайні щоденні зручності під час стихійних лих перетворюються на загрозу. Можливі витоку газу, замикання проводки і забруднення води. Після землетрусу може знадобитися відключити всі ці блага цивілізації.
    • Щоб перекрити газ, поверніть вентиль на чверть обороту за допомогою ключа. Вентиль повинен розташовуватися перпендикулярно трубі. Якщо вони паралельні, то газопровід відкритий. Врахуйте, що деякі фахівці рекомендують не перекривати газ, поки ви не знайдете витік по запаху, звуку або газовому лічильнику, так як після відключення вам доведеться викликати газівника, щоб безпечно відновити подачу.
    • Знайдіть розподільний щиток, щоб відключити електрику. Вимкніть всі окремі контури, а потім і вступний автомат. Не вмикайте електрику до тих пір, поки фахівець не підтвердить відсутність витоків газу.
    • Перекрийте воду за допомогою головного крана. Поверніть маховик за годинниковою стрілкою до повного закриття. Не вмикайте воду, поки не упевнитися, що вона не заражена. Міська влада регулярно надавати відповідну інформацію.
  5. 5 Зміцніть водонагрівач. Під час землетрусу водонагрівач може перекинутися або пошкоджено, що призведе до розливу великої кількості води. Якщо захистити воду і не допустити розливу, то ви зможете використовувати водонагрівач в якості джерела питної води навіть в разі забруднення водогону. Тому так важливо зміцнити ваш водонагрівач на випадок землетрусу.
    • Спочатку перевірте відстань між водонагрівачем і стіною. Якщо просвіт більше 3-5 см, то між ними потрібно прокласти дерев'яну дошку і прикріпити її до стіни шурупами.Ця дошка повинна розташовуватися по всій довжині водонагрівача, щоб він не перекинувся назад.
    • Використовуйте товсті смуги металу, щоб прикріпити водонагрівач до стіни у верхній частині. Відсуньте його від стіни. Обмотайте смугу навколо передньої частини, а потім виконайте ще один оборот. Знову присуньте водонагрівач до стіни. Тепер використовуйте кінці смуги з двох сторін, щоб прикріпити їх до стіни або дерев'яній дошці.
    • Для деревини слід використовувати шурупи з великими шайбами. Мінімальні розміри шурупів повинні бути 6 х 75 мм. Для бетону використовуйте розпірні болти діаметром 6 мм замість шурупів. Можна купити вже готовий кріпильний комплект.
    • Оберніть водонагрівач ще однією смугою в нижній частині і закріпіть. Також важливо зняти жорсткі мідні і металеві трубки. Замість них використовуйте гнучкі муфти для підведення газу і води, які більш надійні в разі землетрусу.
  6. 6 Домовтеся заздалегідь про місце зустрічі після землетрусу. Після стихійних лих телефони можуть не працювати. Можливості зв'язатися з близькими може не бути, тому важливо заздалегідь вирішити, де ви зустрінетеся в разі землетрусу.
    • Наприклад, можна домовитися, що після землетрусу все прийдуть додому або в найближче безпечне місце на кшталт церкви або школи.
    • Також можна призначити контактною особою людини з іншого міста. Наприклад, їм може стати хтось із ваших батьків, щоб всі могли зателефонувати цій людині і дізнатися останні новини. Так ви зможете підтримувати зв'язок з родиною.
  7. 7 Захистіть будинок на випадок землетрусу. Якщо ви живете в сейсмічно активній зоні, то краще зняти важкі предмети з верхніх полиць і прикріпити масивну меблі до підлоги. Під час поштовхів подібні предмети можуть впасти або зрушити і нанести травми мешканцям.
    • Книги, вази, кам'яні прикраси та інші декоративні предмети можуть впасти з верхніх полиць і травмувати людей.
    • Розмістіть такі предмети нижче рівня голови, а ще краще - нижче рівня пояса, щоб вони не заподіяли шкоди.
    • Прикріпіть масивну меблі, серванти і техніку до стін або підлоги. Так вони залишаться нерухомими в разі землетрусу. Використовуйте нейлонові кріплення і куточки, щоб зафіксувати шафи для посуду або книжок за допомогою шурупів і болтів. Нейлонові кріплення не так сильно ушкоджують меблі, як металеві елементи. Також використовуйте нейлонові ремені або липучки, щоб прикріпити телевізор до меблів.

Поради

  • Якщо ви знімаєте квартиру, обговоріть питання підготовки до землетрусу з власником.
  • Вивчіть план евакуації і дій на випадок землетрусу в своєму навчальному або робочому закладі, щоб знати, як поводитися поза домом.
  • Якщо ви пересуваєтеся в інвалідному візку, заблокуйте колеса і накрийте голову і шию подушкою, руками або великою книгою.