Як забинтувати травмований палець на нозі

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 26 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Перевязка после операции вросшего ногтя
Відеоролик: Перевязка после операции вросшего ногтя

Зміст

Бинтування травмованого пальця разом з сусіднім є корисний і в той же час простий спосіб лікування розтягувань, зсувів і переломів пальців ніг і рук. Цей спосіб часто практикують спортивні лікарі, фізіотерапевти, ортопеди і мануальні терапевти, і таку пов'язку легко навчитися накладати в домашніх умовах. Якщо все зробити правильно, вона забезпечить підтримку та захист і допоможе вирівняти зачеплені суглоби. Проте, іноді можливі і деякі ускладнення, такі як порушення кровопостачання, інфекція і втрата рухливості суглобів.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Частина 1 з 2: Бинтування травмованого пальця разом з сусіднім

  1. 1 Визначте, який палець травмований. Пальці ніг схильні до травм, їх можна пошкодити навіть в тому випадку, якщо спіткнутися об меблі або стикнутися про спортивний інвентар. Як правило, відразу зрозуміло, який палець травмований, хоча іноді необхідно уважно оглянути стопу, щоб краще з'ясувати, що сталося. Для легких і помірних травм характерні такі ознаки, як почервоніння, набряк, запалення, локальний біль, синець, знижена рухливість, а іноді і невелика викривленість пальця, якщо він вивихнути або зламаний. Травми і переломи частіше трапляються з мізинцем і великим пальцем, ніж з іншими пальцями ніг.
    • Бинтування травмованого пальця разом з сусіднім підходить при більшості травм пальців ніг, навіть у випадку стресових або втомних переломів, хоча при більш серйозних переломах може знадобитися накладення гіпсу або операція.
    • Невеликий втомний перелом, скол кістки, забій з синцем або розтягнення суглоба не зважають серйозною травмою, проте в разі розчавлених (зім'ятих і кровоточать) пальців або складних переломів зі зміщенням (кровотечею і відкритим переломом) потрібна негайна медична допомога, особливо якщо зачеплений великий палець ноги .
  2. 2 Вирішіть, який палець ноги прибинтовувати. Після того як ви з'ясували, який палець травмований, необхідно визначитися, до якого сусіднього пальця його прибинтувати. Як правило, намагаються забинтувати разом ті пальці, які близькі по довжині і товщині - наприклад, якщо пошкоджений середній палець, краще прикріпити його до третього, а не великого пальця ноги, так як вони схожі за розмірами. Крім того, великий палець виконує великий обсяг роботи при ходьбі, так що він не дуже підходить для спільного бинтування. Переконайтеся також, що сусідній палець не пошкоджений, інакше спільне бинтування двох травмованих пальців може погіршити ситуацію. Якщо пошкоджено кілька пальців, можливо, краще використовувати гіпсову пов'язку або спеціальну компресійну взуття.
    • Якщо травмований безіменний палець ноги, прібінтуйте його ні до мізинця, а до третього пальця, так як вони схожі за розмірами і довжині.
    • Чи не прибинтовують травмований палець ноги до сусіднього пальця, якщо у вас діабет або захворювання периферичних артерій, так як занадто туга пов'язка може погіршити кровообіг і значно підвищити ризик некрозу (відмирання тканин).
  3. 3 Вільно прикріпіть пальці один до одного. Після того як ви вирішите, до якого пальця прикріпити травмований палець, візьміть медичний або хірургічний бинт і досить вільно прібінтуйте травмований палець до сусіднього непошкодженому (для більшої надійності можна перев'язати пальці фігурою «8»). Будьте обережні і не накручуйте пальці занадто туго, так як це може викликати додатковий набряк і навіть зупинити кровообіг в травмованому пальці. Спробуйте розмістити між пальцями бавовняний бинт, щоб уникнути тертя і / або утворення пухирів. Тертя шкіри і утворення пухирів значно підвищать ризик бактеріальної інфекції.
    • Не використовуйте занадто багато бинта, інакше ступня НЕ буде міститися в взуття. Крім того, зайвий бинт сприяє перегріву і потіння.
    • Пальці ніг можна бинтувати такими матеріалами, як медичний / хірургічний паперовий бинт, клейка плівка, ізоляційна стрічка, пластир або гумовий бинт.
    • Щоб забезпечити додаткову підтримку, корисну при зміщенні травмованого пальця, разом з бинтом можна використовувати дерев'яну або металеву шину. Для пальців ніг підійде звичайна паличка від морозива, проте переконайтеся, що на ній немає гострих країв або трісок, які можуть проткнути шкіру.
  4. 4 Міняйте пов'язку після миття. Якщо первісну пов'язку наклав лікар, він, ймовірно, використовував водостійкий бинт, щоб ви могли хоча б раз прийняти душ або ванну. Однак після цього будьте готові до того, щоб міняти пов'язку після кожного купання і перевіряти при цьому, чи немає ознак роздратування шкіри або інфекції. Садна, пухирі і мозолі збільшують ймовірність шкірної інфекції, тому ретельно мийте і сушіть пальці перед тим, як повторно накласти пов'язку. Можна також протирати пальці змоченими спиртом серветками, щоб дезінфікувати їх.
    • До ознак шкірної інфекції відносяться локальний набряк, почервоніння, пульсуючий біль, гнійні виділення.
    • Якщо ви пошкодили палець ноги, можливо, вам доведеться носити пов'язку до 4 тижнів, щоб залікувати травму, так що ви придбаєте великий досвід в його перев'язуванні.
    • Якщо палець сильніше болить після повторної перев'язки, зніміть бинт і спробуйте накласти пов'язку ще раз, але трохи вільніше.

Частина 2 з 2: Можливі ускладнення

  1. 1 Придивляйтеся до ознак некрозу. Як зазначалося вище, некроз є відмирання тканин через нестачу кровопостачання і кисню. У травмованому пальці ноги, особливо при вивиху або переломі, вже можуть бути пошкоджені кровоносні судини, тому необхідно дуже обережно прибинтувати його до сусіднього пальця, щоб не порушити кровообігу. Якщо ви занадто туго перебінтуете пальці, то, ймовірно, відчуєте пульсуючий біль, після чого вони стануть темно-червоними, а потім темно-синіми. Більшість тканин організму можуть вижити без кисню не більше пари годин, і необхідно ретельно спостерігати за пальцями ноги протягом приблизно півгодини після перев'язки, щоб переконатися, що вони отримують достатньо крові.
    • Хворі на діабет набагато гірше відчувають пальці ніг і ступні, у них погіршене кровообіг, тому їм не слід бинтувати травмований палець разом з сусіднім.
    • Якщо в тканинах пальців ніг розвинеться некроз, потрібно їх ампутація, щоб інфекція не розповсюдилася на решту ступні або ноги.
    • При відкритому складному переломі лікар може порекомендувати приймати пероральні антибіотики протягом двох тижнів, щоб запобігти бактеріальну інфекцію.
  2. 2 Чи не перебинтовувати палець при серйозному переломі. Хоча перев'язка допомагає при більшості травм, в деяких випадках вона не годиться. Якщо пальці ноги роздроблені і повністю розбиті (так званий осколковий перелом) або зламані так, що кістки сильно зміщені і пронизують шкіру (відкритий складний перелом), перев'язка не допоможе. В цьому випадку слід негайно звернутися за медичною допомогою - швидше за все, буде потрібно хірургічне втручання.
    • До типових симптомів перелому пальця ноги ставляться сильна гострий біль, набряк, задубіння і, як правило, швидке утворення синців через внутрішню кровотечу. При цьому важко ходити, а бігати або стрибати майже неможливо через болісної болю.
    • Переломи пальців ніг можуть бути викликані хворобами, які послаблюють кістки, такими як рак кістки, кісткові інфекції, остеопороз або хронічний діабет.
  3. 3 Захистіть пальці ніг від подальших ушкоджень. Після травми палець ще більш схильний до пошкоджень. Щоб уникнути їх, носіть зручне надійне взуття і продовжуйте бинтувати пальці протягом 2-6 тижнів. Виберіть закриває пальці і досить просторе взуття з урахуванням перев'язки і можливого набряку пальця. Краще використовувати жорстку і стійку, а не м'яку взуття з тонкою підошвою. Не носіть взуття на високих підборах як мінімум кілька місяців після травми, так як вона сильно обмежує пальці і перешкоджає їх нормальному кровопостачанню.
    • При сильному набряку пальця можна надягати підтримують сандалі з відкритим носком, однак пам'ятайте, що вони не забезпечують ніякого захисту, тому носите їх з обережністю.
    • Якщо ви працюєте на будівництві, в пожежній охороні, поліції або ландшафтному дизайні, подумайте про те, щоб використовувати черевики зі сталевим носком для додаткового захисту, поки ваш палець не заживе повністю.

Поради

  • Перев'язка добре підходить при більшості травм пальців ніг, але не забувайте при цьому також піднімати ступню і прикладати крижані компреси. Це допоможе зняти запалення і полегшити біль.
  • Хоча після пошкодження пальця ноги немає необхідності в повному спокої, постарайтеся обмежити навантаження на ногу і перейдіть на такі щадні види спорту, як плавання, їзда на велосипеді або підняття важких предметів.

попередження

  • Якщо ви підозрюєте, що у вас перелом пальця ноги, відвідайте лікаря. Перев'язка є хорошою короткостроковій заходом для більшості видів травм пальців ніг, однак при переломі потрібна медична допомога.