Як обчислити, яку суму ви отримаєте відсотками за банківським вкладом

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 25 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як розрахувати відсотки за депозитом?
Відеоролик: Як розрахувати відсотки за депозитом?

Зміст

Клієнтам банків завжди цікаво, скільки саме вони отримають відсотками за банківським вкладом. Так, можна просто помножити суму вкладу на процентну ставку, але куди точніше було б використовувати формулу, що враховує те, що відсотки бувають складними. Знову ж таки, не варто скидати з рахунком додаткові внески на внесок - і особливо регулярні додаткові внески. Ця стаття розповість вам про те, як користуватися стандартною формулою підрахунку відсотків за вкладом для обчислення щомісяця капіталізуються відсотків, а також як користуватися формулою обчислення накопичених заощаджень для обчислення суми відсотків, зароблених при поповненні вкладу через рівні проміжки часу.

кроки

Метод 1 з 1: Обчислення відсотка за вкладом

  1. 1 Для обчислення того, яку суму ви отримаєте відсотками за вкладом, скористайтеся формулою для обчислення складних відсотків. З її допомогою ви зможете дізнатися, скільки ви отримаєте відсотками через рік, якщо у вас буде всього один внесок. Формула складових відсотків хороша тим, що дає більш точні результати, коли вклад відкривається з капіталізацією відсотків.
    • Давайте розглянемо змінні, використовувані в стандартною формулою. До речі, дістаньте ваш договір на відкриття вкладу, він вам знадобиться. Отже, формула складається з наступних змінних: початковий внесок (P), процентна ставка (r), кількість років (t), кількість нарахування відсотків (n). Відсотки за вкладом (A) - це рішення рівняння, а значення (n) має бути рівним 365 при щоденній капіталізації відсотків, 12 при щомісячній і 4 при щоквартальній капіталізації відповідно.
    • Далі просто скористайтеся стандартною формулою, підставляючи на місце тих чи інших змінних ваші дані. Власне кажучи, формула має такий вигляд: A = P (1 + r / n) ^ (nt).
    • Вам потрібно правильно визначити значення кожної з змінних. Скористайтеся договором на відкриття вкладу в банку, зв'яжіться з його представником. Вам потрібно дізнатися у такому значенні: початковий внесок (P), процентна ставка (r), кількість років (t), кількість нарахування відсотків (n). Відсотки за вкладом (A) - це рішення рівняння, а значення (n) має бути рівним 365 при щоденній капіталізації відсотка, 12 при щомісячній і 4 при щоквартальній капіталізації відповідно.
  2. 2 Скористайтеся формулою обчислення значення накопичених заощаджень, щоб визначити ЕРС. ЕРС, вона ж - ефективна процентна ставка, покаже, скільки ви отримаєте відсотками при регулярних поповненнях вкладу і тій чи іншій капіталізації.
    • Отже, якщо ви регулярно поповнюєте вклад, то вам потрібно використовувати наступну формулу: A = P (1 + r / n) nt / (r / n) -1. Змінні залишаються тими ж самими, так що просто підставте потрібні значення у відповідні частини рівняння. Результатом буде ЕРС.
  3. 3 Скористайтеся електронною таблицею, щоб робити обчислення в тому випадку, якщо термін вкладу перевищує рік. Можливо, там буде навіть простіше.
    • У клітці A1 вкажіть процентну ставку, а значення капіталізації (365/12/4 і так далі) - в клітці B1.
    • У клітці C1 або будь-який сусідній введіть наступну формулу для підрахунку складних відсотків "= POWER ((1+ (A1 / B1)), B1) -1." Лапки не потрібні. У тій клітці, куди ви ввели формулу, відобразиться сума, отримана відсотками за вкладом за рік.

Поради

  • Скористайтеся безкоштовними онлайн-калькуляторами, щоб дізнатися, скільки ви отримаєте відсотками за вкладом на тих чи інших умовах. На сайті banki.ru якраз є щось подібне.