Як виростити соняшник в горщику

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Проращиваем горох пошагово Микрозелень гороха в домашних условиях Microgreen
Відеоролик: Проращиваем горох пошагово Микрозелень гороха в домашних условиях Microgreen

Зміст

1 Придбайте насіння соняшнику. Насіння соняшнику можна купити в магазині товарів для саду та городу, в розпліднику рослин або через інтернет.Якщо ви хочете замовити рідкісний сорт соняшнику, краще зробити це через інтернет. Для вирощування в горщиках краще підходять дрібні сорти.
  • Насіння соняшнику продаються також в продуктових магазинах, але вони призначені для їжі, а не для вирощування. Смажені насіння соняшнику не придатні для пророщування.
  • 2 Виберіть відповідний сорт. На пакеті насіння соняшнику (або в описі на веб-сайті) повинен бути вказаний конкретний сорт соняшнику і приблизна висота рослин. Якщо ви купуєте насіння в розпліднику рослин, можна дізнатися всю необхідну інформацію у продавця.
    • У одностовбурних соняшників з одного насіння виростає одна квітка. Якщо ви хочете, щоб соняшники цвіли все літо, їх необхідно висаджувати кожні 10-14 днів. Одностовбурні сорти соняшнику не мають пилку, так що вони не забруднять веранду, меблі або одяг.
    • Розгалужені сорти соняшнику дають кілька кольорів на протязі сезону, їх не потрібно пересаджувати. Крім того, квіти ветвящегося соняшнику можуть мати незвичайні забарвлення, наприклад бордову і шоколадну.
  • 3 Пошук найбільш вдалого горщик. При виборі горщика врахуйте очікувану висоту соняшників і кількість рослин, які ви збираєтеся посадити в один горщик. Як правило, для карликових соняшників підходять горщики величиною 30-40 сантиметрів.
    • Великим соняшникам потрібні горщики об'ємом хоча б 20 літрів.
    • Якщо ви вже використовували горщик для чогось іншого, прослідкуйте, щоб він був чистим і стерильним. Крім того, рекомендується виконати в горщику дренажні отвори. Без таких отворів насіння соняшнику можуть згнити.
    • Поставте горщик на тарілку або блюдце, щоб в них стікала вода з горщика.
  • 4 Засипте в горщик грунт і компост. Виберіть високоякісну поживний грунт (наприклад, землю для кімнатних рослин). Додайте в неї компост, щоб забезпечити рослини необхідними поживними речовинами.
    • Рівень pH грунту має становити 5,5-7,5, а вміст органічних речовин повинно бути не нижче трьох відсотків. Ці величини вказуються на пакеті з грунтом.
    • Якщо ви використовуєте високоякісну грунт, немає необхідності класти на дно горщика дренажний матеріал (пісок або камені). В цьому випадку дренажний матеріал сповільнить рух води і перешкодить її відведення.
  • Частина 2 з 3: Посадка насіння

    1. 1 Посадіть насіння в грунт на глибину 2-3 сантиметри. Якщо ви висаджуєте в один горщик кілька насіння, відстань між ними має бути не менше 10-13 сантиметрів. Після того як ви посадите насіння, грунт можна прикрити тонким шаром компосту.
      • Простежте, щоб навколо кожного насіння залишалося 10-13 сантиметрів вільного простору. Чи не висаджуйте насіння занадто близько до стінок горщика.
    2. 2 Поливайте насіння кожен день. При зростанні соняшнику потрібно більше води, ніж багатьом іншим рослинам. Слідкуйте, щоб грунт залишалася вологою і добре пропускала воду. В період проростання насіння витрачайте на них не менше 8 літрів води в день.
      • Недостатня кількість води на стадії проростання насіння призведе до того, що у соняшників будуть тонкі і слабкі стебла, які не зможуть утримати важкі квіти.
      • Грунт добре пропускає вологу в тому випадку, якщо через неї відносно швидко проникає вода. Якщо в грунті застоюється вода і утворюються калюжі, значить, вона погано відводить воду.
    3. 3 Простежте за тим, як проростає насіння. Через 7-10 днів насіння соняшнику проростуть і дадуть невеликі пагони. Протягом цього часу продовжуйте щодня поливати насіння і стежте за тим, щоб грунт залишалася вологою, особливо навколо насіння.
      • Якщо ви вирощуєте соняшники на відкритому повітрі, можна накрити пагони навісом або сіткою, щоб захистити їх від птахів.

    Частина 3 з 3: Догляд за соняшником

    1. 1 При бажанні використовуйте добрива. Хоча соняшники можуть обійтися і без добрив, додаткова підгодівля зробить їх квіти яскравіше і пишніше.Для початку використовуйте високоазотистих добрива, а після появи квіток перейдіть на добрива з бпрольшим вмістом фосфору.
      • Можна також додавати розбавлені добрива в воду для поливу. Однак знайте міру: занадто велика кількість добрив може пошкодити стебло рослини.
    2. 2 Тримайте рослини під прямим сонячним світлом. Коли насіння проросте, їм буде потрібно якомога більше природного світла, щоб сформувалися досить товсті і міцні стебла, які зможуть утримувати великі головки соняшників. У період зростання соняшникам потрібно 6-8 годин прямого сонячного світла в день.
      • Геліотропіческіе головки соняшників повертаються слідом за сонцем. При відсутності прямого сонячного світла вони будуть згинатися в спробах знайти його, і з часом це може призвести до пошкодження стебла.
    3. 3 Поливайте соняшники кілька разів на тиждень. Соняшник слід поливати частіше, ніж більшість інших рослин. Перевіряйте грунт раз в 1-2 дня - вона повинна залишатися вологою. Зазвичай соняшникам досить близько 2,5 сантиметра води в тиждень.
      • Якщо ви вирощуєте соняшник під відкритим небом, рослинам вистачить дощової води після того, як вони досягнуть висоти 30-60 сантиметрів. Однак поливайте їх в жарку і суху погоду.
      • Коли з'являться квіти, поливайте землю в радіусі 8-10 сантиметрів навколо основи стебла.
      • Регулярно обприскуйте головки соняшників водою з пляшки з розпилювачем.
    4. 4 У разі необхідності підіпріть рослини. Карликові сорти соняшнику мають малу висоту, тому їм не потрібні підпори. Однак якщо соняшники виростуть до одного метра і вище, їм буде потрібно опора, щоб головки НЕ звисали вниз.
      • Не ставте підпори в горщику з рослиною. Коли соняшник виросте, горщик може перекинутися. Прив'яжіть стебло до ринви, стіни або не надійної опори.
    5. 5 Зберіть насіння. Якщо ви вирощуєте соняшник з їстівними насінням, дочекайтеся, поки квітка висохне. При цьому насіння дозріють і також висохнуть. Якщо соняшники ростуть під відкритим небом, прикрийте квіти сіткою або паперовими пакетами, щоб захистити насіння від птахів.
      • Зазвичай їстівні насіння соняшнику мають чорний або сірий колір з білими смужками.
      • Як правило, насіння соняшнику можна збирати після того, як зворотна сторона головки квітки стане коричневою.
      • Висушені насіння соняшнику можна зберігати в герметичній ємності при кімнатній температурі аж до 4 місяців. Щоб насіння збереглися довше, їх можна заморозити.
      • Бутони соняшнику також можна вживати в їжу. Спочатку бланшуйте їх, щоб позбутися гіркоти, а потім варіть на пару або у воді протягом 3 хвилин. Бутони соняшнику дуже смачні з часниковим маслом.

    Поради

    • Існують різні некомерційні організації, наприклад "Seed Savers Exchange" (www.seedsavers.org), в яких можна придбати насіння рідкісних і елітних сортів соняшнику.
    • Незважаючи на те що більшість людей смажать насіння соняшнику, їх можна вживати в їжу і сирими. Насіння соняшнику багаті вітамінами B і E, в них міститься велика кількість білка.

    попередження

    • Соняшник погано переносить пересадку, тому оберіть досить великий горщик, в якому рослині не буде тісно після того, як воно виросте.
    • Не всі насіння соняшнику придатні для вживання в їжу. Якщо ви збираєтеся є насіння вирощених соняшників, виберіть їстівний сорт.