Як бачити в темряві

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 16 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
КАК ПОСТАВИТЬ ГАММУ В МАЙНКРАФТЕ! КАК СДЕЛАТЬ МАКСИМАЛЬНУЮ ЯРКОСТЬ ГАЙД ТУТОРИАЛ 2020!
Відеоролик: КАК ПОСТАВИТЬ ГАММУ В МАЙНКРАФТЕ! КАК СДЕЛАТЬ МАКСИМАЛЬНУЮ ЯРКОСТЬ ГАЙД ТУТОРИАЛ 2020!

Зміст

Не так вже й важливо, чи хочете ви проникнути на секретну базу ніндзя опівночі або просто благополучно повернутися вночі з роботи додому, поліпшення нічного зору - це результат тренувань, підтримки здорового способу життя та захисту очей від шкоди.

кроки

Частина 1 з 4: Поліпшення здатності бачити в темряві

  1. 1 Задіюйте палички. Фоторецепторам, званим паличками, потрібно від 30 до 45 хвилин, щоб пристосуватися до зміни в освітленні навколо вас. Палички сприймають тільки чорно-білі кольори і дають зображення низької чіткості, але вони вкрай чутливі в нічних умовах.
    • Фоточутливі пігменти - це чутливі до світла речовини, які містяться в фоторецепторах (паличках і колбочках) і передають видиме зображення в ваш мозок. Родопсин - це зоровий пігмент, що міститься в паличках і відповідає за нічний зір.
    • Здатність ваших очей адаптуватися до темряви залежить від деяких речей, які ви не в силах контролювати, на кшталт вашого віку, перенесених травм або пошкоджень очей, а також будь-яких існуючих очних захворювань.
    • Щоб бачити в темряві, ви повинні знати, як підвищити чутливість своїх паличок і змусити очі швидше адаптуватися до раптової зміни освітлення.
    • При тьмяному освітленні не варто прямо дивитися на джерело світла. Так ви задієте свої палички, а не колбочки, які активуються при зверненні очей на джерело тьмяного освітлення. Цей прийом часто використовують астрономи.
  2. 2 Носіть темні або тоновані червоним окуляри. Палички нечутливі до червоного світла, тому носіння таких окулярів протягом 20-30 хвилин перед тим як увійти в темряву допоможе вам швидше розрізнити рух всередині.
    • Заблокувавши весь видимий спектр, за винятком червоного кольору, такі окуляри дозволять вашим паличок адаптуватися до темряви перш, ніж ви опинитеся в ній насправді.
    • Цей спосіб використовують пілоти, коли у них немає часу побути в абсолютній темряві і «налаштувати» зір перед нічним польотом.
  3. 3 Не дивіться прямо на джерело світла. Джерела світла змусять ваші зіниці скоротитися, тим самим погіршивши ваше нічний зір.
    • Зіниця схожий на діафрагму фотокамери: він звужується і розширюється в залежності від кількості проникає в око світла. Чим яскравіше світло, тим вже стає зіницю. В умовах слабкого освітлення ваш зіницю сильно розшириться, щоб увібрати в себе якомога більше світла.
    • Подивившись прямо на джерело світла, ви тим самим збільшуєте час, необхідний на те, щоб ваші очі пристосувалися до слабкого освітлення.
    • Якщо ви не можете зовсім уникнути яскравого світла, закрийте одне око або подивіться в сторону, поки джерело світла не зникне з поля зору.
  4. 4 Поліпшите нічний зір під час водіння автомобіля. Перш ніж сісти в машину, прийміть заходи щодо поліпшення свого зору для нічної їзди.
    • Як вже було сказано вище, постарайтеся не дивитися прямо на наближається джерело світла.Якщо інший автомобіль вискочить з-за повороту з включеними фарами дальнього світла, закрийте одне око, щоб уберегти себе від тимчасової втрати зору в обох очах і швидше повернутися до нормального режиму нічного зору.
    • Дивіться на білу смугу праворуч на вашому боці дороги. Це дозволить вам утримувати безпечний напрямок руху, помічати рухомі об'єкти периферичним зором, але уникати сліпучого дальнього світла фар зустрічних машин.
    • Сбавьте інтенсивність освітлення приладової панелі до низького, але безпечного рівня, щоб допомогти своєму зору під час нічних поїздок. Також використовуйте нічний режим на дзеркалах заднього виду. Це дозволить послабити яскраве світло від транспортних засобів, які прямують за вами.
    • Регулярно мийте фари, двірники та лобове скло свого авто. У нічний час доби плями на лобовому склі можуть стати джерелами яскравого світла.
    • Проводьте своєчасне технічне обслуговування свого автомобіля, включаючи регулювання звичайних і протитуманних фар. Навіть незначне зміщення фар на один або два градуси може убезпечити інших водіїв від проблем з баченням в результаті роботи ваших фар.
  5. 5 Дайте очам самим звикнути до темряви. Кращий спосіб навчитися бачити в темряві - це дати своїм очам повільно адаптуватися до мороку, залишаючись в абсолютній темряві протягом 20-30 хвилин.
    • Щоб звикнути до темряви ще швидше, перед входом в затемнену зону надіньте маску для сну або примружтеся і закрийте очі руками, щоб вони могли пристосуватися.
    • Спробуйте надіти піратську пов'язку. Якщо ви відгородите одне око від світла на 20-30 хвилин, то до того моменту, як ви ввійдете в темне приміщення, це око вже звикне до темряви.
  6. 6 Задіюйте периферичний зір. У кожному вашому оці є природні сліпі плями, через це орієнтуватися в темряві набагато складніше, якщо при цьому ви намагаєтеся сфокусувати погляд.
    • Просуваючись по темного простору, постарайтеся сфокусувати погляд на краю будь-якого об'єкта або трохи в стороні від напрямку вашого руху. Так ви дозволите своєму периферичному зору ідентифікувати рух і форму об'єкта набагато краще, ніж якби ви намагалися розгледіти його безпосередньо.
    • Периферичний зір задіє більшу кількість паличок, які грають ключову роль для орієнтації в темряві, визначенні форми об'єкта і виявленні руху.
  7. 7 Опустіться нижче, щоб розрізнити силуети, і використовуйте ефект контрасту. Пам'ятайте, що ваші палички не розрізняють кольори і деталі, але є вашим провідником в темряві.
    • Нічне небо являє собою джерело світла. Якщо ви перебуваєте досить низько, світло від нічного неба або з вікна дає достатній контрасту, щоб полегшити роботу паличок в ваших очах.
    • У деяких видах бойових мистецтв вчать залишатися якомога нижче, використовуючи небо як джерело світла для виявлення об'єктів і супротивників - а саме, для розрізнення їх силуетів на тлі неба.
    • Хоча палички більш чутливі до світла, ніж колбочки, вони можуть розрізняти лише чорний і білий кольори і дають зображення низької якості, використовуючи контраст об'єкта і джерела світла за ним.
  8. 8 М'яко помасажуйте очні яблука. Міцно закрийте очі і злегка натисніть на них долонями ..
    • Через десь 5-10 секунд навколишнє вас темрява на кілька секунд стане білою. Коли на зміну білизні знову прийде чорний колір, відкрийте очі, і ви станете набагато краще бачити в темряві.
    • Кажуть, що бійці спецназу використовують схожу техніку - опинившись в темряві, вони на 5-10 секунд міцно замружують очі. Хоч ефективність цього методу і не доведена науковим співтовариством, кому-то він все ж може допомогти.
  9. 9 Використовуйте всі свої почуття, щоб «бачити». У темряві ступайте акуратно, поки ваші очі не звикнуть до мороку.
    • Тримайте обидві ноги на землі, витягніть руки вперед і рухайтеся не поспішаючи. Слідкуйте уважно за змінами в звуці, який може вказувати на наявність поруч двері, коридору або вікна.Шарьте руками перед собою, щоб уникнути зіткнення з деревом або дверним косяком.
  10. 10 Навчіться орієнтуватися по звуку. Дослідники домоглися великих успіхів в роботі зі сліпими людьми. Вони розробили здатність виконувати клацають звуки мовою, яка називається «Щелчкова сонар». Вона схожа на ехолокатор, який використовують кажани.
    • Використовуючи Щелчкова сонар, можна досить точно визначити місцезнаходження об'єктів перед собою і навколо. Був проведений експеримент, в якому жінка своєю мовою виконувала клацають звуки для «сканування» простору перед собою, поки не змогла знайти каструлю, яку тримав інша людина. За допомогою пари додаткових клацань вона змогла визначити тип і форму кришки на каструлі.
    • Інший фахівець з використання Щелчкова сонара здатний з його допомогою їздити на гірському велосипеді по важкодоступній місцевості і без проблем об'їжджати всі перешкоди.
    • Фахівці в техніці Щелчкова сонара стверджують, що кожна людина може розвинути в собі цю здатність.

Частина 2 з 4: Захист і поліпшення зору

  1. 1 Носіть сонцезахисні окуляри в денний час. Кілька годин під дією яскравого сонячного світла і ультрафіолетового випромінювання можуть послабити вашу здатність адаптуватися до темряви.
    • Кожні 2-3 години, проведені на яскравому сонці в денний час доби без сонцезахисних окулярів, сповільнять вашу пристосованість до темряви приблизно на 10 хвилин.
    • Крім сповільненій адаптації до темряви, також знижується і якість нічного зору. Наприклад, 10 днів впливу яскравого сонячного світла без захисних окулярів можуть знизити вашу здатність бачити в темряві на 50%.
    • Згодом ваші палички, колбочки і світлочутливі пігменти повернуться до норми. Тривалість їх відновлення у кожної людини різна.
    • Використовуйте сонцезахисні окуляри з нейтральними сірими стеклами, які пропускають 15% видимого світла.
  2. 2 Зменшіть яскравість комп'ютерного екрану. Якщо ви працюєте в нічний час, встановіть яскравість монітора на мінімальний рівень.
    • Якщо ви знаходитеся в темній кімнаті, але при цьому дивіться на яскравий екран, ефективність вашого нічного зору значно знизиться. Зменшивши яскравість, ви зможете краще бачити в темряві.
    • Деякі програми налаштовують яскравість екрану залежно від часу доби.
  3. 3 Регулярно давайте очам відпочити. Частіше робіть перерви, коли сидите перед монітором, читаєте тексти на папері або інтенсивно фокусируете погляд на чому-небудь ще протягом тривалого часу.
    • Частіше давайте очам відпочити. Через кожні 20 хвилин інтенсивної роботи, особливо перед екраном комп'ютера, робіть перерву і дивіться удалину протягом 20 секунд. Це дозволить вашим очам перефокусуватися.
    • Через кожні дві години роботи перед екраном комп'ютера або іншого заняття, що вимагає пильної зосередження погляду, дайте очам відпочити протягом 15 хвилин.
    • Не дайте своїм очам перевтомлюватися, вздремнув 5-10 хвилин в середині дня. Закрийте очі і акуратно помасажуйте їх. Щоб очі відпочили, засипати зовсім не обов'язково.
  4. 4 Киньте палити. Більшості відомо, що куріння несе в собі багато небезпек для здоров'я, включаючи ризик раку легенів і хронічної обструктивної хвороби легень, але мало хто знає, що воно також може привести до серйозних захворювань очей і навіть до сліпоти. Нікотин може знизити вироблення в очах родопсина - пігменту, необхідного для бачення в темряві.
    • Якщо ви кинете курити, ваше нічний зір може відновитися.
  5. 5 Тренуйте периферичний зір. Використання периферичного зору вкрай важливо для поліпшення вашої здатності бачити в місцях зі слабким освітленням.
    • Периферичний зір - це ваша здатність помічати рух на кордоні поля зору за допомогою паличок в ваших очах.
    • Розвиток периферичного зору є ефективним способом краще бачити при слабкому освітленні.
    • Хоча у більшості людей тренування периферичного зору займає багато часу і зусиль, з його допомогою ви зможете значно краще бачити в темряві.
    • Роблячи вправи для очей з метою поліпшення свого зору (включаючи периферичний), ви почнете краще бачити в темряві.
  6. 6 Спробуйте виконувати вправу, яке часто використовується в спортивному тренуванні. Поліпшення периферичного зору корисно в багатьох ситуаціях, в тому числі і в спорті.
    • Для цього вправа вам знадобиться звичайна пряма одноколірна соломинка для пиття. Зауважте середину соломинки і намалюйте навколо неї чорну смугу.
    • Віддайте соломинку партнеру і встаньте в 30-60 см від неї, взявши в кожну руку по зубочистці. Ваш партнер повинен тримати соломинку в горизонтальному положенні.
    • Дивлячись на чорну лінію, зауважте кінці соломинки за допомогою периферичного зору.
    • Сконцентруйте на чорній лінії. Спробуйте вставити зубочистки в отвори на обох кінцях соломинки, при цьому не відводячи погляду від чорної лінії.
    • Коли наб'єте руку, можете підвищити складність вправи, використавши дві соломинки, з'єднані один з одним.
  7. 7 Зосередьте увагу на периферичному зорі. Інший спосіб розвинути периферійний зір для поліпшення нічного зору - сфокусувати на ньому свою увагу і частіше задіювати його при денному світлі.
    • Сядьте де-небудь в спокійному місці, бажано на вулиці, де можна поспостерігати за безліччю різних речей. Зосередьтеся на одному об'єкті, що знаходиться прямо перед вами.
    • Складайте в розумі список всього, що ви бачите навколо, як рухаються, так і нерухомих, не відводячи при цьому очей від обраного центрального об'єкта. Відведіть погляд і озирніться, щоб побачити, що ви могли пропустити. Подумки відзначте, на якій відстані від центру ви могли розпізнати речі навколо себе.
    • Повторіть цю вправу, але вже в іншій місці, і постарайтеся розширити область, в межах якої ви в змозі розпізнати навколишні предмети.

Частина 3 з 4: Зміна раціону

  1. 1 Споживайте більше вітаміну А. Одним з перших симптомів дефіциту вітаміну А є нічна (або куряча) сліпота.
    • Ще в Давньому Єгипті було виявлено, що для лікування нічний сліпоти потрібно включити в свій раціон печінку, яка, як було встановлено пізніше, містить велику кількість вітаміну А.
    • Нестача вітаміну А призводить до того, що поверхня рогівки стає дуже сухою, що, в свою чергу, веде до помутніння в передній частині очі, появи виразок на поверхні рогівки, втрату зору, а також до пошкоджень сітківки і проблем зі слизовою оболонкою ока.
    • Відмінними джерелами вітаміну А є такі продукти, як морква, брокколі, гарбуз, диня, риба, печінка, вітамінізовані пластівці, молочні продукти, капуста, чорниця і абрикоси.
    • Хоча збільшення споживання продуктів, багатих вітаміном А, може виявитися корисним, дослідження, проведені в цій сфері, показали, що харчові добавки дають значно більше вітаміну А. Більш того, надмірне споживання цих продуктів не призведе до поліпшення вашого зору.
    • Вітамін А можна придбати у вигляді таблеток або капсул, а дозу вказують в микрограммах або медичних одиницях. Середня рекомендована доза вітаміну А для дорослого становить 800-1000 мкг, або 2600-3300 МО на день.
    • Білок родопсин, що знаходиться в очному яблуці, розпадається на ретиналь і опсин під дією світла і синтезується назад в темряві. Гостра нестача вітаміну А може призвести до нічного сліпоти, але додаткову кількість вітаміну А не поліпшить зір.
  2. 2 Збільште споживання темно-зелених і листових овочів. Що стосується поліпшення нічного зору і зору як такого за допомогою харчування, найбільшу користь принесуть певні овочі.
    • Листова капуста, шпинат і кучерява капуста багаті поживними речовинами, які захищають очі, фільтруючи певні світлові хвилі, які можуть нашкодити сітківці ока.
    • Ці продукти також захищають очі від деяких дегенеративних процесів, на кшталт дистрофії жовтої плями внаслідок старіння.
  3. 3 Їжте більше здорових жирів. Зокрема, споживайте більше продуктів, що містять омега-3 жирні кислоти.
    • Омега-3 жирні кислоти містяться в рибі, особливо в таких жирних різновидах, як лосось і тунець, а також в кучерявою капусті, рослинних маслах, горіхах (зокрема, у волоських горіхах), насінні льону, лляній олії і листових овочах.
    • Омега-3 жирні кислоти протистоять дистрофії жовтої плями і сприяють підтримці здоров'я очей, гарного зору і рятують їх від сухості.
    • Відповідно до одного з досліджень, у пацієнтів, які їли жирну рибу раз в тиждень, в два рази знизився ризик розвитку неоваскулярной дегенерації жовтої плями. Якщо вживати достатню кількість омега-3 жирних кислот протягом тривалого періоду (більше 12 років), ризик розвитку цього захворювання зменшиться ще сильніше.
  4. 4 Їжте чорницю. Чорниця - це рослина, яка використовується в різних препаратах.
    • Дослідження показали, що чорниця, можливо, надає певний ефект на проблеми з очима, пов'язані з сітківкою.
    • Найбільш перспективні дослідження підтримують використання чорниці у випадках, пов'язаних зі зміною сітківки ока при діабеті та високому кровеняном тиску.
    • Вважається, що чорниця покращує нічний зір, хоча результати досліджень і суперечливі. Деякі дані свідчать, що чорниця надає позитивний вплив на поліпшення нічного зору, тоді як інші не підтримують цих заяв.
    • Останні оцінки говорять, що чорниця «ймовірно неефективна» для поліпшення нічного зору.
    • Свіжа чорниця продається влітку, а в інші сезони можна купити заморожені ягоди, джем або варення або екстракт чорниці у вигляді харчової добавки. Слідкуйте за вказівками на упаковці, щоб зрозуміти, скільки чорниці слід споживати в день.
  5. 5 Пийте достатньо рідини. Поверхня очі на 98% складається з води. Сухість очей з'являється через зневоднення організму, а це заважає вам бачити в темряві.
    • Споживання достатньої кількості води дуже важливо для здоров'я в цілому, хоча прямий зв'язок між кількістю рідини і поліпшенням зору неоднозначна.
    • Деякі фахівці-офтальмологи стверджують, що певні обставини, які негативно позначаються на рівні водного балансу в організмі, можуть призвести до погіршення зору і загального здоров'я очей.
    • Наприклад, високі температури, клімат з низькою вологістю або інтенсивне сонячне випромінювання можуть призвести до того, що через зневоднення базальнийшар може втратити свою функцію, що негативно позначиться на вашому зорі.
    • Щоб підтримати здоров'я своїх очей, дотримуйтесь рекомендованим нормам споживання води. Намагайтеся випивати не менше 2 літрів щодня. Залежно від інтенсивності праці та факторів навколишнього середовища ця цифра може відрізнятися.

Частина 4 з 4: Отримання медичної допомоги

  1. 1 Зверніться до окуліста. Догляд за денним і нічним зором включає в себе консультацію у офтальмолога і / або оптометриста. Більшість лікарів рекомендують проходити огляд один раз на рік, щоб переконатися, що ваше зір не зазнало значних змін.
    • Якщо ви погано бачите в природному світлі, тоді ви будете погано бачити і вночі. Призначте прийом у лікаря і проконсультуйтеся з приводу свого нічного зору.
    • Переконайтеся, що коригувальні лінзи або окуляри відповідають вашим поточним потребам. Згодом ваш зір піддається природним змінам, тому вам може знадобитися новий рецепт.
  2. 2 Підтримуйте очі зволоженими. Проконсультуйтеся з лікарем з приводу можливих проблем з сухістю очей.
    • Здорові, зволожені і розслаблені очі бачать набагато краще, тоді як втомленим і сухим очам складніше вловити рух при поганому освітленні.
    • Намагайтеся давати очам відпочинок і стежити за їх вологістю. Найчастіше моргайте, особливо коли вам доводиться пильно дивитися на екран комп'ютера, ноутбука, електронної книги або телевізора.
    • Якщо у вас часто висихають очі, придбайте безрецептурні краплі для очей, щоб позбутися від почервоніння очей і забезпечити необхідне зволоження.Ви також можете проконсультуватися з лікарем з приводу рецептурних продуктів по догляду за очима, які допоможуть позбутися від висихання.
  3. 3 Поговоріть з окулістом, якщо у вас є якісь конкретний проблеми. При звичайному обстеженні лікар може не запитати про вашому нічному зір.
    • Обов'язково опишіть проблеми, які у вас виникають з нічним зором. Хоча багато змін зору пов'язують з віком, деякі випадки можуть мати відношення до прихованих захворювань, які і призводять до погіршення зору.
    • Прикладами захворювань і станів, які призводять до змін зору, є катаракта, дистрофія жовтої плями, астигматизм, глаукома, стареча гиперметропия, а також короткозорість і далекозорість.
  4. 4 Дізнайтеся, чи не лежить причина погіршення зору в наявності будь-якого захворювання. Сходіть на прийом до терапевта, щоб він обстежив вас на предмет можливих проблем зі здоров'ям. Деякі захворювання і ліки можуть привести до виникнення проблем із зором.
    • До таких захворювань можна віднести діабет, мігрені, інфекції, глаукому, інсульт, різка зміна кров'яного тиску або раптове ушкодження, наприклад, травма голови.
  5. 5 Зверніть увагу на лікарські препарати, які ви приймаєте. Крім захворювань, існує безліч препаратів, одним з побічних ефектів яких є погіршення зору.
    • До найбільш яскравих прикладів ліків, які можуть привести до зміни зору, можна віднести м'язові релаксанти (ціклобензапрін), сечогінні (гідрохлортіазид) і ліки, які використовуються при нападах, головних болях і зміни настрою (топірамат).
    • Ніколи самі не вносите зміни в режим прийому ліків. Якщо ви відчуваєте погіршення зору, які могли викликати ваші ліки, обговоріть з лікарем можливу зміну дозування або перехід на інший препарат, який допоможе при вашому захворюванні, але не буде негативно позначатися на вашому зорі.